Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie macie alternatywy

• Please log in to reply
265 replies to this topic

#201 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 18:15

Podsumuję:
Aktywny ŚJ zajmuje się czytaniem Biblii, rozmawia o niej z ludźmi, stara się wdrażać wysokie mierniki moralne w swoim życiu.
Źle robi ?
Ex świadek, zajmuje się odreagowywaniem, kopaniem swoich byłych braci, bo nie jest już z nimi.
Nie mówię że z każdym tak jest, ale wasze spontaniczne, wielokrotne komentarze tu często zamieszczane, w moich oczach to tylko potwierdzają.
A teraz znowu możecie sobie poużywać i dać wodze wyobraźni jaki to biedny jestem ;)

Użytkownik P.K.Dick edytował ten post 2007-04-05, godz. 18:16

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#202 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2007-04-05, godz. 18:44

Podsumuję:
Aktywny ŚJ zajmuje się czytaniem Biblii, rozmawia o niej z ludźmi, stara się wdrażać wysokie mierniki moralne w swoim życiu.
Źle robi ?
Ex świadek, zajmuje się odreagowywaniem, kopaniem swoich byłych braci, bo nie jest już z nimi.
Nie mówię że z każdym tak jest, ale wasze spontaniczne, wielokrotne komentarze tu często zamieszczane, w moich oczach to tylko potwierdzają.
A teraz znowu możecie sobie poużywać i dać wodze wyobraźni jaki to biedny jestem ;)

widzę jak bardzo jest to tobie potrzebne.
pozdrawiam Andrzej

#203 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 18:54

Podsumuję:
Źle robi ?

Dikuś bo się normalnie na Ciebie wnerwie !!! gdybym Ciebie nie lubiał to bym Ci zle odpowiedział, tak ze JB musiałaby by mi dac bana do końca życia wiecznego ;-)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#204 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 19:02

Podsumuje:

Aktywny ŚJ zajmuje się czytaniem Biblii (tj publikacji WTSu) rozmawia o niej z ludźmi,(chce ich pozyskac do czytania wspólnego pisemek WTSu) stara się wdrażać wysokie mierniki moralne w swoim życiu.(Tak się stara ,ze bardzo wielu ludzi ze swiata, się smieje jak widzi ludzi któzy nauczają a sami żyją tak, ze aż wstyd....)
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#205 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 19:14

Ex świadek, zajmuje się odreagowywaniem

Ciekawe, po czym to ODREAGOWYWAĆ, skoro to taka wspaniała religia :D . Jeśli trzeba wyprzeć ze świadomości traumę bycia SJ, to już jest najlepsza rekomendacja.
Tak, poużalaj się trochę... nad własnym losem. Chciałbyś i Panu Bogu świeczkę, i diabłu ogarek... Ale tak się nie da. To może lepiej straszaki pod pachę i wio w teren?
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#206 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2007-04-05, godz. 20:43

Lubię to forum, a za PKDickiem wprost przepadam, ilekroć go czytam, zawsze poprawia mi humor...

Faktycznie: "nie mamy alternatywy", jesteśmy złośliwi, zgorzkniali, wszędzie tropimy wielkie i nieco mniejsze nierządnice, zapowiadamy szybki koniec WTS-u, a nadto wychwalamy własne organizacje religijne. Biedne z nas ludki... ROTFL...

#207 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 21:38

jesteśmy złośliwi, zgorzkniali, wszędzie tropimy wielkie i nieco mniejsze nierządnice, zapowiadamy szybki koniec WTS-u, a nadto wychwalamy własne organizacje religijne. Biedne z nas ludki... ROTFL...

Nie jestesci az tak zli :) . Jak widac powyzej, potraficie sie przyznac do swoich slabosci :) .
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#208 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 21:46

Nie jestesci az tak zli :) . Jak widac powyzej, potraficie sie przyznac do swoich slabosci :) .

HC widze ćwiczysz teksty do kabaretu :P
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#209 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 21:49

wszędzie tropimy wielkie i nieco mniejsze nierządnice

Niektórzy tropią wielkie i nieco mniejsze, ale nie nierządnice, tylko "afery" ... :P

Użytkownik ewa edytował ten post 2007-04-05, godz. 21:49

#210 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2007-04-05, godz. 22:42

kogo masz na myśli? i o jakich aferach mówisz?

Czyżby Stefan nie zauważył ironicznego charakteru mojej wypowiedzi?

#211 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2007-04-06, godz. 07:30

Podsumuję:
Źle robi ?

Aktywny Swiadek, ze strachu przed zagłada i dla nagrody materialnej życia w dobrobycie, stara się czytac biblię bo to warunek otrzymania nagrody, stara się rozmawiac o niej z ludzmi, gdyż to warunek otrzymania nagrody, stara się wdrażać w życie gdyż to warunek otrzymania nagrody, a i tak ck powie że kazdy robi za mało i gwarancji nikomu nie daje................
Ex swiadek, kiedy juz ochłonie, stara się przekazać byłym braciom co zrozumiał, bo nie są juz z nim! Stara się wytłumaczyć im, ale oni nie moga z nim porozmawiac, bo mogą nie otrzymać wirtualnej nagrody.......
EXom nie jest łatwo się odnalexć w nowej rzeczywistosci....... fakt........ Ale SJ uwazają że to słuszna kara :) za odejście od prawdy :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#212 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2007-04-06, godz. 08:55

[/quote]

No ba, a jakże mamy być bez słabości, skoro reprezentujemy ten szatański system rzeczy :D ;) . Gdzież nam do baranków spod znaku wieżyczki, którzy lśnią blaskiem bezgrzeszności :lol:
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#213 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2007-04-06, godz. 09:19

kiedyś gdy byłem ŚJ słyszałem opinię, że "WTS to taki niematerialny AMWAY" i nie bardzo wiedziałem o co chodzi...

Amway to niechlubnej sławy firma działająca w systemie networking marketing albo wg nowszej nomenklatury MLM (wielopoziomowy marketing). Z pobudek materialnych dystrybutor ma rozprowadzać pewne towary i pozyskiwać innych dystrybutorów. System jest tak skonstruowany, że na 99% dystrybutor nigdy nie osiągnie w rzeczywistości dochodów, którymi go mamiono, ciągle "widzi kasę na horyzoncie", a w miarę jak idzie dalej, horyzont się oddala itd. Firma Amway stosuje psychomanipulację, a zaangażowanie w ten interes rujnuje zdrowie i życie rodzinne nie dając praktycznie żadnych korzyści teraz ani na przyszłość. Bogaci się na nim wąska grupa założycieli.

Pobudki ŚJ jak wskazała powyżej qwerty bywają równie materialistyczne, co pobudki dystrybutorów Amway'a. Rozczarowanie większe, bo ŚJ obiecano coś więcej niż kasę: obiecano raj na ziemi za ich życia, a on ciągle jest na horyzoncie, ciągle się oddala i nigdy do niego nie wejdą.

#214 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-04-07, godz. 06:32

Podsumuję:
Źle robi ?

Ale jesteś zakłamany P.K.Dick
Przeciętny śJ nie ma czasu na samodzielne czytanie i rozważanie Biblii. Bo jeśli poświęci należytą ilość czasu na to, to nie będzie miał czasu na "głoszenie" czyli rozpowszechnianie publikacji WTS. A jak znajdzie czas na samodzielne studium Biblii to biedak zaczyna mieć wątpliwości czy to co studiuje w Strażnicy jest zgodne z Biblią i albo zagłusza swoje sumienie i pozostaje śJ, albo odchodzi/zostaje usunięty przez KS z "organizacji.
Przeciętny śJ nie rozmawia o Biblii ale o tym co przeczytał w publikacjach. Często si z tym spotykałem, że jak zaczynałem pokazywać co naucza Biblia, to śJ zarzucał mi, że niewłaściwie interpretuję Biblię (nawet jak tylko odczytywałem sam fragment z Biblii przeczący naukom WTS), alb zaczynał się śpieszyć (po prostu uciekał bo można go było za chwilę spotkać jak już się nie spieszył i "głosił" dalej), albo się umawiał na spotkanie na które nigdy nie przyszedł bez wyjaśnienia powodu (a zostawiałem nr. telefonu jakby co - czyli po prostu w oczy kłamał nie mając zamiaru dotrzymać zobowiązania).
A co do starania się wprowadzenia wysokich mierników moralnych w swoim życiu, to wychodzi im to tak samo jak wszystkim ludziom religijnym, którzy o własnych siłach chcą to zrobić. Jedynie propaganda WTS stara się zrobić wrażenie, że jest inaczej.
Ale przecież ty to znasz P.K.Dick-u.
Tylko to co najlepiej potrafią śJ, to świadomie lub nieświadomie dobrze stosują "teokratyczną strategię walki" czyli tłumacząc na polskie - okłamują nie śJ.
Czesiek

#215 MYSZ

MYSZ

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 229 Postów

Napisano 2007-04-07, godz. 06:59

Ja mam tylko jedno pytanko:czy wszystkie osoby wypowiadające sie tu,które były świadkami,teraz są katolikami?

#216 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-04-07, godz. 07:50

Ja mam tylko jedno pytanko:czy wszystkie osoby wypowiadające sie tu,które były świadkami,teraz są katolikami?

Mysz
Tu wypowiadają się wszystkie osoby, które są zainteresowane tematem śJ, a nie tylko śJ i ex-śJ.
Czesiek

#217 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2007-04-07, godz. 09:26

Są, nie są, różnie. Ja na przykład nie jestem i raczej nie będę.

"Rejs"

#218 stamaim

stamaim

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 246 Postów

Napisano 2007-04-07, godz. 10:27

Są, nie są, różnie. Ja na przykład nie jestem i raczej nie będę.

I ja też.
"Jeżeli Boga nie ma,
to nie wszystko człowiekowi wolno.
Jest stróżem brata swego
i nie wolno mu brata swego zasmucać,
opowiadając, że Boga nie ma."

#219 MYSZ

MYSZ

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 229 Postów

Napisano 2007-04-07, godz. 11:10

Ale kim nie bedziecie? Świadkami Jehowy czy Katolikami?Dla mnie jako dla nowicjuszki na tym forum,wydajecie się być w częsci świadkami,którzy przeszli na katolicyzm.Tylu tu popleczników form katolickich,ŻE MAM WRAŻENIE IŻ JEDYNĄ ALTERNATYWĄ DLA BYŁEGO ŚWIADKA JEST KATOLICYZM.A jeżeli były świadek nawróci się i odnajdzie się w zielonoświątkowej społeczności?Albo jeżeli wierzącemu katolikowi BÓG pokaże ,że powinien być we wspólnocie chrześcijan babtystów?Czy tak samo asertywnie potraktujecie taką osobę,bo ma inne biblijne podejście i poglądy?Właśnie o tym cały czas piszę ,nie idealizować KK,ale szukać Bożej chwały ,jakkolwiek się denominacja nazywa....

#220 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2007-04-07, godz. 11:14

Ale kim nie bedziecie? Świadkami Jehowy czy Katolikami?...

"Byli świadkami Jehowy, a nie będą katolikami" - to zapewne w tym sensie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych