G.Orwella pt: "ROK 1984"
Sposób myślenia - zdolność niemal odruchowego zatrzymania i zmiany toku myśli, gdy tylko przybierają potencjalnie niebezpieczny kierunek.
Umysł musi umieć się wyłączyć ilekroć zbacza na niebezpieczne tory (automatycznie, odruchowo) wymaga to niesłychanej gibkości umysłu
Taki gruntowny trening myślowy sprawia ze taka osoba z reguły niechętnie oddaje się jakimkolwiek głębszym rozważaniom a często nawet nie potrafi.
Ważne aby takim nie być

Generalnie trafiłeś w sedno. jak już gdzieś tam pisałem od prawie dwóch lat wiem, że pracuję ze ŚJ, przy czym jeden jest starszym w zborze. I czasem rozmawiamy na inne temaaty, niz finanse lub podatki:-). Orwell był twórcą pojęcia "dwójmyslenie". Moim zdaniem to własnie jest przypadłość ŚJ. I tak, by nie byc gołosłownym: dla udowodnienia swoich twierdzeń przywołują metodę C-14 nie bacząc, że w oparciu o tą samą metodę wykazuje się, że ich hipoteza, rzekomo biblijna, o czasie stworzenia Adama, jest bzdurna. Drugi przypadek, z którym sie zetknąłem: starszy kiedyś powiedział mi, że ogladał na Discovery Channel program udowadniający prawdziwość przekazu Biblii, co do stworzenia. Konkretnie - chodziło o to, ze w programie tym naukowcy twierdzili, że ludzie mieli jedną pramatkę, co wynikało z analizy DNA. Tak zupełnie przez przypadek ogladałem ten sam program, a więc od razu wspomniałem, że wspólna matka była, ale 200.000 lat temu, a nie 4.000, jak chcą ŚJ. Na to usłyszałem, że ludzie są omylni. Filtr wbudowany ŚJ przepuszcza tylko te informacje, które, jak im się wydaje, potwierdzają ich doktrynę. Smiesznie zaczyna być dopiero wtedy, gdy korzystają jedynie z cześci informacji. Nie wiem, czy ktos z was zetknął się z broszurą
Czy istnieje Stwórca, który się o ciebie troszczy? Tam z kolei powołują się na prof. Crick'a (str. 42). Crick w charakterze źródła dowodowego dla wykazania słuszności doktryny teologicznej jest jeszcze lepszy, niż Marks dla wykazania życia na Marsie. Ale biedny, zagubiony człeczyna, który nie ma pojecia o biologii, pozostaje pod wrażeniem autorytetu naukowego.
--
Dyskusja o motodzie C-14 jest tutaj: link | Moderator
"Ta dama była głupia, ja też jestem głupi i głupi jest każdy, kto sądzi, że udało mu się przejrzeć zamiary Boga"
Księga Bokonona, część autobiograficzna