Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ilustracje Trójcy Świętej w przyrodzie

• Please log in to reply
396 replies to this topic

#241 gambit

gambit

gambit

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2009-08-11, godz. 21:14

Często 'mirek' posługuje się grafiką unaoczniającą relację zachodzącą w Trójcy. Tymczasem z tej grafiki można odczytać niby z rebusu informacje, które można zaliczyć do przekazów podprogowych.

Dołączona grafika

Proszę zauważyć, że powyższa grafika "Trójcy" składa się z trzech podstawowych powierzchni.

1) koło

2) trójkąt

3) heksagon

Dołączona grafika

Koło to sugeruje rondo, czyli ruch okrężny. Potwierdza to kolejna symbolika.

Dołączona grafika

'To nie są zwykle zające, symbolizują one jedność Trójcy Świętej w katedrze z Paderborn.

Przejdźmy teraz do wyjaśnienia, co symbolizują różowe trójkąty, wchodzące w skład większego i znajdujące się na "rondzie"?

Dołączona grafika

symbol homoseksualistów

Natomiast centralnym miejscem w kole i trójkącie jest heksagon.

Dołączona grafika

Heksagon Pole to, ,,jest symbolem śmierci Chrystusa".

Podsumowując, to mamy, jak trzech homoseksualistów goni się, być może w okresie godowym. A może bawią się w 'kółko graniaste'.

Prócz powyższego może sugerować jeszcze coś innego. Otóż spotykało się znaki na wejściu do szaletów w postaci obręczy i trójkąta. Informowały, który jest męski a który żeński. Nałożenie na siebie - co mamy w przypadku grafiki Trójcy -, to przywodzi na myśl, że doszło do prokreacji. Wynikiem czego jest spłodzenie trzeciej osoby. (nawet tekst z czerwieniał ze wstydu)

Tak, czy owak, to czy nie uwłacza taki przekaz Bogu? Nie wiem czy nie jest to z inspiracji szatana. Zresztą oceńcie sami .
-- gambit

Użytkownik gambit edytował ten post 2009-08-11, godz. 21:18

Mój życiorys - 1<---> Wśród ŚJ Zamieszczam tymczasowo.

#242 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów
  • Gadu-Gadu:4898177

Napisano 2009-08-11, godz. 21:35

Tak, czy owak, to czy nie uwłacza taki przekaz Bogu? Nie wiem czy nie jest to z inspiracji szatana. Zresztą oceńcie sami .
-- gambit

oceniam, że bzdury pleciesz.

p.s. mirek nie uzyl ani jednego trojkata na czubku, a same na podstawie, panie spostrzegawczy

#243 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2009-08-12, godz. 16:38

gambit, pleciesz bzdury.
pozdrawiam Andrzej

#244 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 17:20

oceniam, że bzdury pleciesz.

p.s. mirek nie uzyl ani jednego trojkata na czubku, a same na podstawie, panie spostrzegawczy

Ale gdyby podobny rysunek przytrafił się w "Strażnicy", to już 10 razy byłby obrócony, wywrócony, przewrócony i Bóg wie, co tam jeszcze zrobiony, żeby tylko doszukać się przekazu podprogowego ;)

#245 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 17:45

Ale gdyby podobny rysunek przytrafił się w "Strażnicy", to już 10 razy byłby obrócony, wywrócony, przewrócony i Bóg wie, co tam jeszcze zrobiony, żeby tylko doszukać się przekazu podprogowego ;)

taaa, oczywiscie.

kombinatorskich zapedow nie mam niestety

#246 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 17:59

taaa, oczywiscie.

kombinatorskich zapedow nie mam niestety

Ale ja nie pisałam o Tobie :)

Natomiast uwierz mi - gdyby taki rysunek pojawił się w "Strażnicy", to już byłby obrócony na milion sposobów, żeby tylko znaleźć jakiś przekaz :)

PS. Tak na marginesie to dobrze o Tobie świadczy, że nie masz zapędów kombinatora :)

Użytkownik ewa edytował ten post 2009-08-12, godz. 18:02

#247 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 18:48

Ale ja nie pisałam o Tobie :)

Natomiast uwierz mi - gdyby taki rysunek pojawił się w "Strażnicy", to już byłby obrócony na milion sposobów, żeby tylko znaleźć jakiś przekaz :)

PS. Tak na marginesie to dobrze o Tobie świadczy, że nie masz zapędów kombinatora :)

och no zobacz wygadalem sie.
no nic, mam nadzieje, ze mnie nie zawiedziecie w temacie podprogowym :P :)

#248 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 19:13

och no zobacz wygadalem sie.
no nic, mam nadzieje, ze mnie nie zawiedziecie w temacie podprogowym :P :)

Wiesz, jest taka bajka Jana Brzechwy, której puentę można sparafrazować:

Zarówno temat o przekazach podprogowych, jak i ten tutaj są tak obłędne, że

(i tu zaczyna się parafraza)

można wpaść w stan nerwowy i trzeba będzie zażyć bromu, i trzeba będzie pójść po rozum do głowy, a kiedy się wróci - nie wiadomo ... :)

#249 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 20:10

Często 'mirek' posługuje się grafiką unaoczniającą relację zachodzącą w Trójcy.

Szkoda, iż nie wiesz, iż ilustrację tę zapożyczyłem z artykułu:

http://www.kml.warsz...OGIA_Trojca.pdf

Przedstawia ona (ilustracja) dość dobrą definicję nauki o Trójcy. Ciekaw jestem, czy ty w ogóle znasz jakąkolwiek definicję. Bo Strażnica doprowadza tę naukę do absurdu. Tutaj możesz o tym przeczytać:

http://www.piotrandr...l/dlaczego.html

Tymczasem z tej grafiki można odczytać niby z rebusu informacje, które można zaliczyć do przekazów podprogowych.

Podobną ilustrację można też znaleźć w literaturze Strażnicy. Na stronie 264 w książce "Człowiek poszukjuje Boga":

Dołączona grafika

trójkąt

Czyżby taki?

Dołączona grafika

Bo ten akurat przedstawia proton, który składa się z dwóch kwarków u-górnych (koloru niebieskiego i czerwonego) oraz kwarka d-dolnego (koloru zielonego). Zobacz, że teraz nawet nie musisz odwracać rysunku i masz jak na dłoni Twój wymarzony symbol. :D Kolor różowy otrzymasz mieszając w odpowiednich stosunkach paletę RGB wymienionych trzech kwarków. Czyżby tę stronę tworzyli więc homoseksualiści? :P

http://www.focus.pl/...ura-atomu/nc/1/

Tobie te ilustrację i tak widzę nic nie pomogą. Jednak bardzo gorąco pragnę przeprosić osoby, które poczuły się być może obrażone niektórymi przykładami tutaj podanymi. Nie moim celem było uwłaczenie w jakiś sposób Bogu.

Czyżbyś znalazła już jakiegoś demona? <_<
On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" (Łk 21:8, BW)

#250 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 20:19

Czyżbyś znalazła już jakiegoś demona? <_<

Ty jesteś specjalistą w tej dziedzinie.

Mirek, dla Ciebie wszystko.

Chciałeś troistości w języku francuskim - znalazłam :)

Chcesz demona - znalazłam :)

Każdy Twój obrazek ma w środku coś, co przypomina słońce. Pomyślałam sobie: "podejrzane" i sprawdziłam w grafice Google.

I oto, co znalazłam:

Dołączona grafika

No czyż to nie jest szataństwo??! Bo przecież słońce nie może być w okularach!!!

PS. Mirek, fajny z Ciebie gość, wiele Twoich postów fajnie się czyta, więc mimo tej drobnej różnicy zdań w tym wątku ja nie straciłam do Ciebie sympatii :)

Trzymaj się!

Użytkownik ewa edytował ten post 2009-08-12, godz. 20:46

#251 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2009-08-12, godz. 21:15

Chciałeś troistości w języku francuskim - znalazłam :)

Miałaś jednak znaleźć w samym języku. :P

No czyż to nie jest szataństwo??! Bo przecież słońce nie może być w okularach!!!

Czyżby to były okulary Strażnicy? :unsure:

PS. Mirek, fajny z Ciebie gość, wiele Twoich postów fajnie się czyta, więc mimo tej drobnej różnicy zdań w tym wątku ja nie straciłam do Ciebie sympatii :)

Ewa, jak sama to mówiłaś, iż wątek ten ma za zadanie ukazać, że 1+1+1=1. Mam nadzieję, iż zauważyłaś w tym równaniu taką możliwość. :D

Mimo wszystko twierdzę, że kiedyś broniłaś tej nauki. Coś się zmieniło! :(

Użytkownik mirek edytował ten post 2009-08-12, godz. 21:17

On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" (Łk 21:8, BW)

#252 gambit

gambit

gambit

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2009-08-13, godz. 12:24

Zapożyczanie graficzne Trójcy.

Szkoda, iż nie wiesz, iż ilustrację tę zapożyczyłem z artykułu:

http://www.kml.warsz...OGIA_Trojca.pdf

Ależ ja nie posądzam Cię o osobiste projektowanie tych grafik, wszak napisałem: ,,Często 'mirek' posługuje się grafiką unaoczniającą relację zachodzącą w Trójcy". Toteż w słowie ,,posługuje się", nie oznacza, że osobiście wymyślił tę, czy tym podobne graficzne ilustracje. Zresztą przejrzałem ponad 50 str. w Googlach i na każdej str. po 18 na temat trójcy, o czym niżej i wiem, że są czyim innym wymysłem.

[...] takie przeklejanie grafik z google proszę sobie darować | moderator

Przedstawia ona (ilustracja) dość dobrą definicję nauki o Trójcy. Ciekaw jestem, czy ty w ogóle znasz jakąkolwiek definicję. Bo Strażnica doprowadza tę naukę do absurdu. Tutaj możesz o tym przeczytać:

Widocznie nie znam definicji Trójcy, gdyż albo jest tak trudna do zrozumienia, pomimo systematycznego czytania wyjaśnień jej zwolenników, lub może z powodu mego debilizmu :P .

Podobną ilustrację można też znaleźć w literaturze Strażnicy. Na stronie 264 w książce "Człowiek poszukjuje Boga":

I o czym ma to świadczyć? Książka ta wyjaśnia odnośnie zamieszczonej grafiki, że:

... w zawiłych terminach specjalistycznych, ukutych w Akademii, Likejonie i w Stoa Pojkile [ośrodkach dyskusji filozoficznej]". Taka nauka umożliwiła greckiej filozofii i terminologii przeniknięcie do nauk chrześcijaństwa. (...) ,,Ojcowie [Kościoła] zaczęli szukać w obszernym słownictwie filozoficznym dwóch precyzyjnych terminów, z których jeden wskazywałby na rzeczywistą odrębność każdej postaci Trójcy, a drugi - na ukrytą jedność.

Z tego powodu w podanym linku czytamy m.in.:

Ponieważ wspólną jest i s t o t a , dlatego nie ma trzech Bogów. tylko jeden. (...) Podobnie Bogiem jest Ojciec, Bogiem Syn i Duch Święty: a jednak nie trzej bogowie, lecz jeden jest Bóg. http://www.piotrandr...l/dlaczego.html

I bądź tu człowieku mądry. Jeśli powiesz, że np., Jezus nie jest Bogiem, to zostaniesz oskarżony o herezje odmawiającą Jezusowi boskości. Jeżeli nazwiesz każdą osobę Trójcy z osobna Bogiem, to, że nie znasz definicji i, to też będzie odebrane jak herezja.

Czyżby tę stronę tworzyli więc homoseksualiści? :P

Nie! Ani projektanci grafiki, ani osoby Trójcy nie są homoseksualistami. Mój post miał wykazać absurdy w komponowaniu pewnych twierdzeń, by dojść do dziwacznych skojarzeń. Dlatego zgadzam się z tym, co napisał 'and' i 'rhundz': ,,gambit, pleciesz bzdury". Te bzdury przeciwstawiłem bzdurą definiowaniu Trójcy. Myślę, że 'ewa' zrozumiała poprawnie me intencje, gdyż cechuje się obiektywizmem.

Cały szkopuł jest jednak w tym, że udzielają się niektórym stronnicze emocje, gdyż własne sprzeczności (jak wyże; najpierw każda osoba nazwana Bogiem, by za chwile twierdzić, że każda z osobna nie jest Bogiem, ale jedynie razem tworzą Boga) nie chcą nazwać "pleciesz głupstwa", lecz o drugiej stronie przychodzi to z duża łatwością.

Przychodzi mi na myśl pewna analogia z boisk piłkarskich. Gdy ich drużyna jest wyraźnie słabsza i przegrywa, nie chcą się z tym pogodzić, lecz ten fakt chcą zmienić za pomocą rozrywania ławek, wtargnięcie na boisko a nawet poza nim, demolując pociągi i inne burdy.

Tak więc, gdy komentowałem grafikę o Trójcy, to oczywiście naciągałem, ale bynajmniej uzasadniałem te argumenty linkami. (które po naprowadzeniu kursora na podkreślenia innego koloru, można bylo kliknąć i otwierało się okno potwierdzającą mą myśl) Natomiast niektórzy tylko bazują na "gołym" zaprzeczaniu, zamiast merytorycznych uzasadnień.
-- gambit

Użytkownik jb edytował ten post 2009-08-13, godz. 13:48

Mój życiorys - 1<---> Wśród ŚJ Zamieszczam tymczasowo.

#253 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2009-08-13, godz. 18:44

Ewa, jak sama to mówiłaś, iż wątek ten ma za zadanie ukazać, że 1+1+1=1. Mam nadzieję, iż zauważyłaś w tym równaniu taką możliwość. :D

No to trochę nie zrozumieliśmy się.

Rozumiem i szanuję Twoje prawo do wyrażenia własnej opinii, do próby unaocznienia innym, jak trynitarianie postrzegają Trójcę Świętą, co nie znaczy, że podzielam tą wiarę.

Innymi słowy: jeśli te obrazki mają unaocznić innym, jak Wy, trynitarianie, postrzegacie Trójcę - to w porządku.

Jeśli te obrazki miałyby udowadniać istnienie Trójcy - to nie byłoby w porządku, bo jako dowód są one do niczego.

Jednak niektóre z tych obrazków - nawet jako przykłady - były moim zdaniem bardzo naciągane (np. obrazek: dzieciństwo, młodość, starość, życie; obrazek: kobieta, dziecko, mężczyzna, człowiek) z powodów, o których pisałam w innych postach.

Nie lubię też, jak ktoś używa wyrazów, których znaczenia nie rozumie, jak choćby w tym wątku: słowa "osoba", "istota" itp. Dlatego uznałam za stosowne wziąć udział w dyskusji.

A tak poza tym to jak już napisałam: mi jest obojętne, czy Bóg jest Trójcą, czy nie. Pozdrawiam.

#254 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2009-08-20, godz. 20:10

Nadszedł chyba czas, aby podsumować ten wątek.

Moim skromnym zdaniem temat z przykładami na Trójcę w przyrodzie należy na obecnym etapie zamknąć jako wyczerpany, bowiem daje się zauważyć, iż w tym momencie tematyczna, merytoryczna dyskusja najwyraźniej już się tutaj zakończyła, teraz może być tylko dziwniej i coraz mniej poważnie, a może bardziej absurdalnie. A przecież tego nalezy unikać zwłaszcza w rozmowach o Bogu, aby nie obrazić go ew. uwłaczyć mu. Ja osobiście jeśli w czymś uchybiłem niniejszym jeszcze raz chciałbym przeprosić.

Co sądzicie o zamknięciu tematu, z ewentualną możliwością udostępnienia go za jakiś czas, kiedy łatwiej będzie podejść do sprawy z jakiegoś dystansu?

#255 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2009-08-20, godz. 20:20

Ja osobiście jeśli w czymś uchybiłem niniejszym jeszcze raz chciałbym przeprosić.

Ja również :)

Co sądzicie o zamknięciu tematu, z ewentualną możliwością udostępnienia go za jakiś czas, kiedy łatwiej będzie podejść do sprawy z jakiegoś dystansu?

Przedni pomysł :)

#256 starowinka

starowinka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 130 Postów

Napisano 2009-08-21, godz. 21:11

A po co zamykać? Wystarczy nie pisać.

A swoją drogą ktoś nie miał dystansu w takim wątku?

#257 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-01-17, godz. 12:20

W poprzednich postach przedstawiłem kilka dowodów istnienia idei trójcy w mowie potocznej, czyli języku. Posłużyłem się wydarzeniem biblijnym, iż to Bóg pomieszał języki podczas budowania wieży Babel, a więc na pewno zostawił jakiś stempel będący śladem troistości. Okazało się, iż istnieje mnóstwo takich śladów pozostawionych przez troistego Boga. Pisłem o tym tutaj:

http://watchtower.or...e/page__st__200

Ostatnio jednak mój instynkt padł na inny werset biblijny, który mógłby być też kolejnym dowodem na istnienie trójjedynego Boga. Oto ten fragment biblijny na który padł wybór:

Rz 13:1 Bw „Każdy człowiek niech się poddaje władzom zwierzchnim; bo nie ma władzy, jak tylko od Boga, a te, które są, przez Boga są ustanowione.”

Skoro więc władza ustanowiona jest przez Boga, to również i ona powinna być troista. Hipoteza ta okazuje się jak najzupełniej trafna, zwłaszcza, gdy weźmie się pod uwagę budowę rządu czy też wymiaru sprawiedliwości.

Rząd to przecież centrum, prawica i lewica a sąd składa się z trzech instancji (pierwszej, drugiej - nazywanej apelacją i trzeciej zwanej kasacją).

Oto graficzne przedstawienie tych obiektów:
rząd
Dołączona grafika

sąd
Dołączona grafika

Również try najgłówniejsze straże porządku dla ludzkości to policja, straż pożarna i pogotowie ratunkowe:

Dołączona grafika

Czyż nie są one podobne do budowy Trójjedynego Boga?

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#258 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów

Napisano 2010-01-17, godz. 12:36

Czyż nie są one podobne do budowy Trójjedynego Boga?

Są, ale jednoczesnie są i zabawne :lol:

#259 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-01-17, godz. 13:25

Są, ale jednoczesnie są i zabawne :lol:

W czym tu widzisz zabawność, skoro podobnie działa Sąd Boży, który jest trzystopniowy? Każda z osób Trójcy ma bowiem inne zadania do spełnienia. Na przykład,
1. Ojciec decyduje, kto będzie zbawiony (Ef 1:4),
2. Syn ich zbawia (Ef 1:7),
3. a Duch Święty pieczętuje (Ef 1:13).

To dopiero jest siła we trzech!

#260 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów

Napisano 2010-01-17, godz. 14:03

chociazby w słuzbach alarmowych ;)

po prostu porownanie mnie smieszy :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych