Taaak?To ciekawe, zawsze myślałem, że biblijnym jest raczej trzymanie kasy przez "głowę domu" a nie "szyję"
![]()

Napisano 2007-08-06, godz. 16:24
Taaak?To ciekawe, zawsze myślałem, że biblijnym jest raczej trzymanie kasy przez "głowę domu" a nie "szyję"
![]()
Napisano 2007-12-21, godz. 23:46
Czy ma ktos nowy numer "Faktow i mitow"? W reklamie zauwazylam, ze opublikowali jakis 'artykul' o ŚJ w zwiazku z 'sezonem' kongresow, a nie chcialabym kupowac papierowego wydania, zeby przypadkiem nie zarobili na mnie calych 2 zl.
BYLIŚMY ŚWIADKAMI ŚWIADKÓW
Dobre uczynki
Pod hasłem „Naśladuj Chrystusa!” świadkowie Jehowy rozpoczęli serię swoich tradycyjnych kongresów okręgowych. W 18 miastach Polski odbędą się – do końca lipca – 22 zgromadzenia z przewidywanym udziałem ok. 160 tys. wyznawców.
Raz do roku stadion piłkarski łódzkiego „Widzewa” staje się tak bezpieczny, że na ściśle wypełnionych trybunach można spotkać nawet rodziców z niemowlętami. Owa zdumiewająca prawidłowość towarzyszy kongresowi okręgowemu świadków Jehowy (ŚJ), którzy w bieżącym roku stawili się nań w liczbie ok. 9 tys. uczestników, skupionych na co dzień w 109 tzw. zborach.
Przez trzy dni studiowali fragmenty Biblii („natchnione i nieomylne Słowo Boże”), oraz wsłuchiwali się w przemówienia, mające ich utwierdzić w przekonaniu, że choć „miliony ludzi twierdzą, że wierzą w Jezusa Chrystusa”, to przecież „od prawdziwych chrześcijan wymaga się więcej niż samej wiary. Niezbędne są uczynki”.
Zebranym na kongresie przypominano, że znaki rozpoznawcze „prawdziwych chrześcijan” to przede wszystkim ścisłe przestrzeganie nauk i naśladowanie Jezusa w codziennym życiu osobistym, rodzinnym oraz służbie kaznodziejskiej („wykonywanie słowa, a nie tylko słuchanie”). Takie właśnie postawy zdecydowanie – zdaniem ŚJ – wyróżniają ich spośród innych religii uzurpujących sobie miano chrześcijańskich.
Na kongresie wiele miejsca poświęcono też rodzinie i małżeństwu, stanowiącemu dla ŚJ „związek dozgonny”, którego rozwiązanie może usprawiedliwić – w myśl Pisma Świętego – jedynie zdrada.
Jednym z najważniejszych akcentów uroczystości był chrzest, rozumiany jako symbol oddania się Bogu osoby uznanej za dojrzałą do zrozumienia i zaakceptowania Biblii oraz doktryny ŚJ. Ceremonia odbyła się w drugim dniu kongresu, a przez specjalne baseny (chrzest odbywa się poprzez zanurzenie w wodzie) przeszło na kolejny stopień wtajemniczenia 114 członków wyznania.
Wśród uczestników zgromadzenia zauważyliśmy mnóstwo młodych ludzi, kilku obcokrajowców oraz grupę polskich Romów.
Pieniędzy „na tacę” nie zbierano. A poza tym pogoda dopisywała, humory również i chyba tylko małe dzieci nieco się nudziły...
Świadkowie Jehowy są trzecim pod względem liczebności – za katolicyzmem i prawosławiem – wyznaniem w Polsce. Dodajmy, że bardzo prężnym – w tym roku było 114 nowo ochrzczonych. Dla porównania – do łódzkiego Wyższego Seminarium Duchownego zgłosiło się w bieżącym roku 9 kandydatów na księży... To jest główna przyczyna niezwykle zażartej wojny propagandowej wypowiedzianej ŚJ przez kat. Kościół.
Na stronach internetowych firmowanych przez tenże papieski Kościół roi się od kierowanych pod adresem ŚJ (podkreślmy, że jest to wyznanie absolutnie legalne) epitetów typu „drapieżna i niebezpieczna sekta”, zaś katoliccy emisariusze nie szczędzą trudu i pieniędzy podatników – o ironio, także tych wywodzących się spośród ŚJ – by ostrzegać przed rzekomymi zagrożeniami społecznymi ze strony tego wyznania (por. „Szatan w VII klasie” – „FiM” 26/2007).
Kogo „nasi okupanci” tak się boją? Popatrzmy na zdjęcia...
ANNA TARCZYŃSKA
--
źródło: "Fakty i mity" (nr 27), archiwum
Napisano 2007-12-22, godz. 02:11
Co za debilizm i im jeszcze za to płacą?To jest główna przyczyna niezwykle zażartej wojny propagandowej wypowiedzianej ŚJ przez kat. Kościół.
Na stronach internetowych firmowanych przez tenże papieski Kościół roi się od kierowanych pod adresem ŚJ (podkreślmy, że jest to wyznanie absolutnie legalne) epitetów typu „drapieżna i niebezpieczna sekta”, zaś katoliccy emisariusze nie szczędzą trudu i pieniędzy podatników – o ironio, także tych wywodzących się spośród ŚJ – by ostrzegać przed rzekomymi zagrożeniami społecznymi ze strony tego wyznania (por. „Szatan w VII klasie” – „FiM” 26/2007).
Kogo „nasi okupanci” tak się boją? Popatrzmy na zdjęcia...
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-12-22, godz. 02:21
Napisano 2007-12-22, godz. 03:33
Napisano 2007-12-22, godz. 08:12
Napisano 2007-12-22, godz. 09:58
FiM o świadkach i Kościele już tak piszą od kilku lat więc w zasadzie nie ma się co dziwić, a jednak i tak się dziwię.cholernie stronnicze to badziewie.... podejrzana sprawa
A dlaczego by mieli się temu forum przyglądać? Dlaczego miałby ktokolwiek występować tu z ramienia i pod egida tego forum? Bardziej mnie interesuje czy ja jako zwykły członek tego Kościoła mam prawo napisać sprostowanie? I jakie obowiązki na FiM nakłada ustawodawca by musiał to wydrukować? Przecież wiele razy bywało, że jakaś prasa nie wydrukowała sprosotowania i chyba bez konsekwencji(?). Zresztą czy w ogóle warto sobie zawracać tym głowę? Może warto, a może nie. Nie wiem. Tak czy siak normalką u ignorantów jest brak wiedzy o własnym ignoranctwie.Można ale czy warto?
No bo załózmy ,ze opublikują sprostowanie, a temu forum zaczną się wnikliwie przyglądać. każdy post napisany przez jakiegoś "dziwnego" uzytkownika znajdzie się natychmiast na pierwszej stronie z dopiskiem Aha a jednak to my mielismy racje albo patrzcie jak szkaluja niewinnych itd.
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-12-22, godz. 11:38
Czy w świetle prawa prasowego można wywalczyć sobie prawo do sprostowań i polemik na łamach "FiM"?
I czy Waszym zdaniem byłoby to warte zachodu?
Napisano 2007-12-22, godz. 12:24
Napisano 2007-12-29, godz. 14:31
Chętnie bym się dowiedział jak z takim ilorazem inteligencji mozna dostac się do gazety....
Napisano 2008-06-26, godz. 17:34
25 czerwca 2008 - 17:03
Zielona Góra > Zjazd Świadków Jehowy
W piątek tysiące ludzi zjadą do Zielonej Góry na coroczne zgromadzenie Świadków Jehowy.
Świadkowie Jehowy z 60 okolicznych zborów spodziewają się sporej liczby obecnych. Liczą, że ok. 5.000 osób zgromadzi się na stadionie MOSiR przy ulicy Sulechowskiej, by przez trzy dni zastanawiać się wspólnie, gdzie można znaleźć najlepsze rady dotyczące codziennego życia.
Początek zjazdu o 9.20. W tym roku zgromadzenia okręgowe odbywają się pod hasłem "Kierowani duchem Bożym”. Wstęp na nie jest wolny i nie przeprowadza się żadnych zbiórek pieniędzy.
W całej Polsce odbędzie się 25 zgromadzeń w 19 miastach.
--
źródło: "Gazeta Lubuska", link
Napisano 2008-06-27, godz. 18:39
Zjazd Świadków Jehowy
2008-06-27 13:30:25 | Monika Szczepańska
Prawie pięć tysięcy Świadków Jehowy z Zielonej Góry i okolic zebrało się na stadionie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ulicy Sulechowskiej. Dziś rozpoczął się coroczny zjazd pod hasłem "Kierowani duchem Bożym".
„Spotykamy się tutaj i mówimy o piśmie świętym, a także chrzcimy naszych nowych członków” - mówi Bogusław Krynicki, rzecznik prasowy świadków Jehowy. „Często ludzie wierzący kojarzą Ducha Świętego z osobą, a to czynna Siła Boga” – dodał.
Uczestnicy zjazdu mówią, że takie spotkania dają im bardzo dużo, nie tylko pod względem duchowym. Można tu spotkać znajomych lub nawiązać nowe przyjaźnie, które często owocują długoletnią znajomością.
Zgromadzenie Świadków Jehowy potrwa trzy dni. Jutro około godziny 12.00 rozpocznie się ceremonia chrztu. Na stadionie ustawiony zostanie specjalny basen, w którym przystępujący do chrztu zostaną zanurzeni.
--
źródło: Radio Zielona Góra, link
Tysiące ludzi zjadą do Rzeszowa
dziś
Około 5 000 ludzi z Rzeszowa oraz z Podkarpacia zgromadzi się w Hali na Podpromiu w Rzeszowie, by przez 3 dni zastanawiać się wspólnie, gdzie można znaleźć najlepsze rady dotyczące codziennego życia.
4 lipca (piątek) o godzinie 9.20 Świadkowie Jehowy rozpoczną swój doroczny zjazd w Hali na Podpromiu. W roku 2008 zgromadzenia okręgowe odbywają się pod hasłem „Kierowani duchem Bożym”. Wstęp na nie jest wolny i nie przeprowadza się żadnych zbiórek pieniędzy. W programie zostanie omówione, dlaczego potrzebujemy dzisiaj wiarygodnych wskazówek i gdzie należy ich szukać.
Świadkowie z 70 okolicznych zborów spodziewają się sporej liczby obecnych. W zeszłym roku na swe zgromadzenia pod hasłem „Naśladuj Chrystusa!” zapraszali wszystkich chętnych. Świadkowie serdecznie witają również osoby, które nie są ich członkami. Są przekonani, że każdy odniesie pożytek z omawianych informacji.
W całej Polsce odbędzie się 25 zgromadzeń w 19 miastach. Na całym świecie jest blisko 7 000 000 Świadków zorganizowanych w ponad 101 000 zborów. W roku 2007 na 3200 zgromadzeniach Świadków Jehowy było przeszło 12 milionów obecnych.
--
źródło
Na stadionie "Hetmana" odbędzie się Zgromadzenie Okręgowe Świadków Jehowy
Ponad 20 zgromadzeń w całej Polsce, również w Białymstoku. Od dziś do niedzieli na stadionie "Hetmana" odbędzie się Zgromadzenie Okręgowe Świadków Jehowy. Organizatorzy spodziewają się około 4-ech tysięcy osób z województwa podlaskiego.
Piątek przebiegać będzie pod hasłem "Kierowani duchem Bożym". Prelegenci wyjaśniać będą rolę Ducha Świętego.
Myślą przewodnią w sobotę będą słowa "Listu do Galatów", które mają pokazać jak duch Boży pomaga chrześcijanom w pełnieniu służby i w życiu osobistym.
W sobotę odbędzie się też chrzest nowych członków wyznania.
Niedziela poświęcona będzie Jezusowi Chrystusowi. I nie będą to tylko wykłady, ale też dramat kostiumowy, którego wydarzenia rozgrywają się w czasach pierwszych chrześcijan.
Każdego dnia spotkania rozpoczynać się będą o 9.20. Wstęp jest wolny.
Na świecie jest około 7-miu milionów Świadków Jehowy. Za wzór stawiają sobie oni chrześcijan z I wieku naszej ery.(g-da)
--
źródło: Polskie Radio Białystok, link
Świadkowie Jehowy w Lublinie
Jutro Świadkowie Jehowy rozpoczną coroczne trzydniowe zgromadzenie. W Lublinie w Hali Globus, przy ul. Kazimierza Wielkiego 8, spotka się ok. 6 tys. osób z całego regionu, by wspólnie rozważać słowa Biblii oraz wysłuchać przemówień na temat Ducha Świętego i życiu zgodnym z duchem Bożym
Na zgromadzenie zaproszeni są nie tylko Świadkowie Jehowy, ale również ci, którzy chcą zapoznać się z ich duchowością. Rozpoczęcie dziś o godz. 9.20. Wstęp jest bezpłatny.
--
źródło: "Kurier Lubelski", link
Napisano 2008-06-28, godz. 22:11
Chrzest nowych członków Świadków Jehowy (wideo)
W piątek rozpoczęło się trzydniowe Okręgowe Zgromadzenie Świadków Jehowy. Kilkadziesiąt osób publicznie przyjęło chrzest.
"Kierowani Duchem Bożym” to hasło 24. Zgromadzenia Okręgowego Świadków Jehowy. Przybylo na nie ok. 4000 wyznawców z Białegostoku i Podlasia. Szczególnym wydarzeniem zgromadzenia był chrzest nowych członków wyznania.
- Chrzest nowych członków Świadków Jehowy odbywa się zawsze podczas większego zgromadzenia. Ma to miejsce trzy razy w roku. Jest to dla nas ogromne przeżycie duchowe - mówi Tomasz Sommer.
--
źródło: "Kurier Poranny", link
Napisano 2008-06-28, godz. 23:25
materiał filmowy do artykułu: "Chrzest nowych członków Świadków Jehowy"
Napisano 2008-06-29, godz. 10:21
Czy inni "nowochrzczeńcy" także masowo zatykają nosy przed zanurzeniem? Jakoś mi się to teraz rzuciło w oczy u ŚJ.
Napisano 2008-06-29, godz. 13:59
materiał filmowy do artykułu: "Chrzest nowych członków Świadków Jehowy"
Napisano 2008-06-29, godz. 16:28
Napisano 2008-06-29, godz. 19:15
Czy inni "nowochrzczeńcy" także masowo zatykają nosy przed zanurzeniem? Jakoś mi się to teraz rzuciło w oczy u ŚJ.
Napisano 2008-06-29, godz. 20:58
Reporterka, jak chyba dość dobrze słychać, także nie była przygotowana i uparcie wypytywała o świadków Jehowych.materiał filmowy do artykułu: "Chrzest nowych członków Świadków Jehowy"
Gdynia. Świadkowie Jehowy na stadionie
dziś
Około 8 tys. Świadków Jehowy z Trójmiasta, Lęborka, Wejherowa, płw. Helskiego, Elbląga, Kaszub i Kociewia spotkało się na zakończonym w niedzielę trzydniowym dorocznym zgromadzeniu na stadionie GOSiR w Gdyni. W sobotę, w rozłożonym specjalnie na tę okoliczność basenie, ochrzczono około stu nowo przyjętych członków zgromadzenia. W niedzielę można było obejrzeć dramat kostiumowy, rozgrywający się w czasach pierwszych chrześcijan.
--
źródło: POLSKA Dziennik Bałtycki, link
Napisano 2008-06-29, godz. 21:58
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych