Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kres religii fałszywej jest bliski!

• Please log in to reply
317 replies to this topic

#261 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-25, godz. 18:52

Wierzący w Chrystusa umarlidla siebie i żyją dla Boga? Są nowym stworzeniem? A ty mi zarzucasz, że podkreślam ważność słów Pana Jezusa zapisanych w 3 rozdziale Ewangelii Jana i przeciwstawiasz autorytet apostoła Pawła temu? Może jednak Maćku czas, abyś zaczął sprawdzać co głosi Biblia.

tak Czesiek. nowe narodzenie jest podobne do przyobleczenia "nowej osobowości" o której mówi np. Ef. 4:22,24 lub Kol 3:9. Jeśli juz dane nam było poznanie Jedynego Prawdziwego Boga oraz Jego Syna Jezusa Chrystusa powinniśmy zacząć naśladować Jezusa i wydawać "owoce ducha". nowa osobowość jest związana z przeobrażeniem i porzuceniem starych praktyk i postępowania.
owocem ducha jest to co jest np. zapisane w Gal. 5:22, uczynki ciała natomiast to 5:19-21.
przyobleczenie "nowej osobowości" to zaprzestanie życia "podług ciała" i rozpoczęcie życia wg "ducha". będąc "zrodzonym z wody i ducha" będziesz postępował właśnie wg "ducha". A to czy wg ducha postępujesz możesz poznać po owocach jakie wydajesz. proste ? nie bardzo. dla mnie jak najbardziej

#262 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-25, godz. 19:30

tak Czesiek. nowe narodzenie jest podobne do przyobleczenia "nowej osobowości" o której mówi np. Ef. 4:22,24 lub Kol 3:9. Jeśli juz dane nam było poznanie Jedynego Prawdziwego Boga oraz Jego Syna Jezusa Chrystusa powinniśmy zacząć naśladować Jezusa i wydawać "owoce ducha". nowa osobowość jest związana z przeobrażeniem i porzuceniem starych praktyk i postępowania.
owocem ducha jest to co jest np. zapisane w Gal. 5:22, uczynki ciała natomiast to 5:19-21.
przyobleczenie "nowej osobowości" to zaprzestanie życia "podług ciała" i rozpoczęcie życia wg "ducha". będąc "zrodzonym z wody i ducha" będziesz postępował właśnie wg "ducha". A to czy wg ducha postępujesz możesz poznać po owocach jakie wydajesz. proste ? nie bardzo. dla mnie jak najbardziej

Macieju
Czy możesz powiedzieć trupowi, aby wstał z trumny i zaczął chodzić a ożyje?
Raczej takie postępowanie byłoby bzdurne i nie przyniosłoby efektu.
A przecież nauka którą powtarzasz za CK jest tego typu, wystarczy, że zaczniesz odpowiednio postępować, a narodzisz się na nowo i staniesz się nowym stworzeniem. Powołując się na Ef i Kol zapominasz o kontekście w jakim umieszcza apostoł Paweł te stwierdzenia, chociażby Ef 2,1-10, gdzie jasno stwierdza, że z powodu grzechu każdy człowiek jest martwy i tylko dzięki łasce przez wiarę w Jezusa Chrystusa dostępuje zbawienia i ożywienia z Chrystusem.
A w Kol apostoł Paweł pisze, że kolosanie zostali przez Boga wyrwani z królestwa ciemności i już są przeniesieni do Królestwa Jego umiłowanego Syna (czyli też naucza, że Jezus panował już jako król - a nie od 1914 jak uczą śJ), a do tego są odkupieni, oczyszczeni z grzechów pojednani z Bogiem a wszystko to przez wiarę W Pana Jezusa Chrystusa (Kol 1-2). Dlatego może tak do efezjan jak i kolosan napisać, że mają przyoblekać się w nowego człowieka. A nie jak to insynuuje CK, że poprzez przyoblekanie nowego człowieka dopiero na to sobie zasłużą.

Proste to jest dla ciebie, czy wolisz ufać ludzkim interpretacją zmieniającym sens Biblii.

Ps. A co z odpowiedzią na mój post

Bardzo zręcznie odwróciłeś Macieju uwagę od "organizacji" i tego co ona głosi. Bardzo zręcznie też próbujesz uniknąć odpowiedzi na moje pytanie co należy sądzić o takim stwierdzeniu:

Świadkowie Jehowy są cudownie zjednoczeni w prawdziwym wielbieniu Boga

Czy jest ono prawdziwe, czy fałszywe. Czy osoba tak twierdząca mówi prawdę, czy oszukuje.

Użytkownik Czesiek edytował ten post 2006-10-25, godz. 19:33

Czesiek

#263 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-25, godz. 20:31

Macieju
Czy możesz powiedzieć trupowi, aby wstał z trumny i zaczął chodzić a ożyje?
Raczej takie postępowanie byłoby bzdurne i nie przyniosłoby efektu.
A przecież nauka którą powtarzasz za CK jest tego typu, wystarczy, że zaczniesz odpowiednio postępować, a narodzisz się na nowo i staniesz się nowym stworzeniem. Powołując się na Ef i Kol zapominasz o kontekście w jakim umieszcza apostoł Paweł te stwierdzenia, chociażby Ef 2,1-10, gdzie jasno stwierdza, że z powodu grzechu każdy człowiek jest martwy i tylko dzięki łasce przez wiarę w Jezusa Chrystusa dostępuje zbawienia i ożywienia z Chrystusem.
A w Kol apostoł Paweł pisze, że kolosanie zostali przez Boga wyrwani z królestwa ciemności i już są przeniesieni do Królestwa Jego umiłowanego Syna (czyli też naucza, że Jezus panował już jako król - a nie od 1914 jak uczą śJ), a do tego są odkupieni, oczyszczeni z grzechów pojednani z Bogiem a wszystko to przez wiarę W Pana Jezusa Chrystusa (Kol 1-2). Dlatego może tak do efezjan jak i kolosan napisać, że mają przyoblekać się w nowego człowieka. A nie jak to insynuuje CK, że poprzez przyoblekanie nowego człowieka dopiero na to sobie zasłużą.

Czesiu ja nie mogę. Chrystus i Apostolowie mieli taką włądzę nad śmiercią jak zapewne pamiętasz.
Przeczytaj sobie jeszcze raz Ef. 2:1-3, w którym wyrażnie jest mowa o tym jak postępowali wczesniej.
Jezus złożył swoje doskonałe bezgrzeszne życie jako ofiarę za ludzi, abyśmy mogli dostąpić "niezasłużonej życzliwości". Samo to jednak nie powoduje wybawienia. Ważne jest nasze postępowanie. podobnie jak wiara bez uczynków jest martwa. sam chrzest nie jest automatycznie przepustką do "raju".

nie wiem Czesiek czy zaraz nawet cudownie.
niemniej jednak jest czymś szczególnym ta niesamowita harmonia i jedność owej społeczności na całej "zamieszkanej ziemi". bez względu na narodowość, rasę i pozycję społeczną

#264 Ma

Ma

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 417 Postów

Napisano 2006-10-25, godz. 23:35

[nie wiem Czesiek czy zaraz nawet cudownie.
niemniej jednak jest czymś szczególnym ta niesamowita harmonia i jedność owej społeczności na całej "zamieszkanej ziemi". bez względu na narodowość, rasę i pozycję społeczną
[/quote]

Ta harmonia jest tylko w czasopismach świadków i opowieściach jakimi karmi się zainteresowanych. Rzeczywistość to zamordyzm, nic więcej.
Ma

#265 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-26, godz. 06:02

Czesiu ja nie mogę. Chrystus i Apostolowie mieli taką włądzę nad śmiercią jak zapewne pamiętasz.
Przeczytaj sobie jeszcze raz Ef. 2:1-3, w którym wyrażnie jest mowa o tym jak postępowali wczesniej.
Jezus złożył swoje doskonałe bezgrzeszne życie jako ofiarę za ludzi, abyśmy mogli dostąpić "niezasłużonej życzliwości". Samo to jednak nie powoduje wybawienia. Ważne jest nasze postępowanie. podobnie jak wiara bez uczynków jest martwa. sam chrzest nie jest automatycznie przepustką do "raju".

