Skocz do zawartości

Zdjęcie

W nawiązaniu do tematu ŚJ

• Please log in to reply
66 replies to this topic

#21 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2007-12-28, godz. 17:42

A jak się skończyło to poznawanie? Zostali głosicielami? Ochrzcili się?

Użycie słowa "jehowici" sugeruje, że to jakaś plotka. Gdyby autor dotarł do rodziny Rydzyków, a ona wyznawałaby wiarę w jeden święty i apostolski Brooklyn powszechny, wtedy napewno pouczyliby dziennikarza że należy ich określać inaczej.

#22 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-12-28, godz. 17:59

Niestety, cytowany artykuł nic więcej na ten temat nie mówi.

Gdyby autor dotarł do rodziny Rydzyków (...)

Może źródłem tej informacji był na przykład komentowany w artykule materiał filmowy(?)
.jb

#23 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-12-29, godz. 05:40

Użycie słowa "jehowici" sugeruje, że to jakaś plotka. Gdyby autor dotarł do rodziny Rydzyków, a ona wyznawałaby wiarę w jeden święty i apostolski Brooklyn powszechny, wtedy napewno pouczyliby dziennikarza że należy ich określać inaczej.

Sebastian wymyślasz. To, że ktoś kogoś pouczy nie znaczy, że się dziennikarz musi do tego zastosować poza tym raczej wątpię by świadkowie zawsze zwracali innym uwagę jak się powinno ich określać. Jestem przekonany że ów dziennikarz po prostu sięgnął do słownika i odmienił zgodnie z zasadami języka polskiego co trzeba ;)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#24 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2007-12-29, godz. 10:14

Założyłem (może i błędnie) że dziennikarz = człowiek kulturalny, czyli szanujący uczucia religijne.
Stąd wniosek, że jeśli użył słowa "jehowita" to tylko dlatego, że nie wiedział, że rani ono uczucia religijne.

#25 JacekP

JacekP

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 387 Postów

Napisano 2007-12-31, godz. 01:20

Założyłem (może i błędnie) że dziennikarz = człowiek kulturalny, czyli szanujący uczucia religijne.
Stąd wniosek, że jeśli użył słowa "jehowita" to tylko dlatego, że nie wiedział, że rani ono uczucia religijne.

Jakże dyplomatycznie. Przecież to nie o to chodzi, że rani odczucia religijne, tylko posługiwanie się imieniem Boga w taki sposób, jest czymś kategorycznie złym w stosunku do Boga, którego własnie jest imię Jehowa (Jahwe). Czyż nie Sebastianie?
Nie reprezentuję żadnej organizacji. Moje wypowiedzi nie mają nic wspólnego z żadną organizacją, czy też grupą ludzi, którzy działają w określonym celu. Jakakolwiek zbieżność poglądów nie powinna być utożsamiana z poglądami, tudzież poglądem osób, organizacji, społeczności. Zastrzegam sobie prawo do interpretacji, formatowania, edycji moich wypowiedzi oraz udzielania wyjaśnień i sprostowań.

Pozdrawiam!

#26 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2007-12-31, godz. 02:05

Nie, JackuP, pisanie zgodnie z polską gramatyką nie jest czynem "kategorycznie złym" w stosunku do Boga.

Zgodnie z regułami języka polskiego wyznawcę Buddy nazywamy buddystą, wyznawcę Kriszny krisznowcem, a wyznawcę Jehowy możnaby nazwać jehowitą. Taka odmiana nie zakłada braku szacunku dla Boga.

Skoro jednak JacekP i miliony innych ŚJ lub ich sympatyków odbiera słowo "jehowita" jako bluźniercze, to nie należy ranić ich uczuć, nawet jeśli uważamy że pogląd o bluźnierczym charakterze poprawnej polskiej gramatyki.

Moim skromnym zdaniem, skoro od wyrażenia Kościół Katolicki można utworzyć przymiotnik "katolicki", to konsekwentnie od wyrażenia "świadkowie Jehowy" mógłbym utworzyć słówko "jehowicki", ale z szacunku dla ŚJ i w trosce o nieranienie ich uczuć religijnych wolę używać nieco koślawego językowo określenia "świadkowski" (dotyczący świadków Jehowy).

#27 JacekP

JacekP

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 387 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 01:01

Nie, JackuP, pisanie zgodnie z polską gramatyką nie jest czynem "kategorycznie złym" w stosunku do Boga.

Zgodnie z regułami języka polskiego wyznawcę Buddy nazywamy buddystą, wyznawcę Kriszny krisznowcem, a wyznawcę Jehowy możnaby nazwać jehowitą. Taka odmiana nie zakłada braku szacunku dla Boga.

Skoro jednak JacekP i miliony innych ŚJ lub ich sympatyków odbiera słowo "jehowita" jako bluźniercze, to nie należy ranić ich uczuć, nawet jeśli uważamy że pogląd o bluźnierczym charakterze poprawnej polskiej gramatyki.

Moim skromnym zdaniem, skoro od wyrażenia Kościół Katolicki można utworzyć przymiotnik "katolicki", to konsekwentnie od wyrażenia "świadkowie Jehowy" mógłbym utworzyć słówko "jehowicki", ale z szacunku dla ŚJ i w trosce o nieranienie ich uczuć religijnych wolę używać nieco koślawego językowo określenia "świadkowski" (dotyczący świadków Jehowy).

możnaby :) Czy brak znajomości języka polskiego usprawiedliwia samowolne tworzenie przymiotników i posługiwanie się nimi w mowie i na pismie?

bluźnierczym charakterze poprawnej polskiej gramatyki. Czy rzeczywiście to poprawna gramatyka? :)

Chyba nie zrozumiałes mojej wypowiedzi Sebastianie. Nie chodzi o ranienie uczuć ŚJ i sympatyków, tylko o błędne używanie i wypaczanie imienia Boga. Czy to w dobrych intencjach, czy złych, czy nawet z braku znajomości gramatyki. Pytałem, czy Bogu Jehowie by się to podobało?

Poprawna gramatyka nazwy organizacji pisaną wielkimi literami to:
M:Świadkowie Jehowy
D:Świadków Jehowy
C:Świadkom Jehowy
B:Świadków Jehowy
N:Świadkami Jehowy
M:Świadkach Jehowy
W:Świadkowie Jehowy

Z poszanowania imienia bożego nie powinno się używać przymiotników takich jak: jehowy, jahowita, jehówka, jehowi...
Nie reprezentuję żadnej organizacji. Moje wypowiedzi nie mają nic wspólnego z żadną organizacją, czy też grupą ludzi, którzy działają w określonym celu. Jakakolwiek zbieżność poglądów nie powinna być utożsamiana z poglądami, tudzież poglądem osób, organizacji, społeczności. Zastrzegam sobie prawo do interpretacji, formatowania, edycji moich wypowiedzi oraz udzielania wyjaśnień i sprostowań.

Pozdrawiam!

#28 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 01:24

napisz jednym słowem przymiotnik mający znaczenie "dotyczący świadków Jehowy" jaki? ....

#29 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 11:33

(...)

Z poszanowania imienia bożego nie powinno się używać przymiotników takich jak: jehowy, jahowita, jehówka, jehowi...

Jacku a gdzie Bóg nakazuje lub zezwala aby jakakolwiek "organizacja" przybierała nazwę od Jego Imienia? Czyż już samo to nie jest bezczeszczeniem Świętego Imienia Boga? Więc o co pretensja do innych, skoro ludzie podający się za jedyną prawdziwą religję nie szanuja Imienia Boga?
Czesiek

#30 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 11:57

Jehowita jest poprawnym terminem wg polszyzny w przeciwieństwie do jehówki czy jehowi. Kłaniaja się lekcje polskiego. A to, że ktos nazwał swoja organizację od imienia Bożego powoduje tylko tyle, że wystawiają tacy te świete imię na bezczeszczenie.
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

#31 JacekP

JacekP

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 387 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 15:00

tak ... jehowita występuje w słownikach polskich i jako hasło - stosunkowe młode. Używajcie sobie do woli, zgodnie z waszą wiedzą i sumieniem i prawem i z rozsądkiem.
Oby tylko Bóg Jehowa się nie rozgniewał...

Jehowita jest poprawnym terminem wg polszyzny w przeciwieństwie do jehówki czy jehowi. Kłaniaja się lekcje polskiego. A to, że ktos nazwał swoja organizację od imienia Bożego powoduje tylko tyle, że wystawiają tacy te świete imię na bezczeszczenie.

Te lekcje by musiały być 6 lat temu :) Jesteś więc stosunkowo młody pawle ;)

Użytkownik JacekP edytował ten post 2008-01-02, godz. 15:01

Pozdrawiam!

#32 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 15:06

JackuP, to, że w coś wierzysz albo że tak Cię nauczono, to jeszcze nie dowód że to prawda...

Stwórca Wszechrzeczy ma być tak małostkowy, aby oceniać ludzi na podstawie samych słów, a nie czynów? Nie żartuj!

#33 dawid1234

dawid1234

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 370 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 16:34

[quote name='JacekP' date='2008-01-02 16:00' post='82191']
tak ... jehowita występuje w słownikach polskich i jako hasło - stosunkowe młode. Używajcie sobie do woli, zgodnie z waszą wiedzą i sumieniem i prawem i z rozsądkiem.

ciekawe że świadków nie martwi fakt że w IMIENIU NAJWYżSZEGO głoszą bzdury w w dodatku samozwańczo się określają

#34 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-01-02, godz. 16:51

Tak równiez mam nadzieję że Bóg będzie miłosierny dla świadków którzy tak szastają imieniem Boga.

