Maciej, on 2006-12-08 13:53, said:
no pewnie, a jakże. zlikwidujmy policję, sądy, prokuratury. olejmy również spowiedź, bo przecież rozgrzeszenie lub jego brak jest również swego rodzaju "wyrokiem". powstaje pytanie jak daleko pojedziemy na tym wózku.
Przeciez nie MY tak urządziliśmy ten świat, tylko Bóg, więc niech sobie sam z tym poradzi, chyba nie myslisz, ze nie da rady

Czy sąd i prokurator zawsze wyda sprawiedliwy wyrok? niestety nie , bo nie ma wszystkich danych w ręku. Jedynym który posiada całkowitą wiedzę SPRAWIEDLIWĄ jest wszechmocny. Więc dlaczego niedoskonały człowiek uzurpuje sobie prawo do osądzania?
Prawdziwe chrześcijaństwo ma się róxnić od tego świata, więc powinno pozostawić sądy w rękach najwyższego, czekając cierpliwiwie na jego sprawiedliwe wyroki.
hubert684, on 2006-12-08 13:58, said:
a ten niedoskonaly Jan w czyim imieniu dzilal?? a Pawel pisal o wykluczeniach Filetusa i jemu podobnych to w czyim imieniu dzialal? tak on byl niedoskonaly jak i Jan ale ich wlasnie chrystus ustanowil by pasli jego owce. A co robi pasterz jak owca idzie na manowce??? prbujeja zawracac . bo pasterz nie tylko karmii ale i dba o stan owczarni.
jesli odrzucimy bibli bo opisuje morderstwa .kazirodztwo iinne taki (zreszta jako ostrzezenie a nie wzor do nasladowania) to co nam pozostanie??? chyba tylko twoja najpradziwsza wykladnia wrzechswiata
czy ja powiedziałam że mam najprawdziwszą wykładnię chrześcijaństwa?

super że az tak mnie doceniasz

ale wyprowadzę cię z błędu, jestem niedoskonała i nie mnie ferować wyroki na temat prawdziwej religii
A wracając do tematu, to szkoda że doskonały Jezus nie dał nam przykładu wykluczeń, i szkoda że nie założył komitetu sądowniczego np Judaszowi podczas ostatniej wieczerzy

Tak pasterz dba , dobre słowo, karmii, dba, oporządza i ma to robić z dużą miłością i pokorą zwłaszcza że to NIE JEGO PRYWATNA TRZODA A POWIERZONA! o powierzone mienie troszczy się dużo bardziej niż o własne

teoretycznie, bo pasterze sj traktują owczarnię jak swój własny folwark
nie potrafiłam uwierzyć.......