Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowy duński film "Worlds Apart"

• Please log in to reply
281 replies to this topic

#181 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 14:40

<_< nie jestem tak mądry jak Ty bracie :) dlatego właśnie poprosiłem o pomoc. Wszystkie powyższe instrukcje nie doprowadziły mnie do celu. Jeśli możecie mnie potraktować jak dziecko z piaskownicy to będę Wam wdzięczny

Wystarczy czytac to chyba potrafisz?

Typowy sposób myślenia WTS-owskiego [...] z wypranym mózgiem: niech się jej teraz noga podwinie, niech się stoczy, a potem jak jej życie da w kość, to się pokaja i wróci. Im gorzej tym lepiej, niech złapie AIDS, raka, niech ją zgwałcą, niech wpadnie w nałogi... byle tylko potwierdziło się, że Dżihowa przestał jej błogosławić.

Mam nadzieję, że się kiedyś spotkamy. Chciałbym Ci za tą wypowiedź osobiście splunąć w twarz.

Popieram. Na moja wydzieline z gruczolow slinowych tez mozesz liczyc Dick. Co do calej tej dywagacji na temat slowa "[...]"* dopowiem, ze innego nie mozna tu bylo uzyc w ocenie postepowania tegoz czleka.

edit:
* Ot ciekawe zjawisko slowo "[...]" zostaje zastapione "człowieku, daj na luz..." dlateto wstawilem kropke.

Użytkownik jb edytował ten post 2008-09-15, godz. 16:36
prosimy, by nie używać wulgaryzmów

Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#182 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 17:26

Nie wiem skąd takie przypuszczenia o życzeniu komuś żle..
Ja po prostu przewidziałem pewien schemat który już pare razy widziałem w realu.

No mam nadzieję, że to nie było życzenie komukolwiek źle.

A że rzeczywistość potrafi dokopać to insza inszość. Cóż, takie życie ... ;)

#183 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 19:00

Masz dobrą nadzieję i właściwe domysły. Kobieta intuicja cię nie myli :)
Chętnym do plucia i bicia dałem ignora, nie ta scena, nie ci tancerze i nie ten rytm...

Prosimy, by tego rodzaju wymiany zdań już nie kontynuować. | Moderacja

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#184 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 20:39

A co się tyczy relacji z rodziną, to jak mówi przysłowie (a wiadomo, że one są mądrością narodu): z rodziną wychodzi się dobrze na zdjęciu, a i to nie zawsze ... ;)

Natomiast mąż Warmianki ujął to inaczej: z rodziną wychodzi się dobrze na dworzec ... ;)

#185 palo

palo

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 264 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 21:04

Może post przerwy od kolejnej przepychanki i w końcu mogę się wypowiedzieć na temat filmu, który do mnie niespodzianie przywędrował dzisiaj (nie dostałem maila, że był wysłany, więc tym większa niespodzianka :) ).

Podobał mi się bardzo. Nie jestem geniuszem kinematograficznym i ciężko mi mówić kto był płytko/głęboko przedstawiony. Sara faktycznie jak na 17 lat za bardzo dojrzała ale jak już weźmiemy dłuższą wersję historii prawdziwej to się wszystko zgadza. Jonas był dla mnie super postacią. Było go mało bo film za krótki :) Ale jakby zrobili z tego Przeminęło z Wiatrem (też ostatnio widziałem i się zastanawiam dlaczego dopiero teraz :) ) to by ludzie na to nie poszli do kina :) Widać, że chłopak nie jest zadowolony z życia do końca, płaczem wita siostrę, płaczem radości... Ale jest mu mało i nie może wytrzymać i wraca. Trochę się tym zdziwiłem, prawdę mówiąc. Myślałem, że właśnie tym bardziej teraz z siostrą da radę.

Z punktu widzenia osoby zainteresowanej tematem, a w moim przypadku bycia trochę Teisem :), chciałoby się, żeby wszystko trochę bardziej zgłębić, więcej pokazać... ale zdaję sobie sprawę, że jak ktoś nie ma pojęcia o tym świecie (jednym i drugim) mogłoby to być nie do przełknięcia i sztucznie wydłużane. Z kolei bardzo bym chciał poznać właśnie recenzję filmu a) obecnego śJ (oprócz PK :) ) oraz B) osoby zupełnie 'z zewnątrz' problemu bo zdaję sobie sprawę, że nie potrafię obiektywnie na tę historię spojrzeć.

Wczułem się bardzo w Teisa z powodu własnej biografii ale, ponownie, wydaje mi się, że dla osoby z zewnątrz nie będzie on odebrany jakoś konkretnie i faktycznie może za mało był jego wątek pokazany. No ale tutaj wracam znowu do motywu długości filmu.

Rozpisałem się tak bez ładu i składu ale podsumuję jakoś :) Jak na 108minut (trochę mniej bo minus napisy) to pokazane było sporo i spójnie, bez przekłamań raczej (chociaż jeansy w służbie...?) z ciekawym oddaniem emocji i relacji między osobami. Osoba, która zna chociaż trochę środowisko i mechanizmy z nim związane na pewno w historię się wczuje.

Co do sprawy 'Organizacji' - w napisach końcowych była pozycja doradcy prawnego, więc kwestia procesów może być trafna. Chociaż z drugiej strony czy samo używanie 'Świadkowie Jehowy' nie mogłoby być powodem do podjęcia akcji przez WTS? Nikt nie ukrywa o której grupie społecznej jest to film :)

#186 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-09-16, godz. 06:23

[...] Chociaż z drugiej strony czy samo używanie 'Świadkowie Jehowy' nie mogłoby być powodem do podjęcia akcji przez WTS? Nikt nie ukrywa o której grupie społecznej jest to film :)

Niby na jakiej podstawie? Maja jakis trademark na te nazwe? :huh:
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#187 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2008-09-16, godz. 16:49

WTS chyba zdaje sobie sprawę, że procesowanie się z twórcami filmu zgłoszonego do oskara byłoby strzałem w stopę. Nawet gdyby byli w stanie wymusić zupełne usunięcie z filmu jakichkolwiek bezpośrednich nawiązań do śJ, to i tak byłoby wiadomo o kogo chodzi a taka konspira byłaby dodatkową reklamą filmu.

Skoro nie udało się filmu uwalić na etapie produkcji czy dystrybucji tak jak to się stało z tym słynnym dokumentem o Amwayu, to raczej będą woleli nabrać wody w usta i tyle.
[db]

#188 palo

palo

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 264 Postów

Napisano 2008-09-16, godz. 17:16

Niby na jakiej podstawie? Maja jakis trademark na te nazwe? :huh:

Moim zdaniem podstawy żadnej nie mają ale jakby się uwzięli to by co wymyślili.
W moim poście chodziło o to, że czy w filmie by się pojawiło coś o organizacji WTS czy nie podstawy by pewnie były te same. Prawnikiem nie jestem i daleko mi do tego a miałem na myśli tylko brak różnicy między użyciem nazwy WTS a nierobieniem tego. Chętnie posłucham wypowiedzi kogoś w tej kwestii obeznanego czy taka różnica istnieje.

#189 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2008-09-16, godz. 17:24

Co do deptania....
Niektórych faktycznie depcze, ale większości przypadków ludzie sami sobie są winni.

DiKey mógłbyś rozwinąć tą myśl? Winni, jak? W jakim sensie?

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#190 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-09-16, godz. 18:21

DiKey mógłbyś rozwinąć tą myśl? Winni, jak? W jakim sensie?

Ja Ci ją rozwinę. Wolisz na forum czy na privie?

#191 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2008-09-17, godz. 08:39

Ja Ci ją rozwinę. Wolisz na forum czy na privie?

Ewa, jak chcesz. Może być na forum, mi to nie przeszkadza. Ale, jak wolisz na priv, to też nie mam nic przeciwko. ;)

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#192 SCORP1ON

SCORP1ON

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 44 Postów

Napisano 2008-09-17, godz. 21:11

W katalogu "dokumenty" zamieszczam napisy do filmu TO VERDENER, zsynchronizowane do wersji 1,37GB dostępnej na emule. Sporo błędów poprawiłem i zsynchronizowałem. Przydałby się wybitny anglista, który porówna wersję ang z tą polską i wyeliminuje pozostałe błędy i językowe pułapki :)

TO VERDENER

#193 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-18, godz. 00:27

Tak się zastanawiam Dick...

Końcówka też dość jałowa. Ta ostatnia rozmowa z Bogiem dziwna*, te rozstanie z chłopakiem niepotrzebne ( jak już odeszła od ŚJ to mogła sobie z nim żyć – no chyba że takie właśnie są kobiety – często same nie wiedzą czego chcą ).

*ałowa ? - dziwna rozmowa, oczekiwałeś spodziewałeś się wolałbyś gdyby bluźniła Bogu, miała do Niego wielkie pretensje, tak jak to można spotkać często wśród "nowo nawróconych ateistów" itp. ?
Czy tak bardzo się rozczarowałeś że nie wynikło z tego filmu że Sara odrzuciła Boga dla chłopaka i zwykłych ludzkich żądzy...
że twój umysł zmusił cię do tego aby dorobić Sobie...

Mam też pomysł na ciąg dalszy:
Sara studiuje, prowadzi normalne, świeckie życie.
Zmieniła już paru facetów, ma nieślubne dziecko ale dalej nie ma satysfakcji z życia.

No i dorzuciłeś sobie element jakoby jedyną szczęśliwą drogą dla niej miała być organizacja.

Pewnego dnia spotyka przystojnego, gorliwego brata. Zafascynowana jego silną wiarą, wraca do zboru, zostaje pionierką i widzi na własne oczy jak Jehowa jej błogosławi.
Więcej, dożywa momentu gdy Jah niszczy wszelkie zło na ziemi, przeżywa Armagedon i bierze udział w odbudowie zniszczonej ziemi. Z pospolitego romansidła film przeradza się w epicki dramat z dobrymi efektami specjalnymi.
Ileż tu można byłoby pokazać ciekawych wydarzeń !

Naprawdę niesamowita jest twoja psychika :huh:
Ciekawi mnie czy w realu wygląda to tak samo jak wynika z twoich postów.
To w co wierzysz nie jest prawdą, jest tylko tym w co wierzysz a umysł pozwoli Ci tego doświadczyć. Zrobi wszystko aby to na czym się koncentrujesz, o czym ciągle myślisz stało się możliwe do doświadczenia.

#194 SCORP1ON

SCORP1ON

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 44 Postów

Napisano 2008-09-19, godz. 01:58

Uwaga!

Znowu zostało wyeliminowane wiele błędów z polskich napisów do TO VERDENER (wersja 1,37GB)
Najświeższa wersja na moim chomiku.

POPRAWIONE NAPISY DO - TO VERDENER

#195 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-19, godz. 15:36

Odnośnie filmu : http://www.dfi.dk/ti...worldsapart.htm
To w co wierzysz nie jest prawdą, jest tylko tym w co wierzysz a umysł pozwoli Ci tego doświadczyć. Zrobi wszystko aby to na czym się koncentrujesz, o czym ciągle myślisz stało się możliwe do doświadczenia.

#196 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-09-19, godz. 16:33

a ja właśnie dostałam od kogoś filmek na płytce i zamierzam dziś obejrzeć :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#197 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-09-20, godz. 15:33

A więc udało mi się obejrzeć. Pierwszy film w tej tematyce..... dobry, choć po komentach spodziewałam się bardziej emocjonalnie go przeżyć.....
Jedyne co wyłapałam nie tak :) to że głosiła w spodenkach jednen raz :) niedopuszczalne :) Końcówka emocjonalna bardzo..... faktem jest iż się popłakałam :)
A teraz od poczatku, dałabym więcej z dzieciństwa, o tym jak wychowuje się dzieci SJ, zebranie studium tekst studium zebranie głoszenie i tak wkółko..... o tym jak to wygląda w szkole, że się jest innym cały czas......później film zrozumiały dla exów. Dla świadków jak najbardziej woda na młyn, gdyż wybrano niereprezentatywną rodzinkę.... starszy który zdradza żonę zdarza się jeden na 5, żona która nie wybacza zdarza się jedna na 10, żona która ma watpliwości co do wiary i chce normalnie wychowac dzieci? jedna na 1000. Dziewczyna najpierw zgrzeszyła, czyli sj powiedzą, że nie poradziłą sobie z grzesznym ciałem a później szukała usprawiedliwienia dla swojego złego postępowania..... bo takie wyobrażenie o exach mają sj........
Nic to następny będzie lepszy choć ten z rozrzewnieniem wspominam i napewno jeszcze obejrzę :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#198 Guest_Paweu_*

Guest_Paweu_*
  • Goście

Napisano 2008-09-20, godz. 17:25

Uwaga!

Znowu zostało wyeliminowane wiele błędów z polskich napisów do TO VERDENER (wersja 1,37GB)
Najświeższa wersja na moim chomiku.

POPRAWIONE NAPISY DO - TO VERDENER

Bardzo dziękuję za napisy :)
Pasują do wersji, którą znalazłem na torrentach (bardzo szybki transfer):
http://isohunt.com/t...ner?tab=summary

#199 Guest_Helmut_*

Guest_Helmut_*
  • Goście

Napisano 2008-09-21, godz. 07:15

Czy ma ktos te napisy po niemiecku? Danke ;))

#200 SCORP1ON

SCORP1ON

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 44 Postów

Napisano 2008-09-21, godz. 18:03

Oprócz napisów do To Verdener zamieszczam na "chomiku" w katalogu "PRAWDA O ŚWIECIE" napisy do 7 filmów z gorącej jedenastki filmów ze strony

PRAWDA O ŚWIECIE

Pozostałe 4 filmy są dostępne bądź to w wersji z lektorem lub mają już wtopione napisy.

SCORP1ON
CHOMICZEK :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych