Jeśli ciało nie było do niczego potrzebne Jezusowi, który (wg ŚJ) zmartwychwstał duchowo, proszę o odp. na pytania:
1) czy straż żydowska miała aresztować ducha?
Sebastianie.
Straż postawiona była w tym celu, aby:
Mat. 27:63-66
Mówiąc: Panie (do Piłata – Namiestnika), przypomnieliśmy sobie (Faryzeusze i Arcykapłani), że ten zwodziciel jeszcze za życia powiedział: Po trzech dniach zmartwychwstanę.
Rozkaż więc zabezpieczyć grób aż do trzeciego dnia, żeby czasem uczniowie jego nie przyszli, nie ukradli go i nie powiedzieli ludowi: Powstał z martwych. I będzie ostatnie oszustwo gorsze niż pierwsze.
Rzekł im Piłat: Macie straż, idźcie, zabezpieczcie, jak umiecie.
Poszli więc i zabezpieczyli grób, pieczętując kamień i zaciągając straż. (BW)
Według ówczesnych zwyczajów, pilnowały Go trzy zmiany, po czterech żołnierzy rzymskich.
Gdyby wykradziono podstępem ciało, to można z powodzeniem twierdzić, że żołnierzom nie byłyby już potrzebne hełmy... Nie mieli by ich na co założyć...
No... ewentualnie pluton egzekucyjny, złożony z ...łuczników.

Za spanie na warcie była tylko jedna kara.
3) dlaczego zniknięcie ciała upewniło apostołów o zmartwychwstaniu ducha?No właśnie...
Ponieważ ukazał się Im 12 razy:
1 Ukazał się Marii Magdalenie. Jan 20:11-18 – myślała że to ogrodnik.
2 Ukazał się niewiastom. Mat. 28:9,10
3 Ukazał się Piotrowi. Łukasz 24:34
4 Ukazał się dwom uczniom. Łuk. 24:13-31- poznali po łamaniu chleba
5 Ukazał się Apostołom prócz Tomasza. Jan 20:19-25
6 Ukazał się Apostołom z Tomaszem. Jan 20:26-29 – poznali Go po ranach
7 Ukazał się siedmiu uczniom. Jan 21:1-13- poznali Go po udanym połowie
8 Ukazał się uczniom przy Galilei. Mat. 28:16-20- wątpili (niektórzy)
9 Ukazał się Zgromadzeniu. 1 Kor. 15:6
10 Ukazał się Ap. Jakubowi. 1 Kor. 15:7
11 Ukazał się na Górze Oliwnej. Łuk. 24:50, 51; Dz. Ap. 1:6-9.- na ich „oczach” został uniesiony w górę
12 Ukazał się Pawłowi w jasności. Dz. Ap. 9:1-17; 1 Kron. 15:8,9.- Sam powiedział kim jest.
Ponieważ ukazywał w innym ciele, - inaczej wyglądał.
Za każdym razem mógł przybrać inną postać.
4) Jeśli Jezus zmartwychwstał jako duch, to po co ta cała maskarada z dematerializacją ciała? Myślę, że w tym celu, aby udowodnić naocznie, że żyje jako Odkupiciel.
Że nie jest już człowiekiem...Nie jest „niewolnikiem” ciała.
Przypomnijmy sobie przypadek, gdy Anioł trącił łokciem (?) (był jak najbardziej materialną, „człowiekopodobną istotą- z krwi i kości) Apostoła
Dz.Ap. 12:7
Wtem zjawił się anioł Pański i światłość zajaśniała w celi; trąciwszy zaś Piotra w bok, obudził go, mówiąc: Wstań prędko! I opadły łańcuchy z jego rąk. (BW)
Z kim walczył Jakub całą noc?
1 Moj. 32:24
Jakub zaś pozostał sam. I mocował się z nim pewien mąż aż do wzejścia zorzy.
(BW)
Kto przyszedł do Abrama (późniejszego Abrahama), i jadł posiłek? - 17 Mój. 18rozdz.
Istoty duchowe (Aniołowie) potrafią się materializować i na odwrót...
Wiem, wiem...śmieszne.
Ale tak jest.
Ciało Naszego Pana, - uważam – zostało zdematerializowane.
W jakim celu? – Myślę, że w takim jak pisałem. Relikwie...
I nie dajmy się oszukiwać Całunem....
Tak, tak...naukowcy wzięli przez pomyłkę do badania (Izotop C14)...łatę przyszytą w 14 wieku...
Aha, Sebastianie, - to co piszę, to jest tylko pokazanie, jak ja sobie (przynajmniej na razie) poukładałem w swej głowie...
Nikt, pod groźbą ekskomuniki, nie musi w to wierzyć.