Pobudki ŚJ jak wskazała powyżej qwerty bywają równie materialistyczne, co pobudki dystrybutorów Amway'a. Rozczarowanie większe, bo ŚJ obiecano coś więcej niż kasę: obiecano raj na ziemi za ich życia, a on ciągle jest na horyzoncie, ciągle się oddala i nigdy do niego nie wejdą.
Czuje potrzebe wypowiedzenia sie w tej kwestii bo :
1/ Bylem a czesc mojej rodziny nadal jest pod wplywem kk
2/ Bylem dystrybutoem AMWAY i dosc szybko ( 3 miesiace osiagnalem poziom 6% )
3 / Bylem/Nie bylem/Jestem Swiadkiem Jehowy
W stosunku do tezy o pobudkach materialistycznych moge napisac .
1/ Zarowno ja jak i znaczna czesc mojej rodziny a z pewnoscia i czesc tego gremium jestesmy przekonani ze kk to "buisness" gdyz : kaplani maja za poslugi "religijne" kase i to pozwalajaca im w zasadzie jezdzic furami przekraczajacymi mozliwosci przecietnego Kowalskiego, kk jest chyba juz najwiekszym obszarnikiem ziemskim w Polsce itd............. itd............. itd............. itd............. itd............. ilosc spolek nalezacych do kk jest coraz znaczniejsza
Buisness ten "sprzedaje" zycie wieczne w bardzo dalekiej, odleglej, "bezpiecznej" przyszlosci ..........
Nie ma mowy o udzieleniu gwarancji na sprzedane uslugi bo kupujacy modlitwe i ceremonie "przy koncu wiekow" nie pojdzie do Sadu np o zwrot kwoty nadplaconej lub niespelnenie sie oczekiwan oplacajacego np "msze za dusze" czlonka rodziny ......
System ten daje zarobic jedynie nielicznym i to nigdy tym ktorzy pracuja a jedynie tym ktorzy pasozytuja na pracujacych
......................... Punkt ten odnosi sie do wielu religii praktykujacych sprzedaz swoich "uslug zbawczych" ..........
2/ Amway odnosi sie wprost do pragnien ludzi o zlotych gorach i mozna w nim
a/ ciezko praca zarobic jakies sensowne pieniadze
b/ madrym ustawieniem sie w systemie zarobic ciezkie pieniadze
Aby zarobic "ciezkie" pieniadze nalezy miec "gadane" i odnosi sie to rowniez do "kleru" pseudochrzescijanskiego.
Raju na Ziemi dostepuje juz wielu AMWAYowcow i podobnie jak wielu duchownych lubia sie z tym "obnosic" ( patrz pan Jankowski)
3/ Swiadkowie Jehowy obiecuja ze Bog zaprowadzi ponownie Raj na Ziemi i ze Bog wybierze sobie ludzi ktorzy uzyskaja prawo do zycia w tym Raju .
Uwazam ze jest to najgorzej buiznessowo prowadzona religia gdyz ;
a/ nie ma w niej mozliwosci "wkupienia sie za pieniazki" w laski jakiegos lokalnego kacyka religijnego ktory molby sie "pomodlic" za wejscie do Raju
b/ Nawet Ci na gorze ( patrz R Franz ) nie potrafia sie dorobic i zyja w oczekiwaniu ze moze Jehowa dostrzeze ich czyste pobudki i powola ich do zycia w Raju .
c/ nie wspolpracuja scisle z politykami narazajac sie na brak ( dofinansowania ich dziela ) ze Skarbow Panstwowych , a wystarczyloby poslac kilku starszych do wojska aby za pensyjke przekonywali zolnierzy jak to dobrze jest ginac za Boga Honor i Ojczyzne
d/ Jak Ci idioci ucza ze nalezy sie modlic i czcic tylko do Boga i ze zaden Prezez WTS-u po smierci nie bedzie mogl ich "uzdrowic" , czym podcinaja finansowa galaz pod soba bo gdyby tak nauczali to o ile wzroslaby liczba turystow ktorzy zostawili by troche dolcow w budce z hamburgerami oczekujac w kolejce na przejscie kolo grobu kolejnego Prezesa WTS-u ?
Znam sporo "biskupow" czyli starszych zborowych i wyobrazcie sobie ze jak ida z wykladem do innego zboru to nie biora ze skrzynki na datki zadnych pieniedzy dla siebie za wykonana "prace"
itd itd
Slowem sa buisnessowo" do tylu w stosunku do poprzednikow
I za to ich cenie
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.