Skocz do zawartości

Zdjęcie

Głosili mi w Poznaniu

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2008-02-14, godz. 11:58

Tak się złożyło, że byłem służbowo w Poznaniu, a na dworcu Głównym zaczepili mnie ŚJ-wy :)
Pani i Pan pionier, jak się okazało (na koniec zapytałem ich ile godzin "musi" głosić, Pan powiedział, że głosi około 50 miesięcznie, Pani nic nie powiedziała :) ), zaczepili mnie ze Strażnicą z 01.02 i zadali pytanie czy mogę się cieszyć spokojem umysłu, czy coś w tym stylu.

Odpowiedziałem:
- Tak, ale nie interesuje mnie religia bo widzę że jesteście ŚJ-wy.
Na to Pan odpowiedział mi - zgodnie z sugestią z Prowadzenia rozmów -, że niezależnie od tego jakiego jesteśmy wyznania ( :) ) interesuje nas (akurat wybrał zamiast chorób i przestępczości) dobro naszej planety.
- Jak Pan myśli - powiedział do mnie - jaka przyszłość czeka Ziemię?
Powiedziałem:
- Wszystko zapowiada się w miarę dobrze, jednak jako ludzie musimy większą uwagę zwrócić na to, aby jej na wlasne życzenie nie zniszczyć.
Pan mi na to, że:
- np. globalne ocieplenie jest dowodem na to, że człowiek nie radzi sobie na Ziemi.
Ja na to Panu, że:
- nie ustalono jaki wpływ na zmiany klimatu ma człowiek i że są prawdopodobnie niewielkie, jednak mamy wpływ na to w jakim żyjemy środowisku.
Pan pominął temat zmian klimatycznych i powiedział, żebym posłuchał czegoś z biblii. Przeczytał mi fragment o tym, że Jehowa zniszczy tych którzy niszczą Ziemię i że w przyszłości - w raju - Ziemia będzie czysta.
Ja na to zapytałem tego Pana:
- Co wg Pana oznacza niszczyć Ziemię?
Pan mi na to, że:
- zanieczyszczenie środowiska, wycinanie lasów ...
Pani dodała (po raz pierwszy się odezwała):
- wycieki ropy do morza :D
Ja zapytałem Pana:
- czy używa Pan toreb plastikowych na zakupy i czy jest świadomy tego jakie szkody w środowisku naturalnym powstają właśnie przez takie - z pozoru - błahe rzeczy?
Pan wyraźnie zmieszany powiedział:
- tak, używam ale chyba Pan nie myśli, że to jest niszczenie Ziemi.
Odpowiedziałem:
- rozpatrując sprawę w skali mikro, czyli z poziomu każdego człowieka - czytał Pan o tym, że bóg usunie tych którzy niszczą Ziemię - uważam, że przyczynia się Pan do degradacji środowiska naturalnego.
Pan odpowiedział mi:
- ludzie nie są w stanie nic zmienić i to bardzo dobrze widać, jednak bibila mówi, że bóg zaprowadzi na Ziemi porządek. Poza tym np. torby plastikowe i samochody są przecież w powszechnym użyciu.
Na koniec powiedziałem:
- ale to bez sensu, nie uważa Pan?
Pan:
- nie, to jedyna nadzieja jaką mamy.
Po czym chciał mi dać traktat - "Kto naprawdę rządzi światem" (trochę stary ten traktat i nie bardzo na temat).
Podziękowałem i zapytałem czy często tu rozmwaiają z ludźmi i jak długo "muszą" głosić.
Życzyłem powodzenia :D i się pożegnałem.

Ciekawe jakie doświadczenie z głoszenia opowiedzą na zebraniu ...
Czekam na Wasze scenariusze :)

Użytkownik Padre Antonio edytował ten post 2008-02-14, godz. 14:03

"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#2 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 04:11

odp. 1 Szatan Ciebie zaslepił i nic z Ciebie nie będzie ;-) ;-) ;-) i jesteś tak beznadziejny, że szkoda dla Ciebie czasu ;-) ;-) ;-)

Użytkownik sebol edytował ten post 2008-02-15, godz. 04:12

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#3 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 08:27

No też może być, chodź obstawiam filozof :D :P
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#4 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 09:46

No też może być, chodź obstawiam filozof :D :P

Pewnie dlatego, żeś się przyczepił tego, że też niszczą ziemię. Na to mógł wpaść tylko filozof ;-)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#5 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 11:34

Można podać ten przykład jako exemplum zaślepienia "mądrością tego świata" :lol: . Jak Jehowa mówi, że zniszczy, to zniszczy... i już :P
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#6 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 13:36

Dzięki Padre Antonio za ten przykład z torebkami foliowymi, przydał się dzisiaj. Tylko moi śJ przyparci do muru stwierdzili, że oni nie są odpowiedzialni za to niszczenie ziemi, a ci co wymyślili takie opakowania oraz ci co w nie pakują towary.
Czesiek

#7 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 14:09

Dzięki Padre Antonio za ten przykład z torebkami foliowymi, przydał się dzisiaj. Tylko moi śJ przyparci do muru stwierdzili, że oni nie są odpowiedzialni za to niszczenie ziemi, a ci co wymyślili takie opakowania oraz ci co w nie pakują towary.

Czyli za morderstwa sa odpowiedzialni Ci którzy wymyślili noże, świeczniki (częste narzędzie zbrodni w serialu Colombo), pistolety, etc. :D
Świetne wytłumaczenie.

Smutne jest to, że zatruwanie środowiska zrównuje się tylko z wylewaniem odpadów radioaktywnych do rzeki i kopcenie z komina (chodź zakłady przemysłowe nie są wcale największymi trucicielami ani nie powodują największej emisji CO2 do atmosfery). To właśnie od pojedynczych ludzi takich jak my, zależy nasza przyszłość. Z tym, że ja to robie powodowany pewną wiedzą, a nie nakazem bożym :) Chodź jak widać zawsze można zwalić winę na kogoś innego.
Proponuję wszystkim katolikom (i wyznawcom innych religii) sprowadzać rozmowę ze ŚJ-wy do tego tematu, a po usłyszeniu takiego argumentu jak Czesiek można swobodnie odetchnąć i powiedzieć, że w takim razie jeśli się mylicie w kwestii wiary to odpowiedzialność wezmą na siebie Wasi przywódcy religijni :)

#8 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 16:06

Tylko moi śJ przyparci do muru stwierdzili, że oni nie są odpowiedzialni za to niszczenie ziemi, a ci co wymyślili takie opakowania oraz ci co w nie pakują towary.

Biedni pracownicy marketów. :( Oni zawsze dostają po tyłku. :angry:

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#9 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 17:00

Bo przecież wiadomo, że za całe zło w tym kraju odpowiada biedronka......
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#10 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 21:11

no to wstep o zatruwaniu srodowiska maja juz SPALONY :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#11 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 21:25

Ja zapytałem Pana:
- czy używa Pan toreb plastikowych na zakupy i czy jest świadomy tego jakie szkody w środowisku naturalnym powstają właśnie przez takie - z pozoru - błahe rzeczy?
Pan wyraźnie zmieszany powiedział:
- tak, używam ale chyba Pan nie myśli, że to jest niszczenie Ziemi.

Oczywiście, że to jest niszczenie Ziemi. Staram się nie brać foliowych torebek ze sklepu. Nie powiem, żebym była fanką toreb z materiału (bo szybko się brudzą), ale jeśli idę na zakupy, to zawsze staram się wziąć z domu jakąś reklamówkę. A najbardziej śmieszy mnie, kiedy np. kupuję paczkę chusteczek higienicznych, a pani chce mi ją zapakować do foliowej torebki.

#12 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-02-15, godz. 22:12

Biedni pracownicy marketów. :( Oni zawsze dostają po tyłku. :angry:

Eee, nie przejmuj się tak bardzo. Inną rzeczą jest, kiedy można coś samemu zrobić dla środowiska, a inną, kiedy obowiązki zmuszają nas do pewnych rzeczy. Ja np. segreguję śmieci, ale nie mam żadnego wpływu na ilość papieru zużywanego w pracy. No niestety, jednak w imię ochrony środowiska nie przestanę pracować :) Pozdrawiam

#13 ISZBIN

ISZBIN

Elita forum (> 1000)

• Validating
  • PipPipPipPip
  • 1184 Postów

Napisano 2008-02-16, godz. 14:12

Za samą produkcję tylu milionów ton bezużytecznego papieru przesiąkniętego trójącymi chemikaliami pochodzącymi z farb drukarskich niechybnie i ŚJ zasłużyli aby zaliczyć ich do tych co niszczą ziemię. I tym sposobem w Armagedonie nie przezyje nikt, lalala: ,,I żywy stąd nie wyjdzie nikt'' lalala (Perfekt)

#14 pojawiamsieiznikam

pojawiamsieiznikam

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 264 Postów

Napisano 2008-02-16, godz. 20:42

Oczywiście, że to jest niszczenie Ziemi. Staram się nie brać foliowych torebek ze sklepu. Nie powiem, żebym była fanką toreb z materiału (bo szybko się brudzą), ale jeśli idę na zakupy, to zawsze staram się wziąć z domu jakąś reklamówkę. A najbardziej śmieszy mnie, kiedy np. kupuję paczkę chusteczek higienicznych, a pani chce mi ją zapakować do foliowej torebki.

Sprzedawcy przesadzają w używaniu torebek foliowych. Wydaje mi się że jedynym rozsądnym rozwiązaniem była by zmiana prawa które nakładało by przymus płacenia przez klienta za każdą torebkę. Napewno zmniejszyło by to zużycie.
Jeśli chodzi o rozmowę to pogratulować fantazji w udzielaniu odpowiedzi:P

#15 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2008-02-17, godz. 16:38

wychodzi na to że od zniszczenia ziemii może uratować nas bezbożna Unia Europejska która planuje nakaz używania torebek papierowych zamiast plastikowych czy foliowych.

#16 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-02-17, godz. 20:17

wychodzi na to że od zniszczenia ziemii może uratować nas bezbożna Unia Europejska która planuje nakaz używania torebek papierowych zamiast plastikowych czy foliowych.

i amen;-) w moim miescie wprawdzie nie ma zakazu (tak jak np w Lodzi ), to jednak jeden z hipermarketów już wprowadził, tzw. ekologiczne torebki ;-)

a wiecie ile lat foliowa torebka się rozkłada ?

Użytkownik sebol edytował ten post 2008-02-17, godz. 20:19

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

#17 palo

palo

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 264 Postów

Napisano 2008-02-17, godz. 23:59

w Lodzi nie ma takiego zakazu/nakazu. byl jeden dzien, testowy, bez torebki plastikowej i na razie tyle. z tego co wiem to projekt zmiany tego stanu rzeczy ciagle jest nierozstrzygniety wsrod urzednikow miejskich, chociaz wsrod ludzi panuje przekonanie, ze chca zmian.

#18 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-02-18, godz. 04:52

w Lodzi nie ma takiego zakazu/nakazu. byl jeden dzien, testowy, bez torebki plastikowej i na razie tyle. z tego co wiem to projekt zmiany tego stanu rzeczy ciagle jest nierozstrzygniety wsrod urzednikow miejskich, chociaz wsrod ludzi panuje przekonanie, ze chca zmian.

a to sorrki za podanie niedokładnych informacji ;-) ...ale oby się im udało ;-)

a to sorrki za podanie niedokładnych informacji ;-) ...ale oby się im udało ;-)
bo przynajmniej ten region Polski uwolni swoje drzewa od ozdób foliowych ;-)

#19 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-02-18, godz. 07:40

bo przynajmniej ten region Polski uwolni swoje drzewa od ozdób foliowych ;-)

Ty prorok jakiś czy cuś? Ja wczoraj właśnie stałem sobie pod jedną taką małomiasteczkową salą królestwa obserwując wychodzących świadków z zebrania i słuchając musyki chrześcijańskiej, a w międzyczasie liczyłem worki foliowe na drzewach... :rolleyes:
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#20 Chakmach

Chakmach

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 427 Postów

Napisano 2008-02-20, godz. 10:15

Warto zwrócic uwage na czyn swiadomy i nie świadomy. Na czyn z premedytacja a z braku wyboru lub podjęcia trudnej decyzji. Objawienie 11:18 mówi dokładnie 'i zniszczyć niszczących ziemię"(z greki). Czym innym jest niszczenie świadome a nie świadome. Wylewanie czegoś do morza i zaśmiecanie ulicy a czym innym branie torebi plastikowej i wyrzucanie do kontenera z plastikiem. Widac generalnie ze świadomosć w wielu miejscach rosnie co do tego tematu. Ale niszczenie ziemii chemią i ludzi zbrojnymi atakami to cos innego niz pakowanie artykułu w torebke foliową w biedronce gdy kobieta musi zarobić na chleb dla dziecka. Kiedy generalizujemy temat biblii to wychodzą dziwne kulfony filozoficzne a nie duchowe rozważanie Słowa.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych