Skoro zabraniacie kosciołowi malować obrazy to czemu sami malujecie? Przeciez sami zawsze podajecie werset - "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu..."
Może ten temat juz był ale chciałbym jeszcze raz go poruszyc.
Ciesze sie ze przedmowca poruszyl po raz n-ty ten temat i ciesze sie ze sam sobie dal na to pytanie odpowiedz :
pytanie brzmialo :
"Skoro zabraniacie kosciołowi malować obrazy to czemu sami malujecie? Przeciez sami zawsze podajecie werset - "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu..."
a wczesniej forumowicz odpowiedzial sam na to pytanie :
Wj 20;3-5
3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, .........................
Zauwazmy ze Jahwe nie pozwolil czynic czegokolwiek czemu ktoz mialby oddawac poklon :-)
Swiadkowie Jehowy w swoich czasopismach posluguja sie
obrazkami ale sa to tylko obrazki badz ilustracje
ktorym nikt nie sluzy ani ktorym nikt sie nie klania I tu jest zasadnicza roznica pomiedzy SJ stosujacymi obrazki do ilustrowania pewnych wydarzen a
niektorymi religiami ktore tworza z nich
przedmioty kultuZ szacunkiem
HC
PS poniewaz lubie dokulmentowac swoje wypowiedzi , wiec przytaczam kilka "sznurkow" z witryn katolickich dotyczacych "przedmiotow kultu"
http://www.opoka.org...razy_kresy.html"Omawiane
przedmioty kultu noszą cechy różnych stylów i wskazują, jak w poszczególnych epokach kształtował się rozwój religijności maryjnej.
"
" Przykładem może być przywieziony ze Lwowa do Lubaczowa obraz Matki Boskiej Łaskawej,
przed którym niegdyś składał pamiętne śluby Jan Kazimierz"
"Jeśli się zważy, że w
obrzędzie koronacji wyraża się szczególna cześć wybranych wizerunków, na podkreślenie zasługuje
ciągłość tego kultu w dziejach Polski i jej Kresów. Łącznie wyróżniono 31 kresowych wizerunków, co stanowi około 18 % wszystkich
koronowanych maryjnych przedmiotów kultu w Polsce w ciągu prawie 300 lat."
HC
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.