Ups...Racja.
Jacku, nie dopatrzyłem się, że datą jest 2005 rok.
Przepraszam.
Czytałem post, będąc przekonany, że pisano go w tym (2006) roku.
I tu Eugeniusz może mieć racje! (Nie mam zeszłorocznego kalendarza, a nie pamiętam).
Dziękuję za sprostowanie.
Nie wiem jak sobie radzili Kapłani ST, ale w drugim dniu Przaśników (nasza Niedziela) musieli już mieć pierwsze tegoroczne zbiory zbóż.
Z tego zapewne powodu Pascha nie mogła być za wcześnie.
Dodatkową różnicę między rokiem słonecznym a księżycowym korygowano okresowo (13) miesiącem Adar bet (lub Adar szeni). - Były jeszcze dwa dodatkowe dni.
3 Moj. 23:10-11
Przemów do synów izraelskich i powiedz im tak: Gdy wejdziecie do ziemi, którą ja wam dam, i będziecie zbierać żniwo, to snop z pierwocin waszego żniwa przyniesiecie do kapłana, a on dokona obrzędu potrząsania tym snopem przed Panem, aby zyskać dla was upodobanie. Nazajutrz po sabacie kapłan dokona nim obrzędu potrząsania. 5 Moj. 16:1
Bacz, abyś w miesiącu Kłosów odprawiał Paschę dla Pana, Boga twego, gdyż w miesiącu Kłosów wyprowadził cię Pan, Bóg twój, z Egiptu w nocy. (BW)
Miesiąc Kłosów, Nisan, Abib - to nazwy tożsame – Estery 3:7; II Moj.13: 4.
Jest pewna (wierzę, że pozorna) niezgodność pomiędzy Starym a Nowym testamentem:
3 Moj. 23:5-6
W miesiącu pierwszym, czternastego dnia tegoż miesiąca o zmierzchu jest Pascha Pana,
A piętnastego dnia tegoż miesiąca jest Święto Przaśników Pana. Przez siedem dni będziecie jedli przaśniki.Łuk. 22:7-8
I nastał dzień Przaśników, kiedy należało ofiarować baranka wielkanocnego.
I wysłał Piotra i Jana, rzekłszy im: Idźcie i przygotujcie nam wieczerzę paschalną do spożycia. Mat. 26:17
A w pierwszy dzień Przaśników przystąpili do Jezusa uczniowie i zapytali: Gdzie chcesz, abyśmy ci przygotowali wieczerzę paschalną?Mar. 14:12
A w pierwszy dzień Przaśników, kiedy zabijali baranka wielkanocnego, zapytali go uczniowie jego: Gdzie chcesz, abyśmy poszli i przygotowali ci wieczerzę paschalną?(BW)
Święto przaśników trwało siedem dni, a poprzedzała go Pascha, - razem osiem dni.
Tu muszę „podeprzeć się” tradycją – czego bardzo nie lubię.
Nasz Pan umarł w piątek po południu, ok. 15 (naszej) godziny. Przed sabatem (sobotą) był zdjęty z krzyża.
Mar. 15:42-43
A gdy już nadszedł wieczór, był to bowiem dzień Przygotowania, który jest przed sabatem,
Przyszedł Józef z Arymatei, znakomity członek Rady, który też oczekiwał Królestwa Bożego; on śmiało wszedł do Piłata i prosił o ciało Jezusa. Jan. 19:31
Ponieważ był to dzień Przygotowania, aby więc ciała nie pozostawały przez sabat na krzyżu, albowiem dzień tego sabatu był uroczysty, Żydzi prosili Piłata, aby im połamano golenie i zdjęto je. (ciała) - (BW)
W NT Pascha jest nazwana „pierwszym dniem przaśników” – a był to przecież nasz piątek!
"Zgodnie z 2 Mojż. 23:5-8 Święto Paschy i Święto Przaśników były oddzielnymi świętami. Święto Przaśników miało uświadomić Izraelitom, że nie tylko oni sami, ale również wszystko co posiadają, należy do Pana. Uroczystość ta zaczynała się zaraz po Święcie Paschy. [...] Po zburzeniu Świątyni rozdział pomiędzy tymi oboma świętami (Paschy i Przaśników) stracił swe znaczenie, ponieważ zaprzestano składać ofiarę baranka. Dlatego współcześnie Żydzi używają tych nazw zamiennie."http://www.izrael.ba...rz_hamacot.htmlNie wiem, czy już w czasach apostolskich zatarła się różnica między tymi świętami.
Wierzę jednak, że Jezus był tradycjonalistą.
Piszesz Jacku: „
Kolejnej rzeczy której nie rozumiem to wywody jakoby Jezus umarł 14 Nisan. W Biblii przecież nie ma takiej informacji”Wprost nie.
Jest jednak informacja w ST:
2 Moj. 12:6
Będziecie go (baranka)
przechowywać do czternastego dnia tego miesiąca; i zabije go całe zgromadzenie zboru izraelskiego o zmierzchu. 1 Kor. 5:7
Usuńcie stary kwas, abyście się stali nowym zaczynem, ponieważ jesteście przaśni; albowiem na naszą wielkanoc jako baranek został ofiarowany Chrystus. (BW)
Ps: Są to moje osobiste poglądy, które zawsze mogę zamienić na lepsze.
Może jakimś cudem Eugeniusz czyta jeszcze To forum, i napisze coś?
Mnie ta sprawa interesuje. Przecież za kilka dni będziemy obchodzić kolejną rocznicę okupowej śmierci Naszego Zbawiciela.
Pozdrawiam.