Skocz do zawartości

Zdjęcie

W co wierzycie?

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#21 Patmos

Patmos

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 210 Postów

Napisano 2005-06-14, godz. 20:26

Deimos napisał,

Dobrze, niech będzie, że masz rację co do tych rodowodów, a co z wersetami z 1 Mojżeszowej, które wcześniej podałem?

Deimos,

Przepraszam, ale nie możemy pozwolić sobie na prowadzenie dowolnie ustalonej rozmowy na tym forum, musi to mieć jakiś związek z ŚJ.
Z tego, co się orientuję,[o sprzeczności w Biblii] to ŚJ nie podnoszą tego problemu jako argumentu przeciw Biblii.
Jeśli chcesz o tym rozmawiać to sformułuj inaczej pytania.

Aby cię jednak nie pozostawić bez odpowiedzi, to proponuję abyś przeczytał doskonały artykuł autorstwa Jana Lewandowskiego.

http://apologetyka.k...d=776&Itemid=68

#22 Jan Lewandowski

Jan Lewandowski

Domownik forum (501-1000)

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 815 Postów

Napisano 2005-06-14, godz. 20:54

Są to dwa sprzeczne ze sobą rodowody Jezusa. Z Łuk 3; 23, wynika, że Józef był synem Helego, a z Mt:1;16, wynika, że był nim Jakub.

i

Ale Józef nie był ojcem Jezusa, po co więc podano jego rodowód jako rodowód Jezusa?

Te urojone problemy rozwiązuje moja rozprawa:

http://www.apologety...d=930&Itemid=68

Okazało się, że nie ma dowodów na istnienie Jezusa w I wieku,

Ależ są. Flawiusz świadczył o istnieniu Jezusa w I wieku. Na ten temat mój tekst:

http://www.apologety...=1068&Itemid=68

proroctwa mogły być spisane póżniej,

Zdaniem tzw. "nowoczesnych krytyków biblijnych", którzy bardziej uprawiają naturalistyczną ideologię, niż dociekają prawdy. Ale nihil novi sub soli.

#23 Deimos

Deimos

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 34 Postów

Napisano 2005-06-16, godz. 22:50

Józef Flawiusz potwierdził istnienie tekiego człowieka jak Jezus, ale nie ma dowodów, że był synem bożym.
Jeśli chodzi o proroctwa, to niby skąd wiadomo, że nie były spisane po ich wypełnieniu?

#24 Profanka

Profanka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 487 Postów

Napisano 2005-06-16, godz. 23:39

To już sprawia wiary. Pisałam ostatnio wypracowanie dla znajomej pt. "Wiedza a wiara" i to było bardzo ciekawe dociekać jak różni ludzie próbuja przeciwstawić wiarę wiedzy, i bardzo pouczajace :P
... I poznacie prawdę , a prawda was wyswobodzi ... Cóż to jest prawda?

#25 Jan Lewandowski

Jan Lewandowski

Domownik forum (501-1000)

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 815 Postów

Napisano 2005-06-17, godz. 15:44

Józef Flawiusz potwierdził istnienie tekiego człowieka jak Jezus, ale nie ma dowodów, że był synem bożym.

Nie zmieniaj tematu. Pisałeś, że "Okazało się, że nie ma dowodów na istnienie Jezusa w I wieku", co okazało się nieprawdą, więc wyskakiwanie teraz nagle z głupia frant z synostwem bożym, co nijak ma się do tej kwestii, jest zwykłą ściemą. Nawet jakby Flawiusz tak napisał, to i tak byś w to nie uwierzył. Flawiusz pisał o wiele większych rzeczach odnośnie Jezusa, niż boże synostwo.

Jeśli chodzi o proroctwa, to niby skąd wiadomo, że nie były spisane po ich wypełnieniu?

A choćby po analizach literackich i krytycznych tekstu. Hebrajszczyzna jaką są spisane i znajomość realiów historyczno geograficznych charakterystycznych dla tylko danego okresu. Tego nie da się podrobić.

#26 Deimos

Deimos

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 34 Postów

Napisano 2005-06-25, godz. 20:21

Jan Lewandowski, on 2005-06-17 17:44, said:

Nie zmieniaj tematu. Pisałeś, że "Okazało się, że nie ma dowodów na istnienie Jezusa w I wieku", co okazało się nieprawdą, więc wyskakiwanie teraz nagle z głupia frant z synostwem bożym, co nijak ma się do tej kwestii, jest zwykłą ściemą. Nawet jakby Flawiusz tak napisał, to i tak byś w to nie uwierzył. Flawiusz pisał o wiele większych rzeczach odnośnie Jezusa, niż boże synostwo.

A choćby po analizach literackich i krytycznych tekstu. Hebrajszczyzna jaką są spisane i znajomość realiów historyczno geograficznych charakterystycznych dla tylko danego okresu. Tego nie da się podrobić.

Dlaczego o tak wybitnej postaci pisał tylko Józef Flawiusz?
Pisać se mógł, bo głosił mu o nim jakiś pierwszy chrześcijanin.

Jeśli chodzi o proroctwa to właśnie z analiz literackich i krytycznych tekstu wynika, że zostały spisane później. Hebrajszczyzna jaką są spisane i znajomość realiów historyczno geograficznych charakterystycznych dla tylko danego okresu wyraźnie wskazują, że było inaczej.

#27 Marcin ex SJ

Marcin ex SJ

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 93 Postów

Napisano 2005-06-26, godz. 11:11

.....jedzmy i pijmy bo jutro pomrzemy.....
a ja przeczytalem Czarną Biblię i o dziwo znalazlem w niej mnostwo mądrych stwierdzen takich jak: ZASPOKOJENIE ZAMIAST WSTRZEMIĘLIWOSCI -to zasada odpowiada mi najbardziej....

pozdrowienia dla kobiet piszących na tym forum

#28 Marcin ex SJ

Marcin ex SJ

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 93 Postów

Napisano 2005-06-26, godz. 11:16

jesli ktoś pragnie nawiązać ze mną bliższy kontakt to podaję moj adres

devylin@interia.pl

pozdrawiam tych ktorzy szanują zdanie innych....strzeżąć swych serc i umysłow jestescie naprawdę wielcy....

#29 Administrator

Administrator

Forumowicz (51-500)

• Admin
  • PipPip
  • 369 Postów
  • Gadu-Gadu:191423

Napisano 2005-06-28, godz. 18:00

Marcin ex SJ, on 2005-06-26 14:16, said:

jesli ktoś pragnie nawiązać ze mną bliższy kontakt to podaję moj adres

Takie posty proszę wysyłać w dziale Towarzyskie.

#30 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2007-03-11, godz. 19:10

Stary temat, ale może warto go odświeżyć?

Ja zachowałem wiarę w Boga, ale niestety wierzę w Niego bardziej umysłem niż "sercem". Wierzę również w świętość Biblii, ale już nie w niej doskonałość, czy wmawianą mi nieomylność.

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#31 woks

woks

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 127 Postów

Napisano 2007-03-11, godz. 21:50

Terebincie - zależy jak rozumiesz 'nieomylność Biblii'.
W związku z tym zachodzi pytanie - jaka Biblia jest nieomylna i co to znaczy że jest nieomylna.
Ad. 1 - Chyba musimy dojśc do wniosku że nieomylny był tylko oryginalny tekst napisany przez pisarzy Biblii - wszak żaden przekład chyba nie jest niomylny.....
Ad. 2 - przy ocenie niomylności Biblii - trzeba uwzględnić wiele czynników. Np. gatunek literacki. Dam przykład. Jak poeta napisze 'Kobieta jest jak róża' a naukowiec zbadawszy DNA człowieka i róży - stwierdzi że poeta kłamał - to chyba nie o to chodzi...

pozdrawiam

woks
"W nadziei radośni, w ucisku cierpliwi, w modlitwie wytrwali" Rz. 12:12

#32 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2007-03-11, godz. 22:11

Tak, należy wziąć pod uwagę kontekst, i gatunek literacki. Ale są błędy perfidne, jak ten z liczbą pokąsanych ludzi przez wężę. Są w Biblii podane dwie różne liczby tego samego zdarzenia.
Zresztą o nieomylności Biblii założyłem taki temat:
http://watchtower.or...?showtopic=3253

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych