Raportowanie g³oszenia - czy zniknie?
Napisano 2008-07-24, godz. 07:40
Wielu ¶wiadków robi co¶ dla LUDZI ( ¿eby nie powiedziec wiêkszo¶æ ) NA POKAZ. Pójdê na zebranie bo co powiedz± jak nie pójde. Za³ó¿ d³ug± kieckê bo co inni powiedz±. Musisz siê chocia¿ raz zg³osiæ na zebraniu. Musisz zdaæ chocia¿ godzinê owocu.... teraz chyba nawet kwadransik wystarczy.... Ale to wszystko sa POZORY . Wiêc co CI ¦WIADKOWIE MY¦L¡< przecie¿ Bóg widzi....... Wiêc robi± co¶ dla Boga czy dla Ludzi? Nie wierz± w Boga? Taki nasówa mi siê wniosek, nie s± asertywni, robi± wszystko dla Ludzi dla ¶wiêtego spokoju.... ale co z ICH WIAR¡ ? Nie ma.
Napisano 2008-07-24, godz. 16:21
Jak ¿y³ Jezus to nie budowano sal, nie raportowano godzin. Jezus posy³a³ po dwóch do miast, ale nie ma wzmianki o odwiedzinach ponownych, jak kto¶ nie ma ochoty s³uchaæ to po co t± osobe nachodziæ??
Je¶li raportowanie godzin by³o by takie wa¿ne to dlaczego nikt mnie nie odwiedzi i nie zachêci do g³oszenia. Jak przez ostatnie 6 miesiêcy uczêszczania na zebrania nie chodzi³em do s³u¿by, nie zda³em ani jednego sprawozdania to nikt mnie nie odwiedzi³ i nie zachêci³. Zawsze mówi siê ¿e ka¿dy g³osi na tyle na ile go staæ, PONIEWA¯ Bóg widzi serca. Ale mimo to zachêca siê do zwiêkszenia s³u¿by.
Uwa¿am ¿e raportowanie z czasem zaniknie, a w pamiêci mam s³owa z wyk³adu które brzmia³ mniej wiêcej tak: "jednym z wyra¼nych znaków ¿e ju¿ bardzo blisko jest koniec tego systemu, bêdzie zaprzestanie g³oszenia". Jak kiedy¶ to by³o poruszone na zebraniu ksi±¿ki, prowadz±cy powiedzia³, ¿e Jehowa zaprzestanie przez Niewolnika poniewa¿ ju¿ wszyscy us³ysz± o prawdzie i nie bêdzie potrzeba g³osiæ i nastanie koniec.
Napisano 2008-07-24, godz. 17:35
Napisano 2008-07-24, godz. 18:02
(bo przeciez WTS ciagle chwali sie iloscia godzin wypracowanych)
Nawet jesli by zniknelo to mysle,ze spadek bylby nieweryfikowalny,ale zamknal sie w granicy 20-40% z prostego wzgledu,ze jak patrze w zborze, to kto glosi regularnie teraz z raportowaniem ,glosilby i bez raportowania.
Cel gloszenia pozostalby ten sam - ratowanie ludzi.
Jednak czy to mozliwe ,aby tak wazny element kontroli zniknal ?
Napisano 2008-07-24, godz. 18:20
pozdrawiam
dawid
Napisano 2008-07-24, godz. 21:33
Napisano 2008-07-25, godz. 08:24
Za moich czasów "odwiedzinami ponownymi" nazywa³o siê wizytê u kogo¶, kto chcia³ s³uchaæ.Jak ¿y³ Jezus to nie budowano sal, nie raportowano godzin. Jezus posy³a³ po dwóch do miast, ale nie ma wzmianki o odwiedzinach ponownych, jak kto¶ nie ma ochoty s³uchaæ to po co t± osobe nachodziæ??
a teraz nastêpny ruch - ZNAK DNI OSTATNICH - to koniec g³oszenia..... To dopiero schiza zapanuje. Przecie¿ oni pochoruj± siê psychicznie w oczekiwaniu koñca znowu.......
W sumie to jest tragiczne a nie ¶mieszne, ale jako¶ nie umiem siê powstrzymaæ.
Napisano 2008-07-25, godz. 15:31
Napisano 2008-07-25, godz. 16:09
Za moich czasów, je¶li kto¶ deklarowa³, ¿e nie ¿yczy sobie naszych wizyt, to zapisywa³o siê to na karcie terenu i odzwiedza³o tego cz³owieka tylko przy jakich¶ wyj±tkowych okazjach zawsze najpierw taktownie pytaj±c, czy przypadkiem nie zmieni³ zdania.db zgadza siê ¿e jak kto¶ chce i go odwiedzasz to jest zaliczne do odwiedziñ ponownych, nadal tak jest, ale mia³em na my¶li fakt, ¿e ¶wiadkowie tysi±ce razy opracowuj± tereny. Jak kto¶ powie ¿e go to nie interesuje itp to powinno siê uszanowaæ decyzje, cz³owiek ma woln± wole. Ale i tak za tydz t± osobe odwiedzaj± po raz kolejny.
Napisano 2008-07-25, godz. 18:27
Raz by³em z pionierka w s³u¿bie, zaszli¶my do pewnej starszej kobiety, zawsze porozmawia³a, ale powiedzia³a ¿e nie zmieni religii. Mimo to ta pionierka co chwila j± odwiedzia³a, nabija³a sobie godziny, a zarazem co odwiedziny zachêca³a do zmiany religii, czasami nie otwarcie ale mimo to.
A na moim terenie by³ starszy pan, po wylewie, niedos³ysza³, ale lubieli go odwiedzaæ. Skarbnica godzin, oraz wszelakich publikacji.
Napisano 2008-07-25, godz. 19:53
Znam osoby które po 2 3 tygodniach jeszcze raz opracowywa³y teren i puka³y do tych drzwi w których wyra¿ono niechêæ, nawet czasami by³y to nie przyjemne s³owa od strony s³uchacza.
Raz by³em z pionierka w s³u¿bie, zaszli¶my do pewnej starszej kobiety, zawsze porozmawia³a, ale powiedzia³a ¿e nie zmieni religii. Mimo to ta pionierka co chwila j± odwiedzia³a, nabija³a sobie godziny, a zarazem co odwiedziny zachêca³a do zmiany religii, czasami nie otwarcie ale mimo to.
A na moim terenie by³ starszy pan, po wylewie, niedos³ysza³, ale lubieli go odwiedzaæ. Skarbnica godzin, oraz wszelakich publikacji.
Nie ma tu nic nowego. Niedawno na zebraniach sluzby byly rady o tym,aby odwiedzac po jakims czasie nawet osoby,ktore wyrazily sprzeciw ,poniewaz ich sytuacja mogla sie zmienic.
Byly tez podawane przyklady ludzi ,ktorzy poczatkowo byli bardzo przeciwni,ale dzieki uporowi glosicieli zostawali bracmi.
Dlatego wcale sie nie dziwie.
Napisano 2008-07-25, godz. 20:41
Napisano 2008-07-25, godz. 20:50
ale czy jest wzmianka o odwiedzinach, o uporze w s³u¿bie??
To juz domalowane przez Organizacje.Swiadectwo wydawane wielokrotnie do tych samych ludzi wydaje mi sie byc bezcelowe.
(mam na mysli osoby,ktore juz studiowaly lub po prostu czesto rozmawialy z bracmi i znaja doktryny WTS)
Gdyby Brooklyn nie zachecal do uporu ,gloszenie byloby mocno ograniczone w wielu miejscach np. w moim miescie i okolicznych wioskach ,gdzie wielu ludzi juz studiowalo, a nie przylaczylo sie do Organizacji,wiec nie byloby komu glosic.
(a tak majac teren osobisty chodzimyco tydzin do tych samych ludzi i trzepiemy godzinki)
Napisano 2008-07-25, godz. 20:56
Napisano 2008-07-28, godz. 10:42
No no wszedzie tak samo- tylko w moich stronach takich sie nazywa³o "kopalni± godzin"A na moim terenie by³ starszy pan, po wylewie, niedos³ysza³, ale lubieli go odwiedzaæ. Skarbnica godzin, oraz wszelakich publikacji.
U¿ytkownik Abriella edytowa³ ten post 2008-07-28, godz. 10:43
Napisano 2008-07-30, godz. 09:52
Napisano 2008-07-31, godz. 20:05
Zag³osowa³am, ¿e g³oszenie nie zniknie.
¯adna firma nie mo¿e siê obej¶æ bez raportów, a co dopiero tak du¿a, jak WTS!
Ja odda³am kiedy¶ raport z warto¶ci± ZERO.
Brat starszy poradzi³ mi, ¿ebym wpisa³a 1, a w przysz³ym miesi±cu odrobi³a tê godzinkê.
Zrobi³am tak, ale w nastêpnym miesi±cu te¿ mia³am zero.
posz³am do brata i spyta³am, czy mam wpisaæ MINUS JEDEN.
Trzeba by³o widziec jego minê!
(tej godzinki nigdy ju¿ nie odrobi³am...)
Napisano 2008-07-31, godz. 20:13
posz³am do brata i spyta³am, czy mam wpisaæ MINUS JEDEN.
Trzeba by³o widziec jego minê!
(tej godzinki nigdy ju¿ nie odrobi³am...)
Dziekuje za ten tekst.
Jeden taki tekst i caly wieczor jakis weselszy.
Pozdrawiaw
Napisano 2008-07-31, godz. 20:15
Ja odda³am kiedy¶ raport z warto¶ci± ZERO.
Brat starszy poradzi³ mi, ¿ebym wpisa³a 1, a w przysz³ym miesi±cu odrobi³a tê godzinkê.
Zrobi³am tak, ale w nastêpnym miesi±cu te¿ mia³am zero.
W niektórych zborach pionierzy nawzajem po¿yczaj± sobie brakuj±ce godziny. Zabawne rzeczy wychodz±, kiedy zaczyna siê ¶ci¶le kodyfikowaæ mi³o¶æ do Boga i rozpisywaæ gorliwo¶æ w tabelkach.
Napisano 2008-07-31, godz. 20:19
U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 0
0 u¿ytkowników, 0 go¶ci, 0 anonimowych