Matuzalem Post: 2005-06-08 23:20
Nie tak przedstawiany jest Bóg przez trynitarian - to ŚJ twierdzą, że Jezus jest 'boski', 'bogiem', 'odbiciem chwały Boga' - jest tej samej natury, "kształtu", ale że jest odrębny, jest B/bogiem ale u Ojca, jest z Bogiem Wszechmocnym - nie jest TYM samym Bogiem co jego Ojciec.
Z twojego postu wynika, że dla podparcia swoich słów, że Jezus jest tylko „odbiciem chwały Boga” – próbujesz posłużyć się słowami św.Pawła (Hbr 1,3), ale czy tylkojest odbiciem jego chwały? Otóżnie tylkoBóg Ojciec i Jego Syn są Jednością, Jezus nie jest jakimś Bogiem odrębnym jak piszesz. Już Izajasz nazwał go Bogiem Mocnym, OdwiecznymOjcemczyli tym samym Bogiem:
Iz 9:5
Albowiem Dziecię nam się narodziło Syn został nam dany, na Jego barkach spoczęła władza. Nazwano Go imieniem: Przedziwny Doradca,, Bóg Mocny, Odwieczny OjciecKsiążę Pokoju.
Św. Jan w swoich objawieniach (Apokalipsa) mówi o Jezusie utożsamiając go z Bogiem Stwórcą, co widać porównując objawienie św. Jana z Izajaszem:
Ap 1:17-18
Jam jest Pierwszy i Ostatni i żyjący. Byłem umarły, a oto jestem żyjący na wieki wieków…
Iz 48:12
Słuchaj mnie, Jakubie, Izraelu, którego wezwałem: Ja sam, Ja jestem pierwszy i Ja również ostatni.
(pierwszy i ostatni).
Bardzo bym chciał otrzymać odpowiedź na pytanie, które poraz trzeci ponawiam:Za kogo ŚJ uważają osobę Ducha św? Prosił bym o krótką i zwięzłą odpowiedź.