Ano powinieneś wiedzieć, jeśli z uwagi na budowę obu wersetów różnicujesz ich wymowę.
Aby cos podkreślić…
---
2 Tm 3:16-17 (BT)
16. Wszelkie Pismo od Boga natchnione /jest/ i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości -
17. aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu.
---
…porównując:
---
Rz 15:4 (BT)
4. To zaś, co niegdyś zostało napisane, napisane zostało i dla naszego pouczenia, abyśmy dzięki cierpliwości i pociesze, jaką niosą Pisma, podtrzymywali nadzieję.
---
Nie wiem po co znów to porównujesz, chyba tak jak Olo zaczynasz wierzyć w to, że pisanie coraz więcej tego samego sprawia, że się ma coraz więcej racji.
Po co to znów porównuje? Jak już powiedziałem: aby coś podkreślić…
Jak pisałem, te dwa wersy nigdzie nie stwierdzają, że ustawy Mojżesza wciąż nas obowiązują. Odróżniasz od siebie takie słowa jak 'obowiązywać' oraz 'kształcić' i 'pouczać', które podkreśliłeś? Jeśli nie pomogła ci nigdy pani od polskiego w tej kwestii to ja ci pomogę: przez większą część swego życia uczyłem się i kształciłem, ale to nie oznacza, że mnie to obowiązuje. Mogę wybrać sobie z tego co chce. Ot różnica jak między czołgiem a kołkiem. Te teksty też nie stwierdzają, że wszystko co jest w Piśmie obowiązuje bo choćby pewne ustawy Mojżesza zostały odrzucone przez Pawła.
Więc ile będziesz to samo jeszcze cytować, skoro już było nie raz mówione, że do niczego to nie prowadzi w kwestii obrazów? Zresztą sam się z tym zgodziłeś w poprzednim poście po czym za chwilę znów to samo zacytowałeś.
Widzisz Janek, opuściłem wiele lekcji z języka polskiego. Musiałem to troszkę nadrabiać, więc i z góry dzięki za twa pomoc. Jednak ten level już przerobiłem.
Poza tym się z tobą zgadzam i z tych wersetów chcę wyciągnąć zupełnie coś innego. Coś, co w tym temacie najwyraźniej masz dopiero do przerobienia.
Na pewno dobrze ty się czujesz chłopie?
Weekendowałem u Liberala i troszkę popiliśmy. To była chyba ilość ponad moje możliwości i wciąż dochodzę do siebie... Ale dzięki za troskę.
Sorki, nie pamiętam czy wspominał by cię pozdrowić…
(…)
Natomiast była dyskusja co do wersu 6, gdyż jest on bardzo niejednoznaczny i nieadekwatny do twych wniosków.
Janie, dyskusja odnośnie tego wersetu z twojej strony, do tej pory była kpiną. Doskonale wiesz o czym mówie i osobnego posta, o tym własnie, poraz kolejny robic chyba nie muszę.
Doskonale wiem jedno: nie byłeś w stanie nigdzie wskazać, że wers 6 wypowiada się o czymś jednoznacznie negatywnie.
Nigdzie nie mówiłem (chyba, bo wciąż trzeźwieje), ze te słowa maja negatywny wydźwięk. Podkreśliłem pewne słowa dla podkreślenia znaczenia, o którym jestem przekonany. Potwierdziło mi się to, przez twoje spostrzeżenia. Tyle, że odbierasz je inaczej niż ja.
Jeśli jednak potrzebujesz dowodu na to, ze sa jednoznacznie negatywne, mogę ci taki przedstawić. Myśle jednak, ze jeśli chwilkę poczekasz, to sam zrozumiesz.
Pytanie:
Komu poświęcone są wizerunki czy obrazy w kościołach KK?
Zadawanie banalnych pytań tego typu, które najwyraźniej zostało ci po bytności u ŚJ, nie sprawi, że cokolwiek wykażesz.
To nie było banalne pytanie. Twoje reakcja dowodzi, ze było nie wygodne.
Biorąc pod uwage jeszcze raz ten werset...
---
Sędz. 17:1-6 (BW)
(…)
3. I zwrócił swojej matce owe tysiąc sto srebrników,
Wtedy rzekła jego matka: Poświęciłam te srebrniki Panu od siebie na rzecz mojego syna, aby zrobiono z tego posąg ryty i lany. 4. Zwrócił więc owe srebrniki swojej matce. Matka jego
wzięła z tego dwieście srebrników i dała je odlewaczowi, a ten zrobił z tego posąg ryty i lany,
który potem był w domu Micheasza.
(…)
6.
W tym czasie nie było króla w Izraelu, każdy robił, co mu się podobało.
---
...postawmy to
pytanie nieco inaczej:
Komu poświęcone jest srebro i złoto z których wykonuje się posągi ryte i lane w KK?Gdy sie juz z nim uporasz, wróć do pytania poprzedniego:
Komu poświęcone są wizerunki czy obrazy w kościołach KK?Zanim ponownie uchylisz się od odpowiedzi, pozwól, ze przypomnę ci twoje własne słowa:
Wtedy i ja odpowiem, nic nie pozostawiam bez odpowiedzi.
Nie wymigiwanie się od odpowiedzi na pytania, tylko nie odpowiadanie na głupie pytania.
Podobno nie ma głupich pytań...
Ech, ponoć na kaca najlepsza jest praca. Ide sobie popracować... Lunch mi sie kończy.