Maćku
Czego nie możesz? Kto ci powiedział, że nie możesz przyjść do Pana Jezusa, wyznać, że jesteś grzesznikiem i potrzebujesz jego wybawienia z tego stanu? Kto ci powiedział, że dar łaski jaki Bóg chce dać każdemu człowiekowi, a który jest dostępny dla każdego człowieka dzięki miłości Bogo i śmierci Pana Jezusa za wszystkich ludzi, jest dla ciebie niedostępny?
Bardzo sprytnie postąpił "niewolnik" przedefiniowując niektóre słowa w swoim tłumaczeniu Biblii. Zastąpienie słowa "łaska" słaowmi "niezasłużona życzliwość" spowodowała spłycenie tego greckiego słowa, które oznacza nie tylko życzliwość w stosunku do kogoś, kto na to nie zasługuje, ale też oznacza działanie dla dobra osoby, która nie tylko na to nie zasługuje, ale wręcz swoimi czynami zasługuje na coś przeciwnego. W tym wypadku słowo łaska pokazuje, że nie jesteś w stanie niczym sobie zasłużyć na zmianę stanu w którym się znalazłeś z powodu grzechu. Jedynie z łaski Boga i poprzez śmierć i zmartwychwstanie Pana Jezusa możesz zostać zbawiony/wybawiony z tego stanu i zostać ożywiony przez Boga, abyś mógł prowadzić nowe życie.
Maćku zastanów się komu zależy na tym, abyś nie skorzystał z Bożego daru łaski? Bo na pewno nie Bogu, który z miłości do ludzi posłał Swego Syna na najokrutniejszą śmierć za nasze grzechy, aby w ten sposób umożliwić ludziom skożystanie z Jego łaski.
Więc komu na tym zależy? I komu służą ludzie wmawiający innym, że nie mogą skożystać z Bożej łaski?

Maćku
Niejednokrotnie na tym forum było to przerabiane. Coś szczególnego, jedność, harmonia - to wszystko są slogany, które po skonfrontowaniu z rzeczywistością okazywały się tylko niezłą "reklamą ", a okazuje się, że niczym szczególnym w postępowaniu członków "organizacji" się nie różni od innych kościołów, szczególnie tych mniej liczebnych.
Czesiek

#266 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2006-10-26, godz. 06:36

:lol: Hehehe :D Dobre. :D Macieju, koniecznie musisz zostać śJ i po kilku latach w Organizacji zdać nam relację o tej cudownej jedności i równości. :D
Wiedz, że zbory są podzielone na różnego rodzaju kliki. Jest taka piosenka Kazika o żołnierzu: "Ty walczysz po stronie słusznej [...] gdzy Cię filmują to się uśmiechaj". :D

Nic dodać, nic ująć. ;)

pzdr. :)

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#267 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-10-26, godz. 06:57

[/quote]

Hahahahaha :D :lol: Ale można się ubawić od samego rana. A może znasz Macieju statystyki, ile osób zostało wykluczonych lub upomnianych za plotkarstwo, oszczerstwa i intrygi...? Zapewniam Cię, że niemało, a WIĘKSZOŚĆ z tych spraw w ogóle nie rozpatrywali starsi. Obiecałem sobie, że nie będę podawał gorszących przykładów, lecz tym razem sobie nie odmówię: nie dalej jak 2 lata temu 2 siostry zostały w mieście G. wykluczone, ponieważ po zebraniu, przed salą królestwa, "dały sobie po pysku":)
Ta "piękna jedność" to kolejny element blichtru, którym czarują "światusów" świadkowie Jehowy. Na pozór, rzeczywiście to może robić wrażenie. Tyle że złudne. Każdy, kto trochę dłużej posiedzi w zborze, zobaczy, że tworzą się grupki wzajemnej adoracji, które unikają innych grupek, a czasami wręcz są do nich wrogo nastawione. To prawidłowość w wielu zborach... I tak, bogaci trzymają się z bogatymi, biedni - z biednymi, normalnie, jak "w świecie". Nie ma wśród SJ żadnych cudów :) ani niesamowitości.
Macieju, tylko proszę Cię, nie pisz nic o katolikach. Nie interesuje mnie ICH jedność lub jej brak B)

Użytkownik brat_jaracz edytował ten post 2006-10-26, godz. 06:59

"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#268 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2006-10-26, godz. 07:58

Macieju, obejrzyj sobie Witajcie w życiu.
[db]

#269 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2006-10-26, godz. 10:46

"Baczcie, żebyście nie zostali wprowadzeni w błąd; bo wielu przyjdzie, powołując się na moje imię i mówiąc:
'Ja nim jestem' oraz: 'Stosowny czas się przybliżył'. Nie idźcie za nimi." Łk 21:8 (NS)

