Choæ jestem mê¿czyzn±, to sam mam z nim na pieñku.

Pozdrawiam

Napisano 2005-09-27, godz. 17:19
"Ot, ma wygl±d ptaka, a wiêc bêdzie lata³, proste". - Baltazar Siedem S³oñc
Napisano 2007-05-05, godz. 16:52
Zgadzam siê! Jednak¿e w tym fragmencie Pawe³ przypomina, ¿e to jest w zwyczaju, czyli daje kobietom tak± sposobno¶æ, aby modliæ siê w zborze. Nie ma tu wzmianki, ¿e tylko kiedy mê¿czyna "nie mo¿e" lub jest nieobecny. Nie piszê tego, aby czepiaæ siê ¦J! Ubolewam poprostu nad skrajno¶ciami np. w spo³eczno¶ciach, gdzie siostry maj± nakryte g³owy, z kolei nie maj± mo¿liwo¶ci modlitwy, a tam gdzie nie ma tego wymogu mog±. Uwa¿am, ¿e obydwie skrajno¶ci s± nie zdrowe. Spotka³em jednak wspólnoty, które praktykuj± to bez jakichkolwiek problemów.pamiêtam takie zbiórki bodaj¿e, kiedy która¶ wk³ada³a chustkê - okropne to by³o, taka mieszanka skrywanego ¶miechu z za¿enowaniem...
w tej chwili pora¿a mnie idiotyzm robienia czego¶, co uwa¿a siê tak naprawdê za g³upie tylko dlatego, ¿e "tak trzeba"... brrrrr...
Napisano 2007-05-07, godz. 21:08
U¿ytkownik ewa edytowa³ ten post 2007-05-07, godz. 21:08
Napisano 2007-10-07, godz. 00:23
Co o tym s±dzicie?
Niejednych interesuje kwestia nakrywania g³owy przez siostrê, która by³aby powo³ana do wyst±pienia jako t³umaczka przemówienia wyg³oszonego przez brata. Otó¿ materia³ ten nie pochodzi od siostry; ona go tylko przekazuje. Z tego punktu widzenia by siê wydawa³o, ¿e nakrycie g³owy nie jest potrzebne. Niemniej jednak niewiasta, która t³umaczy przemówienie, mog³aby czuæ siê lepiej z g³ow± nakryt±. Mimo wszystko przecie¿ zajmuje miejsce niemal na pierwszym planie przed spor± liczb± s³uchaczy, a w t³umaczenie swoje stara siê wlaæ uczucie i zapa³, aby wiernie oddaæ my¶li mówcy, który w³a¶nie udziela napomnienia i podaje rady. Chc±c unikn±æ wra¿enia, i¿ naucza braci, mo¿e ona mieæ ¿yczenie, aby wyst±piæ z nakryt± g³ow±. Zatem w tym wypadku znów siostra powinna zadecydowaæ zgodnie ze swym sumieniem.
Napisano 2007-10-07, godz. 20:10
Napisano 2007-10-07, godz. 21:45
Napisano 2007-10-08, godz. 08:54
Siostry z nakrytymi g³owami...
Dawno temu, prowadz±c "cotygodniowe studium ksi±¿ki" mia³em problem, kiedy w mojej grupie brak³o braci, którzy mogli by pos³u¿yæ modlitw± po lub przed zebraniem (zdarza³o siê to rzadko, lecz mia³o miejsce), gdy¿ przyjête by³o, ¿e prowadz±cy zebranie robi to tylko raz. Spyta³em wiêc starszych co z tym zrobiæ. Odpowiedzieli, ¿e modlitw± mo¿e pos³u¿yæ siostra, pod warunkiem, ¿e nakryjê g³owê... Nie by³o natomiast takiego obowi±zku wobec siostry, która (pod nieobecno¶æ brata, który by³ 'lektorem') na tym samym zebraniu czyta³a akapity ze studiowanej ksi±¿ki. Trochê to by³o wtedy pogmatwane.![]()
A dzia³o siê to jakie¶ 6 lat temu.
Napisano 2007-10-09, godz. 08:09
a mo¿e id±c dalej tym tropem, dojdziemy do tego, ¿e materia³ przedstawiany przez mówcê nie pochodzi od niego, tylko od wszechmocnego i taki mówca móg³by siê lepiej czuæ ubrany w pokorne szaty zgrzebne swiadcz±ce o jego pokorze do przedstawianych spraw. Przecie¿ zajmuje miejsce nieomal na pierwszym planie przed spora liczba s³uchaCZY, a w przemówienie stara siê wlaæ uczucie i zapa³ aby wiernie oddaÆ my¶li stwórcy........ Wiecie co ch..... mnie strzela na miejscu jak co¶ takiego czytam........Cytat
Niejednych interesuje kwestia nakrywania g³owy przez siostrê, która by³aby powo³ana do wyst±pienia jako t³umaczka przemówienia wyg³oszonego przez brata. Otó¿ materia³ ten nie pochodzi od siostry; ona go tylko przekazuje. Z tego punktu widzenia by siê wydawa³o, ¿e nakrycie g³owy nie jest potrzebne. Niemniej jednak niewiasta, która t³umaczy przemówienie, mog³aby czuæ siê lepiej z g³ow± nakryt±. Mimo wszystko przecie¿ zajmuje miejsce niemal na pierwszym planie przed spor± liczb± s³uchaczy, a w t³umaczenie swoje stara siê wlaæ uczucie i zapa³, aby wiernie oddaæ my¶li mówcy, który w³a¶nie udziela napomnienia i podaje rady. Chc±c unikn±æ wra¿enia, i¿ naucza braci, mo¿e ona mieæ ¿yczenie, aby wyst±piæ z nakryt± g³ow±. Zatem w tym wypadku znów siostra powinna zadecydowaæ zgodnie ze swym sumieniem.
Napisano 2007-10-10, godz. 04:35
Napisano 2007-10-10, godz. 08:15
Napisano 2008-01-29, godz. 20:19
Ostatnio na forum JWD poinformowano o pewnym li¶cie skierowanym do wszystkich nadzorców podró¿uj±cych oraz gron starszych w USA. Wspomniano, ¿e list ten zawiera³ zmodyfikowane wytyczne dotycz±ce zasad t³umaczenia na jêzyk migowy. W¶ród tych zaleceñ znalaz³ siê te¿ wymóg nakrywania g³owy przez siostry t³umacz±ce wyk³ady/przemówienia. Wcze¶niej takiego wymogu nie by³o.
Jak zauwa¿ono na JWD, obowi±zku nakrywania g³owy dla sióstr-t³umaczek nie wprowadzi³o stanowisko (mo¿e kto¶ sprawdzi i zacytuje?) wyra¿one w Stra¿nicy z 15 lipca 2002 roku. Natomiast wskazana na pocz±tku dyskusji Stra¿nica z 1965 roku (nr 4) odnosi siê do sprawy t³umaczeñ nastêpuj±co:Co o tym s±dzicie?Niejednych interesuje kwestia nakrywania g³owy przez siostrê, która by³aby powo³ana do wyst±pienia jako t³umaczka przemówienia wyg³oszonego przez brata. Otó¿ materia³ ten nie pochodzi od siostry; ona go tylko przekazuje. Z tego punktu widzenia by siê wydawa³o, ¿e nakrycie g³owy nie jest potrzebne. Niemniej jednak niewiasta, która t³umaczy przemówienie, mog³aby czuæ siê lepiej z g³ow± nakryt±. Mimo wszystko przecie¿ zajmuje miejsce niemal na pierwszym planie przed spor± liczb± s³uchaczy, a w t³umaczenie swoje stara siê wlaæ uczucie i zapa³, aby wiernie oddaæ my¶li mówcy, który w³a¶nie udziela napomnienia i podaje rady. Chc±c unikn±æ wra¿enia, i¿ naucza braci, mo¿e ona mieæ ¿yczenie, aby wyst±piæ z nakryt± g³ow±. Zatem w tym wypadku znów siostra powinna zadecydowaæ zgodnie ze swym sumieniem.
(BTW: czy podobny list uwzglêdniaj±cy zmianê w opisanej kwestii otrzyma³y tak¿e grona starszych w Polsce?)
Ja w takim przypadku te¿ prosi³em o lektorowanie siostrê i robi³a to bez nakrytej g³owy. A modlitw± us³ugiwa³em sam dwa razy przede wszystkim dlatego, ¿e gdybym poprosi³ siostrê to by³by problem ze znalezieniem nakrycia g³owy
Napisano 2008-02-07, godz. 16:40
U¿ytkownik Emka edytowa³ ten post 2008-02-07, godz. 16:42
Napisano 2008-02-07, godz. 17:20
Napisano 2008-02-07, godz. 17:45
Napisano 2008-02-07, godz. 18:10
A tak w³a¶ciwie, czy w jakiejkolwiek publikacji by³o dok³adnie sprecyzowane, jakie ma to byæ nakrycie g³owy? Czy to mo¿e byæ wszystko? Czapka z daszkiem? Kapelusz kowbojski? Garnek?
Wszak nie ka¿da siostra ma obowi±zek posiadania w domu skromnej chustki na g³owê na wypadek, gdyby musia³a zast±piæ w czym¶ mê¿czyznê. Ja na przyk³ad mam w domu tylko indyjskie d...atty, czyli bogato zdobione z³otem chusty wk³adane z okazji ¶lubu. Czy w³o¿enie tego na g³owê by³oby mile widziane? Czy lepiej okryæ siê pledzikiem?
Edit: Ha ha, nie wiedzia³am, ¿e forum przepu¶ci mi "d...atty" przez cenzurê. Te chusty naprawdê siê tak nazywaj±
U¿ytkownik ewa edytowa³ ten post 2008-02-07, godz. 19:26
Napisano 2008-02-07, godz. 18:51
A tak w³a¶ciwie, czy w jakiejkolwiek publikacji by³o dok³adnie sprecyzowane, jakie ma to byæ nakrycie g³owy? Czy to mo¿e byæ wszystko? Czapka z daszkiem? Kapelusz kowbojski? Garnek?
Ja na przyk³ad mam w domu tylko indyjskie d...atty, czyli bogato zdobione z³otem chusty wk³adane z okazji ¶lubu. Czy w³o¿enie tego na g³owê by³oby mile widziane?
A swoj± drog±, ciekawe, czy bracia starsi mieliby co¶ przeciwko siostrze w polskim zborze, gdyby ta ubra³a sari.
Nawet nie wiedzia³am, czyli u Badaczy siostry na zebraniach zawsze maj± nakryte g³owy?
Napisano 2008-02-07, godz. 19:25
Na pocz±tku lat 90-tych na Ukrainie wszystkie siostry nak³ada³y chusty na zebranie. Zreszt± niektóre starsze siostry w Polsce te¿ to robi±, chyba ju¿ z przyzwyczajenia.
U¿ytkownik ewa edytowa³ ten post 2008-02-07, godz. 19:29
Napisano 2008-02-07, godz. 20:21
Domy¶lam siê, ¿e chodzi po prostu o watykañski ceremonia³ i wymogi protoko³u dyplomatycznego.
Napisano 2008-02-07, godz. 21:46
Po kongresach miêdzynarodowych pojawiaj± siê gdzieniegdzie w¶ród sióstr mody na stroje "multi-kulti" na kongresy - jakie¶ sari, kimona itp. Nie s³ysza³em, ¿eby kto¶ to potêpia³ choæ IMHO to trochê b³azenada.
---------------------------------------------------------------------------------
"W¶ród SJ, wszyscy mówi± o "prawdzie", ale nikt jej nie mo¿e (do koñca) powiedzieæ..."
"¯eby do zród³a dotrzeæ, trzeba pod pr±d pop³ynaæ."
"Kto choæ raz zajrza³ za kulisy, ten ju¿ d³u¿ej nie zadowoli siê fasad±."
"Z k³amstw, w które uwierzymy, staj± siê prawdy, z którymi ¿yjemy."
"Nikt nie jest tak ¶lepy jak ten, który nie chce widzieæ."
"W ka¿dej religii s± owce i pasterze, ale tylko owce s± dojone, strzy¿one i zarzynane, pasterze nie..."
0 u¿ytkowników, 1 go¶ci, 0 anonimowych