Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przekład Nowego Świata

• Please log in to reply
28 replies to this topic

#21 kjt

kjt

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 623 Postów

Napisano 2007-07-18, godz. 10:58

Olo., on 2007-07-18 12:20, said:

Naprawdę mentalnie tkwisz jeszcze w sądownictwie PRL-u. Skoro to ty podważasz kompetencje tłumaczy PNS to ty to musisz udowodnić. Wtedy z całym szacunkiem to uznam. I nie pomogą tu nawet pejoratywy pod moim adresem. takie są prawa logiki. Ja też ze szczorościo dwuletniego dziecka czekam na dowody twojej jak to nazwałeś "hipotezy". :) Ale chyba i tym razem szkoda na czasu na pustosłowe hipotezy.

Pomijam, w czym ty tkwisz, bo musiałbym byc przykry. Masz dosłowny cytat z jakiejś strony www, którą sobie odszukaj:
"W 1977 r. na następcę Knorra wybrano 84-letniego Fredericka W. Franza. Franz pochodził z rodziny katolicko-luterańskiej. Do sekty przyłączył się w 1913 r., a od 1920 r. pracuje w kwaterze głównej sekty w Brooklynie. W 1945 r. został wiceprezydentem Świadków Jehowy.

Franz "wsławił się" przekładem Biblii na użytek sekty. Gdy był jeszcze wiceprezydentem, Knorr zlecił mu zadanie przetłumaczenia Pisma Świętego na język angielski. Komitet tłumaczy, który nigdy się nie ujawnił, miał się składać, jak podano do wiadomości, z samych "namaszczonych" Świadków Jehowy [26]. Franz uchodził w sekcie za najlepszego znawcę języków starożytnych Biblii. Nie była to jednak prawda. Raymond Franz, bratanek byłego prezydenta i wieloletni "namaszczony" członek Ciała Kierowniczego sekty, po swym wystąpieniu ujawnił, że żaden z członków Komitetu przekładu Biblii nie znał języków oryginalnych Pisma Świętego. Potwierdził tym samym to, o czym było wiadomo od samego początku.

Jeśli chodzi o przekład Biblii Świadków Jehowy, to został on tak dokonany, aby "potwierdził" nauki wyznawane przez sektę. Na przykład Komitet samowolnie wprowadził do Nowego Testamentu 237 razy imię Jehowa, aby zatrzeć objawioną naukę o Bogu jako Ojcu, Synu i Duchu Świętym [27]. W przeszłości Świadkowie wielokrotnie cytowali w "Strażnicach" przekład Nowego Testamentu spirytysty J. Grebera. Specjaliści zauważają, że Nowy Testament Świadków Jehowy w wielu miejscach przypomina bardzo ten przekład, który przeinacza teksty święte mówiące o boskości Jezusa Chrystusa. Greber we wstępie do swego przekładu zaznaczył, że tłumaczył według "instrukcji, jakich udzielały mu duchy" [28]."

Masz cytat, i nie udawaj, że nie wiesz, o co chodzi. Pytam: Raymond Franz to diabeł alias szatan? Ale skoro tak, to ilu jeszcze macie w KC?

Użytkownik kjt edytował ten post 2007-07-18, godz. 10:59

"Ta dama była głupia, ja też jestem głupi i głupi jest każdy, kto sądzi, że udało mu się przejrzeć zamiary Boga"
Księga Bokonona, część autobiograficzna

#22 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-07-19, godz. 00:24

Adelfos, on 2007-07-18 00:33, said:

Mogę zasponsorować do 10 znaczków pocztowych miesięcznie na korespondencję związaną z PNŚ.

Ja tak całkiem poważnie z tą propozycją! Jeśli macie pytania związane z PNŚ, to wysyłajcie do mnie. Po zredagowaniu komputerowym będę wysyłał do Nadarzyna, aż do skutku. Uzyskane odpowiedzi udostępnię online.

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-19, godz. 00:27

Dołączona grafika

#23 kjt

kjt

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 623 Postów

Napisano 2007-07-19, godz. 21:13

Adelfos, on 2007-07-19 02:24, said:

Ja tak całkiem poważnie z tą propozycją! Jeśli macie pytania związane z PNŚ, to wysyłajcie do mnie. Po zredagowaniu komputerowym będę wysyłał do Nadarzyna, aż do skutku. Uzyskane odpowiedzi udostępnię online.

szczerze mówiąc, jest to bardzo dobry pomysł. Jednak uważam, że przed wysłanie takiego listu powinniśmy treść między sobą skonsultować. Ale generalnie jestem za. Dla takiego celu służe moimi danymi personalnymi:-)
"Ta dama była głupia, ja też jestem głupi i głupi jest każdy, kto sądzi, że udało mu się przejrzeć zamiary Boga"

#24 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-07-19, godz. 21:28

kjt, on 2007-07-19 23:13, said:

Jednak uważam, że przed wysłanie takiego listu powinniśmy treść między sobą skonsultować.

