Mogę prosić o wyjaśnienie tej różnicy? Jakiego słowa się używa w grece i co ono rzeczywiście oznacza? Mówić, prosić, czy modlić się?
Dz.Ap. 7:59
59. I kamionowali Szczepana modlącego się [epikaloumenon] i mówiącego [legonta]: Panie Jezu! przyjmij ducha mojego!
(BG)
To drugie słowo oznacza po prostu mówienie, natomiast to pierwsze najczęściej bywa oddawane w tym kontekście przez "wzywać" (np czyjeś imię). Może być związane z modlitwą (o ile dobrze pamiętam Septuaginta często używa tej formuły w odniesieniu do Boga), ale niekoniecznie (Paweł np. "przywoływał" Cezara, w znaczeniu odwołania się do jego autorytetu i osądu - DzAp 26:32; 28:19. Gdybyś dalej chciał drążyć, to mogę podać Ci szczegółowe definicje i występowanie poszczególnych słów.
Jakie argumenty stawiają świadkowie Jehowy, a jakie Katolicy, aby potwierdzić swoje tłumaczenia?
Trudno mi powiedzieć, bo nie jestem ani jednym ani drugim

. Natomiast trochę te argumenty wynikają z tego co napisałem powyżej.
Jakiś czas temu poróżniłem się z moim przyjacielem, który jest śJ. On uważa (i tego naprawdę nie rozumiem), że do Jezusa nie należy się modlić, ale można z nim rozmawiać, a modlić należy się tylko do Jehowy (Jahwe). Czym się różni rozmowa z Bogiem, a modlitwa do Boga?
Sądzę, że on chciał Ci zwrócić uwagę na to, że to nie musiała być typowa modlitwa, lecz po prostu rozmowa z osobą, która ukazała się Szczepanowi w wizji (zobacz werset 56). Bywały w Piśmie przypadki gdy człowiek rozmawiał w wizji z jakimś aniołem (czy to w ciele było, czy poza ciałem - nie wiem

), jednakże tej rozmowy nie można byłoby nazwać wówczas modlitwą. Sądzę, że tak przebiegał tok rozumowania Twojego kolegi.
Jeśli ktoś byłby chętny do określenia się w tym temacie, to byłbym bardzo wdzięczny.
Czy "określenie się" należy rozumieć jako prośbę o osobisty stosunek do modlitw do Jezusa? Jeśli tak, to ja czasami odczuwam potrzebę podziękowania Jezusowi za to co zrobił i powiedzenia Mu, że Go kocham. Jednakże w przeważającej części adresatem moich modlitw jest Bóg (w wersji dla trynitarian: Ojciec

).