Czytanie takich wypowiedzi, to prawdziwa rozkosz dla umysłu- a was, a was.... zje Godżo Godżo!

Pozdrawiam Cię serdecznie, drabie

Napisano 2010-11-08, godz. 13:00
Czytanie takich wypowiedzi, to prawdziwa rozkosz dla umysłu- a was, a was.... zje Godżo Godżo!
Napisano 2010-11-08, godz. 15:06
Napisano 2010-11-08, godz. 17:10
"W jakim zatem kontekście użyte zostało to słowo w Dziejach 15:28,29? Te słowa są konkluzją wcześniejszej dyskusji apostołów i starszych z Jeruzalem, dyskusji, której głównym celem była odpowiedź na pytanie: czy chrześcijanie pochodzący z pogan mają przestrzegać Prawo Mojżeszowe (werset 5) jak tego chcieli niektórzy chrześcijanie? Choć problem wyniknął z kwestii obrzezania, to jak wynika z tego wersetu rozpatrywano stosunek chrześcijan w ogóle do całego Prawa! Apostoł Piotr, przez którego poganie otrzymali społeczność z Bogiem, nazwał Prawo 'jarzmem' a próby nakładania go na wierzących pogan 'wystawianiem Boga na próbę' (NŚ), 'kuszeniem Boga' (Bp). Jakub po wysłuchaniu świadectw, że Bóg przyjął pogan ('znaki i cuda uczynił między poganami' werset 12, Bw) mimo iż nie przestrzegali Prawa, przytoczył następnie proroctwa, które zapowiadały taki stan rzeczy (wersety 16-18) i podsumowując stwierdził, że jedynym zaleceniem dla nawracających się pogan miało być: "żeby się wstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bałwany, od nierządu, od tego co zadławione, i od krwi" (werset 20, Bw).Arogancki? - może Ty go tak odczytałeś, ponieważ nie umiałeś odpowiedzieć na postawione proste pytania.
Widzisz kto tu jest arogancki? - zamiast odpowiedzieć na pytania, to zasłoniłeś się łopatą, pociągiem, kibelkiem i kupą.
To nie świat się zmienił, tylko Ty chcesz go zmienić. Ja natomiast widzę to samo co było w tym przypadku co podałeś za czasów Mojżesza. Bóg pokazał im higienę i to jest stosowane do dziś - zmieniły się urządzenia.
Człowiek dawniej podróżował. Podróżuje również dziś, co się tu zmieniło? - tylko urządzenia.
Człowiek przesyłał wiadomości przez kuriera. Przesyła również dziś, co się zmieniło? tylko urządzenia.
Człowiek dawniej robił kupę. Robi ją i dziś, co się zmieniło nie obowiązuje to prawo, bo Jezus go wypełnił?
Dawniej miał zachować higienę zachowując po sobie porządek i tak to czynił, co się zmieniło? tylko urządzenia i to nie w każdym przypadku i w każdym miejscu.
Gdy człowiek przebywa z dala od tych urządzeń, to także tę kupę powinien zagrzebać zostawiając po sobie porządek.
To w końcu Twoim zdaniem Mojżesz przyniósł te dwa, czy całe 10?
Jak powiedziałeś:
Więc zadam jeszcze raz pytanie. Czy wszystko mam odrzucić? czy tylko niektóre zalecenia, które już w NT nie mają znaczenia?
Jeśli to drugie, to pytanie zadane przez ciebie o nie czytaniu Mojżesza było co nieco nieprzemyślane.
Podobnie do spożywania krwi, - jakim sposobem mogło to się wypełnić w Chrystusie? tego nie rozumiem.
Więc kto tu jest arogancki? Proponujesz to co nie ma pokrycia w Słowie Bożym.
Myślę, że już od dawna czytasz Słowo Boże i powinieneś zauważyć, że ST nie jest do kogo innego, a Nowy do kogo innego, bo w ten sposób Tworzył byś dwie grupy ludzi.
Ale jest to Ciągłość Słowa do człowieka. A więc jak w Starym Testamencie były do człowieka takie zalecenia, to czy należy je powtarzać w NT?
Komu i po co?
Ci co traktują Boga z przymrużeniem oka, to mamy wiele przykładów pokazanych jakie jest ich podejście również do Jego Słowa. Jezusowi np. kazali na krzyżu uczynić jeszcze jeden znak, to uwierzą. Miałeś pokazane w dziejach apostolskich przez niektórych o zakazie spożywania krwi i jak do tego podszedłeś?
Chcesz jeszcze jednego znaku jak faryzeusze od Jezusa?
Mam nadzieję, że nie należysz do tych ludzi, a to co napisałeś to było Twoje przeoczenie.
/ pozdrawiam janek
Napisano 2010-11-08, godz. 20:11
Napisano 2010-11-08, godz. 21:04
Napisano 2010-11-08, godz. 23:00
Widocznie czytałeś i nie miałeś czasu na te pytania odpowiedzieć. Widzę że jesteś bystry w odpowiedziach, a one brzmią - trzeba przeczytać pismo.Qwerty, pięknie to wytłumaczone, tylko aby do tego dojść trzeba samemu przeczytać Pismo, a nie z okularami strażnicy.
Napisano 2010-11-09, godz. 11:53
Pewnie nie:Czy ŚJ może karmić krwistym salcesonem swojego Azorka?
Czy chrześcijanin może podawać zwierzętom karmę, która przypuszczalnie zawiera krew? W oparciu o wspomniane już zasady odpowiedź brzmi: Nie. Jeśli więc chrześcijanin dowiaduje się z etykiety umieszczonej na opakowaniu karmy dla psa czy innych zwierząt domowych, że ona zawiera części składowe krwi, to nie może z czystym sumieniem podawać zwierzęciu tego pokarmu. („Strażnica” z 1965 roku, nr 17, „Pytania czytelników”)
Temat poruszono: Przetaczanie i podawanie krwi w pożywieniu w ramach opieki nad zwierzęciem domowymdaliby to na Pytania Czytelników lub Skrzynke Pytań bo sprawa niebagatelna
Napisano 2010-11-09, godz. 12:09
Napisano 2010-11-09, godz. 13:49
Tutaj z WTS-em bym się nie zgodził, gdyż Biblia zezwala, nie tylko na karmienie zwierząt niewykrwawionym mięsem, ale także na sprzedaż ludziom z poza zboru. Wynika to z następujących fragmentów: Wyj 22:31 (ns, bg, btII wyd, bw); Pwt 14:21; Kpł 7:24; Kpł 17:15.daliby to na Pytania Czytelników lub Skrzynke Pytań bo sprawa niebagatelna
Pewnie nie:
(„Strażnica” z 1965 roku, nr 17, „Pytania czytelników”)
Napisano 2010-11-09, godz. 17:14
Widocznie czytałeś i nie miałeś czasu na te pytania odpowiedzieć. Widzę że jesteś bystry w odpowiedziach, a one brzmią - trzeba przeczytać pismo.
Faktyczne dość obszerne twoje odpowiedzi - wiele mogłem zrozumieć i uświadomić się - dzięki.
Napisano 2010-11-10, godz. 13:05
Dzięki jb!!!
szczerze myślałem, ze moje zapytanie jest absurdalne a tu taka niespodzianka.
Człowiek żyje w oparach absurdu i nie zdaje sobie sprawy że robi z siebie idiotę.
Biedne pieski, kotki, chomiki - aż się boje zapytać czy nie było artykułu z wytycznymi do prowadzenia studium ze zwierzakami ;-D
Napisano 2010-11-10, godz. 13:56
Napisano 2010-11-10, godz. 14:24
Iamie- a jak Twój kot upoluje mysz w Twoim domu to mu ją zabierasz co by przypadkiem nie zjadł jej razem z krwią?
A jak tą samą mysz złapiesz w pułapkę i oddasz dla tegoż kota?
wszak krew jezusa, krew myszy czy krew w salcesonie jest tak samo święta i świadczy o okupie
Użytkownik jb edytował ten post 2010-11-10, godz. 14:50
Napisano 2010-11-10, godz. 15:19
Chrześcijanie powinni bardziej szanować i traktować krew jak świętą niż Żydzi.
Nasz stosunek do krwi odzwierciedla nasz szacunek do ofiary Jezusa i do Życiodawcy.
A to że wielu tego nie rozumie i kierując się "głupotą" karmi krwią zwierzęta to smutne.
Napisano 2010-11-10, godz. 16:16
Lwom i tygrysom w ZOO tez mięso należy wykrwawiac. Potem wręczyć prenumeratę Strasznicy i Przerazcie Sie.
Grzeszne lwy powinny sie przecierz dowiedzieć ze maja wpieprzac slome. A jak nie to komitecik.
WTS to najlepszy kabaret swiata, szkoda tylko ze ludzie płaczą zamiast sie śmiać.
Napisano 2010-11-10, godz. 16:28
Napisano 2010-11-10, godz. 16:53
Tak na marginesie, ostatnio krojąc kapustę do surówki mocno zaciąłem się w palec. Krew aż trysnęła. Odruchowo wsadziłem palec do ust i oblizałem go. Smak taki sobie, ale jaki grzech...
Napisano 2010-11-10, godz. 17:21
Napisano 2010-11-10, godz. 17:21
Tak na marginesie, ostatnio krojąc kapustę do surówki mocno zaciąłem się w palec. Krew aż trysnęła. Odruchowo wsadziłem palec do ust i oblizałem go. Smak taki sobie, ale jaki grzech...
Napisano 2010-11-10, godz. 19:19
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych