Skocz do zawartości

Zdjęcie

Świadkowie a pieniądze/bogactwo

• Please log in to reply
52 replies to this topic

#21 Warmianka

Warmianka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 155 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 19:01

nie ma tu co rozstrząsać sprawy, SJ niczym się nie różnią od innych jeśli chodzi o bogactwo i zdobywanie go. Tak było, jest i będzie, Organizacja nie wymusza wyrzekania się majatków itp... nie zaleca stawiania tego na pierwszym miejscu, a tu każdy może powiedzieć, że tego nie robi.

#22 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 19:24

pharao29, on 2008-10-17 23:21, said:

Zastanawiałem się od dawna, dlaczego - skoro świadkowie mają tak surowe zasady moralne, tak wielu z nich epatuje swoim bogactwem (vide marki aut na zgromadzeniach) - jak pogodzić to z zaleceniem skromności?

No właśnie: zaleceniem, a nie nakazem ;)

#23 pharao29

pharao29

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 166 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 19:40

Zalecenie powinno mieć jednak źródło w "prawdzie" płynącej z Biblii - zatem: albo przestrzegamy jej nakazów i zakazów, albo bawimy się interpretatorów i magicznym korektorem chlastamy co jakiś czas, by jednak od "świata" za bardzo się nie różnić - to co w końcu z tym wyjścem ze świata, by być uznanym za czystego?
Ciekawi mnie także to, dlaczego majątek Organizacji jest liczony w milionach dolarów i co z tym ich inwestowaniem...
Brrrrr....

Użytkownik pharao29 edytował ten post 2008-10-20, godz. 19:41

"Szlachetny rzecz każdą z wielu stron ogląda i nie ma uprzedzeń"

#24 scandik

scandik

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 120 Postów
  • Gadu-Gadu:811867

Napisano 2008-10-20, godz. 19:44

Marek_ka, on 2008-10-20 00:37, said:

Koledze pomyliły się religie, to w religii Katolickiej są śluby ubóstwa. ŚJ normalnie pracują a ponieważ nie wydają pieniędzy na papierosy hazard itp. to mają kasę na lepsze auto czy cokolwiek innego. Parę lat wstecz prowadziłem prace w delegacji i w brygadzie byli ŚJ i Katolicy. Pracodawca wypłacał diety i Świadkom Jehowy te pieniądze wystarczały na jedzenie i nawet coś zostawało. Katolicy wszyscy palący. Dwie paczki papierosów dziennie i na jedzenie zdecydowanie im brakowało. Policz sobie ile to jest dwie paczki razy 365 pomnóż to przez ilość lat bycia Świadkiem Jehowy i masz odpowiedź.

No to liczymy : 8 zl x 2 paczki x 365 dni = 5840 zl. i x powiedzmy 20 lat = 116800 zl ( nie licząc inflacji, podwyżek fajek, i innych wydażeń ).

Czyli po 20 latach bycia w WTS odłożyłbym prawie 117 tys zl........ Czyli stac by mnie bylo np. na Avesisa 2,2 D4D na full wypasie.

Cholera.... mogłem jednak zostac.......
Gdy nadejdzie ta chwila, gdy staniesz w obliczu czegoś nieznanego....... Gdy na końcu ciemnego tunelu ujrzysz światełko.....

To zejdź do cholery z torów bo pociąg jedzie !!!!!!

#25 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 19:55

pharao29, on 2008-10-20 21:40, said:

Zalecenie powinno mieć jednak źródło w "prawdzie" płynącej z Biblii - zatem: albo przestrzegamy jej nakazów i zakazów, albo bawimy się interpretatorów i magicznym korektorem chlastamy co jakiś czas, by jednak od "świata" za bardzo się nie różnić - to co w końcu z tym wyjścem ze świata, by być uznanym za czystego?
Ciekawi mnie także to, dlaczego majątek Organizacji jest liczony w milionach dolarów i co z tym ich inwestowaniem...
Brrrrr....

boshe !!!! a podaj mi cytat z organów (Straszak itp...) WTS-u zalecających życie zgodne z życiem "prostaczków"

ps. oczywiście cytaty z literatury po 1975 ;-)

Użytkownik sebol edytował ten post 2008-10-20, godz. 20:00

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#26 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 19:58

pharao29, on 2008-10-20 21:40, said:

E tam, przecież nawet w Biblii przedstawieni są chrześcijanie, którzy do biednych nie należeli ... ;)

#27 pharao29

pharao29

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 166 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 19:58

scandik, on 2008-10-20 21:44, said:

Cholera.... mogłem jednak zostac.......

No tak - ja odłożyłbym ponad 50 tysięcy przez 20 lat, bo palę tylko jedną paczkę, na coś fajnego na 4 kołach by wystarczyło...
Ale po co 20 lat odkładać na samochód, skoro można go kupić na kredyt i nadal palić?

Użytkownik pharao29 edytował ten post 2008-10-20, godz. 19:59

#28 Marek_ka

Marek_ka

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 31 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 19:59

sebol, on 2008-10-20 18:52, said:

a ja odpowiem tak ;-) polaczki… no i SJ którzy żyją w tym kraju ;-) mają jedną cechę wspólną ;) „zastaw się, a postaw się”… kupują (kredyciki w PKO;-) ) se tacy auta z pierwszej półki , aby zaszpanować !!! ( w większości przypadków !) …nie ważne, że w domku żrą chleb ze smalcem, ze świeżo stopionej słoniny, zakupionej w TESCO, po promocji... ważne jest to, jaka fura stoi pod oknem ;-) … ot i to całe bogactwo ;)

To chyba o sobie piszesz. Z tego co widzę wyjechałeś do raju. Jak ci się znudzi pseudowędlina z papieru toaletowego to przyjedź do Polski na kiełbasę z prawdziwego mięsa.

#29 pharao29

pharao29

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 166 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:01

sebol, on 2008-10-20 21:55, said:

boshe !!!! a podaj mi cytat z organów (Straszak itp...) WTS-u zalecających życie zgodne z życiem "prostaczków"

ps. oczywiście cytaty z literatury po 1975 ;-)

piszę wyraźnie o Biblii:)

#30 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:02

Marek_ka, on 2008-10-20 21:59, said:

To chyba o sobie piszesz. Z tego co widzę wyjechałeś do raju. Jak ci się znudzi pseudowędlina z papieru toaletowego to przyjedź do Polski na kiełbasę z prawdziwego mięsa.

a ja żyję w tym kraju ;) nawet ;) i nie picuj mi tu ;)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

#31 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:03

pharao29, on 2008-10-17 23:21, said:

Zastanawiałem się od dawna, dlaczego - skoro świadkowie mają tak surowe zasady moralne, tak wielu z nich epatuje swoim bogactwem (vide marki aut na zgromadzeniach) - jak pogodzić to z zaleceniem skromności?

I dobrze, że się "chwalą"... Gdyby jeździli maluszkami to byłby dopiero obciach i popadanie w skrajności.

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#32 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:05

pharao29, on 2008-10-20 22:01, said:

piszę wyraźnie o Biblii:)

Misiek ! hehhehe rózne interpretacje mają wszyscy chrześcijanie i insze ... co z tym związane ;-)....

Użytkownik sebol edytował ten post 2008-10-20, godz. 20:08

#33 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:13

Terebint, on 2008-10-20 22:03, said:

I dobrze, że się "chwalą"... Gdyby jeździli maluszkami to byłby dopiero obciach i popadanie w skrajności.

A ja myślę tak: jeśli ktoś robi cokolwiek tylko po to, żeby chwalić się, to niedobrze. Natomiast byłoby jeszcze gorzej, gdyby kupił sobie dobry samochód, ale jeździłby rozklekotanym maluchem tylko po to, żeby nie zgorszyć nadgorliwych. Dopiero podniosłyby się zarzuty o fanatyzm ... ;)

#34 pharao29

pharao29

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 166 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:13

sebol, on 2008-10-20 22:05, said:

Misiek ! hehhehe rózne interpretacje mają wszyscy chrześcijanie i insze ... co z tym związane ;-)....

hehehe, ale ich interpretacja jest najlepsza "moja racja jest mojsza, niż twojsza, a moja jest najmojsza" hahaha
I tak zostałem ateuszem.

#35 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:20

ewa, on 2008-10-20 22:13, said:

A ja myślę tak: jeśli ktoś robi cokolwiek tylko po to, żeby chwalić się, to niedobrze. Natomiast byłoby jeszcze gorzej, gdyby kupił sobie dobry samochód, ale jeździłby rozklekotanym maluchem tylko po to, żeby nie zgorszyć nadgorliwych. Dopiero podniosłyby się zarzuty o fanatyzm ... ;)

Dlatego też "chwalą" napisałem w cudzysłowie. ;)

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#36 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:32

pharao29, on 2008-10-20 22:13, said:

hehehe, ale ich interpretacja jest najlepsza "moja racja jest mojsza, niż twojsza, a moja jest najmojsza" hahaha
I tak zostałem ateuszem.

no ja niestety nie jestem ;( wole być agnostykiem ;) jest ktoś wyżej, co więcej piwa od mła wypije ;)

#37 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 20:37

Terebint, on 2008-10-20 22:20, said:

Dlatego też "chwalą" napisałem w cudzysłowie. ;)

No, wyraziliśmy dość podobną myśl ;)

#38 Agape

Agape

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 882 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 22:01

Zakazu bogacenia sie nie ma, za to sa rady jak sie dzielic z WTS. W listopadowej "Straznicy" po hiszpansku pisza ze mozna dac pieniadze do skrzynki, darowizny, ubezpieczenia, plany emerytalne, nieruchomosci, zrobic testament na WTS, w j. angielskim pisza tez o akcjach i kosztownosciach(np. bizuteria). zrodlo
Nie jest to takie straszne miec zamoznych wiernych, przeciez nie kazdy nadaje sie do pionierki. ;)
Dołączona grafika

#39 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 22:20

ale tu chodzi aby ciągle wspierać dzieło ;-) stare ;-) i znów to samo przypomnienie;(

Agape, on 2008-10-21 00:01, said:

W listopadowej "Straznicy" po hiszpansku pisza ze mozna dac pieniadze do skrzynki, darowizny, ubezpieczenia, plany emerytalne, nieruchomosci, zrobic testament na WTS, w j. angielskim pisza tez o akcjach i kosztownosciach(np. bizuteria). zrodlo

powaga ? to by był skandal ! jeden straszak a rózne wersje !!! raczej wątpie ;-)

Użytkownik sebol edytował ten post 2008-10-20, godz. 22:13

#40 Agape

Agape

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 882 Postów

Napisano 2008-10-20, godz. 22:27

sebol, on 2008-10-21 00:20, said:

powaga ? to by był skandal ! jeden straszak a rózne wersje !!! raczej wątpie ;-)

Podalam link do strony skad wzielam te informacje. Podobno tabelka zmienia sie nieco, skany hiszpanskiej tam sa, brak angielskiej, jak beda dostepne to sie potwierdzi (lub nie).
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych