belszaccar7, on 2008-03-23 19:29, said:
A znasz duszę ludzką która nie grzeszy? I człowieka który by nie jadł prochu.? Bo ja nie znamrzymian 3,2 3.
Oczywiście, że znam dusze ludzkie, które nie grzeszą. Np. niemowlęta, czy małe dzieci, osoby niepełnosprawne (chore psychicznie) i nie tylko...
Z Księgi Ezechiela (rozdz.18)
"Umrze tylko ta dusza, która zgrzeszyła (...)
Ktokolwiek jest sprawiedliwy (...)
stosuje się do moich ustaw i zachowuje wiernie moje przykazania,
postępując uczciwie - ten na pewno
żyć będzie (...)
[grzesznik] który bezcześcił żonę swego bliźniego,
uciskał biednego i potrzebującego, popełniał rozboje (...)
ten
nie będzie żył (...)
A jeśliby występny porzucił wszystkie swoje grzechy,
które popełniał (...)
żyć będzie, a
nie umrze (...)
A jeśli bezbożny odstąpił od bezbożności,
której się oddawał, i postępuje według prawa i sprawiedliwości,
to
zachowa duszę swoją przy życiu"
Gdyby rozumieć werset z Rz 3,23 "wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej", tak jak Ty, to nikt by nie dostąpił zbawienia.
Dusza jest nieśmiertelna w sensie, takim, że nie podlega unicestwieniu i pozbawieniu świadomości.
Tak jak w Ezechiela, dusza może umrzeć, ale dla Boga poprzez popełnianie grzechów. Ale dzięki łasce Bożej, na którą jesteśmy w stanie odpowiedzieć, możemy swoją duszę uchronić od śmierci wiecznej, czyli od wiecznego potępienia, oddzielenia od Boga.
Podam kilka tekstów, które mówią o duszy, które możemy zbawić.
"Odrzućcie przeto wszystko, co nieczyste, oraz cały bezmiar zła, a przyjmijcie w duchu łagodności zaszczepione w was słowo, które ma moc
zbawić dusze wasze" (Jk 1,21)
"niech wie, że kto nawrócił grzesznika z jego błędnej drogi,
wybawi duszę jego od śmierci i zakryje liczne grzechy" (Jk 5,20)
"I wy
byliście umarłymi na skutek waszych występków i grzechów, w których żyliście niegdyś według doczesnego sposobu tego świata" (Ef 2,1)
"A syn rzekł do niego: Ojcze, zgrzeszyłem przeciwko Bogu i względem ciebie, już nie jestem godzien nazywać się twoim synem (...) A trzeba się weselić i cieszyć z tego, że ten brat twój
był umarły, a
znów ożył; zaginął, a odnalazł się" (Łk 15, 21; 32)
"My wiemy, że przeszliśmy ze śmierci do życia, bo miłujemy braci, kto zaś nie miłuje trwa w śmierci" (1 J 3,14)
Dusza, która umiera, umiera dla Boga. Pan Jezus przyszedł aby zbawić nasze nieśmiertelne dusze.
"Cóż bowiem za korzyść odniesie człowiek, choćby cały świat zyskał, a na swej
duszy szkodę poniósł? Albo co da człowiek w zamian za swoją duszę?" (Mt 16,26)
A teraz coś dla Ciebie:
"Dlatego się mówi: Zbudź się o śpiący, i
powstań z martwych a zajaśnieje ci Chrystus" (Ef 5,14)
Użytkownik hi fi edytował ten post 2008-03-25, godz. 18:01