Mogę swoje 3 grosiki. Nie słyszę protestu.
Czy analiza Biblii prowadzi do Boga?
A co o tym mówi sama Biblia?
Dan 12:1-10 ns
"A w owym czasie powstanie Michał, wielki książę, który stoi dla dobra synów twego ludu. I nadejdzie czas takiej udręki, jakiej nie sprowadzono, odkąd się pojawił którykolwiek naród, aż do owego czasu.
A lud twój w owym czasie ujdzie cało – każdy, kto się znajdzie zapisany w księdze.
(...)
"I wnikliwi będą jaśnieć jak blask przestworza, a ci, którzy prowadzą wielu do prawości, jak gwiazdy – po czas niezmierzony, na zawsze.
"Ty zaś. Danielu, okryj te słowa tajemnicą i zapieczętuj księgę aż do czasu końca. Wielu będzie przebiegać i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy".
I ja, Daniel, widziałem, a oto stali dwaj inni, jeden na tym brzegu strumienia, drugi na tamtym brzegu strumienia.
Wtedy jeden rzekł do męża odzianego w lnianą szatę, który był w górze nad wodami strumienia: "Jak długo jeszcze do końca tych zdumiewających rzeczy? "
I usłyszałem, jak mąż odziany w lnianą szatę, który był w górze nad wodami strumienia, podniósłszy prawice i lewicę ku niebiosom, przysiągł na Żyjącego przez czas niezmierzony: "Potrwa to wyznaczony czas, wyznaczone czasy i polowa. A gdy tylko się skończy kruszenie mocy ludu świętego, wszystkie te rzeczy dobiegną kresu".
Ja wprawdzie słyszałem, lecz nie rozumiałem; rzekłem więc: "Panie mój, jaki będzie koniec tych rzeczy? "
On zaś przemówił: "Idź, Danielu, gdyż
słowa te okryto tajemnicą i zapieczętowano aż do czasu końca.
Wielu się oczyści i wybieli, zostaną też uszlachetnieni. A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.Ta opcja nie jest jeszcze gotowa.
Ktoś może powiedzieć że to tylko o księdze Daniela ale tu mowa o obfitości prawdziwej wiedzy.
Czy Biblia to jedyne źródło, otóż nie, ktoś tu już powiedział o "księdze natury" i sumieniu.
Po drugie co rozumiemy przez "prowadzenie do Boga" czy to to samo co poznanie Boga. A co to poznanie Boga, czy tylko odpowiedź na pytanie kim jest Bóg.
Pełnej wiedzy o Bogu nie uzyskamy, na pewno nie teraz. Troszkę pokory, za mało używamy swoich mózgów aby to było możliwe. Chodzi mi o ograniczenia wynikające z naszej niedoskonałości, naszej grzesznej natury, nauka też dowodzi iż nie wykożystujemy w pełni naszych umysłów.
Aby zrozumieć podstawowe informacje to można wziąć Biblię i czytać, odrzuciwszy dotychczasowe wyobrażenia o Bogu wiele się o nim prawd dowiemy i odkryjemy że dopiero dotknęliśmy "czubka" wiedzy.
Aby dalej go poznawać to już nie takie proste. Należało by poznać dobrze języki oryginału, (no i tu może nam braknąć życia, w zależności ile mamy teraz lat i ile czasu spędzimy na nauce dziennie) poznać kulturę, mentalności ludzi danego okresu itd. Już o tym tu pisano.
Nie jest to osiągalne dla jednego człowieka.
Dlatego powiedziano Danielowi: lud twój, wielu, wnikliwi.
No i sedno chyba sprawy. Chcesz poznać Boga, czytaj Biblię i nie bądź niegodziwy, nie postępuj niegodziwie, czyli wprowadzaj w czyn poznaną wiedzę a Bóg cię poprowadzi.
1Kor 1:20 NS "Gdzież jest mędrzec? Gdzież uczony w piśmie? Gdzież uczestnik dysput tego systemu rzeczy? Czyż Bóg nie obrócił mądrości świata w głupstwo?"
1Kor 3:19 NS "gdyż mądrość tego świata jest u Boga głupstwem; bo jest napisane: "On chwyta mądrych w ich własnej przebiegłości"
2Kor 4:4 NS " bóg tego systemu rzeczy zaślepił umysły niewierzących, aby nie mogło przeniknąć oświecenie chwalebną dobrą nowiną o Chrystusie, który jest obrazem Boga."
2Kor 11:3 NS "Lękam się jednak, że jak wąż swą przebiegłością obałamucił Ewę, tak wasze umysły mogą w jakiś sposób zostać skażone oraz odwiedzione od szczerości i nieskalanej czystości, które się należą Chrystusowi."
1Tm 6:5 NS "gwałtowne spory o drobiazgi ze strony ludzi mających skażone umysły i wyzutych z prawdy, mniemających, iż zbożne oddanie jest źródłem zysku."
Tt 1:15 NS "Dla czystych wszystko jest czyste, natomiast dla skalanych i wyzutych z wiary nic nie jest czyste, ale zarówno ich umysły, jak i sumienia są skalane."
Tt 3:8 NS "Wypowiedź ta jest wiarogodna i pragnę, abyś w związku z tymi rzeczami wciąż składał stanowcze zapewnienia, żeby ci, którzy uwierzyli Bogu, skupiali umysły na trwaniu w szlachetnych uczynkach."
1P 1:13 NS "Przystosujcie więc swoje umysły do działalności, zachowujcie całkowitą trzeźwość umysłu; oprzyjcie swą nadzieję na niezasłużonej życzliwości, której macie dostąpić przy objawieniu Jezusa Chrystusa."
Krótkie te cytaty ale polecam kontekst.