T³umaczenie "jakoby Bogu" niewiele zmienia. Dla Pliniusza Jezus by³ zwyk³ym ¶miertelnikiem, który umar³ 80 lat przed napisaniem tych s³ów. A wiêc z punktu widzenia Pliniusza chrze¶cijanie rzeczywi¶cie ¶piewali Chrystusowi
jakoby Bogu, tzn.
jakby by³ Bogiem a dla Pliniusza nim nie by³, bo by³ nim Jowisz i reszta. My¶lê, ¿e zrozumia³e¶, ale mo¿e wyjasniê jeszcze inaczej. Wyobra¼ sobie, ¿e ja jestem osob± ¿yj±c± w czasach cesarza Trajana (98-117), w³adcy, za którego rz±dów Imperium osi±gnê³o najrozleglejszy w swoich dziejach obszar. Jestem gorliwym wyznawc± oficjalnej religii pañstwowej, gor±co wyznajê Jowisza, nie zapominam i o reszcie panteonu. Chrze¶cijañstwo ro¶nie w si³ê. Wyznawców tej kanibalistycznej wg mnie religii wci±¿ przybywa. Jestem jednym z zaufanych cesarza wiêc ten chce abym zbada³ co ci chrze¶cijanie wyprawiaj± na swoich tajemnych zgromadzeniach. Zadanie wykona³em, zanotowa³em wiele szczegó³ów. Jestem gorliwym wyznawc± religii rzymskiej, Chrystus wg mnie umar³ 80 lat temu, wiêc s³ysz±c hymn pochwalny na cze¶æ tego zwyk³ego ¶miertelnika, pod¿egacza ¿ydowskiego, który jak setki przed nim i po nim og³osi³ siê Mesjaszem, zanotowujê s³owa: "¿e chrze¶cijanie mieli zwyczaj wyg³aszaæ hymn Chrystusowi
jakoby Bogu". Wyra¿anie "jakoby" jest dla mnie normalne i jak najbardziej stosowne, bo ten nie¿yj±cy ju¿ od dawna ¿ydowski buntownik nie jest dla mnie ¿adnym Bogiem, s± nimi Jowisz i reszta, st±d chcia³em przekazaæ cesarzowi, ¿e chrze¶cijanie spiewaj± na cze¶æ Chrystusa, jakby ten zydowski pod¿egacz by³ bogiem, a wcale nim wg mnie i cesarza nie by³.
Dowodzi tylko tego ¿e Jezus by³ postaci± historyczn±,
Owszem, ale czy tylko? Id¼my dalej.
a z punktu widzenia Pliniusza przywyk³ego do rzymskiego wielobóstwa chrze¶cijanie równie¿ czcili pie¶niami Jezusa, tak jak w owym czasie robi³o siê to swoim (b)Bogom.
Otó¿ nie. Oczywiste jest Pliniusz by³ na tyle poinformowany, ¿e wiedzia³ monotei¼mie chrze¶cijan, wiedzia³, ¿e u nich nie ma ¿adnego panteonu bóstw jak w jego w³asnej religii. Skoro wiedzia³ o monotei¼mie, napisa³ o Chrystusie-Bogu to wnioski s± nader oczywiste. Zauwa¿ te¿, ¿e Pliniusz nie para³ siê Bibli± ¿ydów, je¿eli wiêc napisa³ o Chrystusie, ¿e ¶piewano mu jako Bogu czy tez jakoby Bogu (z jego punktu widzenia)
to nie mia³ na my¶li Ps 82, bo po prostu o czym¶ takim nie s³ysza³. Dla Pliniusza s³owo 'bóg'
to nie by³ pusty tytu³ (jak ju¿ mówie³m: nie mia³ on pojêcia o Ps 82), jak choæby dla wielu dzisiejszych antytrynitarzy, którzy próbuj± o¶mieszyæ doktrynê o Bóstwie Jezusa. To s³owo rzeczywi¶cie co¶ dla niego oznacza³o. W³a¶nie dlatego, ¿e jak wspomnia³e¶, przywyk³ do rzymskiego wielobóstwa, o bogowie z rzymskiego panteonu to nie byli zwykli ¶miertelnicy wg Rzymian. I od razu uprzedzam Twój ewentualny argument, ¿e Rzymianie uwa¿ali ¶miertelnika cesarza za boga, wiêc na takiej samej zasadzie Pliniusz móg³ Chrystusa ¶miertelnika uwa¿aæ, ¿e za takiego uwa¿aj± Go chrze¶cijanie, bo 1) okres Trajana to okres pryncypatu a nie dominatu (cesarz Trajan nie kaza³ oddawaæ sobie czci boskiej), senat cieszy³ siê uznaniem Trajana, uwa¿a³ w dodatku, co zaskauj±ce, ¿e senat jest
równouprawionym czynnikiem w³adzy (!) (por. Ludwik Piotrowicz,
Dzieje rzymskie, t.III, s.8); 2) rzymianie w oddawali cze¶æ bosk± cesarzom (wschodnia czo³obitno¶æ )dopiero w okresie dominatu (dopiero od po³owy III wieku-Decjusz, koncepcja rozwiniêta najbardziej przez Dioklecjna-a wiêc prze³om III/IV w.) 3) rzymianie oddawali tylko cze¶æ bosk± cesarzowi, ale wiedzieli, ¿e nie jest on bogiem, ale zwyk³ym ¶miertelnikiem, tak samo jak Egipcjanie tylko w okresie Starego Pañstwa wierzyli, ¿e faraon jest naprawdê bogiem, pó¼niej za¶ bóstwo w³adcy tego kraju by³ jedynie elementem religii pañstwowej. Trzeci punkt jest zreszt± i tak nie potrzebny, poniewa¿ dotyczy okresu w którym Pliniusz le¿a³ w grobie od 150 lat.
I na koniec jeszcze jedno. Badacze zajmuj±cy siê histori± liturgii chrze¶cijañskiej s± czêsto zgodni co do tego, ¿e Pliniusz napisa³ swoje s³owa w oparciu o
istniej±cy ju¿ wtedy hymn "Gloria", który do dzi¶ jest ¶piewany w ko¶cio³ach przed kolekt±, a po Kyrie elejson: "Panie Synu jednorodzony, Jezu Chryste,
Panie Bo¿e, Baranku Bo¿y, Synu Ojca(...)albowiem tylko Ty¶ jest ¦wiêty, tylko Ty¶ jest Panem, tylko Ty¶
Najwy¿szy, Jezus Chryste, z Duchem ¦wiêtym, w chwale Boga Ojca". Wnioski s± oczywiste. Mog³o te¿ chodziæ o hymn "Phos hilaron" ("Ku czci Twojej, Bo¿e Ojcze, Synu i Duchu ¦wiêto¶ci, ¶piewamy bo¶ godzien tego jest, o Panie").
My¶lê wiêc, ¿e nie jest to wszystko takie ró¿owe dla antytrynitarzy, jak zdajesz siê sugerowaæ.