Te lekcje by musiały być 6 lat temu :) Jesteś więc stosunkowo młody pawle ;)

A o zasadach pisowni i odmian tyś w ogóle słyszał? One są ponad "używanie", a wystarczy tylko zrozumieć zasady przekształcania nazw własnych. Proszę skontaktuj się z jakimś znajomym polonistą (bo zapewne co bym nie napisał będzie "a-feee", nawet gdybym podał Ci opinie moich znajomych polonistów ;-) bo robisz taką gafę jak stąd na grenladię ;-)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

#35 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2008-01-13, godz. 07:56

JackuP, to, że w coś wierzysz albo że tak Cię nauczono, to jeszcze nie dowód że to prawda...

Stwórca Wszechrzeczy ma być tak małostkowy, aby oceniać ludzi na podstawie samych słów, a nie czynów? Nie żartuj!

Sebastianie
podziwiam twoją znajomość Biblii. Tak się na wszystkie tematy wypowiadasz a zapominasz o tym co napisano w Piśmie Święty:

A powiadam wam, że z każdego nieużytecznego słowa, które ludzie wyrzekną, zdadzą sprawę w dniu sądu. Albowiem na podstawie słów twoich będziesz usprawiedliwiony i na podstawie słów twoich będziesz potępiony. (Mt 3,12 BW)

Więc według tego co piszesz, to albo Wszechmocny Stwórca jest małostkowy, albo piszesz bez zastanowienia.
Czesiek

#36 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-01-15, godz. 21:27

Najbliżsi twierdzą, że są odrzuceni przez ojca Tadeusza Rydzyka. On często mówi, że jego rodziną jest Radio Maryja. Dlatego Rydzykowie odeszli z Kościoła katolickiego i pięć temu postanowili poznać wiarę jehowitów.
--
źródło

Poniżej cytaty z innego artykułu:

Czytają "Strażnicę"

Część rodziny Tadeusza Rydzyka wstąpiła do świadków Jehowy, opowiadają olkuszanie. - Czy to ważne? Liczy się człowiek, co sobą prezentuje, nie można nikogo przekreślać - stwierdza bratanica ojca Rydzyka.

Mirosław Rydzyk: - Czytam "Strażnicę", czytam Biblię, czy to coś złego?

Ale ten sam Mirosław Rydzyk powiedział także:

Tadeusz zawsze do mnie zadzwoni, gdy przejeżdża przez Olkusz.

Ostatnio jechał do Tuchowa. Zadzwonił. - Jestem w mieście. Odmów "zdrowaśkę" za duszę matki i ojca - poprosił brata i odjechał...

(...)

Tylko Radia Maryja słucham, bo prawdę mówi. Nie czytam gazet, z wyjątkiem "Naszego Dziennika". Reszta: kłamstwa i manipulacje - podkreśla Mirosław Rydzyk.
--
źródło

.jb

#37 raihin

raihin

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 57 Postów

Napisano 2008-01-16, godz. 22:42

Tylko Radia Maryja słucham, bo prawdę mówi. Nie czytam gazet, z wyjątkiem "Naszego Dziennika". Reszta: kłamstwa i manipulacje - podkreśla Mirosław Rydzyk.

"Czytać" a być ŚJ to dwie różne sprawy :)
Nie bardzo mi ów Mirosław wygląda na brata z "naszym dziennikiem" pod pachą i RM w słuchawkach ;)
Nie, nie zostałem wykluczony. Odszedłem sam, w pełni świadom swojej decyzji.

#38 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-06-04, godz. 15:47

James Gurney, autor i ilustrator znanej serii książek "Dinotopia", pracujący również dla National Geographic Magazine, opisał niedawno na swoim blogu nieoczekiwaną wizytę świadków Jehowy. Podczas spotkania jeden z głosicieli został przez artystę sportretowany:

Dołączona grafika

źródło: http://gurneyjourney.blogspot.com
.jb

#39 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-06-13, godz. 21:00

W programie "Wojciech Cejrowski boso przez świat", w odcinku poświęconym amazońskiej sekcie Israelitas, której członkowie starają się kultywować zasady Starego Testamentu, Cejrowski zareklamował tych ludzi jako znakomity materiał na pracowników ze względu na ich niezwykłą uczciwość, którą porównał do tej słynnej uczciwości, która jest przypisywana świadkom Jehowy.
Wątek ten znajdziemy pod koniec programu. Tutaj można go obejrzeć: link
.jb

#40 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-08-05, godz. 18:44

Z artykułu o Grace Gospel Choir:

GGC powstała z inicjatywy zielonoświątkowców, dyrygentka jest katoliczką, w grupie są też baptyści i badacze Pisma Świętego (świadkowie Jehowy). Ekumenizm to ich zasada. (źródło)

.jb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych