Czy świadkowie Jehowy są odpowiedzialni za to, co głosi WTS
Napisano 2006-08-15, godz. 17:29
Napisano 2006-08-15, godz. 17:40

Oczywiście, ze są odpowiedzialni ale ich wina jest mniejsza gdyż zostali wprowadzeni w bład. Jednakże osoba dorosła, która rzeczywiście sprawdziła by wszystko to co jej mówią (Jak ja nie lubie gdy SJ mówi, ze to zrobił!) bez problemu powina uznać iż to jest oszustwo i manipulacja.
Dlatego są winni ale większą winę ponosi WTS!
Wpadnij do mnie na Facebooku!
Napisano 2006-08-15, godz. 18:17
"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins
Napisano 2006-08-15, godz. 19:47
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.
"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2006-08-15, godz. 20:50
"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc
Napisano 2006-08-15, godz. 20:53
Zagłosowałem na NIE, ale miałem na myśli ogół głosicieli, którzy nie zdają sobie sprawy z tego, że są zmanipulowani".
bzdura ! w Niemczech jak sie pytano mężczyzn co robili w okresie II wojny sw - to odpowiadali, ze albo służli w obronie przeciwlotniczej albo grali na cymbałkach! a tak większośc to wogóle nie wiedziała o zbrodniach jakich dokonywał nazism
Napisano 2006-08-15, godz. 20:57
A Ty miałeś świadomość, jak byłeś śJ, o tym co wiesz teraz? Zdecydowana większość nie ma takiej świadomości.bzdura ! w Niemczech jak sie pytano mężczyzn co robili w okresie II wojny sw - to odpowiadali, ze albo służli w obronie przeciwlotniczej albo grali na cymbałkach! a tak większośc to wogóle nie wiedziała o zbrodniach jakich dokonywał nazism
"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc
Napisano 2006-08-15, godz. 21:00
A Ty miałeś świadomość, jak byłeś śJ, o tym co wiesz teraz? Zdecydowana większość nie ma takiej świadomości.
i dlatego teaz jestem winnny zwłaszcza ze kilka osób tam sie wprowdziło !
Napisano 2006-08-15, godz. 21:28
gdy zwątpiłem, przestałem głosić
gdy przestałem wierzyć, odszedłem...
czy jestem współwinny? Częściowo tak, na szczęście nikogo nie wciągnąłem do sekty...
Napisano 2006-08-16, godz. 06:22
gdy przestałem wierzyć, odszedłem...
"odszedłem" (?) .......................

Chyba jednak nie od razu ....................?

Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.
Napisano 2006-08-16, godz. 11:43
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2006-08-16, godz. 13:12

A wracając do tematu: niestety, zdołałem przywiść 2 ludzi do sekty

Teraz staram się nadrabiać zaległości... Czy wystarczy mi sił, czasu i determinacji? Mam nadzieję...
"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"
Napisano 2006-08-16, godz. 13:31

Islam zdominuje świat
Napisano 2006-08-16, godz. 13:42
"Rejs"
Napisano 2006-08-16, godz. 14:05
Zagłosowałem na NIE, ale miałem na myśli ogół głosicieli, którzy nie zdają sobie sprawy z tego, że są zmanipulowani, w myśl zasady z ewangelii Jana 9:40-41: "Usłyszeli to niektórzy faryzeusze, którzy z Nim byli i rzekli do Niego: Czyż i my jesteśmy niewidomi? 41 Jezus powiedział do nich: Gdybyście byli niewidomi, nie mielibyście grzechu, ale ponieważ mówicie: "Widzimy", grzech wasz trwa nadal".
Często rozmawiając z śJ podaję im pewne fakty, czy odsyłam, aby pewne rzeczy sprawdzili w swojej nauce. Kiedy ich później o to pytam odpowiadają, że nie sprawdziły tego, lub, że ich to nie obchodzi, bo wierzą, że znaleźli "prawdę"
Czy ci ludzie są nieświadomi, czy chcą pozostać nieświadomi dla spokoju swojego sumienia.
A jak często ci nieświadomi śJ spotykając jakąśniezgodność nauki WTS z Biblią stosują politykę strusia i zamiast zbadać daną sprawę chowają głowę w piasek wmawiając sobie, że z tą sprawą trzeba poczekać na Jehowę, aż da właściwe wyjaśnienie poprzez "niewolnika"
Czy i oni są niewinni za to co głoszą innym?
Napisano 2006-08-16, godz. 14:44
Natomiast, nie obciążałabym odpowiedzialnością tych , którzy naprawdę wierzą, bo za ich wiarę odpowiedzialni są Ci, "najbliżej" Jehowy.
Tych, którzy uwierzyli, i nigdy nie sprawdzą czy wierzą w "Prawdę", również o nic nie obwiniam, zawsze tłumacze sobie to w ten sposób, że jesli się w coś tak bardzo wierzy, to może się nigdy nie poczuć potrzeby sprawdzenia wiarygodności nauk. W takim przypadku pewno już sama myśl, że ktoś mógłby "rewidować" Niewolnika, a może i samego Jehowę, wprowadza popłoch w umyśle.
Pozdrawiam cieplutko
Dosia
Napisano 2006-08-16, godz. 14:55
Odpowiedzialni są przede wszystkim Ci, którzy już mają wątpliwości co do nauk WTS, a ciągle jeszcze głoszą. Ja osobiście znam kilku, co wątpliwości mają, a głosić będą zapewne do końca życia. Paradoksem jest to, że przyznają się do tych wątpliwości katoliczce, a nie starszym w zborze.
Natomiast, nie obciążałabym odpowiedzialnością tych , którzy naprawdę wierzą, bo za ich wiarę odpowiedzialni są Ci, "najbliżej" Jehowy.
Tych, którzy uwierzyli, i nigdy nie sprawdzą czy wierzą w "Prawdę", również o nic nie obwiniam, zawsze tłumacze sobie to w ten sposób, że jesli się w coś tak bardzo wierzy, to może się nigdy nie poczuć potrzeby sprawdzenia wiarygodności nauk. W takim przypadku pewno już sama myśl, że ktoś mógłby "rewidować" Niewolnika, a może i samego Jehowę, wprowadza popłoch w umyśle.
Pozdrawiam cieplutko
Dosia
Dosiu
Ale przecież WTS samo zachęca, aby sprawdzać w co się wierzy. To dlaczego tak wielu śJ tego nie robi?
I czy wiara w to co się głosi zwalnia od odpowiedzialności za to, co się głosi?
Napisano 2006-08-16, godz. 15:29
Czesiu WTS może i zachęca do pogłebiana wiedzy, ale tylko poprzez studium i literature wydawaną przez WTS, a tam nie znajdzisz niczego, co podważałoby naukę strażnicy. Pytasz, czy wiara zwalnia od odpowiedzialności...ale do jakiej odpowiedzialności pociągnąć kogoś, kto z wiarą przychodzi wybawić Cię od wiecznej śmierci ?Dosiu
Ale przecież WTS samo zachęca, aby sprawdzać w co się wierzy. To dlaczego tak wielu śJ tego nie robi?
I czy wiara w to co się głosi zwalnia od odpowiedzialności za to, co się głosi?
Pozdrawiam cieplutko
Dosia
Napisano 2006-08-16, godz. 17:27

Użytkownik pawel r edytował ten post 2006-08-16, godz. 17:28
Islam zdominuje świat
Napisano 2006-08-16, godz. 17:49
Jeśli ktoś nie ma na coś żadnego wpływu, to nie może też za to odpowiadać. Z definicji.
Jaki jest wpływ przeciętnego ŚJ na kształt nauk WTS? Zerowy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych