Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ilustracje Trójcy Świętej w przyrodzie

• Please log in to reply
396 replies to this topic

#281 janek

janek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 88 Postów

Napisano 2010-03-28, godz. 19:45

Piotrze (mirku), a czy podałeś ten seksualny przykład tylko na tym forum? Czy gdzie indziej też?

Przepraszam Cię starowinko, to ja zamieniłem Mirka na Piotra, dopiero jak napisałaś, to zwróciłem uwagę na swój popełniony błąd.
I Ciebie Mirku także serdecznie przepraszam za zmianę Twojej tożsamości mam nadzieję, ze mi wybaczysz to przeoczenie.
Janek

#282 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-28, godz. 20:19

Ostatnio przedstawiłem pewne wykresy posiadające strukturę podobną do budowy Trójjedynego Boga dotyczącą polityki. Okazuje się, iż można znaleźć więcej przykładów, które niniejszym przedstawiam (wiedziałem, iż powinny istnieć trzy struktury):

rząd
Dołączona grafika

sąd
Dołączona grafika

symbol narodowy
Dołączona grafika

Czyż nie są one podobne do budowy Trójjedynego Boga?

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" (Łk 21:8, BW)

#283 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-28, godz. 21:00

Postanowiłem też znaleźć podobieństwa do Trójcy w gospodarstwie domowym i można podać następujące przykłady:

Sztućce
Dołączona grafika

podstawowy sprzęt AGD
Dołączona grafika

Podejrzewam, że powininen istnieć jeszcze trzeci przykład. Czy ktoś wie jaki?
On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" (Łk 21:8, BW)

#284 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2010-03-28, godz. 22:58

Okazuje się, iż można znaleźć więcej przykładów

Najpewniej można znaleźć mnóstwo dziwacznych przykładów tego typu, tylko nie bardzo rozumiem czemu ma to służyć – chyba tylko ogólnemu rozbawieniu czytelników tego tematu. Inteligentny człowiek szybko zda sobie sprawę, że nie są to żadne dowody na potwierdzenie Trójcy, ani nawet nie są to dobre przykłady analogii. Niektóre z przedstawianych przykładów można co najwyżej uznać jako pomocnicze w katechizacji dzieci młodszych, ale my do tej grupy odbiorców zdecydowanie się nie zaliczamy. Generowanie na siłę kolejnych takich przykładów to bezsensowne działanie.
.jb

#285 janek

janek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 88 Postów

Napisano 2010-03-29, godz. 08:08

Postanowiłem też znaleźć podobieństwa do Trójcy w gospodarstwie domowym i można podać następujące przykłady:

Podejrzewam, że powininen istnieć jeszcze trzeci przykład. Czy ktoś wie jaki?

Witaj Mirku
Ja również jestem tego zdania co jb

#286 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-29, godz. 10:44

Najpewniej można znaleźć mnóstwo dziwacznych przykładów tego typu, tylko nie bardzo rozumiem czemu ma to służyć

Dowodzeniu tzw. jedności złożonej, czyli jest najzupełniej możliwe, iż 1+1+1=1. Nie zawsze jednak przykłady są dobrze dobrane bowiem nie da się przedstawić niewidzialnego nieskończonego Boga za pomocą materialnych skończonych obiektów. Wystarczy jedynie zauważyć analogie. To wystarczy, przynajmniej mi, do uwierzenia iż Trójca Święta istnieje. Oczywiście swoją wiarę opieram przede wszystkim na biblii a w niej znalazłem potwierdzenie tej wiary.

Niektóre z przedstawianych przykładów można co najwyżej uznać jako pomocnicze w katechizacji dzieci młodszych, ale my do tej grupy odbiorców zdecydowanie się nie zaliczamy.

Wielu czytelników tego forum nie zna nawet definicji nauki o Trójcy lub też zna ją błędnie, bo ta jest przedstawiana w fałszywym świetle przez nauczycieli Strażnicy. Dlatego uważam, iż jeśli nawet niektóre przykłady są dziecinnie proste to tylko powinno to uzmysłowić, iż również nauka o Trójcy jest łatwa do zrozumienia.

Piotrze (mirku), a czy podałeś ten seksualny przykład tylko na tym forum? Czy gdzie indziej też?

Przedstawiłem również na innych forach. Na niektórych wzbudziło nawet zainteresowanie.

Erotyzmu w świecie jest aż zanadto, - to nawet świat posługiwał się nim w ukryciu.
Pokazywanie nagości nie wniesie do ewangelii nic pomocnego, ale odwróci, sprowadzi ludzi do cielesności.
Pan Bóg pierwszych ludzi nim wypędził z raju to dał im szatę, okrycie.

Erotyzm występuje również w Bibli. wystarczy przeczytać Pieśń nad pieśniami! Czytałeś?

#287 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów
  • Gadu-Gadu:4898177

Napisano 2010-03-29, godz. 11:11

Dowodzeniu tzw. jedności złożonej, czyli jest najzupełniej możliwe, iż 1+1+1=1.

bzdura, bzdura, bzdura.

nie wiem ile razy wałkować trzeba, ze to jest niepoprawne.

#288 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-29, godz. 11:32

widzę, że jb miała rację i pisałem to do ściany. Przedstawię parę przykładów:

1 (dzień) + 1 (noc) = 1 (doba)

1 (ST) + 1 (NT) = 1 (biblia)

1 (miesiąc) + 1 (miesiąc) + 1 (miesiąc) = 1 (kwartał)

1 (ojciec) + 1 (matka) + 1 (dziecko) = 1 (rodzina)

1 (dzieciństwo) + 1 (młodość) + 1 (starość) = 1 (życie)

1 (gdańsk) + 1 (gdynia) + 1 (sopot) = 1 (trójmiasto)

i coś dla ciebie

1 (kwark) + 1 (kwark) + 1 (kwart) = 1 (cząstka elementarna)

a więc:

1 (ojciec) + 1 (syn) + 1 (duch święty) = 1 (Bóg)

przykładów mozna mnożyć!!!!

#289 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów
  • Gadu-Gadu:4898177

Napisano 2010-03-29, godz. 11:41

1 (dzień) + 1 (noc) = 1 (doba)

1 (ST) + 1 (NT) = 1 (biblia)

1 (dzieciństwo) + 1 (młodość) + 1 (starość) = 1 (życie)

i coś dla ciebie

1 (kwark) + 1 (kwark) + 1 (kwart) = 1 (cząstka elementarna)

a więc:

przykładów mozna mnożyć!!!!

a ja widze, ze nie czytales chyba moich postów na temat 1+1+1.

poszukaj, potem komentuj O_O

#290 janek

janek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 88 Postów

Napisano 2010-03-29, godz. 13:24

= 3 miesiące
kwartał sugieruje liczbę mnogą czy pojedynczą?

"Rodzina" ten wyraz okresla liczbę mnogą czy pojedynczą?

1 miasto + 1 miasto + 1 miasto = 3 miasta
Jesli "trójmiasto" to także określa liczbę mnogą czy liczbę pojedynczą?

raczej powinno być =3 bogów
albo = trójbóg
Czy Ojciec to Bóg?
Jeśli Ojciec to Bóg, to jak nazwiesz pozostałych?
Nie masz innego wyjścia jak także zaliczyć do liczby mnogiej - bogowie.
Konstantyn w Nicei w 325 roku dał przepis na chleb i zalecił też odpowiednią mąkę.
Problem w tym, że z tej mąki ciągle wychodzi zakalec - tego nie da się jeść.
Nie polegaj na przepisie ludzkim, bo wyjdziesz na tym, jak zapowiedział Bóg:

jer 17:5 br (5) Oto, co mówi Pan: Biada temu, który w człowieku nadzieję pokłada i który w ciele tylko widzi całą swoją siłę,
a sercem swoim jest daleko od Pana.

Lepiej ufać Bogu i w Jego Słowie szukać przykładów odnoszących się na poparcie, objaśnienie danego zagadnienia.
Takim to sposobem zbudujesz także i innych.
Dlatego korzystaj z przepisu u Pana Boga.
rzym 16:27 bw (27) Bogu, który jedynie jest mądry, niech będzie chwała na wieki wieków przez Jezusa Chrystusa. Amen.

Mar 10:18 bg (18) Ale mu Jezus rzekł: Przecz mię zowiesz dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko jeden, to jest Bóg

Jeśli Jezus mówi o jednym dobrym Bogu, to jacy są Twoim zdaniem pozostali Twoi bogowie?
Dobrze ktoś powiedział na tym forum, że z tej mąki chleba nie będzie.

/janek

#291 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-29, godz. 13:57

a ja widze, ze nie czytales chyba moich postów na temat 1+1+1.

A gdzie to pisałeś o tym?

A ten to widzę gramatykę polską zna :blink:

= 3 miesiące
kwartał sugieruje liczbę mnogą czy pojedynczą?

Jak najbardzieł kwartał jest liczbą pojedynczą a nie mnogą, gdzie byłoby kwartały.

"Rodzina" ten wyraz okresla liczbę mnogą czy pojedynczą?

Liczba mnoga to rodziny.

1 miasto + 1 miasto + 1 miasto = 3 miasta
Jesli "trójmiasto" to także określa liczbę mnogą czy liczbę pojedynczą?

jak najbardziej pojedynczą. Byłoby trójmiasta w mnogiej.

raczej powinno być =3 bogów

A to na jakiej podstawie skoro zawsze była liczba pojedyncza?

albo = trójbóg

Jest Trójjedyny Bóg.

Czy Ojciec to Bóg?

Jak najbardziej!

Jeśli Jezus mówi o jednym dobrym Bogu, to jacy są Twoim zdaniem pozostali Twoi bogowie?

Każda z osób Trójcy Świętej jest dobra!

Bóg Ojciec

Mt 19:17 Bw „A On mu odrzekł: Czemu pytasz mnie o to, co dobre? Jeden jest tylko dobry, Bóg. A jeśli chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań.”

Mk 10:18 Bw „A Jezus odrzekł: Czemu mię nazywasz dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko jeden Bóg.”

Lk 18:19 Bw „Rzekł do niego Jezus: Dlaczego zwiesz mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko jeden Bóg.”

Syn Boży

Mk 10:17 Bw „A gdy się wybierał w drogę, przybiegł ktoś, upadł przed nim na kolana i zapytał go: Nauczycielu dobry! Co mam czynić, aby odziedziczyć żywot wieczny?”

Lk 18:18 Bw „I zapytał go pewien dostojnik tymi słowy: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby odziedziczyć żywot wieczny?”

J 7:12 Bw „A wśród tłumów wiele mówiono o nim. Jedni powiadali: Dobry jest; inni zaś mówili: Przeciwnie, przecież lud zwodzi.”

Do której grupy zaliczasz się? Do tej co nazywa Jezusa dobrym, czy do tych, którzy mówią, iż lud zwodzi? A skoro tylko Bóg jest dobry, to nie powinno być dla ciebie problemu :D

Duch Święty

Ne 9:20 Bw "Dałeś im swego dobrego ducha, aby ich pouczał; twojej manny nie odjąłeś od ich ust i wodę im dałeś, gdy byli spragnieni."

Ps 143:10 Bw "Naucz mnie czynić wolę swoją,Bo Ty jesteś Bogiem moim. Niech dobry duch twój prowadzi mnie Po równej ziemi!"

Na dokładkę mam coś dla ciebie:

J 10:11 Bw "Ja jestem dobry pasterz. Dobry pasterz życie swoje kładzie za owce."

J 10:14 Bw "Ja jestem dobry pasterz i znam swoje owce, i moje mnie znają."

a w innym miejscu PŚ czytamy, że to właśnie Jahwe jest pasterzem:

Ps 23:1 Bw "Psalm Dawidowy. Pan jest pasterzem moim, Niczego mi nie braknie."

A więc Jezus jest tym Jahwe pasterzem. :P

#292 pawel77

pawel77

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2010-03-29, godz. 22:21

mirku

a jakim pasterzem jest piotr?

moze on tez jest Jahwe

to by sie nawet zgadzalo

Ojciec Syn i piotr
UE w walce o rowne prawa dla chrzescijan w krajach muzulmanskich

#293 janek

janek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 88 Postów

Napisano 2010-03-30, godz. 08:49

A ten to widzę gramatykę polską zna :blink:

Witaj Mirku.
Widzę, że w ogóle nie czytasz tego, na co chcesz odpowiedzieć.
Ja nie odnosiłem się do znaczenia konkretnych słów takich jak: rodzina kwartał itp, pod względem gramatycznym, gdyż jest to rzeczywiście liczba pojedyńcza.
Pisałem natomiast o tym co one sugerują, do czego się odnoszą. (Słowa te jasno wskazują na liczbę mnogą)
Widzę jednak, że jest to dla ciebie zbyt trudne do zrozumienia.

Napisałeś o Ojcu, że jest dobrym Bogiem.
Natomiast nie przywołałeś wersetów mówiących o Jezusie jako o dobrym Bogu.
Napisałeś jednak, że jest dobrym Nauczycielem, dobrym Pasterzem itd.

Jeśli nie dostrzegasz różnicy, nie sądzę byśmy mieli dalej poszerzać ten temat.
Przeczytaj uważnie mój poprzedni post, a przekonasz się, że wykrzywiłeś moje wypowiedzi.
Pozdrawiam, Janek

#294 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-30, godz. 09:08

Ja nie odnosiłem się do znaczenia konkretnych słów takich jak: rodzina kwartał itp, pod względem gramatycznym, gdyż jest to rzeczywiście liczba pojedyńcza.
Pisałem natomiast o tym co one sugerują, do czego się odnoszą. (Słowa te jasno wskazują na liczbę mnogą)

Podobnie słowo ELOHIM w hebrajskim jest wyrazem w liczbie mnogiej oznaczającym dosłownie "bogowie". Wskazuje to więc, iż w słowie Bóg znajduje się mnogość. Jest to zgodne z prawdą, bowiem istnieją trzy osoby boskie.

Napisałeś o Ojcu, że jest dobrym Bogiem.

Nie! Napisałem jedynie, że Bóg jest dobry! W Biblii nie ma sforumłowania "dobry Bóg".

Natomiast nie przywołałeś wersetów mówiących o Jezusie jako o dobrym Bogu.
Napisałeś jednak, że jest dobrym Nauczycielem, dobrym Pasterzem itd.

W biblii czytamy, iż Pan Jezus jest dobry!

1P 2:3 Bp „Wszak 'doświadczyliście, że dobry jest Pan!'”

Apostoł Paweł zastosował tutaj w stosunku do Jezusa cytat ze ST iż to Jahwe jest dobry:

Ps 34:9a Bw „Skosztujcie i zobaczcie, że dobry jest Pan (JHWH)

Jak więc widzisz apostoł Paweł wyraźnie mówi o Jezusie jako o Jahwe.

Swoją drogą może wyjaśnisz dlaczego w PNŚ brak w pierwszym wersecie imienia Jehowa chociaż jest to cytat ze ST? Dlaczego Strażnica ukrywa fakt, iż Jezus to Jahwe ze ST?

W sprawie tych ostatnich dwóch cytatów można zajrzeć do wątku:

http://watchtower.or...?showtopic=1079

Może ty więc wyjasnisz mi to fałszerstwo Strażnicy?

#295 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-30, godz. 09:46

Czas na więcej biblijnych przykładów trójek.

1. Trzy główne cnoty to wiara, nadzieja i miłość.

1Kor 13:13 bw Teraz więc pozostaje wiara, nadzieja, miłość, te trzy; lecz z nich największa jest miłość.

Dołączona grafika

2. trzy ważne obowiązki to jałmużna, post i modlitwa

Dołączona grafika

3. trzy rady ewangeliczne to ubóstwo, czystość obyczajów i posłuszeństwo

Dołączona grafika

Trzej królowie złożyli Chrystusowi trzyczęściowy dar:

Mat 2:11 bw I wszedłszy do domu, ujrzeli dziecię z Marią, matką jego, i upadłszy, oddali mu pokłon, potem otworzywszy swoje skarby, złożyli mu w darze złoto, kadzidło i mirrę.

Dołączona grafika

Wiele działań w Biblii jest powtarzanych trzykrotnie. Jezus przepowiedział Piotrowi, że się go trzykrotnie zaprze. Dalila mówi do Samsona „Trzykrotnie mnie okłamałeś”, a oślica pyta Baalama: „dlaczego mnie zbiłeś trzy razy?” Prorok Eliasz „wyciągnął się trzykrotnie nad dzieckiem” i ożyło. Pewnie raz na Boga Ojca, drugi raz na syna a trzeci za Ducha Świętego. Jak wiemy, nie tylko w Biblii zaklęcia magiczne powtarzane są trzy razy. Ostatecznie złota rybka też (podobno) spełnia nasze trzy życzenia. :P

#296 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-30, godz. 12:32

Ostatnio moją uwagę zwrócił następujący werset:

Ez 3:3 bw I rzekł do mnie: Synu człowieczy! Nakarm swoje ciało i napełnij swoje wnętrzności tym zwojem, który ci daję! Wtedy zjadłem go, a on był w moich ustach słodki jak miód.

Obj 10:10 bw Wziąłem więc książeczkę z ręki anioła i zjadłem ją, a była w ustach moich jak słodki miód; a gdy ją zjadłem, żołądek mój pełen był gorzkości.

Jaki produkt jest słodki? Oczywiście chodzi pewnie o cukier. Okazuje się, że i on ma budowę troistą. Przede wszystkim popularny cukier, nazywany poprawnie sacharozą, składa się z trzech pierwiastków: węgla ©, wodoru (H) oraz tlenu (O). Jego wzór chemiczny to C12H22O11. W kwaśnych warunkach rozpada się według schematu:

Dołączona grafika

Z powyższego równania chemicznego wynika, iż sacharoza jest związkiem organicznym z grupy węglowodanów i złożona jest z glukozy oraz fruktozy, dwóch cukrów prostych występujących w organiźmie ludzkim.

Tak wygląda fruktoza, czyli cukier owocowy, występujący w owocach i miodzie:

Dołączona grafika

A tak wygląda glukoza, czyli cukier skrobiowy:

Dołączona grafika

Obydwa związki są izomerami - mają identyczny wzór sumaryczny C6H12O6 ale różne wzory strukturalne.

I wreszcie tak wygląda sacharoza, dwucukier, będący złączeniem tych dwóch cukrów prostych:

Dołączona grafika

Wobec powyższego opisu przedstawiłbym budowę cukru w następujący sposób:

Dołączona grafika

Zarówno fruktoza, glukoza jak i sacharoza są cukrem ale wzajemnie różnią się od siebie. Podobnie jest z istotą Boga: zarówno Ojciec, Syn jak i Duch Święty są Bogiem ale różnymi osobami.

Dołączona grafika

Fakt, iż Ojciec i Syn są sobie równi co do natury można zaobserwować na przykładzie fruktozy i glukozy, które posiadają te same wzory chemiczne a więc są sobie równi pod względem posiadania takie samej ilości atomów węgla, wodoru i tlenu. Dlaczego jednak narysowałem sacharozę w miejscu Ducha Świętego? Otóż ponieważ sacharoza rozkłada się na glukozę i fruktozę więc może to być analogia, iż duchami są zarówno Ojciec jak i Syn. Mam nadzieję, iż łatwo każdy dojrzy podobieństwo!

Użytkownik mirek edytował ten post 2010-03-30, godz. 14:01

#297 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-31, godz. 07:05

Na jednym z forum ktoś pochwalił przedstawioną troistość cnoty czy cukru. Do tego ostatniego przykładu można dodać jeszcze, iż na przykład glukoza łączy się z fruktozą i powstaje sacharoza tak jak Ojciec miłuje się z Synem i powstaje Duch Święty. Czy widzimy analogię do Trójcy Świętej?

Nawet w samochodzie mamy przynajmniej jedną trójcę:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

:P

#298 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-03-31, godz. 10:38

Ostatnio dowiedziałem się, o zjawisku hermafrodytyzmu wśród zwierząt (i nie tylko), tj. występowaniu osobników o podwójnej płci. Takimi są na przykład dżdżownice czy ślimaki. Okazuje się, iż tutaj również znajdziemy podobieństwo do Trójcy Świętej. Przedstawiam budowę ślimaka, który może być samcem, samicą albo obojnakiem (nie mylić z obojniakiem):

Dołączona grafika

Warto na zakończenie też wiedzieć, iż istnieje w języku potocznym rodzaj męski, żeński i nijaki:

Dołączona grafika

Użytkownik mirek edytował ten post 2010-03-31, godz. 13:27

#299 gambit

gambit

gambit

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2010-04-01, godz. 17:34

Czyżby był to przekaz podprogowy sugerujący:

Nawet w samochodzie mamy przynajmniej jedną trójcę:
Dołączona grafika

Że takie porównania Trójcy składających się z trzech "pedałów", jest nośnikiem sugerującym nieprzyjemne skojarzenia o naturze Boga, które w wyniku rui urządzają orgię? http://paderbornewa....urce/zajace.jpg

A znakiem, który nieodłącznie należy kojarzyć z Paderborn jest obrazek trzech hasających zajęcy, który znajduje się w jednym z okien katedry. To nie są jednak zwykłe zające. Symbolizują jedność Trójcy Świętej, źródło

Uważam, że twórcy takich wyobrażeń Trójcy, mocno nadwyrężają więź z Bogiem.
Mój życiorys - 1<---> Wśród ŚJ Zamieszczam tymczasowo.

#300 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2010-04-01, godz. 20:23

Czyżby był to przekaz podprogowy sugerujący:

Że takie porównania Trójcy składających się z trzech "pedałów", jest nośnikiem sugerującym nieprzyjemne skojarzenia o naturze Boga, które w wyniku rui urządzają orgię?

Wcale nie miałem zamiaru obrażać Boga. To, że akurat to słowo w języku polskim posiada również negatywne znaczenie jest zbiegiem przypadku. Gwarantuję ci, że w Paderborn nawet nie skojarzą z tym, bowiem w języku niemieckim obydwa pojęcia posiadają różne słowa. <_<

Uważam, że twórcy takich wyobrażeń Trójcy, mocno nadwyrężają więź z Bogiem.

Ja też tak uważam, nie wiem dlaczego takie wyobrażenie trójcy. A może ty coś wiesz na temat zajęcy?

Ostatnio zastanawiałem się nad następującym problemem jakim jest "przemiana materii". Składa się ona z trzech faz:

Przemiana materii:
1. Odżywianie
2. Trawienie
3. Wydalanie

Każda z tych faz składa się również z trzech części. I tak

1. Jedzenie
2. Picie
3. Oddychanie

Za trawienie odpowiedzialne są następujące organy:
1. żołądek
2. wątroba
3. trzustka

Bardzo ciekawym organem jest wątroba. Potrafi się ona regenerować. Jest to pewnie analogia do zmartwychwstania Chrystusa. O trzustce prawie nic nie wiemy i może to być podobne do wiedzy o Duchu Świętym, o którym praktycznie również mało wiadomo nawet z biblii.

Zastanawiałem się nad oddychaniem a zwłaszcza nad tym, iż przecież mamy dwa płuca a nie trzy. Jednak znalazłem analogię w przyrodzie, bowiem znane są trzy organy służące do oddychania:

1. płuca
2. skrzela
3. tchawki

Jeżeli chodzi o wydalanie, to też odpowiedzialne sa za to w organiźmie trzy organy:

1. jelito grube
2. nerki
3. skóra

Warto zajrzeć do opisów biologicznych aby zobaczyć, iż rzeczywiście opis ten odzwierciedla prawdę.

Również system odpornościowy człowieka składa się z trzech ważnych organów:

1. grasica
2. śledziona
3. migdałki

Mógłbym jeszcze wiele wymieniać podobieństw, ale na razie może starczy. Co ty o tym myślisz? Ale tak szczerze?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych