Sens edukowania Polaków w kwestii nauczania i zwyczajów ŚJ
Napisano 2007-06-23, godz. 12:46
"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2007-06-23, godz. 12:51
Wpadnij do mnie na Facebooku!
Napisano 2007-06-23, godz. 12:53
no i co z tego? każdy ma swój rozum ;-) trzeba będzie się martwić w momencie, kiedy ich liczba przekroczy liczbę katolików w Polsce;-)I z tej większości mających w nosie nauki ŚJ Polaków mamy ponad 120 000 głosicieli w Polsce.
Napisano 2007-06-23, godz. 13:26

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-06-23, godz. 13:51
I w tym wg. mnie tkwi sedno sprawy. Sam jestem tego przykładem. Osobiście nie wyobrażałem sobie dziwnych historyjek na ich temat, ale też nie miałem pojęcia o zakazie transfuzji (nie wiedziałem że to dotyczy ŚJ), końcach świata [jak to fajnie brzmi
], Michało-Jezusie . Od jakiegoś czasu jednak po rozpoznaniu się w moim otoczeniu z tym tematem, stwierdziłem że ogulna wiedza na ten temat ludzi jest praktycznie żadna. Dosłownie ogranicza się to tylko do "Kociej wiary", przy czym ludzie mówią to sami nie wiedząc czemu
![]()
Co do pytań wykładu to myślę że ciekawe mogą być tematy np.:
1. Michał - Jezus.
Czemu ŚJ uważają Michała i Jezusa za tą samą osobę pomimo tego, że Biblia wyraźnie temu zaprzecza (Judy 1:9 ; Daniela 10:13 ; List do Hebrajczyków 1:5-8 itp...)
2. Rok 607.
Na jakiej podstawie ŚJ uważają tą datę za datę zburzenia Jerozolimy ?
3. Transfuzja krwi.
Na jakiej podstawie ŚJ uważają że Transfuzja jest tym samym co spożywanie Krwi I czemu uważają że krew nie jest organem, który można przeszczepić jak inne organy ?
To nie o ŚJ powinni słuchac tylko o Bogu i jego zamiarach.
Odnośnie tych 3 punktów

Wnikliwość- ok, dociekanie- nie dziękuję.
Pozdrawiam!
Napisano 2007-06-23, godz. 13:56
wiesz punkt widzenia zelezy od punktu siedzenia ;-) więc gdzie jest prawda ?To nie o ŚJ powinni słuchac tylko o Bogu i jego zamiarach.
Odnośnie tych 3 punktówChcesz wiedzieć, to się zapytaj ŚJ. Oni Ci z pewnością wyjaśnią dlaczego. Jeśli dalej nie będziesz miał takiego samego zdania jak ŚJ, to ok... ale zrozumiesz DLACZEGO lol
Wnikliwość- ok, dociekanie- nie dziękuję.
Napisano 2007-06-23, godz. 14:04
Jak wstaniesz więcej zobaczysz Pawle. Powiększy Ci się horyzont, zrozumiesz wiele rzeczy

Prawda pochodzi od Boga, a nie od ŚJ. ŚJ starają się tylko ją przekazać (bardziej, czy mniej skutecznie, moze czasem nieudolnie).
ŚJ starają się żyć w prawdzie, to nie znaczy, że nie kłamią. lol
Pozdrawiam!
Napisano 2007-06-23, godz. 14:21
To nie o ŚJ powinni słuchac tylko o Bogu i jego zamiarach.
No popatrz a ja myślałem że to ma być wykład O ŚJ

Odnośnie tych 3 punktów
Chcesz wiedzieć, to się zapytaj ŚJ. Oni Ci z pewnością wyjaśnią dlaczego. Jeśli dalej nie będziesz miał takiego samego zdania jak ŚJ, to ok... ale zrozumiesz DLACZEGO lol
No jasne. Z tym że wiesz nie każdemu wystarcza tłumaczenie w stylu : BO TAK.
A na pytania o tematy jw. słyszałem najczęściej odpowiedzi w tym stylu, a konkretnie to tak ładnie brzmiące : "Bo ludzie wolą słuchać ludzkich nauk niż Boga" Z tym że co jest tu ludzką nauką ???
Pewnie że każdy może wierzyć w co zechce ale niech nie twierdzi że coś tak stwierdza, skoro to stwierdza coś zupełnie przeciwnego. ---> LINK
Napisano 2007-06-23, godz. 15:03
Napisano 2007-06-23, godz. 20:08
Kolego za przeproszeniem nikt nic nie ma do tego by nie mówić o Bogu. Ale jak zajmuję się wiązaniem butów i chcę tego nauczyć mojego syna to nie będę mówił mu o Abrahamie Izaaku i Jakubie i ich oddaniu Bogu tylko jak ma przeciągnąć jedną część sznurowadła i zawiązać z drugą.To nie o ŚJ powinni słuchac tylko o Bogu i jego zamiarach.

Mowa jest o ŚJ tak samo jak mowa może być o pogodzie, braciach Kaczyńskich, fizyce kwantowej czy problemach z uzdatnianiem wody. Tak trudno to zrozumieć?
A dlaczego pytać tylko ŚJ? Przecież poznając jakąś kwestię poznaję i zdanie zwolenników i przeciwników i krytyków a dopiero wtedy mogę wyrobić swoje zdanie. Szkoda że ŚJ unikają tak jak apostołowie wchodzenia do synagog, spotykania się publicznie z krytykami itp Ja poznaję różne poglądy, staram się z każdej strony i wtedy mogę wyrazić swój obiektywny pogląd na podstawie tego co się dowiedziałem.Odnośnie tych 3 punktów
Chcesz wiedzieć, to się zapytaj ŚJ. Oni Ci z pewnością wyjaśnią dlaczego. Jeśli dalej nie będziesz miał takiego samego zdania jak ŚJ, to ok... ale zrozumiesz DLACZEGO lol
A chrześcijanie co robią? Starają się przekazać Słowo Boga. Natomiast krytyka tego co przekazuje Towarzystwo Strażnica nie dotyczy prawdy którą przekazuje tylko fałszu, jak np fałszywych proroctw...Prawda pochodzi od Boga, a nie od ŚJ. ŚJ starają się tylko ją przekazać (bardziej, czy mniej skutecznie, moze czasem nieudolnie).
Krytycy WTS również uważają iż wielu ŚJ stara sie żyć w prawdzieŚJ starają się żyć w prawdzie, to nie znaczy, że nie kłamią. lol

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-06-23, godz. 21:38
Napisano 2007-06-23, godz. 22:55
Po pierwsze; jeśli chcemy "nauczać" sami bądźmy wykształceni, niech wykład bądź prezentacja będą przygotowane profesjonalnie i obiektywnie.
Zgadzam się z faktem, iż społeczeństwo polskie nie posiada wygórowanej wiedzy o ŚJ a szczerze mówiąc jest to bardzo marna wiedza. Jednak stan niewiedzy nie jest usprawiedliwieniem w żadnych przypadkach zupełnie jak nieznajomość prawa. Ludzie powinni wiedzieć sami dla siebie kim są ŚJ i jak wygląda ich organizacja. Nigdzy bowiem nie wiadomo jakie informacje przydają nam się w życiu i do czego.
W pełni popieram stworzenie konspektu jak i całego projektu. Jeśli Wasze zaangażowanie okaże się efektywne proponuję wysłać materiały do WODN i poprawić tym samym wartość merytoryczną wykładów z wątku jb.
Pozdrawiam serdecznie.
Użytkownik Nikita25 edytował ten post 2007-06-23, godz. 22:56
Napisano 2007-06-24, godz. 08:36
Czy sens edukowania Polaków o śJ jest rzeczywiście ogromny? Jak na razie podatnych na nauki śJ Polaków jest 1/300. To chyba niewielu a i tendencji wzrostowej raczej nie widać. Czy wygórowana wiedza o śJ jest potrzebna? Zapewniam z własnego doswiadczenia, że najmniej skore do rozmowy ze śJ są osoby z mizerną wiedzą na ich temat. A wysyłanie materiałów do WODN (nie wiem dlaczego od razu nie do CODN) to już raczej przecenianie roli jaką odgrywają w życiu społecznym Polaków śJ.Sebolu zamieściłeś bardzo interesujący wątek. Moim zdaniem sens edukowania Polaków o Świadkach Jehowy jest ogromny jednak jest to raczej żmudna praca.
Po pierwsze; jeśli chcemy "nauczać" sami bądźmy wykształceni, niech wykład bądź prezentacja będą przygotowane profesjonalnie i obiektywnie.
Zgadzam się z faktem, iż społeczeństwo polskie nie posiada wygórowanej wiedzy o ŚJ a szczerze mówiąc jest to bardzo marna wiedza. Jednak stan niewiedzy nie jest usprawiedliwieniem w żadnych przypadkach zupełnie jak nieznajomość prawa. Ludzie powinni wiedzieć sami dla siebie kim są ŚJ i jak wygląda ich organizacja. Nigdzy bowiem nie wiadomo jakie informacje przydają nam się w życiu i do czego.
W pełni popieram stworzenie konspektu jak i całego projektu. Jeśli Wasze zaangażowanie okaże się efektywne proponuję wysłać materiały do WODN i poprawić tym samym wartość merytoryczną wykładów z wątku jb.
Pozdrawiam serdecznie.
Napisano 2007-06-24, godz. 09:25
Czy sens edukowania Polaków o śJ jest rzeczywiście ogromny? Jak na razie podatnych na nauki śJ Polaków jest 1/300. To chyba niewielu a i tendencji wzrostowej raczej nie widać. Czy wygórowana wiedza o śJ jest potrzebna? Zapewniam z własnego doswiadczenia, że najmniej skore do rozmowy ze śJ są osoby z mizerną wiedzą na ich temat. A wysyłanie materiałów do WODN (nie wiem dlaczego od razu nie do CODN) to już raczej przecenianie roli jaką odgrywają w życiu społecznym Polaków śJ.
Najwyraźniej nie zrozumieliśmy się. Edukacja Polaków o ŚJ jest bardzo potrzebna. Poziom wiedzy jest niski a jeśli niektórzy traktują ŚJ jako sektę to warto poczytać o metodach werbunku, ich życiu organizacyjnym bo to są ciekawe informacje. Czytając profesjonalnie przygotowane materiały o ŚJ człowiek obala mity m.in. o mieszaniu krwi przez ŚJ czy też podobne bzdury.
Ważne jest by wiedzieć jakie mamy społeczeństwo by potrafić współgrać, funkcjonować w nim, w zgodzie z szacunkiem i tolerancją.
Napisano 2007-06-24, godz. 09:34
Rok 607 p.n.e. nikogo, kto w tej tematyce "nie siedzi", nie obchodzi.
Może nie sam rok 607. Jednak wg. mnie jest to bardzo ciekawy element religii ŚJ , a mianowicie - wyliczenie od roku 607 - 2520 lat NA PodstawiE Biblii przyjścia Jezusa w 1914 r i wybrania sobie grupki ludzi jako niewolnika (nie)wiernego i (nie)rozumnego

Ogólnie uważam że bardzo ciekawa jest historia wyznaczania dat końca świata już od pierwszych wieków n.e, kontynuowana przez różnych ludzi z ciągłymi niepowodzeniami i która dotarła aż do Russela dzięki czemu roziwnęła się (bez?)pośrdenio religia ŚJ. Wydaje mi się że istotne i bardzo ciekawe jest to skąd się wogule wyłoniła ta religia.
Napisano 2007-06-24, godz. 09:41
Jaką edukację masz na myśli?
>> Czy wygórowana wiedza o śJ jest potrzebna?
Jest tak samo potrzebna jak komuś kto chce pokochac kwiatki ale wpierw musi przeanalizowac wszystkie prace naukowe w tej tematyce.
Napisano 2007-06-24, godz. 09:41
Uważam że jest potrzeba i takowa edukacja mogłaby mieć bardzo korzystne działanie dla samych ŚJ.
Wydaje mi się że ciekawy efekt byłby gdyby ŚJ którzy pukają do drzwi zamiast - pocałować klamkę wysłuchać kilku obelg, niestworzonych historii, mitów itp... usłyszeliby coś o swojej religii czego nigdy nie usłyszą w zborze. Jeden , drugi , trzeci taki przypadek i jest szansa że taki ŚJ zacznie się nad daną kwestią zastanawiać i poczyta coś poza strażnicą.
Napisano 2007-06-24, godz. 10:35
Mhm, ciekawe. Rozumiem że mają wysłuchac Twojej interpretacji... tzn. 'faktów' na temat WTS i roku 607? Co osiągniemy takim działaniem?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych