Co myślisz że w tamtych czasach używano systemu dziesiętnego ..?? A Liczby Rzymskie pojęcie zera to lata później.. Dokładniej rozwinięte liczeni miał Egipt.. zwłaszcza kapłani..
Ja przypomnę Izraelici to prostu lud pasterski który nie miał rozwiniętej za bardzo nauki a co za tym idzie matematyki..
Wolałbym konkretny przykład porównawczy, niż podanie jedynie odmiennych systemów liczenia matematycznego. Bo zgadzam się, że biblijne przeliczenia nie stanowią równoważnika dzisiejszym, ale szczególnie te sprawozdania z przed potopu. Bo ludzie żyli po 900 dzisiejszych lat? Trochę dziwne. Ale ja bym się nie dopatrywał takiej różnicy w systemach liczeń matematycznych, lecz w kanwie cyklów astronomicznych. Mianowicie inny jest czas obiegu Merkurego, Wenus, itd., czy, Księżyca, Syriusza lub innych obiektów na podstawie których to okrążeń
(z punktu obserwatora ziemskiego) ustalano rok.
Ona [Strażnica] cały czasz błędnie naucza.. Według jej nauk świat nie istnieje wiele więcej jak 6 tysięcy obecnych lat.. A wiemy dokładni dzisiaj że 10 lat przed Chrystusem istnieją już pierwsze cywilizacje.. A samo obliczanie dat czego kolwiek na podstawie Biblii już wydaje się być grubym nieporozumieniem..
Nie wiem skąd bierzesz takie nieprawdziwe informacje. Być może w swych początkach pod szyldem "Badaczy Pisma Świętego", ale nie obecnie. Jeśli coś podajesz, to uwiarygodniaj jakimś dowodem a nie, bo tam coś, ktoś klepał trzy po trzy. W ten właśnie sposób tworzy się nieprawdziwe wyobrażenia o kimś lub czymś.
Zacytuję Ci więc fragmenty z książki ,,Jak powstało życie ..." str. 26
3 Z pierwszego fragmentu Księgi Rodzaju wynika, że Ziemia mogła istnieć miliardy lat przed pierwszym ,,dniem" stwarzania, chociaż nie jest powiedziane, jak długo to trwało.
Natomiast w podtytule:
Jak długo trwał jeden ,,dzień" stwarzania?, wyjaśniono różne znaczenia słowa "dzień" np. od rana do wieczora, 24 godz., dzień żniwa, dzień zimy, jak 1 000 lat, oraz najistotniejsze fragmenty:
4 W Rodzaju 2:4 wszystkie okresy stwarzania są nazwane jednym ,,dniem":
5 ,,Dzień; często ma on znaczenie czasu w sensie ogólnym albo jakiegoś długiego okresu; cały rozważany okres (...) Słowem dzień oznacza się także określoną porę roku albo czas, w którym dzieje się coś nadzwyczajnego.
7 Wypływa stąd chyba rozsądny wniosek, że ,,dni" stwarzania również mogły obejmować długie okresy, trwające całe tysiąclecia.