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2006-10-26, godz. 10:47

Dołączona grafika

#270 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-27, godz. 21:32

Maćku zastanów się komu zależy na tym, abyś nie skorzystał z Bożego daru łaski? Bo na pewno nie Bogu, który z miłości do ludzi posłał Swego Syna na najokrutniejszą śmierć za nasze grzechy, aby w ten sposób umożliwić ludziom skożystanie z Jego łaski.
Więc komu na tym zależy? I komu służą ludzie wmawiający innym, że nie mogą skożystać z Bożej łaski?

Tak Czesławie. Jezus złożył swoje doskonałe życie za wszystkich ludzi i umozliwił im skorzystanie z tej wspaniałej możliwości. niestety niewielu ludzi chce z tego skorzystać.
Co to znaczy: "nie każdy kto mi mówi Panie, Panie wstapi do Królestwa Niebieskiego, lecz tylko ten, kto spełnia wolę Ojca". A zatem poprzez swoje życie i odpowiednie prowadzenie się zgodne z wymogami Bożymi możemy z tej łaski skorzystać. chyba jest to jasno nakreślone.

#271 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-27, godz. 21:43

Nie wiem bracie_jaraczu ile osób zostało wykluczonych z takich czy innych powodów. Ale nie ma to jakiegoś większego znaczenia. widzisz tak się składa, że mam świadomość, że taki rzeczy mają miejsce. i również jest dla mnie oczywiste, że samo zostanie Świadkiem nie powoduje, że jesteś już "bezpieczny".
ja też znam wiele przypadków bardzo pozytywnych, które normalnie się nie zdarzają. nie zamierzam jednak tutaj opowiadać o tym, bo to nie ma większego sensu.
Powiem tak jak już niejednokrotnie wspominałem. pojawiam się na tym forum, bo na razie mogę ha ha. robie to "dla rozrywki", ale też poprzez czytanie różnych postów, wypowiedzi wyrabiam sobie zdanie o różnych kwestiach. i tyle. patrzę sobie na Was jak się wzajemnie nakręcacie, siedzicie we własnym sosiku i to: "tyle w tym temacie" (cytat z filmu) :)

#272 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2006-10-27, godz. 21:55

Tak Czesławie. Jezus złożył swoje doskonałe życie za wszystkich ludzi i umozliwił im skorzystanie z tej wspaniałej możliwości. niestety niewielu ludzi chce z tego skorzystać.
Co to znaczy: "nie każdy kto mi mówi Panie, Panie wstapi do Królestwa Niebieskiego, lecz tylko ten, kto spełnia wolę Ojca". A zatem poprzez swoje życie i odpowiednie prowadzenie się zgodne z wymogami Bożymi możemy z tej łaski skorzystać. chyba jest to jasno nakreślone.

Jana 6:53-55: "Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.
54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem".

Łukasza 22:17-20: „Potem wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie rzekł: Weźcie go i podzielcie między siebie; 18 albowiem powiadam wam: odtąd nie będę już pił z owocu winnego krzewu, aż przyjdzie królestwo Boże. 19 Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę! 20 Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana.

W takim razie dlaczego śJ nie obchodzą Pamiątki? Co sądzisz o tych słowach Jezusa?

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#273 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-28, godz. 11:34

Nie Maćku
mimo, że wywody wydają się logiczne, to są nieprawdziwe. Co powiedział apostoł Piotr w dniu Pięćdziesiątnicy, kiedy słuchacze zapytali, co mają robić? Czy nakazał im prowadzenie się zgodnie z wymogami Bożymi, aby mogli skorzystać z łaski? Poczytaj:

A gdy to usłyszeli, byli poruszeni do głębi i rzekli do Piotra i pozostałych apostołów: Co znamy czynić, mężowie bracia?
A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego.
Obietnica ta bowiem odnosi się do was i do dzieci waszych oraz do wszystkich, którzy są z dala, ilu ich Pan, Bóg nasz, powoła.
(Dz.Ap. 2:37-39 BW)

Kiedy z wiarą zapytali co dalej, Piotr zwrócił uwagę na upamiętanie się (pokutę), oraz na danie wyrazu temu poprzez chrzest w imię Jezusa Chrystusa. Żadnych innych rzeczy od słuchaczy nie oczekiwał w tym czasie, ani on, ani ten, który posłał Piotra - Pan Jezus. A poza tym padła obietnica - otrzymacie dar Ducha Świętego.
Czy to nie przypomina ci słów Pana Jezusa "kto nie narodzi się z wody i Ducha"?
Tak nauczał apostoł Piotr słuchaczy, aby mogli skorzystać z daru łaski Boga, dlaczego więc nie posłuchać tego, tylo słuchać ludzi, którzy najpierw mówią, że musisz swoim życiem sobie zasłużyć na dar łaski a potem możesz z tego skorzystać?
Czesiek

#274 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-28, godz. 11:50

Dz. Ap. 2:38 Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. (BT)
Dz. Ap. 2:40 W wielu też innych słowach dawał świadectwo i napominał: Ratujcie się spośród tego przewrotnego pokolenia!(BT)
cóż może oznaczać określenie "nawróćcie się" ? pokutę ? czy może bardziej przyjęcie nauki Jezusa i Apostołów i zgodne z nią postępowanie ? czy "ratunek z pośród przewrotnego pokolenia" może oznaczać, że to pokolenie dostąpi łaski zbawienia ? chyba jednak nie. no więc jak to z tą łaską jest ? czy dalej mam wyciągać błędny wniosek, że wiara w Jezusa i dostąpienie łaski zapewnią mi zbawienie ? czy też bardziej, że Chrystus wprawdzie daje mi taką sposobność, ale to ode mnie zależy czy zechcę z niej skorzystać i czy poprzez swoje postępowanie dostąpie zbawienia

#275 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-28, godz. 14:37

Dz. Ap. 2:38 Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. (BT)
Dz. Ap. 2:40 W wielu też innych słowach dawał świadectwo i napominał: Ratujcie się spośród tego przewrotnego pokolenia!(BT)
cóż może oznaczać określenie "nawróćcie się" ? pokutę ? czy może bardziej przyjęcie nauki Jezusa i Apostołów i zgodne z nią postępowanie ? czy "ratunek z pośród przewrotnego pokolenia" może oznaczać, że to pokolenie dostąpi łaski zbawienia ? chyba jednak nie. no więc jak to z tą łaską jest ? czy dalej mam wyciągać błędny wniosek, że wiara w Jezusa i dostąpienie łaski zapewnią mi zbawienie ? czy też bardziej, że Chrystus wprawdzie daje mi taką sposobność, ale to ode mnie zależy czy zechcę z niej skorzystać i czy poprzez swoje postępowanie dostąpie zbawienia

Macieju
Greckie słowo użyte przez Piotra - metanoesate - oznacza przede wszystkim "zmieńcie myślenie" czyli upamiętanie, nawrócenie się. Nie uczynki, ale zmianę sposobu myślenia, za którym dopiero pójdą uczynki.
Ponadto w wierszu 40 wezwanie (za przekładem interlinearnym) powinno brzmieć "dajcie się zbawić(uratować)", ba tak powinno być odczytane grecki słowo "Sotete", co wskazuje, że tak naprawdę człowiek nie jest w stanie sam siebie zbawić (uratować), a jedynie może liczyć na Boga i Jego łaskę połączoną z miłosierdziem.
Macieju jeśli jesteś w stanie zapłacić Bogu cenę za swój grzech i żyć nadal, jeśli jesteś w stanie sam siebie zbawić i ożywić do nowego życia, to rób to. Twoja wola. Ja wolę zaufać temu co mówi Bóg w swoim słowie, że żaden człowiek nie jest w stanie zbawić sam siebie, że po to Bóg posłał Swego Syna, aby On zapłacił okup za wszystkich ludzi i był Zbawicielem dla tych, którzy wierzą w Niego.
Ciekawe, który z nas się zawiedzie, czy ja ufając Bogu, czy ty próbując swoimi uczynakami zapracować na swoje zbawienie? I pamiętaj, zawsze masz szansę "zmienić swoje myślenie" (upamiętać się) i przyjść w pokorze do Boga i poprosić, aby to On zbawił ciebie. Masz na to czas do śmierci, bo potem to już tylko czeka każdego z nas stanięcie przed Sędzią Jezusem Chrystusem.
Czesiek

#276 Elunia

Elunia

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 101 Postów

Napisano 2006-10-28, godz. 19:40

Zastanawia mnie co znaczy w tym wersecie Królestwo Niebieskie?Czy niebo ,czy raj na ziemi?
Jesli niebo ,to do kogo były skierowne te słowa?Zakładając,że wybranych jest tylko 144 tys.

#277 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-30, godz. 08:33

Czesiu nikt nie jest w stanie wykupić siebie z niewoli grzechu. grzech, który wszedł na świat poprzez Adama został "wykupiony" przez ofiarę Jezusa Chrystusa. oczywiście masz rację. trzeba modlić się do Boga, również o to, aby dostąpić łaski. jest jednak bardzo ważne, aby spełniać wolę Najwyższego. Zebym nie wiem jak się modlił i korzył przed Bogiem, bez uczynków moja "wiara będzie martwa". dlatego tak ważne jest spełnianie Jego woli

#278 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-30, godz. 14:00

Czesiu nikt nie jest w stanie wykupić siebie z niewoli grzechu. grzech, który wszedł na świat poprzez Adama został "wykupiony" przez ofiarę Jezusa Chrystusa. oczywiście masz rację. trzeba modlić się do Boga, również o to, aby dostąpić łaski. jest jednak bardzo ważne, aby spełniać wolę Najwyższego. Zebym nie wiem jak się modlił i korzył przed Bogiem, bez uczynków moja "wiara będzie martwa". dlatego tak ważne jest spełnianie Jego woli

Macieju
Czy kiedy starasz się sobie zasłużyć na zbawienie i odrzucasz tym dar łaski nowego życia w Jezusie Chrystusie, to spełniasz wolę Boga, czy nie?
Kiedy starasz się przestrzegać wszystkich przykazań zawartych w Biblii, a nie chcesz przyjąć od Boga daru nowego narodzenia z wody i Ducha, to w ten sposób czynisz wolę Boga, czy nie?
A kiedy zdajesz sobie sprawę z tego, że nie jesteś w stanie ożywić sam siebie, a jedynie może uczynić to Bóg poprzez wiarę w Jezusa Chrystusa i przychodzisz do Boga i wyznajesz Mu to, to czy Bóg odrzuci ciebie, czy zbawi z tego stanu w jakim jesteś i uzdolni ciebie do nowego życia w Jezusie Chrystusie?
Odpowiedz na te pytania Macieju, tylko tak szczerze, bez szukania wymówki.
Czesiek

#279 AMGIS

AMGIS

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 11 Postów
  • Gadu-Gadu:8733407

Napisano 2006-11-01, godz. 12:16

[quote name='azariasz' post='35839' date='2006-09-22 12:18']Dobra, porozmawiajmy o tej odtępczej "precyzji"...

A co do odstepcow w roli bestii, to wybaczcie, ale: pomarzyc zawsze mozna. Za malo wazni jednak jestescie, za mali, zbyt słabi...[/quote]

Jak możesz używac takich sformułowań. To przecież inwektywa i hucpa.[...]. I jeszcze jedno nie obrażaj uczestników tego forum. Ponadto, jako ŚJ, to powinieneś wiedziec, że "ci wielcy i mocni", powinni Cię co najmniej zaznaczyc, lub wykluczyc, za to, że zadajesz się z ludźmi z poza Oraganizacji.

--
Do wszystkich: Prosimy o ograniczenie personalnych uwag. | moderator

Moderator
Przepraszam, :( "Odpuśc przewinę bliźniemu, a wówczas, gdy błagac będziesz, zostaną ci odpuszczone grzechy" Syr 28, 2

[quote]„Zwątpienie jest początkiem wiedzy. Kto w nic nie wątpi, niczego nie bada. Kto niczego nie bada, niczego nie odkrywa. Kto niczego nie odkrywa, jest i pozostanie ślepcem”
Jean Chardin.
„Zwątpienie jest początkiem wiedzy. Kto w nic nie wątpi, niczego nie bada. Kto niczego nie bada, niczego nie odkrywa. Kto niczego nie odkrywa, jest i pozostanie ślepcem”
Jean Chardin.

#280 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2006-11-12, godz. 17:41

Dzisiaj znalazłam traktat w skrzynce pocztowej...cały dzień ktoś był w domu, ale lepiej było wrzucić do skrzynki niż zapukać.

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych