Gonzalo ,, wielki inkwizytorze ,,Dziękuję za życzenia .
Ale się uśmiałem po przeczytaniu twojego postu .
Gdybym był Jezusem to za ucznia nie powołałbym Cię .
Odpowiedź znajdziesz w jednym z swoich postów.
Gonzalo , dokonałeś niedozwolonego zabiegu, jakim jest napisanie , że ja odnoszę naukę o modelu Boga jako Trójcy tylko do Nowego Testamentu w wymianie polemicznej swoich poglądów z poglądami Grześka . Byłoby to czymś dziwnym z mojej strony i niedopuszczalnym skoro jak oboje wiemy Chrześcijaństwo , nie odrzuciło Starego Testamentu i na bazie obu Testamentów naukę o Bogu afirmuje . Zwróć uwagę Gonzalo , że podobny zabieg zmieniający częściowo merytorykę mojego pytania dokonał też Grzesiek , też zawęził naukę o modelu Boga jako Trójcy do Nowego Testamentu . Pytam czy Chrześcijaństwo naukę o Bogu czerpie tylko z NT ?
Faktem jest , że w jednym poście pytam Grześka ,
[
W takim razie proszę Cię o przedstawienie wyższości modelu Boga, jaki jest przedstawiony w NT nad modelem Boga, jaki jest przedstawiony w ST] .
To sprecyzowanie treści mojego pytania wynikło z kuriozalnego błędu, jaki dokonał Grzesiek , który dla obrony modelu Boga jako Trójcy gotów był odrzucić ST lub przeciwstawić go NT, co jest nie do pomyślenia w Chrześcijaństwie, jeśli chodzi o naukę o Bogu .
Rozumiem też teraz, dlaczego prosiłeś Grzesia o wykazanie wyższości jednej koncepcji Boga (tej z NT) nad inną (tą z ST). Ty po prostu nie wierzysz w żadną z nich i uważasz, że różne koncepcje Boga wzajemnie się znoszą,
Gonzalo , powiem tak jako odpowiedź na twój zarzut wobec mnie .
Czasem warto dożyć takiego dnia, kiedy będąc świadom tego, co mówię czy piszę wyrażam mój stosunek do Boga . Jest jeden model Boga, który w pełni akceptuję i o takim Bogu zawsze mogę każdemu opowiadać .
Dalej tak o mnie piszesz , że ja twierdzę .
a Pismo jest sprzeczne .
Odpowiadając ściśle: trójca jest ‘sprzeczna’ z ST, ponieważ Jezus jest z nim ‘sprzeczny’
Gonzalo powiedz , kto o tej sprzeczności napisał , jak myślisz ?
Pozdrawiam czujnego inkwizytora .