Kolejne nieporozumienie. Nie ma takiego czegoś jak "10 przykazań w wersji Biblii Poznańskiej". Myli ci się numeracja wrersów z numeracją przykazań. Tekst oryginalny w ogóle nie zawiera takiej numeracji.
Mily Panie Janie,
Tak sobie czytam co wy tu wypisujecie (nawiasem mowiac czuje sie jak 'Miedzy mlotem a kowadlem' - czyli napada katolik na SJ i na odwrot)
Chcialam zaznaczyc, ze jak sie kogos cytuje w tym wypadku - wypowiedz osoby pod nickiem Lila - to trzeba to robic dokladnie ( w ten sposob uniknie pan posadzenia o manipulacje tekstem) Wyraz wersja zostal tu przez pana dodany, ale to na marginesie.
Ciekawi mnie dyskusja z Wojtkiem, ktora obydwoje z zacieciem prowadzicie.
Po kolei.
Sprawa 10 przkazan.
Myli ci się numeracja wrersów z numeracją przykazań. Tekst oryginalny w ogóle nie zawiera takiej numeracji.Byc moze nie ma numeracji przykazan. Istnieje za to numeracja wersow.
Podział nie musi więc przebiegać po linii zdań, lecz przebiega po linii ducha tego prawodawstwa. Ciesze sie, ze pan to zauwazyl. A sprawa nie dotyczy numeracji, bo takie odnosze wrazenie sadzac z pana argumenacji, lecz zawartosci - tresci przykazan. Konkretnie przykazania 2 (wedlug numeracji katechetycznej KK) i przykazania 10
(wedlug numeracji katechetycznej KK). Zas dokladna numeracje wersow prosze sprawdzic samemu w Biblii.
Lila bardzo ladnie wskazala roznice w obu wersjach przykazan.
Istotna sprawa jest, ze :
1. Przykazania w biblii maja forme bardzo dokladnej, wrecz doslownej wyliczanki.
- w przypadku 2 przykazania co uznaje sie za objaw balwochwalstwa.
Skoro Bog zadal sobie tyle trudu, aby to wszystko dokladnie opisac to raczej po to , aby nikt z ludzi nie musial sie kiedys domyslac o co autor mial na mysli. KK skrocil ten punkt do tego stopnia, ze zanikl on. Natomiast ostatnie przykazanie
(kierujac sie po linii ducha tego prawodawstwa) zostalo w sztuczny sposob rozdzielone na dwa, aby w miare sensowny sposob uzupelnic brak 10 przykazania, ktory wynikl z usuniecia przykazania 2. Tak wiec w katechizmie KK,
z ktorego przygotowuja sie dzieci do I Komunii Sw. czytamy: tu zacytuje doslownie :
Formuła katechetyczna ( Katechizm Kościoła Katolickiego)
1. Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną.
2. Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno.
3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
4. Czcij ojca swego i matkę swoją
5.Nie zabijaj.
6.Nie cudzołóż.
7. Nie kradnij.
8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
9. Nie pożądaj żony bliźniego twego.
10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest. Takiej formy przykazan ucza sie dzieci, pamietam dokladnie, ze ja tez sie tak wlasnie uczylam i moi rodzice tez, bo ponoc to krotka forma,ktora dzieci latwiej zapamietuja jak Pan sam twierdzi.
Zgodzi sie pan jednak ze mna, ze zmienia to postac rzeczy. Dzieci przeciez niedociekaja co sie pod tymi przykazaniami kryje. Uwazam, ze aby czlowiek postepowal wedlug bozych zamiarow musi stosowac sie scisle do jego wskazowek, a taka z pewnoscia sa owe przykazania. Niesluszne jest zatem skracanie sobie przykazan dla czystego wygodnictwa a moze nie tylko.....
Skoro KK dokonal juz rozdzialu w ostatnim przykazaniu - lamiac ducha tego przykazania to nie powinien umieszczac slowka ANI, bo zgodzi sie pan z tym, iz zdanie, nowa mysl nie powinna sie zaczynac od spojnika ANI. Spojnik ten nawiazuje bowiem bezposrednio do linijki oznaczonej wg katechizmu KK jako przykazanie 9. Czyli tan naprawde kontynuuje mysl z poprzedniej linii.
Zgodzilabym sie predzej na tlumaczenie : 10. Niepozadaj zadnej rzeczy, ktora jego jest.
Tymczasem uzyto spojnika ANI.
Kwestia poddanstwa kobiety-zony wobec mezczyzny-meza nie ma tu nic do rzeczy.
Rownie dobrze mogl sie pan powolac na wplyw feministek na ostateczny ksztalt tego przykazania. Nawiasem mowiac zmiana w ostatnim przykazaniu zostala wprowadzona w czasach,kiedy to kobiety byly jeszcze zalezne od mezow.
Prosze jeszcze raz dokladnie przyjrzec sie przykazaniom podanym w Biblii Poznanskiej. Specjalnie wypisalam wersety. Latwiej wowczas zrozumie pan owego ducha prawodawczego w przykazaniu ostatnim, ktory zostal po prostu zlamany. Numeracja jak pan widzi nie ma z tym nic wspolnego.
WYJ 20 :3
Nie bedziesz mial zadnych innych bogow oprocz mnie.
WYJ 20 :4-6
2. Nie bedziesz tworzyl rzezby (bozka) ani zadnej podobizny tego, co jest w gorze na niebie lub co jest na dole na ziemi, ani co jest w wodzie ponizej ziemi.Nie bedziesz padal na twarz przed nimi i nie bedziesz im sluzyl.......(urywam cytat bo dlugi)
WYJ 20 :7
3.Nie bedziesz wypowiadal na prozno imienia Jahwe, twego Boga.Jahwe bowiem nie pozostawi bez kary tego, kto by wypowiadal Jego imie na prozno.
WYJ 20 :8-11
4.Pamietaj, abys swiecil dzien szabatu. (werset 10:11 pomijam, gdyz dokladnie wyjasnia on czego nie wolno wtedy wykonywac)
WYJ 20 :12
5. Czcij ojca twego i matke twoja, abys zyl dlugo na tej ziemi, ktora da ci Jahwe, Bog twoj.
WYJ 20 :13
6.Nie bedziesz zabijal.
WYJ 20 :14
7.Nie bedziesz cudzolozyl.
WYJ 20 :15
8.Nie bedziesz kradl.
WYJ 20 :16
9.Nie bedziesz falszywie swiadczyl przeciw blizniemu twemu.
WYJ 20 :17
10.Nie bedziesz pozadal domu blizniego twego, nie bedziesz pozadal zony blizniego twego ani jego slugi,ani sluzebnicy, ani wolu, ani osla, ani zadnej rzeczy, ktora nalezy do twego blizniego.
Przykazanie ostatnie rownie dobrze mozna by skrocic do formy : Nie pozadaj zony blizniego swego, ani zadnej rzeczy,ktora jego jest.
A przykazanie 2 mozna skrocic do formy :
Nie uczynisz sobie zadnego obrazu, ani zadnej rzezby i nie bedziesz sie do nich modlil.
Jak widac wiec mozna wszystko ladnie uproscic, bez koniecznosci zmiany sensu calego przykazania i bez potrzeby domyslania sie o co chodzi w tym punkcie.
(manipulacja tekstem)
Sprawa stwarzania.
Hioba 38:4-7
Gdzie byles kiedym Ja kladl podwaliny ziemi ?
Poucz mnie,, jesli posiadasz taka wiedze.
Czy wiesz o tym kto okreslil jej rozmiary ?
Albo kto sznurem ja odmierzyl ?
Na czym wspieraja sie jej podstawy albo kto zalozyl jej kamien wegielny ?
Czy chorem spiewaly gwiazdy poranne i radowali sie wszyscy synowie bozy ?
Nie, nic takiego tam nie ma. Jest tam tylko mowa o tym, że Bóg stworzył świat ku radości synów Bożych. Synami Bożymi Pismo nazywa także ludzi (Ps 29,1; Gal 3,26; Rz 8,14; Mt 5,9). A nawet gdyby chodziło tu o aniołów to Pismo nie podaje, że ta radość następowała akurat w czasie stwarzania świata. Pismo wręcz przeczy temu, że przy stworzeniu świata byli jacyś aniołowie przy Jahwe, bo w Iz 44,24 wyraźnie mówi, że sam to robił i nikogo przy nim nie było. To co piszesz ewidentnie przeczy więc Pismu i jest to nauka niebiblijna. Twierdzi Pan, ze werset ten mowi, ze ....
Natomiast widac wyraznie z powyzszego kontekstu, ze :
1. Dotyczy on momentu stwarzania ziemi.
2. Mowi o tym, ze Bog dokonal dziela stworzenia sam.
Okreslenie Synowie bozy dotyczy w tym wersecie Aniolow (jest dodatkowo potwierdzone w przypisie). Jak panu wiadomo Aniolowie pojawili sie wczesniej niz zostali stworzeni pierwsi ludzie - Adam i Ewa.
O czym wyraznie mowi Ksiega WYJ 2 :1-2
I tak zostalo ukonczone niebo i ziemia, i wszystkie zastepy ich (stworzen).
A kiedy ukonczyl Bog swe dzielo w szostym dniu, odpoczal w dniu siodmym po calym dziele, ktorego dokonal.
Pierwsi ludzie zostali stworzeni wiec na samym koncu dziela stwarzania w szostym dniu, przed siodmym dniem, ktorym byl dniem odpoczynku.
Dla lepszego zrozumienia prosze doczytac werset 8, ktory rowniez mowi o stwarzaniu:
Kto brama morze zamknal, gdy sie wzburzone z lona wyrwalo.
Iz 44:24
24. Tak mówi Pan, twój Odkupiciel, Twórca twój jeszcze w łonie matki: Jam jest Pan, uczyniłem wszystko, Sam rozpiąłem niebiosa, rozpostarłem ziemię; a któż był ze Mną?
(BT)
Nie wiem jak można wbrew tak ewidentnej wymowie tego wersu upierać się, że nie mówi on o tym, iż przy stwarzaniu nie było nikogo prócz Boga. Wyraznie wersety te mowia, tylko o tym Panie Janie, ze Bog dokonal dziela stworzenia SAM. Nie mowi ani tym bardziej nie rozstrzyga kwestii czy ktos wowczas byl z nim czy nie. A to ogromna roznica.
Prosze porownac sobie z tym zdaniem:
Jestem niesamowita, gdyz sama posprzatalam caly balagan po wczorajszej imprezie.
Czy to zdanie dowodzi tego, ze ktos mi pomagal czy raczej tego, iz zrobilam to SAMA ????
A tak na marginesie jestem ciekawa, dlaczego Biblia Poznanska i Biblia Tysiaclecia troszke inaczej oddaja ten werset ?
Iz 44:24
24. Tak mówi Pan, twój Odkupiciel, Twórca twój jeszcze w łonie matki: Jam jest Pan, uczyniłem wszystko, Sam rozpiąłem niebiosa, rozpostarłem ziemię; a któż był ze Mną?
(BT)
oraz
Ja, Jahwe, wszystko stworzyłem! Ja sam rozpostarłem niebiosa i utwierdziłem ziemię własną swą mocą.
(BP)