Skocz do zawarto¶ci

Zdjêcie

s³ownik ¶wiadko-polski

• Please log in to reply
203 replies to this topic

#81 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BY£EM ¦wiadkiem Jehowy

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371
  • P³eæ:Male

Napisano 2006-03-06, godz. 21:31

Matuzalemie, nie bardzo rozumiem, o co Tobie chodzi z tym czekaniem przez moich bliskich na Chrystusa przychodz±cego w chwale...

Religia katolicka tym siê ró¿ni od religii ¦J, ¿e my czekamy na Chrystusa, ale normalnie ¿yjemy. W sumie, to osobi¶cie jest mi wszystko jedno czy Jego Przyj¶cie nastanie za mojego ziemskiego ¿ycia czy trochê pó¼niej. I tak Go kiedy¶ zobaczê i tak. Albo za ¿ycia albo po ¶mierci. Albo od razu po ¶mierci pójdê do nieba, albo poczekam trochê w czy¶cu (do piek³a siê nie wybieram, jakby sie kto pyta³). W sumie, co siê odwlecze to nie uciecze, wiêc sama data tego spotkania nie ma ¿adnego znaczenia. Wiara w powtórne przyj¶cie Chrystusa oznacza dla mnie przede wszystkim ufno¶æ, ¿e Jezus interesuje siê ludzko¶ci± i chce korzystnie wp³yn±æ na bieg historii. Jak to zrobi, nie mam pojêcia. Nie jestem Jego rzecznikiem prasowym i po prostu tego nie wiem.

Czym¶ dziwnym dla mnie jest odk³adanie na potem np. ma³¿enstwa, bo wg ¦J "tu¿ tu¿" ma nastaæ raj na ziemi no i wtedy siê bêdzie wygodnie ¿y³o. Nawet gdy by³em ¦J, nie rozumia³em takich dziwacznych decyzji ¿yciowych moich ówczesnych wspó³wyznawców. Przecie¿ ¿yjemy w obecnym ¶wiecie, ale Stwórca nam b³ogos³awi, a w trudno¶ciach nam pomaga. Sk±d wiêc takie dziwne strachy przed odpowiedzialno¶ci±?

wracaj±c do s³ownika:

próby wiary - przeciwno¶ci, które spotykaj± ¶wiadków Jehowy

brak b³ogos³awieñstwa - te same trudno¶ci ¿yciowe, spotykaj±ce ex-¦J

#82 Matuzalem

Matuzalem

Domownik forum (501-1000)

• Cz³onkowie
  • PipPipPip
  • 803 Postów

Napisano 2006-03-06, godz. 22:36

Mówi±c o czekaniu, mia³em na my¶li m.in. te s³owa: "jakimi winni¶cie byæ wy w ¶wiêtym postêpowaniu i pobo¿no¶ci, gdy oczekujecie i staracie siê przy¶pieszyæ przyj¶cie dnia Bo¿ego" (BT).

Chodzi³o mi o to, ¿e gor±ce wyczekiwanie na ten dzieñ, jest jak dla mnie - wed³ug tych s³ów - czym¶ naturalnym u chrze¶cijan. Je¶li kto¶ tego dnia wyczekiwa³ od urodzenia do grobowej deski i nigdy go nie doczeka³, to w my¶l przytoczonych jeszcze wcze¶niej wersetów, nie zrobi³bym ¿artu z tego, ¿e twierdzi³, ¿e bêdzie to "tu¿ tu¿". Za bardzo przypomina³oby to dla mnie postawê, któr± opisa³ aposto³ Piotr.

Ale skoro twierdzisz inaczej - to w porz±dku, niech i tak bêdzie.

Pozdrawiam,
Matuzalem

#83 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BY£EM ¦wiadkiem Jehowy

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-03-06, godz. 23:07

Matuzalemie, okazuje siê ¿e my¶limy podobnie...

Jedni k³ad± nacisk na pierwsz± czê¶æ zdania (przygotowanie siê na spotkanie z Jezusem), uwa¿aj±c, ¿e sama data jest nieistotna, a inni mog± koncentrowaæ siê na tym, kiedy to spotkanie ma nast±piæ.

Najwa¿niejsze jednak, ¿e oczekujemy Chrystusa. To nas ³±czy.

#84 rafal66

rafal66

Początkujący (1-50)

• Cz³onkowie
  • Pip
  • 78 Postów

Napisano 2006-03-19, godz. 02:01

Popolutny, pomrocznosc jasna, mataczyc , mataczenie...itd itd
takich s³ów moze byc tysi±ce tylko ze ¦J bêd± zawsze szukali wyjasnienia w bibli tych s³ów lub to najlepiej im wychodzi omina temat i przejda do innego tematu
Juz takie cos przerabia³em z moja dziewczyn±(¦J), niestety obrazi³a sie na mnie gdy nie znalaz³a s³ów wyjasnienia
cos jeszcze............????

#85 Max

Max

Site Admin

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 Postów

Napisano 2006-03-19, godz. 10:43

"zdawanie owocu"
-cykliczne sprawozdanie z dzialalnosci ewangelizacyjnej,rozpowszechnienia literatury SJ i podawanie czasu w godzinach ,po¶wiêconego na rozmowy religijne
i stad tez przymiotnik "czynny" badz "nieczynny" ¶w.J

#86 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BY£EM ¦wiadkiem Jehowy

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-03-19, godz. 15:43

s± tak¿e "nieregularni", czyli nieg³osz±cy krócej ni¿ 6 miesiêcy.

czynny: g³osi i przez ostatnie 6 miesiêcy regularnie zdaje owoc
nieregularny: nie zda³ owocu przynajmniej raz w ci±gu 6 miesiêcy
nieczynny: nie zdaje owocu 6 miesiêcy lub d³u¿ej

kiedy¶ bardzo mnie razi³y odhumanizowane przymiotniki: czynny, nieczynny.
Nieczynny to mo¿e byæ bankomat. Cz³owiek mo¿e byæ aktywny lub nieaktywny.

wspó³czesna arka Noego - organizacja ¶wiadków Jehowy
sympatyk prawdy - osoba która zaczyna byæ podatna na manipulacje ¦J
¶wiat³y cz³owiek - ateista chwal±cy ¦J
ch³opski filozof - osoba, która próbuje ukazaæ g³osicielom nielogiczno¶æ i wewnêtrzne sprzeczno¶ci ich nauki

sekta katolicka - okre¶lenie stosowane kiedy¶ do¶æ czêsto pod adresem Ko¶cio³a Kat., obecnie nieu¿ywane. Byæ mo¿e by³ to sposób odreagowania na zarzuty, ¿e ¦J s± sekt±.

archaiczne (z lat 60-tych):
wykluczony przez anio³a - ten, kto sam siê od³±czy³, nie pisz±c listu ani o¶wiadczenia, ale po prostu odszed³ i nie utrzymuje kontaktu. Domniemywane jest, ¿e cz³owiek ten ma ciê¿kie grzechy na sumieniu i odchodzi z powodu wyrzutów sumienia. Takimi "wykluczeniami" wg Stra¿nicy zajmuj± siê serafini.

#87 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokrêgu ;-)

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-03-19, godz. 16:02

Od dzi¶ proszê do mnie zwracaæ siê nie inaczej niz WYKLUCZONY PRZEZ ANIO³A :D . Bardzo mi siê to podoba :rolleyes: :) .

Pasterz — potoczne okre¶lenie osoby funkcyjnej w zborze, najczê¶ciej brata na przywileju (patrz: starszy). Mo¿e te¿ odnosiæ sie od osób funkcyjnych odgrywaj±cych nadrzêdne role, np. na szczeblu obwodu czy okrêgu.

Bracia i siostry, ten s³ownik trzeba koniecznie uporz±dkowaæ i u³o¿yæ w kolejno¶ci alfabetycznej. Ju¿ siê gubiê, które has³o by³o, a które nie :)
"W ¶wiecie panuje sk³onno¶æ do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bo¿ej nie ma ducha niezale¿nego my¶lenia, a ponadto naprawdê mo¿emy ufaæ tym, którzy nam przewodz±".
Stra¿nica z 15 wrze¶nia 1989, s. 23.

"Ka¿dy mo¿e krytykowaæ, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba siê. Dlatego, maj±c na uwadze, ¿e ewentualna krytyka mo¿e byæ, tak musimy zrobiæ, ¿eby tej krytyki nie by³o, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#88 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-03-19, godz. 18:04

Od dzi¶ proszê do mnie zwracaæ siê nie inaczej niz WYKLUCZONY PRZEZ ANIO³A :D .

A do mnie nie inaczej ni¿: wykluczona przez serafina :lol:

Bo jeszcze by siê komu¶ pomylilo i pomy¶la³by, ¿e wykluczy³ mnie jakis ni¿szy rang± anio³ :D

A co, trzeba dbaæ o swój dobry PR :lol:

#89 and

and

Elita forum (> 1000)

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-03-19, godz. 18:34

nie wiedzia³em ¿e jestem - ch³opski filozof, :lol:
pozdrawiam Andrzej

#90 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BY£EM ¦wiadkiem Jehowy

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 00:44

a¿ siê dziwiê, ¿e do tej pory tego nie podano:

odstêpca: osoba która zrezygnowa³a z bycia ¦J
wykluczony: osoba karnie wyrzucona z organizacji

zrzynaj±c od Podolskiego dodajê:

Armagedon - wed³ug Ksiêgi Apokalipsy 16, 14 -16 - symboliczne miejsce bitwy, w której Bóg ma siê rozprawiæ z si³ami z³a; ¦wiadkowie Jehowy wielokrotnie w swojej historii wyznaczali konkretn± datê Armagedonu, w którym mieli zgin±æ wszyscy, oprócz ¦wiadków Jehowy.

Badacze Pisma ¦w. - tak nazywali siê ¦wiadkowie Jehowy w latach 1879 - 1931.

Biblia Nowego ¦wiata - Biblia wydana i przet³umaczona przez ¦wiadków Jehowy (powszechnie krytykowana przez biblistów).

Brooklyn - dzielnica Nowego Jorku, w której mie¶ci siê g³ówna siedziba Towarzystwa Stra¿nica.

Chrze¶cijañskie Pisma Greckie w Przek³adzie Nowego ¦wiata -"Nowy Testament" ¦wiadków Jehowy (po polsku wydany w 1994 roku).

Cia³o Kierownicze - kilkunastoosobowa grupa osób, posiadaj±ca najwy¿sz± w³adzê w¶ród ¦wiadków Jehowy.

Niewolnik wierny i rozumny - do 1927 roku Stra¿nica uwa¿a³a, ¿e by³ nim Russell, potem nazwê t± zastosowano do tych ¦wiadków Jehowy, którzy spodziewaj± siê pój¶æ do nieba (³±cznie takich osób ma byæ 144.000). Wed³ug Stra¿nicy obecnie ¿yje oko³o 8600 przedstawicieli"klasy niewolnika wiernego i rozumnego", których zadaniem jest dostarczaæ pokarm, czyli nauki Stra¿nicy, pozosta³ym z 5 milionów ¦wiadków Jehowy, którzy maj± ¿yæ w raju na ziemi. Nazwê"Niewolnik wierny i rozumny" ¦wiadkowie zaczerpnêli z Ewangelii wg Mateusza 24:45.

Nowe ¶wiat³o - tak okre¶laj± ¦wiadkowie Jehowy ka¿d± zmianê, now± interpretacjê swojej nauki czy wersetu biblijnego.

Pionier - ¦wiadek Jehowy, który zobowi±zuje siê g³osiæ naukê Stra¿nicy przez wiêksz± ilo¶æ godzin w miesi±cu ni¿ zwyk³y wspó³wyznawca.

"Przebud¼cie siê!" - drugi, obok Stra¿nicy periodyk ¦wiadków Jehowy (dwutygodnik) [w niektórych krajach miesiêcznik], wydawany od 1919 roku pod ró¿nymi nazwami. Jego znaczenie jest mniejsze od Stra¿nicy. Przewa¿aj± w nim artyku³y o charakterze ogólnym, mniej zwi±zanym z samym Pismem ¦w. czy naukami Towarzystwa Stra¿nica.

Stra¿nica - skrót od"Stra¿nica - Towarzystwo Biblijne i Traktatowe", oficjalnej nazwy ¦wiadków Jehowy. Towarzystwo to zosta³o zarejestrowane w 1884 roku.

"Stra¿nica" - nazwa dwutygodnika [w niektórych krajach miesiêcznik], oficjalnego organu ¦wiadków Jehowy, wydawanego od 1879 roku. W Stra¿nicy wiêkszo¶æ artyku³ów ma charakter doktrynalny.

Watchtower - ang. Stra¿nica.

odnotujmy te¿ rozró¿nienie: modlitwa ok, mod³y niedobre,
nie mo¿na nazwaæ zebrania nabo¿eñstwem, a sali królestwa ¶wi±tyni±, bo to obraza.
spo³ecznosæ ¦J nie mo¿e byæ nazwana Ko¶cio³em ¦J, bo to obra¼liwe. S± organizacj±, wyznaniem, zwi±zkiem wyznaniowym.

przytoczmy tak¿e to i owo, ze s³ownika ex-¦J

straszni zboru - starsi zboru
straszaki - ironiczne przekrêcenie tytu³u czasopisma "stra¿nica",
te(rr)okracja - teokracja, podkre¶lenie totalitarnego charakteru organizacji
wy¶pijcie siê - ironiczne przekrêcenie tytu³u czasopisma "Przebud¼cie Siê!"
s±d kapturowy, - komitet s±downiczy,
inkwizytorzy - cz³onkowie komitetu s±downiczego

dodajmy jeszcze czêsto u¿ywany skrót:
WTS (ang: Watch Tower Society) Towarzystwo Stra¿nica

#91 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokrêgu ;-)

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 06:42

To jeszcze co¶ z ¿argonu odstêpczego:

NSB — skrót od "Nasza S³u¿ba Brooklynowi"; parodia skrótu NSK (Nasza S³u¿ba Królestwa)

Zw³oki kierownicze — parodystyczne okre¶lenie cia³a kierowniczego

Brooklyñska Rada ¯ydów — jw.

Kapo — pogardliwe okre¶lenie brata pe³ni±cego funkcjê "porz±dkowego"

Niewolnicy niewolnika — negatywnie nacechowane okre¶lenie g³osicieli (patrz: "Niewolnik wierny i rozumny)

:)
"W ¶wiecie panuje sk³onno¶æ do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bo¿ej nie ma ducha niezale¿nego my¶lenia, a ponadto naprawdê mo¿emy ufaæ tym, którzy nam przewodz±".
Stra¿nica z 15 wrze¶nia 1989, s. 23.

"Ka¿dy mo¿e krytykowaæ, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba siê. Dlatego, maj±c na uwadze, ¿e ewentualna krytyka mo¿e byæ, tak musimy zrobiæ, ¿eby tej krytyki nie by³o, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#92 White Death

White Death

Forumowicz (51-500)

• Cz³onkowie
  • PipPip
  • 243 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 17:06

No tak, z pojeæ u¿ywanych tylko przez ¶J zesz³i¶cie na s³ownik odstêpców.
Znakomity pomys³ !
Co za pole badawcze dla psychologów i obserwatorów!
¦wietnie studium dewiacji!
Jak to mówi±: przygania³ kocio³ garnkowi.
Dobry dowód na to ¿e nie ma spo³eczno¶ci bez anomalii.
Przeto odrzuciwszy fa³sz, mówcie prawdê ka¿dy ze swym bli¼nim. Efezjan 4:25a
To za¶ powinni¶cie czyniæ: Mówcie prawdê jeden drugiemu, wydawajcie sprawiedliwe wyroki w swoich bramach i zachowujcie pokój! Zach 8:16

#93 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BY£EM ¦wiadkiem Jehowy

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 17:56

oczywiste, ¿e nie ma spo³eczno¶ci bez anomalii.
oczywiste, ¿e nikt z nas (odstêpców) nie jest w pe³ni normalny.
oczywiste, ¿e ja Sebastian te¿ nie jestem w pe³ni normalny.
oczywiste, ¿e ka¿dy z nas leczy rany na psychice, jeden lepiej drugi gorzej

ró¿nica jest taka, ¿e my, odstêpcy, jeste¶my wolni, nie musimy niewolniczo dbaæ o PR, nikt z nas nie utopi³by siê w jeziorze £ebsko tylko po to, aby ratowaæ "wizerunek odstêpcy".

dodajmy to i owo do s³ownika:

wiara jak u Abrahama - bierne przypatrywanie siê, jak dziecko umiera z powodu braku transfuzji krwi

silny duchowo - g³osiciel po¶wiêcaj±cy du¿o czasu na g³oszenie, zebrania i studium osobiste, schlebiaj±cy starszym zboru bezkrytycznie odnosz±cy siê do dziwactw wymy¶lanych przez Cia³o Kierownicze

s³aby duchowo - wprost przeciwnie

#94 White Death

White Death

Forumowicz (51-500)

• Cz³onkowie
  • PipPip
  • 243 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 18:08

Ale siê da³e¶ podpu¶ciæ... i to ty Sebastianie, taki teoretyk ruchu exów ? :lol:
Przecie¿ ja pisa³em tylko o anomaliach i dewiacjach jêzykowych
No ale skoro tak uwa¿asz, jest to dla mnie oczywiste ¿e dla innych mo¿e nie byæ oczywiste, to co jest oczywiste :)
To za¶ powinni¶cie czyniæ: Mówcie prawdê jeden drugiemu, wydawajcie sprawiedliwe wyroki w swoich bramach i zachowujcie pokój! Zach 8:16

#95 White Death

White Death

Forumowicz (51-500)

• Cz³onkowie
  • PipPip
  • 243 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 18:19

Teo-heretyk
Osoba bêd±ca ju¿ poza WTS, wywracaj±ca na nice teokratyczne pojêcia i definicje.
Czêsto wracaj±ca do wcze¶niej uznawanych nauk babiloñskich.

#96 White Death

White Death

Forumowicz (51-500)

• Cz³onkowie
  • PipPip
  • 243 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 18:29

Forum ucieczki
Forum watchtower.org.pl bêd±ce miejscem ucieczki dla osób które zabi³y w sobie wiarê w nieomylno¶æ WTS.
Bezpieczne do ¶mierci admina lub zmasowanego ataku hakerów ;)
Dla bardziej komunikatywnych czat AJWRB daj±cy pociechê i mo¿liwo¶æ pokrzepienia osobom które z ró¿nych przyczyn opu¶ci³y WTS.

#97 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BY£EM ¦wiadkiem Jehowy

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-03-20, godz. 18:35

Ale siê da³e¶ podpu¶ciæ... i to ty Sebastianie, taki teoretyk ruchu exów ?  :lol:
Przecie¿ ja pisa³em tylko o anomaliach i dewiacjach  jêzykowych

Mo¿emy temu zaprzeczaæ, ale jêzyk wyra¿a nasz± osobowo¶æ. Nie nadarmo Chrystus mówi, ¿e na podstawie w³asnych s³ów bêdziemy na s±dzie Bo¿ym skazani albo uniewinnieni.

No ale skoro  tak uwa¿asz, jest to dla mnie oczywiste ¿e dla innych mo¿e nie byæ oczywiste, to co jest oczywiste  :)

Je¶li chodzi o nasz± psychikê, wielu z nas zaprzecza temu, co oczywiste, w dziedzinie psychologicznej, bo przyznanie siê do obecno¶ci jakiej¶ patologii w naszym ¿yciu, wymaga du¿ej odwagi.

do s³ownika:

padlina albo ¶cierwo - (archaiczne) wydawnictwa ¶wiadków Jehowy, czyli "zdrowy" pokarm duchowy na czas s³uszny.

oprócz pasterzy, pamiêtam potworek jêzykowy podpasterze. Wbrew pozorom nie chodzi o s³ug pomocniczych, ale o braci starszych. Chodzi o to, ¿e pasterzem jest Chrystus, a oni s± mu podlegi.

do tego dziwactwo jêzykowe: nadzorca. Nadzorca przewodnicz±cy, nadzorca obwodu, okrêgu, kraju, strefy. Je¶li komu¶ s³owo nadzorca kojarzy siê z wiêzieniem, jest to jak najbardziej poprawne stra¿nicowo i teokratyczne skojarzenie. Kto nie wierzy, niech przeczyta stra¿nicê z 1 kwietnia 2006, tam jest wspomniany ciekawy eksperyment psychologiczny.

#98 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-03-30, godz. 17:08

Skoro bestia to król,wiêc ta "Piêkna" to organizacja?Pozdrawiam.

hehe, dobre i nawet pasuje :) Zawsze przeciez przeciwstawiaj± organizacjê bestii, kimkolwiek by ona nie by³a ... :)

#99 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Cz³onkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-03-30, godz. 17:17

hehe, przysz³o mi do g³owy, ze na koniec piêkna i bestia wziêli ¶lub ... :rolleyes:
to co¶ jak z organizacj± i ONZ tylko to ma³¿eñstwo jest ju¿ po rozwodzie, a poza tym to nie by³a ta bestia ... :)

#100 lantis

lantis

www.brooklyn.org.pl

• Cz³onkowie
  • PipPipPip
  • 668 Postów

Napisano 2006-04-22, godz. 08:02

iszbinoidzi/iszbinoid - tutaj trzeba zapytaæ jakiego¶ ¦J co on pod tym terminem rozumie :)
Do³±czona grafika lantis(at)brooklyn.org.pl

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 0

0 u¿ytkowników, 0 go¶ci, 0 anonimowych