Jeśli chodzi o dalsze przykłady trójcy w przyrodzie, to można podać ich jeszcze więcej. Nie wiem, czy ktoś kiedyś zastanawiał się dlaczego poniższy werset mówi o Bogu w liczbie mnogiej:
Rdz 1:26 Bw „Potem rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka na obraz nasz, podobnego do nas i niech panuje nad rybami morskimi i nad ptactwem niebios, i nad bydłem, i nad całą ziemią, i nad wszelkim płazem pełzającym po ziemi.” Fragment ten był już wiele razy tutaj na forum omawiany. Zauważmy, iż mówi tutaj Bóg w trzech osobach. Jest to najzupełniej zgodne z prawdą biblijną, która mówi, iż wszystkie trzy osoby boskie są stwórcami człowieka.
W stwarzaniu człowieka brała bowiem udział cała Trójca Święta, a więc każda z jej osób jest Stworzycielem:
Bóg Ojciec Iz 44:24 Bw „Tak mówi Pan, twój Odkupiciel i twój Stwórca jeszcze w łonie matki: Ja jestem Pan, Stwórca wszystkiego, Ja sam rozciągnąłem niebiosa, sam ugruntowałem ziemię - kto był ze mną?”
Iz 45:12 Bw „Ja uczyniłem ziemię i stworzyłem na niej ludzi, moje ręce rozciągnęły niebiosa i Ja daję rozkazy wszystkiemu ich wojsku.”
Iz 64:8 Bw „Lecz teraz, Panie, Ty jesteś naszym Ojcem, my jesteśmy gliną, a Ty naszym Stwórcą i wszyscyśmy dziełem twoich rąk!” Syn Boży J 1:3 Bw „Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało.”
Kol 1:15-17 Bw „On jest obrazem Boga niewidzialnego, pierworodnym wszelkiego stworzenia,(16) ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone.(17) On też jest przed wszystkimi rzeczami i wszystko na nim jest ugruntowane,”
1Kor 8:6 Bw „wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy.”
Hbr 1:10 Bw „Oraz: Tyś, Panie, na początku ugruntował ziemię, i niebiosa są dziełem rąk twoich;” Duch Święty Rdz 1:2 Bw „A ziemia była pustkowiem i chaosem; ciemność była nad otchłanią, a Duch Boży unosił się nad powierzchnią wód.”
Hi 33:4 Bw „Duch Boży stworzył mnie, a tchnienie Wszechmocnego ożywiło mnie.”
Hi 26:13 Bg „Duchem swym niebiosa przyozdobił, a ręka jego stworzyła węża skrętnego.” Oczywiście wersetów można przytoczyć z pewnością więcej. Nie to jest jednak najważniejsze, ale fakt, iż również w naszym życiu spotkać można różnego rodzaju troistości będące śladem pieczęci zostawionej przez Trójjedynego Boga.
Zauważmy na przykład trzy etapy życia człowieka:
1. Dzieciństwo - człowiek nie jest jeszcze ani kobietą ani mężczyzną (chociaż wiadomo kim będzie)
2. Młodość - jest już kobietą albo mężczyzną i może zostać ojcem albo matką
3. Starość - jest kobietą albo mężczyzną, ale nie może już stać się jeszcze raz ojcem czy matką.
Teraz nastąpi bardzo ciekawy przykład ale nie chciałbym, aby został przez ludzi zrozumiany jako naśmiewanie się z Trójcy tylko przyjęcie go na poważnie. Wiemy, iż Bóg jest dawcą życia. Dawanie życia przez człowieka polega na akcie kopulacji, który składa sie z trzech etapów:
1. gra wstępna
2. stosunek płciowy
3. orgazmMożna to przedstawić graficznie tak:

Jeśli kogoś uraziłem tym ostatnim przykładem to bardzo przepraszam, jeśli natomiast ktoś mądry to zauważy tutaj wspaniałe potwierdzenie nauki o Trójcy!!
Istnieje więcej przykładów. I tak na przykład człowiek składa się z trzech elementów:
1. Duch
2. Dusza
3. CiałoPodział ten jest oczywiście zgodny z Pismem Świętym:
1 Tes 5:23 bw A sam Bóg pokoju niechaj was w zupełności poświęci, a cały duch wasz i dusza, i ciało niech będą zachowane bez nagany na przyjście Pana naszego, Jezusa Chrystusa. Również ciąża ludzka składa się z trzech etapów:
1. pierwszy trymestr, w którym mówi się o zarodku i zygocie, ale jeszcze nie o płodzie
2. drugi trymestr, w którym mówi się o płocie, ale nie może on żyć poza organizmem matki
3. trzeci trymestr, w którym urodzone dziecko może przeżyć na przykład w inkubatorzeCała Trójca Święta bierze udział we wskrzeszaniu człowieka do życia:
W Piśmie Świętym czytamy, że Bóg wskrzesił Jezusa:
Dz 2:24 Bw „ale Bóg go wzbudził, rozwiązawszy więzy śmierci, gdyż było rzeczą niemożliwą, aby przez nią był pokonany.” Zauważmy jednak, że w Biblii przecież Bogiem nazywany jest również Syn Boży i Duch Święty. A więc to Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty są właśnie tym Bogiem. Zobaczmy, jak Biblia ukazuje nam, że we wskrzeszaniu ciała Chrystusa zaangażowana była również każda z osób Trójcy Świętej:
Bóg Ojciec Ga 1:1 Bw „Paweł, apostoł nie od ludzi ani przez człowieka, lecz przez Jezusa Chrystusa i Boga Ojca, który go wzbudził z martwych,”
Ef 1:20 Bw „Ojciec chwały (...) jaką okazał w Chrystusie, gdy wzbudził go z martwych i posadził po prawicy swojej w niebie” Syn Boży J 2:19 Bw „Jezus, odpowiadając, rzekł im: Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzy dni ją odbuduję.”
J 10:17-18 Bw „Dlatego Ojciec miłuje mnie, iż Ja kładę życie swoje, aby je znowu wziąć.(18) Nikt mi go nie odbiera, ale Ja kładę je z własnej woli. Mam moc dać je i mam moc znowu je odzyskać; taki rozkaz wziąłem od Ojca mego.” Duch Święty Rz 8:11 Bw „A jeśli Duch tego, który Jezusa wzbudził z martwych, mieszka w was, tedy Ten, który Jezusa Chrystusa z martwych wzbudził, ożywi i wasze śmiertelne ciała przez Ducha swego, który mieszka w was.”
1P 3:18 Bp „Bo i Chrystus raz jeden cierpiał za grzechy, Sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was doprowadzić do Boga; poniósłszy śmierć jako człowiek, został wskrzeszony do życia przez Ducha,” Podobnie cała Trójca Święta będzie również nas wskrzeszać. W Piśmie Świętym czytamy bowiem:
1Kor 6:14 Bw "A Bóg i Pana wskrzesił, i nas wskrzesi przez moc swoją." Ale tym Bogiem jest przecież Ojciec, Syn i Duch Święty. I te osoby będą nas wskrzeszać, bo to one są właśnie tym Bogiem:
Bóg Ojciec J 5:21 Bw „Albowiem jak Ojciec wzbudza z martwych i ożywia, tak i Syn ożywia tych, których chce.” Syn Boży J 6:54 Bw "Kto spożywa ciało moje i pije krew moją, ten ma żywot wieczny, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym." Duch Święty Rz 8:11 Bw „A jeśli Duch tego, który Jezusa wzbudził z martwych, mieszka w was, tedy Ten, który Jezusa Chrystusa z martwych wzbudził, ożywi i wasze śmiertelne ciała przez Ducha swego, który mieszka w was.” A więc tak jak cała Trójca Święta wskrzesiła ciało Jezusa tak również i cała Trójca Święta wskrzesi nasze ciała.
Wiele można by było jeszcze znaleźć troistości w naszym życiu.
na przykład taki przykład:
nasze życie rozpoczyna się urodzeniem, a kończy śmiercią, a więc mamy trzy etapy:
1. urodzenie
2. życie
3. śmierćMoże ktoś poda więcej?
On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" (Łk 21:8, BW)