witam
Cytat(gambit @ 2008-08-23 22:22) *
Zależy co rozumieć przez nie istnienie? W sensie fizycznego i duchowego ciała nie istnieje. Istnieje natomiast w dokumentacji u Boga i to wystarczy.
Właśnie, powiedziałeś cos bardzo ważnego. Jak nazwiemy tę dokumentację u Boga? Jak myslisz czy nazwa "dusza" (a więc EGO, JA) są edekwatne?
Potwierdzasz też słowa Biblii:
Lk 20:38 Bw "Nie jest On przeto Bogiem umarłych, ale żywych. Dla niego bowiem wszyscy żyją."
A więc nie tyle wszyscy ludzie istnieją ale na dodatek jeszcze żyją! Istnieć to znaczy żyć. Jak więc widzisz, coś jest w biblii z nauką o duszy niesmiertelnej. tongue.gif
(28) Przetoż przy zmartwychwstaniu, któregoż z tych siedmiu będzie żoną, gdyż ją wszyscy mieli? (29) A odpowiadając Jezus rzekł im: Błądzicie, nie będąc powiadomieni Pisma, ani mocy Bożej. (30) Albowiem przy zmartwychwstaniu ani się żenić, ani za mąż chodzić nie będą, ale będą jako Aniołowie Boży w niebie. (31) A o powstaniu umarłych nie czytaliście, co wam powiedziano od Boga mówiącego:
Mt 22:32 Bg "Jam jest Bóg Abrahama, i Bóg Izaaka, i Bóg Jakóba? Bóg nie jestci Bogiem umarłych, ale żywych."
Mk 12:26 Bg "A o umarłych, iż będą wzbudzeni, nie czytaliścież w księgach Mojżeszowych, jako Bóg do niego ze krza mówił, i rzekł: Jam jest Bóg Abrahama, Bóg Izaaka, i Bóg Jakóba?"
(27) Bóg nie jestci Bogiem umarłych, ale Bogiem żywych: przetoż wy bardzo błądzicie.
Zaż nie dlatego błądzicie, iżeście nie powiadomi Pisma ani mocy Bożej? (25) Albowiem gdy zmartwychwstaną, ani się żenią, ani za mąż wydawają; ale są jako Aniołowie w niebiesiech. (26) A o umarłych, iż będą wzbudzeni, nie czytaliścież w księgach Mojżeszowych, jako Bóg do niego ze krza mówił, i rzekł: Jam jest Bóg Abrahama, Bóg Izaaka, i Bóg Jakóba?
Mk 12:27 Bg "Bóg nie jestci Bogiem umarłych, ale Bogiem żywych: przetoż wy bardzo błądzicie."
A Jezus odpowiedział im: Jesteście w błędzie, nie znając ani Pisma, ani mocy Bożej. (30) Gdy nastąpi zmartwychwstanie, nikt nie będzie ani żenił się, ani za mąż wychodził. Wszyscy będą jak aniołowie w niebie. (31) A o zmartwychwstaniu umarłych - czyż nie czytaliście proroctwa, w którym Bóg tak oto mówi:
Mt 22:32 Br "Ja jestem Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba? Nie jest On tedy Bogiem umarłych, ale żywych."
mirku zwroc prosze uwage na kontekst
podany przez ciebie werset dowodzi ze odbedzie sie zmartwychwstanie
Jezus cytuje na poparcie zmartwychwstania slowa z ksiegi mojzeszowej
(31) A o zmartwychwstaniu umarłych - czyż nie czytaliście proroctwa, w którym Bóg tak oto mówi:
Mt 22:32 Br "Ja jestem Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba? Nie jest On tedy Bogiem umarłych, ale żywych."
dlaczego nazwal te slowa jako prorockie?
wydaje mi sie kopiesz do wlasnej bramki