kochajacy_prawde, on 2008-10-23 11:27, said:
Dziękuję wam bardzo za wasze wypowiedzi w tym temacie i zainteresowanie nim.
Ależ proszę bardzo.
Niektórzy z Was oburzyli się, że zatytułowałem temat:"Bałwochwalstwo ŚJ", a konkretnie chodziło o to, że nie zgadzacie się z tym, że traktowanie z nabożnością Strażnicy jest bałwochwalstwem.
Rozbawiłeś mnie do tego stopnie, że mógłbym potraktować twoje wypowiedzi równie stymulujące moje mięśnie brzucha, co wypowiedzi Janka.
OK, staram się was rozumieć. To może nazwać to fetyszyzmem?
Z WIKIPEDII ("http://pl.wikipedia....yszyzm_(religia)"):
"Fetyszyzm jest to jedna z wielu pierwotnych form religii, charakteryzująca wiarą w nadnaturalną moc przedmiotów, zazwyczaj związana z oddawaniem im boskiej czci. Według wierzeń w części tych przedmiotów mieszkać mogły dobre lub złe "duchy" (także duchy przodków). Nie ma określonej i usystematyzowanej mitologii, obrzędów, kapłanów oraz świątyń. Nie wymaga składania ofiar i odmawiania modlitwy. Jest kultem indywidualnym. John Lubbock uważał, że wszystkie ludy pierwotne przechodzą przez pewne etapy religijne: ateizm - fetyszyzm - totemizm - szamanizm - bałwochwalstwo (antropomorfizm) - monoteizm.
No powiem ci, że trafiasz w sedno sprawy. Gdy Katolik całuje krzyżyk, nie musi odmawiać przy tym modlitwy. Wielu nie zdzierałoby kolan w drodze na Jasną Górę, gdyby nie "moc" przedmiotów na niej zgromadzona. Mitologia, o którą podpierasz się niczym proteza w oparciu o jak najbardziej trafną definicją „Wiki” znajduje się pod innym „adresem”. Możesz ja znaleźć w źródłach nominalnego chrześcijaństwa. Dostrzeżesz to, jeśli naprawdę „kochasz prawdę”. Dla przykładnu:
Tradycje WielkanocneQuote
(...)
Jajko wielkanocne W mitologiach wielu ludów można znaleźć opowieść o jaju, z którego powstał świat. Jajko uważano również za symbol zmartwychwstania, ukrytego w zarodku nieustannie odradzającego się życia w przyrodzie, tajemniczej siły istnienia. W symbolice chrześcijańskiej zostało skojarzone ze świętem Zmartwychwstałego Chrystusa. W ludowych wierzeniach jajo było lekarstwem na chorobę, urok, chroniło przed pożarem, pomagało zdobyć upatrzoną dziewczynę albo chłopaka, zapewniało urodzaj, szczęście i pomyślność. Pisanki - nie wiadomo dokładnie, skąd wywodzi się zwyczaj malowania jajek. Jedni twierdzą, że św. Magdalena dowiedziawszy się o zmartwychwstaniu Jezusa pobiegła do domu i zobaczyła, że wszystkie jajka stały się kolorowe. Inna wersja przypisuje to Matce Bożej, która błagając Piłata o darowanie życia Synowi, zaniosła jego dzieciom kolorowe jajka w prezencie. Zwyczaj zdobienia jaj i wykorzystywania ich w celach magicznych sięga starożytności. Wykorzystywano je w obrzędach pogrzebowych i związanych z kultem zmarłych. (...)
Pogadaj sobie z tym, co zaproponował hi fi o pustych ścianach. Może będzie z tego temat do obalenia kolejnych mitów, które z tego co widzę, opierasz pod nieco naciąganą (ubraną w swoje słowa) komedię sytuacyjną.
Hi fi. Jeszcze raz szacuneczek do trzeźwej oceny sytuacji. Tak „na marginesie”, podobała mi się twoja strona internetowa.
pozdrawiam cieplutko
Użytkownik sabekk edytował ten post 2008-10-23, godz. 22:49