Nie mam zamiaru wnikać w treść! Chodziło mi tylko o redakcję formy z wiadomości elektronicznej na korespondencję tradycyjną.
Dołączona grafika

#25 kjt

kjt

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 623 Postów

Napisano 2007-07-19, godz. 21:32

Adelfos, on 2007-07-19 23:28, said:

Nie mam zamiaru wnikać w treść! Chodziło mi tylko o redakcję formy z wiadomości elektronicznej na korespondencję tradycyjną.

dla mnie jest to o tyle istotne, bo jako nie ex- moge mieć trudnosci ze znalezieniem odpowiedniego cytatu. natomiast co do edycji dość dobrze sobie radzę:-)

#26 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów

Napisano 2007-07-19, godz. 22:35

kjt, on 2007-07-19 23:32, said:

dla mnie jest to o tyle istotne, bo jako nie ex- moge mieć trudnosci ze znalezieniem odpowiedniego cytatu. natomiast co do edycji dość dobrze sobie radzę:-)

Chodzi mi o to, że nie będziemy korespondować tradycyjnie. Trzeba więc e-maile wydrukować. Jeśli prześlesz gotowe to tymbardziej jest mi to na rękę. Pytaj o cytaty przez gg to będe Ci odpisywał jako niedoszły ex ;)

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-19, godz. 22:36

Dołączona grafika

#27 kjt

kjt

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 623 Postów

Napisano 2007-07-20, godz. 06:16

Adelfos, on 2007-07-20 00:35, said:

Chodzi mi o to, że nie będziemy korespondować tradycyjnie. Trzeba więc e-maile wydrukować. Jeśli prześlesz gotowe to tymbardziej jest mi to na rękę. Pytaj o cytaty przez gg to będe Ci odpisywał jako niedoszły ex ;)

cobyśmy sie dobrze zrozumieli - nie ex- i nie ŚJ.

#28 kjt

kjt

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 623 Postów

Napisano 2007-07-20, godz. 08:02

kjt, on 2007-07-18 12:58, said:

Pomijam, w czym ty tkwisz, bo musiałbym byc przykry. Masz dosłowny cytat z jakiejś strony www, którą sobie odszukaj:
"W 1977 r. na następcę Knorra wybrano 84-letniego Fredericka W. Franza. Franz pochodził z rodziny katolicko-luterańskiej. Do sekty przyłączył się w 1913 r., a od 1920 r. pracuje w kwaterze głównej sekty w Brooklynie. W 1945 r. został wiceprezydentem Świadków Jehowy.

Franz "wsławił się" przekładem Biblii na użytek sekty. Gdy był jeszcze wiceprezydentem, Knorr zlecił mu zadanie przetłumaczenia Pisma Świętego na język angielski. Komitet tłumaczy, który nigdy się nie ujawnił, miał się składać, jak podano do wiadomości, z samych "namaszczonych" Świadków Jehowy [26]. Franz uchodził w sekcie za najlepszego znawcę języków starożytnych Biblii. Nie była to jednak prawda. Raymond Franz, bratanek byłego prezydenta i wieloletni "namaszczony" członek Ciała Kierowniczego sekty, po swym wystąpieniu ujawnił, że żaden z członków Komitetu przekładu Biblii nie znał języków oryginalnych Pisma Świętego. Potwierdził tym samym to, o czym było wiadomo od samego początku.

Jeśli chodzi o przekład Biblii Świadków Jehowy, to został on tak dokonany, aby "potwierdził" nauki wyznawane przez sektę. Na przykład Komitet samowolnie wprowadził do Nowego Testamentu 237 razy imię Jehowa, aby zatrzeć objawioną naukę o Bogu jako Ojcu, Synu i Duchu Świętym [27]. W przeszłości Świadkowie wielokrotnie cytowali w "Strażnicach" przekład Nowego Testamentu spirytysty J. Grebera. Specjaliści zauważają, że Nowy Testament Świadków Jehowy w wielu miejscach przypomina bardzo ten przekład, który przeinacza teksty święte mówiące o boskości Jezusa Chrystusa. Greber we wstępie do swego przekładu zaznaczył, że tłumaczył według "instrukcji, jakich udzielały mu duchy" [28]."

Masz cytat, i nie udawaj, że nie wiesz, o co chodzi. Pytam: Raymond Franz to diabeł alias szatan? Ale skoro tak, to ilu jeszcze macie w KC?

No jak tam, Olo? Czekasz na nowe światło? Czy tylko stać cie na próby oplucia oponenta?

#29 gambit

gambit

gambit

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2009-11-28, godz. 10:36

A Ty 'kit' który przekład czytasz?

'kjt', on 18 Jul 2007 - 10:58, said:

W przeszłości Świadkowie wielokrotnie cytowali w "Strażnicach" przekład Nowego Testamentu spirytysty J. Grebera. Specjaliści zauważają, że Nowy Testament Świadków Jehowy w wielu miejscach przypomina bardzo ten przekład, który przeinacza teksty święte mówiące o boskości Jezusa Chrystusa.

Bo jak z poniższego wynika, to przekłady NT jak np: BT, Bw, bpd, PNŚ też opierają się na tłumaczach spirytystach?

Dziś już wiadomo ponad wszelką wątpliwość, że manuskrypty zachodnie powstawały w kościołach zmarginalizowanych, ulegających w dużej mierze wpływom gnostyckim. Poprawki, jakie wprowadzały wspólnoty egipskie do świętego tekstu, pomagały szerzyć chrześcijańską gnozę. Nie dziwi zatem, że panowie Westcott i Hort oparli się właśnie o rodzinę zachodnią, gdyż osobiście byli zaangażowani w działalność ezoteryczną, okultystyczną, gnostycką i spirytystyczną (Towarzystwo Duchów, Gildia Duchów, Klub Apostołów, Eranus, Klub Hermesa).
kosciol.pl

Co to za Kościół, że skierował krytykę nie tylko pod adresem ŚJ?
-- gambit

Użytkownik gambit edytował ten post 2009-11-28, godz. 10:39

Mój życiorys - 1<---> Wśród ŚJ Zamieszczam tymczasowo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych