Jak to ktoś w którymś poście, nie pomiętam gdzie, bo za dużo ich przeczytałam, napisał, że:
Nauka Pisma Świętego nie może być ze sobą sprzeczna, bo wtedy byłaby fałszywą księgą i nie można byłoby jej wierzyć.Tak i z tym problemem. Trzeba udowodnić, że nie jest niezgodny z przesłaniem Pisma Świętego.
Pytanie pomocnicze:
- - - Czy wszystko zapisane w Piśmie Świętym jest dobre?, tzn. same superlatywy?Np. zachowanie Dawida, jak podstępnie zdobył sobie żonę, nie pamiętam imion kobiety i jej męż, nie chce mi się tego szukać.
Chodzi o to, że my z Pisma Świętego mamy wyciągnąć odpowiednie lekcje dla naszego pouczenia.
Tak i z tym:
Jeżeli ktoś mówi, że wywołany duch, to duch demona a nie Samuela, ja nie odczytuję, że to zjawisko nie miało miejsca faktycznie.Tak jak i dziś są wróżbici, wywoływacze duchów, czy to nie ma miejsca?
Tak ma to miejsce, ale czy to jest od dobrego, czy od złego, to raczej KK też przyznaje, że to jest od złego.
Wiemy, że PŚ zabrania wywoływać duchy zmarłych, wiemy, że Saul przekroczył to prawo.
Wniosek, że wiara Izraelitów była, że można "takiego" ducha wywołać, ale tego nie wolno czynić.
Dlaczego dałam w cudzysłów "takiego"?, bo może ich wiara nie była doskonała i nie wiedzieli, że pod postacią takiego wywołanego ducha kryje się demon. (moja spekulacja)
- - - Czy Pan Bóg powiedział dlaczego jego lud ma nie wywoływać dychów?, nie kojażę, może ktoś zna ten fragment dlaczego?
Czy ten duch był duchem Samuela, czy demona? ----- Rozważmy:
Jest tam mowa, że ta nadziemska istota wychodzi z ziemi.
- - - Czy jeżeli ukazany duch, który byłby duchem Samuela nie powinien ukazać się wychodzącym z nieba,
tak jak to miało miejsce przy przemienieniu z Jezusem Eliasza i Mojżesza:
jasność, blask, przecież Samuel był do końca życia wierny Bogu (znalazł się chyba w niebie?), dlaczego wychodził z ziemi?
Także mnie zastanawia fakt, że Apostołowie widzieli Eliasza i Mojżesza, a Saul nie widział postaci, tylko ta wróżka widziała.
- - - Poza tym, kobieta, która była powiązana ze złymi duchami czy miała gwarancje Boże, że to był Samuel, czy raczej tylko osobiste wyznanie Saula, od którego Bóg odszedł?
- - - Czy zatem świadectwo Saula może być prawdziwe co do wiarygodności tłumaczenia wizji?
- - - Czy w dzisiejszym wierzącym świecie wierzy się ludziom, którzy nie mają łączności z Bogiem, ale za to z szatanem tak?
Dalej: Kobieta opisała jak ta postać wygląda, to co widziała i Saul rozpoznał postać Samuela.
Pytanie dalsze:
- - - Kto ten fakt zapisał w Księdze Samuelowej, skoro to było po jego śmierci? (nie mógł zapisać tego Samuel prorok Boży)
Jednak fakt jest faktem, zostało to zapisane.
Mamy wyciągnąć właściwe lekcje.
Dalsze spostrzeżenie:
- - - Czy szatan diabeł może powiedzieć ludziom prawdę? (pytam po to gdybym miała uznać, że to dył Demon, a nie Samuel, albo sam Samuel)
Spójżmy na Ogród Eden:
>>> 1 Moj. 3:4-5 (BW)
4. Na to rzekł wąż do kobiety:
Na pewno nie umrzecie, - Czy to jest prawda, czy fałsz? (według swej wiary)
5. Lecz Bóg wie, że gdy tylko zjecie z niego, otworzą się wam oczy i będziecie jak Bóg, znający dobro i zło. <<< - Tu szatan przedstawia Boga jako kłamcę
Patrząc na dzisiejszą naszą wiarę w duszę nieśmiertelną Szatan powiedział prawdę w Edenie, a Bóg kłamie.- - - Czy szatan na pewno nie skłamał?, jeżeli nie skłamał i faktycznie dusza jest nieśmiertelna jak wieżymy,
tak, jak to powiedział diabeł - wąż to dlaczego Bóg nazwał go kłamcą od początku?
Było tu zacytowane Słowo Boże: Dusza, która zgrzeszy na pewno umrze. Krew zgrzeszy?, Nie, więc dusza to coś więcej niż krew i życie w ciele.
Diabeł mówi: Na pewno nie umrzecie.- - - Komu można wierzyć: Bogu, czy diabłu i komu wierzymy?
(nie mam na myśli: nieżycia duszy po śmierci ciała, bo jak narazie doszłam do tego, że śmierć ciała nie równa się śmierci duszy,
wykazywałam swoje zrozumienie wcześniej na ten temat: np. umarły człowiek śpi, moim zdaniem nie koliduje to z powiedzeniem Bożym o śmierci duszy,
bo dusza może umrzeć po odbytym na niej sądzie i to byłaby śmierć druga. Pierwsza śmierć, to śmierć ciała, a druga śmierć to śmierć duszy.)
To wszystko ma ścisły związek z ukazaniem się zapisku w Piśmie Świętym, który tu omawiamy.
Wiemy, że szatan robi wszystko, aby jemu uwierzono, a nie Bogu. Bóg pozwolił na zamieszczenie takiego kontrowersyjnego zapisku,
abyśmy bezmyślnie nic nie pezyjmowali.
Zanim zaczniecie krytykować zastanówmy się nad tymi problemami, które poruszyłam. One mogą doprowadzić do celu naszej wiary.
Przemyślmy temat i wetchnijmy do Boga, a dopiero później piszmy.