Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie macie alternatywy

• Please log in to reply
265 replies to this topic

#101 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-02-12, godz. 21:29

jak czytam HC to może też bym dał się nabrać, ale jeszcze myślę samodzielnie :D
pozdrawiam Andrzej

#102 Profanka

Profanka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 487 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 00:00

Wciąż się porównuje zbory do KK . Ze to niby lepsze są.. A nie mówiłam ,że o to chodzi kto ma rację???. A tymczasem nikt może jej nie mieć . Władza to ponoć łakoma rzecz... I gdy istnieje pokusa zdobycia jej to zawsze znajdzie sie taki co ją zagospodaruje. Czemu Homme nie odniósł sie do mojego stwierdzenia że tworzy się kler ŚJ. Bo pewno sam jest już jego członkiem lub kandydatem (sługa pom itd.)
Przecież kapłan zawsze lepiej wie. Nie musi mieć specjalnych szat ani piuski na głowie lecz ten ton.. :o . Ton wyższości jaki pobrzmiewa w postach Homme jest irytujący , a On o tym wie...lecz lubi to. Znam takiego brata , który stwierdził wprost ,że czuje sie lepszy od reszty ciemnych ludzi(Katolików). Takich lepszych jest sporo. Sporo jest również lepszych od reszty głosicieli . O jednym mówił nawet Pan Jezus (Dzięki Ci panie ,że nie jestem jak inni ludzie ; poszczę ....daję dziesięcinę..itd..). :o
... I poznacie prawdę , a prawda was wyswobodzi ... Cóż to jest prawda?

#103 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 02:15

Wciąż się porównuje zbory do KK . Ze to niby lepsze są.. A nie mówiłam ,że o to chodzi kto ma rację???. A tymczasem nikt może jej nie mieć . Władza to ponoć łakoma rzecz... I gdy istnieje pokusa zdobycia jej to zawsze znajdzie sie taki co ją zagospodaruje. Czemu Homme nie odniósł sie do mojego stwierdzenia że tworzy się kler ŚJ. Bo pewno sam jest już jego członkiem lub kandydatem (sługa pom itd.)
Przecież kapłan zawsze lepiej wie. Nie musi mieć specjalnych szat ani piuski na głowie lecz ten ton.. :o . Ton wyższości jaki pobrzmiewa w postach Homme jest irytujący , a On o tym wie...lecz lubi to. Znam takiego brata , który stwierdził wprost ,że czuje sie lepszy od reszty ciemnych ludzi(Katolików). Takich lepszych jest sporo. Sporo jest również lepszych od reszty głosicieli . O jednym mówił nawet Pan Jezus (Dzięki Ci panie ,że nie jestem jak inni ludzie ; poszczę ....daję dziesięcinę..itd..). :o

Porownania do KK to punkt odniensienia w naszej szerokosci geograficznej i najlepszy dowod na ze religia moze byc i jest opium dla pewnej czesci ludzkosci .

Istnieja ludzie ( nie pisze bracia ) majcy na celowniku wladze raczej niz cos innego , poznalem ich sporo przez ponad 20 lat odkad zostalem SJ i to jakos oni sie zmienili albo juz ich nie ma w zborach i moze tu teraz pisza o Jezusie i braku potrzeby jakiejkolwiek organizacji , skoro organizacja SJ ich klerowania nie potrzebowala ?

Nie , nie jestem straszym , ani nawet sluga , jestem za to AZ Glosicielem
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#104 Ma

Ma

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 417 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 08:31

Byłam kiedyś na jakimś wekendzie gdzieś tam pod warszawą , zaprosili mnie zainteresowani. Graliśmy w piłke, łaziliśmy po lesie a wieczorem przyjechał taki braciszek straszy funkcją choć młody wiekiem. Rozmowa była na temat młodzieży i ten starszy powiedział takie słowa " jak to dobrze, że my nie jesteśmy tacy jak oni." Przypomniały mi sie wówczas słowa faryzeusza modlącego sie do Boga " jak to dobrze Boże ze nie jestem jak ci poborcy podatkowi".
No cóż jesteś bardzo do niego podobny, pycha i duma cię rozpiera. Słudzy bozy o których czytamy w Biblii mieli zupełnie inne podejście, nie wywyższali sie, nie uważali za lepszych od innych, przejawiali pokorę. A u Ciebie gdzież jest pokora? I jak możesz być sługa bozym nie mając tej jednej z najwazniejszych cech.
Lepiej nic już nie mów bo swoimi słowami tylko kompromitujesz swoja religię.
Ma

#105 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 08:51

Przypomniały mi sie wówczas słowa faryzeusza modlącego sie do Boga " jak to dobrze Boże ze nie jestem jak ci poborcy podatkowi".

a teraz zapodam Bajkę o sowie Aleksandra Fredry - kto czyta niech rozumie i wyciągnie wnioski ;-)

Głupie wszystkie ptaki! -
Rzekła sowa.
Na te słowa
Jaki taki
Dalej w krzaki;
Miłość własną na i ptak.
Ale śmielszy stary szpak
Gwiznie, skoczy
Jej przed oczy
I zapyta jejmość pani,
Z jakich przyczyn wszystkich gani.
- Boście ślepi. - Bośmy ślepi?
A któż widzi lepiej?
- Ja, bo bez słońca pomocy
Widzę w nocy. -
Na to odrzekł stary szpak:
- Widzieć zawsze wszystkim wspak
To nie chluba,
Sowo luba.

Możeś mądra - niech tak będzie,
Lecz twą mądrość kryje cień,
A tymczasem słychać wszędzie:
Każda sowa głupia w dzień!
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#106 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 10:15

No cóż jesteś bardzo do niego podobny, pycha i duma cię rozpiera. Słudzy bozy o których czytamy w Biblii mieli zupełnie inne podejście, nie wywyższali sie, nie uważali za lepszych od innych, przejawiali pokorę.

Ta "pycha i duma" z tego iz pierwsi chrzescijanie wyrozniali sie z otaczajacego tlumu przejawia sie rowniez na biblijnych stronach :

Ef 5:8 Bw "Byliście bowiem niegdyś ciemnością, a teraz jesteście światłością w Panu. Postępujcie jako dzieci światłości,"

Rz 6:20 Bw "Gdy bowiem byliście sługami grzechu, byliście dalecy od sprawiedliwości."

Mt 5:14 Br "Wy jesteście światłem dla całego świata.

Nie rozpiera nas pycha i duma , jestesmy swiadomi tego ze nie bedac nadludzmi wyrozniamy sie z tlumu poprzez aplikowanie ( nieraz nieudolne ale jednak czynienie w tym kierunku stran ) paraw Bozego zawartego nie w tradycjach ludzkich , przemysleniach ludzkich a w Pismie Swietym .

Tytulem zarzutow powyzszych , sludzy bozy byli dumni z tego ze byli Slugami Bozymi , ale przejawiali rowniez pokore ( z nielicznymi wyjatkami ktore rowniez i dzisiaj sie zdarzaja niestety )
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#107 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 10:36

A może spojrzymy na tę Waszą organizację od wewnątrz? I czym się wyróżniacie? Nadinterpretacją pisma, monopolem na prawdę, zakłamaniem i manipulowaniem ludźmi.
Trzeba Wam przyznać, że potraficie stwarzać piękne pozory: wspaniałej, miłującej się wzajemnie organizacji ściśle przestrzegającej nakazów Stwórcy o nieskazitelnej moralności. Może to jednak O WAS Jezus pisał, że jesteście jak groby pobielane...? Tego nie wiem, bo przecież TYLKO WY wiecie najlepiej, jak rozumieć Pismo ;)
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#108 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 12:24

Dziekuje za przyznanie się do winy.

Aplikujemy co za piekne słowo. Niniejszym określeniem przyznałeś się do stosowania praktyk typowych dla sekt. Człowieku ty myslisz co piszesz? Ty bardziej szkodzisz SJ niż im pomagasz.....
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#109 Ma

Ma

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 417 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 13:01

Tytulem zarzutow powyzszych , sludzy bozy byli dumni z tego ze byli Slugami Bozymi , ale przejawiali rowniez pokore ( z nielicznymi wyjatkami ktore rowniez i dzisiaj sie zdarzaja niestety )

Świadkowie do tych pokornych niestety nie należą ani ty z nimi. jest w was tylko niesamowita pycha i wywyższanie się a ty jesteś w tym chyba jednym z najlepszych.
Jezus nie przejawiał pychy, nie był zarozumiały, coś daleko odbiegliscie od jego nauki. Ma
Ma

#110 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 13:07

Nie rozpiera nas pycha i duma , jestesmy swiadomi tego ze nie bedac nadludzmi wyrozniamy sie z tlumu poprzez aplikowanie ( nieraz nieudolne ale jednak czynienie w tym kierunku stran ) paraw Bozego zawartego nie w tradycjach ludzkich , przemysleniach ludzkich a w Pismie Swietym .

znam wiele przypadków ze to "aplikowanie" jakoś Wam nie wychodzi! często jesteście gorsi od najgorszych padalców tego świata!

2Kor 12:20 Bw "Obawiam się bowiem, że gdy przyjdę, zastanę was nie takimi, jakimi bym chciał i że wy również nie znajdziecie mnie takim, jakim chcielibyście, lecz że może będą swary, zazdrość, gniew, zwady, oszczerstwa, obmowy, nadymanie się, nieporządki;"
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

#111 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 13:58

Zgaduj zgadula co nam odpowie HC? :D . A KATOLICY TO TEŻ NIE SĄ LEPSI I ODESZLI OD NAUKI JEZUSA :P . Uprzedzając odpowiedź dodam tylko, że katolicy wcale nie roszczą sobie monopolu na nieomylność i NAJLEPSZE rozumienie Pisma. I to "drobna" różnica B) .
Stężenie pychy wśród SJ jest przeogromne. Najlepiej mogą przekonać się o tym "urodzeni w prawdzie", którym od maleńkości wbija się w mózg teorię o rzekomym byciu "ponad tym swiatem". A później, w dorosłym życiu? Rozgoryczenie, kłopoty z adaptacją i z samym sobą...
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#112 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 20:46

bo to jest tak, wiekszość katolików ma wszystko w d...pie, a większość SJ ma wszystko i innych w d...pie

#113 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 22:06

Dziekuje za przyznanie się do winy.

A ktoz jest bez winy ??

#114 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 22:16

Świadkowie do tych pokornych niestety nie należą ani ty z nimi. jest w was tylko niesamowita pycha i wywyższanie się a ty jesteś w tym chyba jednym z najlepszych.
Jezus nie przejawiał pychy, nie był zarozumiały, coś daleko odbiegliscie od jego nauki. Ma

Brak zgody na kompromis bywa nazywany pycha przez tych co z kompromisu uczynili swoj styl zycia .............................

Jaki zwiazek pomiedzy waszymi aktualnymi wierzeniami istnieje ??

Szczerosc i twarda mowa bywa nazywana pycha ................

Nie mam zamiaru dla czyjejkolwiek przyjemnosci wygladzic ewangelii i powiedziec / napisac dla przykladu

tak , masz racje panie x ze Maryja jest posrednikiem posrednika i zbawicielka nasza bo Jezus nie dal rady nasz zbawic .

tak , masz racje panie y ze nie ma sensu istnienie jakiejkolwiek organizacji bozej i ze Jehowa sie wycofal z takich pomyslow bo ani zydzi ani pierwsi chrzescijanie sie nie sprawdzilkli , po prostu Bog sie pomylil

tak , masz racje panie z ze nie ma sensu glosic od drzwi do drzwi bo to ludzi stresuje kiedy mowi sie im takie rzeczy

tak masz racje ..............................

kochalibyscie mnie mowiac " oooo to jest postepowy SJ "

#115 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-02-13, godz. 23:16

A może zamiast popadać w takie skrajności po prostu przyjąć postawę: "znam i szanuję Twoje poglądy, choć się z nimi nie zgadzam. Myślę, że obaj mamy sporo racji, choć trudno określić, kto z nas więcej"???

To może być dla rasowych SJ zbyt trudne, niestety... Taka postawa wymaga "niebezpiecznej" otwartości umysłu. A stamtąd już tylko krok ku szatańskim otchłaniom tego systemu rzeczy :D

"Rejs"

#116 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 00:21

"znam i szanuję Twoje poglądy, choć się z nimi nie zgadzam.

Moge powiedziec jedynie :
Znam i sie z nimi nie zgadzam , szanuje twoje prawo do posiadania takiego a nie innego pogladu . ale samego pogladu nie szanuje :-(

#117 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-02-14, godz. 00:44

no własnie. Nie szanuje cudzych pogladów, a stad już tylko krok do nieszanowania człowieka.

#118 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 03:26

no własnie. Nie szanuje cudzych pogladów, a stad już tylko krok do nieszanowania człowieka.

O czym tu niektorzy plota za glupoty , jestesmy na forum o sprawach religijnych i niestety ale tworca chrystianizmu nie szanowal nigdy wszelkich pogladow religijnych , no a juz NA PEWNO nie czynila tego sekta katolicka

Takie teksty to pod publiczke ( ale ta glupia i naiwna )

#119 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 08:29

... sekta katolicka ...

?! nie słyszałem ;-)

#120 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 09:22

W czasach, gdy działali pierwsi chrześcijanie, istniały nieco inne realia społeczno-kulturowe. Ślepe wpatrywanie się we WSZYSTKO, co się tyczy I w. n.e. jest niedorzeczne. Obecnie wyznacznikiem kultury jest właśnie TOLERANCJA i SZACUNEK do drugiego człowieka. To postawy humanizmu, który narodził się w naszej kulturze w czasach renesansu.

HC, a nie wiesz przypadkiem, że Jezus kazał miłować również nieprzyjaciół? Czy to miłowanie nie jest tożsame z okazywaniem im szacunku? Jak tak dalej pójdzie, to nie wiem, co tu jeszcze wyczytam o wartościach chrześcijańskich... <_<. Pewnie cały Kościół to jedno wielkie "działanie pod publiczkę" ;) .

"Rejs"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych