Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wykształcenie, oficjalny pogląd SJ

• Please log in to reply
323 replies to this topic

#201 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 20:06

Miałem niezwykłą "przyjemność" mieszkać na terenie przez prawie 3 lata z chłopakiem, który był niezwykle błyskotliwym bratem, pionierem, sługa pomocniczym itp. Każdy kto go poznał był w 7 niebie (uwaga- bardzo nieteokratyczny termin ;) Ja tez sie na to nabrałem.Był wychowywany w prawdzie i wykształcenie teokratyczne spowodowało że życiowe stało sie "teoretyczne". Zawsze mnie intrygowało jak to sie stało że ten inteligentny chłopak nie zdał matury.Przebywając na terenie wpadł na pomysł że jednak takowa mu sie przyda.I tu zaczyna sie moje ogromne zdziwienie.Jego sposób uczenia sie był zupełnie nieskuteczny- bo teokratyczny. Dokładnie tak jak napisała Warmianka- powtarzanie wyuczonych regułek. Nie muszę chyba dodawać że po intensywnej nauce... nie zdał tego egzaminu. Niech żyje teokratyczne wykształcenie.

P.S był za to świetnym "głuszycielem" (zamiast głosić , zagłuszał argumenty rozmówców pokazując swoja przewagę intelektualną) oraz chodzicielem świadków Jehowy (miał teorię, że jak sie nie zmęczy przy głoszeniu to nie będzie zadowolony -taki cierpiętnik z niego był wspaniały)

To właśnie zaczyna mnie interesować to "teokratyczne wykształcenie"... jak to ludzie zaczynają w to wchodzić...
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#202 słowiczek

słowiczek

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 114 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 20:18

Jak jesteś wychowany w rodzinie świadków, a zwłaszcza starszego, to nauczanie teokratyczne masz od małego. W moim zborze młode małżeństwo(on starszy, ona wielka dama) mają dwójke dzieci. Wiem tylko jak wychowywali pierwsze. Zanim się jeszcze nie narodziło to śpiewali mu pieśni królestwa :blink: i tak to sie zaczyna to 'teokratyczne wykształcenie' :lol: . Pranie mózgu od małego tak własnie skutkuje, młodzi zamiast do czegoś dojść będąc inteligentymi osobami bardzo często, kończą jako przykładni akwizytorzy(przynajmniej mają praktyke z zawodzie od małego:P).
Dla mnie osobiście głupotą jest zabieranie dzeci od małego na zebrania, ciagłe płacze, a potem wszyczy za plecami zainteresowanego małżeństwa marudzą że dzieci im przeszkadzaja. Sami rodzice i tak nic nie wyniosą z zebrania bo są zajęci dziećmi. Ale LICZY SIĘ FAKT ŻĘ BYLI. Cóż za pozerstwo

#203 Warmianka

Warmianka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 155 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 20:34

Ja pamiętam ten moment, gdy Organizacja zmieniła trochę pogląd na wykształcenie i zaczęła zachęcać do zdobywania wykształcenia, bo "przecież" wykształceni ludzie w Organizacji też potrzebni", to starsi pierwsi wysłali swoje dzieci na studia, a "szaraki" no cóż ... niezaradni i Organizacja naprodukowała takich "bezrobotnych"albo takich, którzy często zatrudniali się w firmach sprzątających albo listonoszy, którzy jeszcze szczycili się tym, że to pozwala im więcej czasu poświęcaćna służbę. A później byli krytykowani "czemu się nie uczyli jak byli młodzi, a teraz maja taką kiepską płacę".

Dodać jeszcze trzeba, że te firmy sprzatjące (dochodowe zresztą) zakładali co bardziej zaradni bracia, a kasę zarabiali na nich biedni pionierzy, ale cóż i tak byli szczęśliwi, ze mogą pracować dla braci, a nie dla "światusów". Jednak Ci "dobrzy bracia" często nie dawali im wolnego na zebrania czy kongresy, no bo ktoś musiał pracować...

#204 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2008-07-24, godz. 20:48

w Polsce są studia "hobbystyczne" np. pedagogika i dające konkretne pieniądze np. architektura oraz takie po których można mieć wszystko albo nie mieć nic np. ekonomia.

słyszałem ostatnio gorzki dowcip:
- co można zrobić po pedagogice?
- harakiri :(

#205 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 20:59

Ale w tym wszystkim trzeba pamiętać, żeby nie przeginać w drugą stronę. Organizacja zawsze miała jakieś ale do wykształcenia (raz większe, raz mniejsze), ale teraz poznałam ludzi, którym odbiło w drugą stronę. Mają jakieś tam mgr przed nazwiskiem i wydaje im się, że są Bóg wie kim. A życie pokazało, że są tym samym, kim większość z nas: czyli nikim szczególnym.

Znam takich, co lubili pomiatać ludźmi, jeden otarł się o postępowanie dyscyplinarne, drugi ma postępowanie dyscyplinarne (wcześniej żona odeszła z dziećmi, bo nie wytrzymała z takim oszołomem). Chłopczyk chciał być taki ważny, no i ma swoją "ważność": został bez rodziny, a jeśli postępowanie dyscyplinarne skończy się dla niego negatywnie, to w zasadzie zostanie bez perspektyw na pracę w zawodzie.

Jest takie powiedzenie: pnąc się po szczeblach kariery, nie patrz na nikogo z góry, bo nigdy nie wiesz, kogo spotkasz, lecąc w dół ...

A tak swoją drogą, to nie ma jak popaść ze skrajności w skrajność: z towarzystwa, które ma zawsze obiekcje do wykształcenia w towarzystwo, któremu odbiła woda sodowa ... ;)

#206 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 21:03

a ja tam lubię zmówić różaniec w towarzystwie niewykształconych moherowych beretów czy wypić piwo z kumplami po podstawówce...

i to że mam wykształcenie a od niedawna dużą kasiorę nie powoduje abym zaczął zadzierać nosa...

#207 Warmianka

Warmianka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 155 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 21:04

A czymże są w tej chwili studia magisterskie - koniecznością - tym czym za lat 70 - 80 matura, samo wykształcenie niczego nie zapewnia, każdy z nas pracuje z ludźmi, które mają różne tytuły przed nazwiskiem, ale czy one o czymś świadczą....

#208 malinowa7

malinowa7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 438 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 21:42

Dodać jeszcze trzeba, że te firmy sprzatjące (dochodowe zresztą) zakładali co bardziej zaradni bracia, a kasę zarabiali na nich biedni pionierzy, ale cóż i tak byli szczęśliwi, ze mogą pracować dla braci, a nie dla "światusów". Jednak Ci "dobrzy bracia" często nie dawali im wolnego na zebrania czy kongresy, no bo ktoś musiał pracować...

Dokładnie z taką sytuacją się spotkałam! Zaradni bracia jakoś nie przejmowali się "dniami ostatnimi" kupowali mieszkania i domy, pięknie je urządzali, wymieniali samochody na nowsze a wakacje spędzali sobie w egzotycznych krajach :). To był koniec lat 90-tych i było wtedy naprawdę trudno o pracę, szczególnie pionierom, którzy musieli przecież wyrobić sobie normy. Ci, których znałam pracowali nocami sprzątając np. przejścia podziemne (to było większe miasto),a umiłowani bracia płacili im grosze, albo zatrudniali na czarno lub tylko na umowę zlecenie, bez ubezpieczenia i prawa do urlopu. Takie to były czasy ;)

#209 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 21:53

... ale teraz poznałam ludzi, którym odbiło w drugą stronę. Mają jakieś tam mgr przed nazwiskiem i wydaje im się, że są Bóg wie kim. A życie pokazało, że są tym samym, kim większość z nas: czyli nikim szczególnym.

Ale odkrycie... gdzie Ty się wychowałaś? Przecież takich zawsze się znalazło nie mało i nawet bez mgr-a. Mnie to nigdy nie dziwiło bo takich się przynajmnije w moim życiu trochę spotkało.
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

#210 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2008-07-24, godz. 22:34

Ale odkrycie... gdzie Ty się wychowałaś? Przecież takich zawsze się znalazło nie mało i nawet bez mgr-a. Mnie to nigdy nie dziwiło bo takich się przynajmnije w moim życiu trochę spotkało.

Brrr ... to prawda: tacy ludzie są z mgr i bez mgr. Tak naprawdę tacy ludzie to koszmar. Mi zawsze podobało się też powiedzenie, żeby nie mieć o sobie wyższego mniemania niż należy. Jakoś tak to szło w ten deseń. A to poczucie pseudoważności chyba tak naprawdę bierze się z jakichś nieuleczonych kompleksów. Brrr ... ;)

#211 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 04:32

A czymże są w tej chwili studia magisterskie - koniecznością - tym czym za lat 70 - 80 matura, samo wykształcenie niczego nie zapewnia, każdy z nas pracuje z ludźmi, które mają różne tytuły przed nazwiskiem, ale czy one o czymś świadczą....

dokładnie ;-) to teraz tylko podstawa ;-) istotne w tym temacie jest to, że obecny rynek pracy wymusza ciągłe dokształcanie, a nawet zmienianie zawodów lub umiejętności ! …
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#212 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 05:50

istotne w tym temacie jest to, że obecny rynek pracy wymusza ciągłe dokształcanie, a nawet zmienianie zawodów lub umiejętności ! …

Dziś warto być człowiekiem renesansu ;)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

#213 Matrix

Matrix

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 51 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 07:55

Ofiarą systemu padł pewien starszy z mojego zboru, taki od dziecka w prawdzie. Obecnie dochodzi do paradoksalnej sytuacji, bo zdobywa wykształcenie średnie zaocznie... równolegle ze swoimi dziećmi. Sytuacja zawodowa zmusiła go do tego. Bo kiedy był czas na naukę ten „poprzestawał na rzeczach mniejszych”, czyli zawodówce. Przypadek ten zamyka usta i argumenty wszystkim tych, którym nie podoba się, są zgorszeni moją decyzją o kontynuacji nauki na studiach wyższych. Co ciekawe zauważyłem taką prawidłowość, że im niższe ktoś ma wykształcenie tym bardziej zaciekle zwalcza tych, którzy chcą zdobywać „wiedzę tego szatańskiego zepsutego świata”.

#214 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 08:13

... a czy wykształcenie (mam na myśli tytuł naukowy zwany „mgr”) daje dziś np. pewność, że w Polsce dostanie się dobrą pracę z dobrą kasą ?

Dobre wykształcenie daje. Mgr po wyższej szkole czegoś i czegoś w Pcimiu Dolnym - nie daje. Czyli jak wszędzie.
[db]

#215 Warmianka

Warmianka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 155 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 08:16

Tak naprawdę chodzi w tym nie o to, aby każdy kończył studia, bo znam wielu ludzi, którzy ich nie mają i świetnie sobie radzą, mają zawody, które pozwalają im mieć stałą pracę i mogą z niej utrzymać swoje rodziny.

Ale o to, że wpływa się na ludzi, aby ich nie kończyli.

O to, że idąc na studia ma ktoś "wyrzuty sumienia", że robi coś wbrew Jehowie i spotyka się z krytyką, jego wybór nie jest akceptowany i to może być powód jego "słabnięcia duchowego" --> brak akceptacji jego wyboru życiowego, a nie świeckie towarzysto i takie tam blebleble.....

Wiele osób nie podejmuje kształcenia i mówi, że robi to, aby poświęcić więcej czasu na służbę, a w głębi serca... a w głębi serca jest pragnienie dalszej nauki. Ja jestem takim przykładem.

Swiadectwo maturalne z "czerwonym paskiem", matura na średnią 4,9, ale na studia nie poszłam, bo i po co?? Choć moja mama "nie SJ" nalegała, prosiła, płakała, ja twardo nie, bo organizacja zaleca służbę pionierską... i tak zrobiłam. Koleżanki świeckie pukały się w czoło... co ja robię, że marnuję sobie zycie. A ja praca u braci w sklepie... pół etatu, oczywiście umowa fikcyjna na 1/4 etatu i takie tam (nie miejsce o tym pisać)
Gdyby nie moja NIEWIERZĄCA mama to pewnie z głodu bym umarła. Później gdy musiałam już podjąć pracę na cały etat i zrezygnować z pionierowania, to nie było pocieszenia, że i tak wiele zrobiłam, tylko że jak ja tak mogę rezygnować, pewnie osłabłam, świat mnie pociąga i takie tam. A jak nie pojawiałam się na zebraniach to :"napewno mam chłopa w świecie...tak usłyszałam os starszego". No cóż ..dałam sobie spokój, bo widziałam, że to prostak.
W końcu zdecydowałam się skończyć studia i dzięki Bogu, bo nie mam odczucia, że zmarnowałam życie.

#216 zamknietywsobie

zamknietywsobie

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 08:17

Co ciekawe zauważyłem taką prawidłowość, że im niższe ktoś ma wykształcenie tym bardziej zaciekle zwalcza tych, którzy chcą zdobywać „wiedzę tego szatańskiego zepsutego świata”.

To już prawie reguła.
I to mnie śmieszy najbardziej.Niestety wiedza tych ludzi na temat chociażby studiów wyższych opiera się wyłącznie na tym co przeczytają w mocno subiektywnej Strażnicy.
Sam jestem w sytuacji ,w której muszę walczyć z tymi co ciągle mi powtarzają jaki to edukacja(konkretnie studia wyższe) ma zły wpływ na młodego chrześcijanina.
Pewna siostra proponowała mi nawet ,żebym w RKB nabył umiejętności zawodowych,a ze studiami dał sobie spokój. :angry:

Użytkownik zamknietywsobie edytował ten post 2008-07-25, godz. 08:18

"Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących.Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, ty i ja, całkiem zwyczajnie." (R.Dawkins,"Rozplatanie tęczy")

#217 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 09:05

ten tajemniczy "RKB" to jakaś zawodówka budowlana czy nawet nie zawodówka?

#218 Warmianka

Warmianka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 155 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 09:13

RKB to Regionalne Komitety Budowlane - budują sale królestwa itp. Zadna szkoła tylko "wolontariusze",.

Użytkownik Warmianka edytował ten post 2008-07-25, godz. 09:14

#219 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 09:15

ten tajemniczy "RKB" to jakaś zawodówka budowlana czy nawet nie zawodówka?

Pracujesz na budowie za friko. Zadna szkola. (RKB - Regionalny Komitet Budowlany)
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#220 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-07-25, godz. 10:01

Nie zachęca siuę do zdobycia wykształcenia, ale jak Ewcia wspomniała, chcą mieć pośród siebie ludzi wykształconych, tylko takie nabytki, które wykształciły się w świecie i dopiero później poznały prawdę. W oczach świadków, posiadanie w zborze takiej wykształconej osoby , świadczy o tym, że TO MUSI BYC PRAWDA skoro nawet takie mądre osoby zostają swiadkami :) Szkoda, ze nigdy nie zastanowili się, dlaczego większość tych którzy idą na studia odchodzi :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych