[quote][quote name='piotrz' date='2009-09-16, godz. 17:32' timestamp='1253111535' post='125253']
Paweł nie wikłaj mnie w potyczki tak jasno i prosto wyłożone (jak sprawa mięsa) w Piśmie. [/quote]
jasne ze prosto wylozone
ci, którzy jedzą mięso wieprzowe i płazy, i myszy, wszyscy razem zginą - mówi Pan." - Iz. 66:17.[quote]Na pytania nie odpowiadam, bo w ostatnich 10 postach padło ich od forumowiczów tyle, że nie jestem w stanie, musiałby
poświęcić pół dnia lub więcej na odpisywanie. [/quote]
rozumie
POdałem Ci słowa Jezusa, oraz
słowa Pawła Rzm. 14:
Przeto nie osądzajmy już jedni drugich, ale raczej baczcie, aby nie dawać bratu powodu do upadku lub zgorszenia. (14) Wiem i jestem przekonany w Panu Jezusie, że nie ma niczego, co by samo w sobie było nieczyste; nieczyste jest jedynie dla tego, kto je za nieczyste uważa.
Jezus wyjasnial ze jedzenie brudnymi rekami nie kala czlowieka
pawel mowi o jaroszach
Jest jeszcze Rzm.12:
Jeden wierzy, że może jeść wszystko, słaby zaś jarzynę jada. (3) Niechże ten, kto je, nie pogardza tym, który nie je, a kto nie je, niech nie osądza tego, który je; albowiem Bóg go przyjął. Jednego i drugiego!
!
mowa o jaroszach i jeszcze jedno jesli mozna jesc wszystko bo przecie nic nie kala to dlaczego nie wolno krwi?
[quote]oraz 1Kor. 10, gdzie jest cała nauka Pawła na temat tego, że dojrzały chrześcijanin to może nawet zjeść miecho uznawane przez zakon za niczyste (np. wieprzowinę) i to do tego, mając świadomość, że fatkycznie zostało złożone w ofierze bałwanom:
[color="#FF0000"]. (25)
Wszystko, co się sprzedaje w jatkach, jedzcie, o nic nie pytając dla spokoju sumienia; (26) albowiem Pańska jest ziemia i to, co ją wypełnia. (27) A jeśli was kto z niewiernych zaprosi, a chcecie pójść, jedzcie wszystko, co wam podadzą, o nic nie pytając dla spokoju sumienia. [/color[/quote]]
czyli moze lamac zakon?
[quote]
Masz trzy wersy, trzech świadków, potwierdzających naukę, że można dziś chrześcijanom jeść wszystko.
Plus można dodać widzenie, które dał Bóg Piotrowi przed wysłaniem go z ewangelią do pogan.
"Co Bóg oczyścił nie mniej za nieczyste" (Dz. 10.11-17). BArdzo na siłę naciągane zwykle przez zwolenników starotestamentowej diety. [/quote]
coz chyba bijesz do wlasnej bramki
a piotr mowi ze nie jadl nic nieczystego i skalanego
b piotr choc przebywal z Jezusem nic jakos nie wie na ten temat jakoby mozna bylo jesc wszystko
c piotr rozumie widzenie i sam wyjasnia co ono oznaczalo
nasile chociaz nie na sile nie rozsadnym jest uwazac ze widzenie to to przeslanka jakoby mozna teraz jesc nieczyste pokarmy
narazie z tych wersetow dowiedzialem sie ze sa ludzie ktorzy jedza mieso i sa tacy ktorzy jedza potrawy jarskie
do wersetu z kor odniose sie jutro bo nie mam przy teraz innych przekladow a internetowa nie dziala mi ostatnio
Napisałem na ten temat większy tekst, może wyjaśni Ci szczegółowo, żeby tu nie 'przedłużać'
jest tutaj pt.:
"Święta, jajka, pogaństwo i my"
http://www.poznajpan...ody.asp?id=1334[quote]Widać, że nawet nie czytasz dokładnie tego, co tu jest napisane. Faktycznie sprawdzali, czy to, co im Paweł mówił, czyli sprawdzali, potwierdzali czy objawienie Chrystusa, ewangelia, podawane im przez apostoła, znajduje się w Piśmie i potwierdza jego słowa, ale nie wyjaśniali starym testamentem nowego.[/quote]
oni przedewszystkim sprawdzali czy nauka o mesjaszu jest prawda a gdzie sprawdzali?
[quote]TO nie działa w tą stronę. Wszystkim przykładom, które Paweł podawał ze ST nadawał nowotestamentowe znaczenie, dlatego, że istniało już objawienie Chrystusa i dlatego można je w ten sposób teraz rozumieć[/quote].
jest dokladnie odwrotnie to nowy testament nadaje znaczenie staremu choc czasami jest to naprawde naciagane ale w tym temacie to nie istotne
[quote]Ale bez objawienie NT nie byłoby tego zrozumienia i nie było.[/quote]
tzn czego byslmy nie rozumieli?
[quote]To bardzo ważne rozróżnienie, wiele elementów (proroctwa, objawienia) dotyczących Chrystusa i zbawienia z łaski przez wiarę zawiera się w ST, lecz jest zupełnie bezwartościowa bez objawienia NT (Zasłona leży na ich sercu, przy czytaniu zakonu, bo zasłona zostaje zdjęta w Chrystusie).
[/quote]
bo zakon byl cieniem rzeczy przyszlych lub zwiatunem rzeczy przyszlych czyli zapowiadal co bedzie.
a ktory zakon to zapowiadal?
[quote]To są wskazówki, bardzo dobrze określa to Paweł "CIENIE". Jak na podstawie cienia możesz wyjaśniać "rzeczywistość, którą jest Chrystus"?? To tak, jakbyś na podstawie cienia zostawionego przez obraz na ścianie, chciał opisać obraz, który na tym miejscu wisiał.
[/quote]
hehehe
przedewszystkim nie rozumiesz podstaw
Kiedy widzisz już "rzeczywistość" elementy cienia można dopasować, odwrotnie niestety nie da się na podstawie cienia, namalować/ szukać wyglądu rzeczywistego obrazu.
SPróbuję to jakoś dokładniej ująć na konkretnych przykładach, może wtedy będzie to jaśniejsze.
[quote]Dla umysłów ścisłych: Podobne jest to do naukowych teorii, gdzie nowa teoria musi zawierać w sobie stare dobrze sprawdzone już naukowo elementy. Teoria względności Einsteina zawiera w sobie całą o 300 lat młodszą mechanikę Newtona. Znakomicie jest ona tam umieszczona i w niczym nie jest sprzeczna z nowa, natomiast jest ogromnie rozszerzona. Żadną miarą natomiast nie da się NICZEGO w teorii Einsteina wyjaśnić przy pomocy mechaniki Newtona. Sama próba byłaby śmieszna. Podobnie, ale o wiele bardziej zaawansowanie, jest z objawieniem staro i nowotestamentowy, a jest to kilka razy wyraźnie zaznaczone w Piśmie. O czym innym razem.
[/quote]
innym razem o konsekwencjach twojego rozumowania
Użytkownik pawel77 edytował ten post 2009-09-16, godz. 22:32