Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowy duński film "Worlds Apart"

• Please log in to reply
281 replies to this topic

#161 Brie

Brie

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 416 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 16:42

To do mnie? :unsure: Ależ ja się w ogóle nie rzucam. Tylko nie rozumiem, jak można tak emocjonalnie podchodzić do czyjejś ewidentnej kokieterii. Wypowiedź [db] (to o splunięciu) robi zły pijar odstępcom.

Ja też nie rozumiem, ale nie rozumiem, czemu chcesz rzucać cegłą. W tym momencie to ty robisz zły pi-ar odstępcom.

#162 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2008-09-14, godz. 18:28

ja na miejscu [db] zamiast krytykowanego słowa na ch... napisałbym np. manipulator, świętoszek, obłudnik, faryzeusz, itp.

ale z sensem jego wypowiedzi się zgadzam. Podzielam pogląd, że NIEGODZIWOŚCIĄ jest życzenie własnemu dziecku krzywdy bądź tzw. "życiowej mądrości" (czytaj: nieszczęścia) aby tylko wróciło do organizacji.

#163 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 18:31

Nie wiem skąd takie przypuszczenia o życzeniu komuś żle..
Ja po prostu przewidziałem pewien schemat który już pare razy widziałem w realu.

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#164 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 18:56

Moj dobry kolega, wychowany w prawdzie postanowił pospacerować po nabożeństwach innych wyznań.
Co zobaczył ?
Był na mszy w KK, odwiedził baptystów, zielonoświątkowców i A Dnia 7mego.
Wszędzie widział rażące, bałwochwalcze formy kultu, emocjonalizm lub tradycję która zastąpić miała wiedzę.

Więc pytam się; co dasz wątpiącemu ŚJ aby zaspokoił swoje potrzeby duchowe ?
To nie jest rzeczą prostą.

Ja nastomiast powiem ci że pewien człowiek ...
wychowany w prawdzie postanowił pospacerować po nabożeństwach innych wyznań.
Co zobaczył ?
Był na mszy w KK, odwiedził baptystów, zielonoświątkowców i A Dnia 7mego.
I zobaczył że ludzie którzy nie należą do oranizacji także potrafią wielbić Boga. I to wcale nie gorzej.
Nie widział rażącej, bałwochwalczej formu kultu, emocjonalizmy lub tradycji która miałą zastąpić wiedzę, tylko zrozumiał że wszyscy ci ludzie wielbią Boga, mimo nieco odmiennych poglądów w niektórych sprawach.

Tak więc czy twój znajomy szukał potwierdzenia swoich wierzeń oragnizacyjnych na temat innych wyznań czy szukał Boga i szczerej wiary w niego ludzi spoza organizacji ?

Ja po prostu przewidziałem pewien schemat który już pare razy widziałem w realu.

A nie pomyślałeś że organizacja tak depta człowieka, że po wielu latach w niej spędzonych człowiek po prostu nie potrafi już bez niej żyć ?
To moim zdanie zostało pokazane na przykładzie brata sary, który zdecydował się wrócić. Ale dlaczego chciał wrócić ? Dlaczego jej matka mimo braku wiary w organizację wciąż w niej tkwiła ?
To w co wierzysz nie jest prawdą, jest tylko tym w co wierzysz a umysł pozwoli Ci tego doświadczyć. Zrobi wszystko aby to na czym się koncentrujesz, o czym ciągle myślisz stało się możliwe do doświadczenia.

#165 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 19:23

Twój człowiek miał szczątkową wiedzę i minimalne zrozumienie więc dlatego tak uważał.
Mój wiedział więcej, więc nie dał się nabrać.
Twój nie miał serca do Jehowy, tylko wpajano mu rzeczy w które tak naprawdę nie uwierzył. Na tym forum znam paru takich braci.
Co do deptania....
Niektórych faktycznie depcze, ale większości przypadków ludzie sami sobie są winni.

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#166 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 19:31

1.Twój człowiek miał szczątkową wiedzę i minimalne zrozumienie więc dlatego tak uważał.
Mój wiedział więcej, więc nie dał się nabrać.
Twój nie miał serca do Jehowy, tylko wpajano mu rzeczy w które tak naprawdę nie uwierzył. Na tym forum znam paru takich braci.

2.Co do deptania....
Niektórych faktycznie depcze, ale większości przypadków ludzie sami sobie są winni.

Co do pierwszego punktu. Powiem ci że mylisz się dokładnie o 180 stopni. Problem w tym że wiedzę akurat miał/ma bardzo dużą, zdecydowanie większą niż większość ludzi z tego forum. Zrozumienie także bardzo wielkie, gdyż ŚJ wciąż traktuje jako braci w wierze. Co do wpajania ;) Człowiek i jego rodzina od kilku pokoleń z samych ŚJ ... cóż. Nie jest tak jak byś chciał.

Co do drugiego. Nie twierdzę żę są przypadki gdy ludzie są sami winni. Natomiast zdecydowanie jestem przeciwny że większość ;) Czym zawinił człowiek urodzony w rodzinie ŚJ. Źle sobie wybrał rodzinę do urodzenia ?
To w co wierzysz nie jest prawdą, jest tylko tym w co wierzysz a umysł pozwoli Ci tego doświadczyć. Zrobi wszystko aby to na czym się koncentrujesz, o czym ciągle myślisz stało się możliwe do doświadczenia.

#167 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 19:44

Człowiek urodzony wśród ŚJ jest w podobnej sytuacji jak izraelita urodzony w narodzie wybranym. Taki małoletni żyd wcale nie musiał w to wierzyć i się tym interesować.
Wiedza ma wartość tylko wtedy gdy jest spożytkowana w praktyce. W teorii jest tylko informacją. Tylko gdy jest dobrze wykorzystana – nazwiemy ją mądrością..
Patrz – stare lata Salomona.

Dodajmy że dobrzy ludzie są w każdym wyznaniu. Tylko nie każde wyznanie jest dobre w oczach Boga

#168 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 19:48

Człowiek urodzony wśród ŚJ jest w podobnej sytuacji jak izraelita urodzony w narodzie wybranym. Taki małoletni żyd wcale nie musiał w to wierzyć i się tym interesować.
Wiedza ma wartość tylko wtedy gdy jest spożytkowana w praktyce. W teorii jest tylko informacją. Tylko gdy jest dobrze wykorzystana – nazwiemy ją mądrością..
Patrz – stare lata Salomona.

Tak super. Zgadzam się z tym postem w pełni.
Tylko jaki on miał cel ?
Chcesz zdyskredytować "mojego człowieka" [ :D ] w jakikolwiek tylko sposób jest możliwy ?

Co mam ci napisać. Był pionierem wiele lat. Bardzo mile wspomina te czasy. Nie żałuje tego do dziś.
Więcej nie napiszę.
Ciekawi mnie tylko czy widzisz swoje zachowanie ? Nie dopuszczasz istnienia "pewnej" wersji do świadomości. Jakiś FireWall czy coś ? :huh:

Użytkownik Nilrem0 edytował ten post 2008-09-14, godz. 19:50

#169 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 19:55

Mam po prostu swoje zdanie. Akurat tu zgodne z wykładnią WTS. A jeśli twój człowiek na starość doszedł do wniosku że w każdej religii jest coś dobrego..
No cóż... no to właśnie jest takim kolejnym sędziwym Salomonem.

#170 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 20:01

Mam po prostu swoje zdanie. Akurat tu zgodne z wykładnią WTS. A jeśli twój człowiek na starość doszedł do wniosku że w każdej religii jest coś dobrego..
No cóż... no to właśnie jest takim kolejnym sędziwym Salomonem.

No tu by się obraził pewnie :D :lol:

#171 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 20:09

Eeee tam, za delikatniejsze sugestie grożono mi tu pobiciem ( Schwacher) czy dzisiaj zwyczajnym opluciem.
Więc się przyzwyczajam ;)

#172 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 20:16

Eeee tam, za delikatniejsze sugestie grożono mi tu pobiciem ( Schwacher) czy dzisiaj zwyczajnym opluciem.
Więc się przyzwyczajam ;)

Gdzieś tam słyszałem że w jakimś plemieniu afrykańskim oplucie to znak sympatii :lol:

BTW. Mi grożono śmiercią w armagedonie. Czym to przebijesz ? :lol: :lol:

#173 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 20:22

Piekła się nie boisz ? ;)

#174 Nilrem0

Nilrem0

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 454 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 20:24

Piekła się nie boisz ? ;)

Wow punkt dla ciebie :lol:

#175 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2008-09-14, godz. 21:17

Dodajmy że dobrzy ludzie są w każdym wyznaniu. Tylko nie każde wyznanie jest dobre w oczach Boga

DiKey, chodzi Tobie o Jahwe/Jehowę? Naprawdę chcesz się cieszyć Jego uznaniem? :blink:

Przecież temu Bogu zależy jedynie na ślepych głupcach. :blink:

Użytkownik Terebint edytował ten post 2008-09-14, godz. 21:18

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#176 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2008-09-14, godz. 23:08

Żyć godnie i pozwolić żyć innym ludziom którzy wierzą że postępują właściwie.

Mam złe wzorce (nie)religijne, więc może zgodnie z powołaniem zademonstrujesz, abym i ja mógł przeżyć Armagedon zgodnie z fabułą drugiej części omawianego filmu. W zamian zobowiązuję się razem z Sarą zapewnić Ci godny pochówek. Kto pomoże odganiać sępy krążące nad zwłokami?
Dołączona grafika

#177 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2008-09-15, godz. 07:46

tak, ja angielskie napisy ściągnąłem ze strony...

napisy po ang i inne wersje

są też inne wersje, lecz nie ma polskiej, ale z czasem gdzieś się pojawi...

Są już do pobrania także polskie napisy pod podanym powyżej odnośnikiem.
Dołączona grafika

#178 odeszłam

odeszłam

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 117 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 08:25

O cholera, gorąco się tutaj zrobiło... A niektórzy piszą, że film beznamiętnie zrobiony. Chyba jednak nie skoro budzi takie emocje. [db] niby przesadził, ale Dick często sam się prosi o porządnę potrząśnięcie, więc ja nie zamierzam nikogo przywoływac do porządku, jesteśmy ludźmi a ludźmi rządzą emocje. Mnie się już znudziła rola WTSowskiej marionetki i też daję się czasem ponieść. Dla mnie Dick to prowokator bez argumentów, a jego wizję drugiej części filmu już skomentowałam. S-f.

#179 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 10:54

Widział, co chciał zobaczyć. Trzeba być skończonym głupcem aby myśleć, że wszystko o danej religii pozna się przez jedną godzinę.

Trzeba być Cześkiem aby takie głupoty pisać.

Mi zajęło sporo czasu poznać nauki śJ. Jeśli twój znajomy pospacerował sobie po kościołach i od razu wiedział wszystko o ich nauce i praktykach, to albo geniusz albo taki sam jak ty. A świadectwo jakie o sobie wydajesz jest jednoznaczne.

DiKey, chodzi Tobie o Jahwe/Jehowę? Naprawdę chcesz się cieszyć Jego uznaniem? :blink:

Przecież temu Bogu zależy jedynie na ślepych głupcach. :blink:

Mylisz się Terebincie i to bardzo. To tylko nauczanie WTS-u tak bardzo wypaczyło obraz Boga.
Czesiek

#180 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2008-09-15, godz. 11:12

To była tylko wizja scenariusza, co z tobą "db"?

Dla Ciebie to tylko wizja ze scenariusza. Dla mnie - pięć (z okładem) lat z własnego życia. I tyle w temacie dyskusji z Tobą.

To do mnie? :unsure: Ależ ja się w ogóle nie rzucam. Tylko nie rozumiem, jak można tak emocjonalnie podchodzić do czyjejś ewidentnej kokieterii. Wypowiedź [db] (to o splunięciu) robi zły pijar odstępcom.

Wybacz, nie jestem żadnym rzecznikiem prasowym odstępców a ich pijar mam w tzw. głębokim poważaniu.

Z życia, synku. Z życia.

g... widziałeś.

EOT.

Użytkownik [db] edytował ten post 2008-09-15, godz. 11:13

[db]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych