Członkowie religii fałszywej - będą żyli wiecznie?
Napisano 2006-11-19, godz. 10:17

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2006-11-19, godz. 13:27
tak jak nie ma dwóch Chrystusów, tak samo nie może być dwóch różnych sposobów oddawania Bogu czci lub spełniania Jego woli.
w tym również celu Jezus użył przestrogi mówiąc, że jest tylko jedna droga prowadząca "do życia". Jezus nie powiedział, że każdy człowiek jest uznany przez Boga, ale tylko ten kto wypełnia Jego wolę. Takim właśnie przykładem był Jezus. nie robił nic wg swego widzimisię, ale dokładnie to co było zgodne z wolą Jego Ojca. tak długo jak ludzie będą uważali inaczej, tak długo pozostaną w błędzie
Napisano 2006-11-19, godz. 14:18
Wszyscy chrześcijanie:
-modlą się do Boga poprzez Jezusa Chrystusa (także katolicy!)
-łamią się chlebem
-uczestniczą w nabożnych zebraniach
-czytają Biblie
Coś więcej widzisz?
Wpadnij do mnie na Facebooku!
Napisano 2006-11-19, godz. 14:19
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2006-11-19, godz. 16:42
Arturze. całość wierzeń (czy tez nauk) występująca w danej społeczności religijnej musi również pokrywać się w całości z wolą Najwyższego. tu niestety jak wiemy istnieją pewne różnice w obrębie wyznań uważających się za chrześcijańskiePrzepraszam macieju, ale ja nie znam dwóch sposobów oddawania Bogu czci w chrześcijaństwie.
Wszyscy chrześcijanie:
-modlą się do Boga poprzez Jezusa Chrystusa (także katolicy!)
-łamią się chlebem
-uczestniczą w nabożnych zebraniach
-czytają Biblie
Coś więcej widzisz?
Pawle to oczywiste, gdyby Jezus wykonywał wolę Boga "z musu" to jaki miałoby to sens ? żaden. on jednak uczynił to dobrowolnieMacieju pierwszy raz słyszę by był jeden sposób oddawania czci Bogu, a po drugie Jesus nie dlatego postępował zgodnie z wolą Ojca bo ten mu kazał tylko dlatego że Jezus sam wybrał to co wybrał, a przenikało się to z wolą Jahwe...
Napisano 2006-11-19, godz. 17:06
A czy zwróciłeś uwagę czytając Pismo Święte KTO jest tą drogą??w tym również celu Jezus użył przestrogi mówiąc, że jest tylko jedna droga prowadząca "do życia".
"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc
Napisano 2006-11-19, godz. 18:28
Macieju, zauważ, że WTS nie spełnia tego wymogu. Nie można powiedzieć, że całość wierzeń jest zgodna z wolą Najwyższego, gdyż co jakiś czas ogłaszane są nowe światła, czyli podawana jest informacja że jakaś nauka (stare światło) okazała się "niezgodna z wolą Najwyższego".całość wierzeń (czy tez nauk) występująca w danej społeczności religijnej musi również pokrywać się w całości z wolą Najwyższego. tu niestety jak wiemy istnieją pewne różnice w obrębie wyznań uważających się za chrześcijańskie
To oznacza, że "nowe światło" jest wystarczającym dowodem na nieprawdziwość religii świadków Jehowy.
Napisano 2006-11-19, godz. 18:41
Skor jeden SJ zrobi coś bo mu sumienie pozwala, a drugi nie, to juz mamy sprzeczność.
Tak więc jaka ma byc ta jedna nauka skoro Sj sami przyznają iż Biblia sie o wielu sprawach nie wypowiada.
Wpadnij do mnie na Facebooku!
Napisano 2006-11-20, godz. 08:33
Czesławie. studiowanie publikacji jak również regularne czytanie Biblii nie jest wystarczającym czynnikiem do zbawienia. ja to juz gdzieś zotało napisane jet "jeden chrzest, jedna wiara, jeden Pan".
tak jak nie ma dwóch Chrystusów, tak samo nie może być dwóch różnych sposobów oddawania Bogu czci lub spełniania Jego woli.
w tym również celu Jezus użył przestrogi mówiąc, że jest tylko jedna droga prowadząca "do życia". Jezus nie powiedział, że każdy człowiek jest uznany przez Boga, ale tylko ten kto wypełnia Jego wolę. Takim właśnie przykładem był Jezus. nie robił nic wg swego widzimisię, ale dokładnie to co było zgodne z wolą Jego Ojca. tak długo jak ludzie będą uważali inaczej, tak długo pozostaną w błędzie
Macieju
Są dwie drogi dojścia do Boga i o tym naucza nawet NT.
1. - spełnienie całego Prawa - droga objawiona przez Boga za pośrednictwem Mojżesza - człowiek, który spełni cały Zakon przezeń żyć będzie. Poczytaj o tym choćby w Liście do Galacjan.
2. - droga wiary poprzez Jezusa Chrystusa - dla tych, co poznali swoją grzeszność, poznali swoją bezradność w uzyskaniu zbawienia poprzez spełnianie dobrych uczynków i zaufali Bogu, że po to posłał swojego Syna Jezusa Chrystusa, aby ten był Zbawicielem wierzących.
Więc nie wmawiaj mi Macieju głupot, jakie naucza CK, bo sprytnie wymyśloną filozofią odwracają ludzi od Boga i spełniania Jego woli:
A to jest wola Ojca mego, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w niego, miał żywot wieczny, a Ja go wzbudzę w dniu ostatecznym.
(Jan. 6:40 BW)
Nie wmawiaj mi, że wiara, że Bóg wybrał w 1918 roku "niewolnika" poprzez którego przekazuje "pokarm na czas słuszny" jest spełnianiem woli Boga. Że poznanie jakiegoś systemu wierzeń zapewni mi zbawienie.
Biblia jednoznacznie wskazuje, że tym Zbawicielem, który może nas zbawić ze stanu w jakim się znaleźliśmy poprzez grzech jest Jezus Chrystus i jedynie poprzez wiarę w Niego możemy to uzyskać i w ten sposób spełnić wolę Boga.
Napisano 2006-11-20, godz. 09:45
Arturze. całość wierzeń (czy tez nauk) występująca w danej społeczności religijnej musi również pokrywać się w całości z wolą Najwyższego. tu niestety jak wiemy istnieją pewne różnice w obrębie wyznań uważających się za chrześcijańskie
Maciej, a pamiętasz słowa: "Macie być bardziej posłuszni Bogu niż ludziom"?
Chcąc nie chcąc, do ludzi zalicza się też Ciało Kierownicze Świadków Jehowy. Czy tego chcesz, czy nie są oni niedoskonali i się mylą. Skąd wiesz, że sposób wielbienia Boga czy dojścia do zbawienia jest zgodny z tym co Ci mówią? Jaką masz gwarancję, skoro sam nie wysilasz się żeby się tego dowiedzieć?
Komu jesteś posłuszny?
Napisano 2006-11-20, godz. 10:17
Napisano 2006-11-20, godz. 10:29
Czesławie, a czy nie jest przypadkiem tak, że Prawo nadane Mojżeszowi było "cieniem rzeczy przyszłych", a te rzeczy przyszłe to właśnie pojawienie się Mesjasza na ziemi. czy Pismo Święte nie mówi wyrażnie, że Jezus to "Prawo wypełnił" i przestało ono obowiązywać ? istotnie paweł w liście do Galatów poświęca dużo uwagi Prawu, ale nie w kontekście jego zachowania lub przestrzegania lecz tego, że tylko wiara w Jezusa Chrystusa ma sens i również tego że to prawo przestało obowiązywać prawdziwych chrześcijan.
Macieju
Ja nie dyskutuję z apostołem Pawłem, czy chrześcijanie mają przestrzegać prawo, czy nie. Ja tylko wskazuję na to, że twoja wypowiedz za CK jest fałszywa, bo Biblia naucza o dwóch drogach do Boga: poprzez wypełnienie Prawa albo poprzez wiarę w Jezusa Chrystusa. Apostoł Paweł napisał:
Zakon zaś nie jest z wiary, ale: Kto go wypełni, przezeń żyć będzie.
(Gal. 3:12 BW)
czy to jasne? Wypełnisz Zakon (Prawo Mojżeszowe), będziesz żył. Jeśli jednak już złamałeś jakiekolwiek przykazanie Boże, to pozostaje ci jedynie droga wiary w Pana Jezusa Chrystusa aby dostąpić usprawiedliwienia i mieć nadzieję życia wiecznego z Jezusem Chrystusem. Bo jeśli nie możesz osiągnąć sprawiedliwości poprzez przestrzeganie Prawa Bożego przez Niego nadanego, to na pewno nie pomoże tobie przestrzeganie ludzkich nakazów nadanych przez WTS, czy poprzez jakąkolwiek inną organizację kościelną.
Napisano 2006-11-20, godz. 10:53
Padre, a skąd Tobie przyszło do głowy, że się nie wysilam ? w moim przekonaniu to właśnie np. członkowie wspólnoty Kościoła "ślepo wierzą" nie zastanawiając się nad tym co im się podaje. CK nie jest moim guru i nie jemu oddaję cześć. jak wiele wyznań również członkowie tego Ciała starają się opierać na Piśmie Świętym. i tu np. przypominam sobie książkę pana Bednarskiego, w której cały rozdział jest związany z kultem Marii. mój drogi Padre powiem wprost: chociażby tam widać jak sprytnie można "udokumentować biblijnie" nauki, które się Stwórcy nie podobają. jeżeli w Piśmie Św. jest powiedziane, że jedynym adresatem modlitwy jes Bóg i jedynym pośrednikiem między Bogiem a ludźmi jest Jezus Chrystus.Maciej, a pamiętasz słowa: "Macie być bardziej posłuszni Bogu niż ludziom"?
Chcąc nie chcąc, do ludzi zalicza się też Ciało Kierownicze Świadków Jehowy. Czy tego chcesz, czy nie są oni niedoskonali i się mylą. Skąd wiesz, że sposób wielbienia Boga czy dojścia do zbawienia jest zgodny z tym co Ci mówią? Jaką masz gwarancję, skoro sam nie wysilasz się żeby się tego dowiedzieć?
Komu jesteś posłuszny?
i już. wystarczy. wszelkie próby rozwinięcia tego na świętych Marię itp. uważam jako nadinterpretację i tyle. oczywiście w oparciu o Słowo Boże. zatem nie CK, ale to co jest zawarte w Biblii jest dla mnie miernikiem
Napisano 2006-11-20, godz. 10:57
Napisano 2006-11-20, godz. 11:05
oj Czesiu. no ja myślałem, że wnikliwie czytasz Pismo i nie wyrywsz cytatów z całości. dlatego zachęcam Ciebie jeszcze raz do przeczytania tego rozdziału bardzo wnikliwie. z niego jasno i czytelnie wynika, że poprzez ofiarę Jezusa zostaliśmy uwolnieni spod Prawa.Macieju
Ja nie dyskutuję z apostołem Pawłem, czy chrześcijanie mają przestrzegać prawo, czy nie. Ja tylko wskazuję na to, że twoja wypowiedz za CK jest fałszywa, bo Biblia naucza o dwóch drogach do Boga: poprzez wypełnienie Prawa albo poprzez wiarę w Jezusa Chrystusa. Apostoł Paweł napisał:
czy to jasne? Wypełnisz Zakon (Prawo Mojżeszowe), będziesz żył. Jeśli jednak już złamałeś jakiekolwiek przykazanie Boże, to pozostaje ci jedynie droga wiary w Pana Jezusa Chrystusa aby dostąpić usprawiedliwienia i mieć nadzieję życia wiecznego z Jezusem Chrystusem. Bo jeśli nie możesz osiągnąć sprawiedliwości poprzez przestrzeganie Prawa Bożego przez Niego nadanego, to na pewno nie pomoże tobie przestrzeganie ludzkich nakazów nadanych przez WTS, czy poprzez jakąkolwiek inną organizację kościelną.
(12) Prawo nie opiera się na wierze, lecz /mówi/: Kto wypełnia przepisy, dzięki nim żyć będzie. (BT)
to jest takie podobne tłumaczenie z Biblii Tysiąclecia. "Prawo nie opiera się na wierze"
My mamy natomiast opierać się na wierze, że Jezus Chrystus złożył za nas swoje życie i żadne przestrzeganie wcześniejszego Prawa nas nie zbawi
Napisano 2006-11-20, godz. 11:11
czyżby ? czy w czasach Apostołów nie istniało coś takiego jak "grono starszych", które rozwiązywało problemy jak chociażby w kwestii obrzezania, a następnie te zalecenia rozsyłało do poszczególnych zborów.To dlaczego wierzysz w to co mówi CK, a nie jest napisane w Biblii? Przecież sam fakt istnienia CK jest nadinterpretacją przypowieści Jezusa Chrystusa. Dla mnie to taka sama nadinterpretacja jak kult Maryjny.
z całym szacunkiem mogę sobie wytłumaczyć istninie CK zważywszy, że niektóre grupy wyznaniowe mają podobne "twory". niestety już coś takiego jak "kult maryjny" jest poważnym wykroczeniem przeciw Bogu. chociażby dla tego, że nie ma żadnego oparcia w Piśmie Św.
Napisano 2006-11-20, godz. 11:26
czyżby ? czy w czasach Apostołów nie istniało coś takiego jak "grono starszych", które rozwiązywało problemy jak chociażby w kwestii obrzezania, a następnie te zalecenia rozsyłało do poszczególnych zborów.
z całym szacunkiem mogę sobie wytłumaczyć istninie CK zważywszy, że niektóre grupy wyznaniowe mają podobne "twory". niestety już coś takiego jak "kult maryjny" jest poważnym wykroczeniem przeciw Bogu. chociażby dla tego, że nie ma żadnego oparcia w Piśmie Św.
Apostołowie w Jerozolimie nie pełnili takich funkcji jak dzisiaj CK, a zajmowali się sprawami kontrowersyjnymi/problematycznymi.
Większość nauk, nakazów i pouczeń przekazywał i spisał ap. Paweł, który członkiem CK nie był.
Na jakiej podstawie przekazywal "pokarm na czas słuszny"?
To, że inne grupy wyznaniowe mają takie "twory" jak CK, jest dla mnie dowodem, że ŚJ-wy niczym się od tych grup wyznaniowych nie różnią.
Napisano 2006-11-20, godz. 11:45
Padre w czasach Pawła było zdecydowanie prościej. byli naśladowcy Chrystusa, których nauki wyraźnie różniły się od innych wyznań i wtedy nie było takiego problemu. dzisiaj w świecie, w którym istnieje dziesiątki tysięcy różnych grup wyznaniowych i wiele z nich uzurpuje sobie prawo do bycia przedstawicielami Boga prawdziwego. muszą być zatem ludzie, którzy poprzez nauczanie prowadzą ludzi do poznania "prawdy". Apostołowie w Jerozolimie nie mieli problemu ze zdefiniowaniem jedynego prawdziwego Boga, Jego Syna wiedzieli czym jest zmartwychstanie lub też dusza nieśmiertelna czy też jej nieistnienie. na całe szczęście na kartach Biblii jest również opisane to, że w szeregi prawdziwego Chrystianizmu zakradnie się "człowiek bezprawia" i nastąpi poważne "odstępstwo". ja w to głęboko wierzę i nie utożsamiam się z ludźmi, którzy tak beztrosko wierzą, że w każdej "społeczności" są ludzie podobający się Bogu i w każdej religii jest "coś dobrego". o to właśnie troszczy się przeciwnik Boży Szatan. uśpić ludzka czujność i wmówić, że wszystko jest dobreApostołowie w Jerozolimie nie pełnili takich funkcji jak dzisiaj CK, a zajmowali się sprawami kontrowersyjnymi/problematycznymi.
Większość nauk, nakazów i pouczeń przekazywał i spisał ap. Paweł, który członkiem CK nie był.
Na jakiej podstawie przekazywal "pokarm na czas słuszny"?
To, że inne grupy wyznaniowe mają takie "twory" jak CK, jest dla mnie dowodem, że ŚJ-wy niczym się od tych grup wyznaniowych nie różnią.
Napisano 2006-11-20, godz. 12:07

Mylisz się, bo nie sprawdzasz sam, tylko bardziej słuchasz ludzi.
To nie ludzie doprowadzają kogoś do zbawienia, chyba tego jeszcze nie zrozumiałeś.
Napisano 2006-11-20, godz. 13:11
Padre o ile mi wiadomo to Jezus jest założycielem chrystianizmu i w kontekście odstępstwa mówimy właśnie o chrześcijanach, a nie o judaiźmie. oczywiście w I wieku pojawiały się wśród chrześcijan pewne rozbieżności związane ze zrozumieniem nauk, ale generalnie rzecz biorąc uczniowie byli zgodni z tym czego nauczał ich Jezus.Macieju - musisz odrobić pracę domową z historii judaizmu i wczesnego chrześcijanstwa. Sprawdź kiedy wkradło się odstępstwo do judaizmu i czy w I w. n.e. chrześcijanie wierzyli dokładnie w to samo
Mylisz się, bo nie sprawdzasz sam, tylko bardziej słuchasz ludzi.
To nie ludzie doprowadzają kogoś do zbawienia, chyba tego jeszcze nie zrozumiałeś.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych