Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie macie alternatywy

• Please log in to reply
265 replies to this topic

#121 Ma

Ma

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 417 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 09:35

O czym tu niektorzy plota za glupoty , jestesmy na forum o sprawach religijnych i niestety ale tworca chrystianizmu nie szanowal nigdy wszelkich pogladow religijnych , no a juz NA PEWNO nie czynila tego sekta katolicka

Takie teksty to pod publiczke ( ale ta glupia i naiwna )

Twórca christianizmu przedewszystkim szanował ludzi, wszystkich ludzi niezależnie od tego jakie mieli poglady religijne a wy nie szanujecie nikogo oprócz samych siebie. Dlatego też nie jesteście dla mnie i myślę że dla wielu ludzi także prawdziwymi chrześcijanami.
Jak się nawet na tym forum wypowiada jakiś katolik, protestant czy były swiadek nie ma w jego wypowiedziach takiego jadu jak w wypowiedziach swiadków, którzy wszystkich po kolei obrzucają wyzwiskami lub conajmniej wyrażaja się o innych lekceważąco i wszystkich pakują do jednej beczki z rozpustnikami, wszetecznicami itp. Kiedyś spotkałam na jakimś forum Miriam, swiadka Jehowy, której wypowiedzi były tak obraźliwe dla innych że będąc jeszcze formalnie w organizacji i zastanawiając się co ze soba zrobić zaczęłam dostrzegać jakimi jesteście ludźmi. Miriam to była jedna z osób, podobnych było wielu, nie pamiętam jednak ich nicków. Twoje wypowiedzi na tym forum upewniaja mnie, ze dobrze zrobiłam odchodząc od tej organizacji. Ma
Ma

#122 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-02-14, godz. 10:08

Stefanie, ja nie pisałem, że Jezus szanował wszelkie poglady ani że tolerancyjnie przyklaskiwał faryzeuszom. Pisałem, że cienka jest granica, pomiędzy brakiem szacunku dla ludzkich pogladów a brakiem szacunku dla samych ludzi.

Ktos, kto publikuje publikacje dla masowego odbiorcy, musi liczyć się z tym, że ta granica będzie łatwo przekraczana. Jesli ktos wali w Kosciół Katolicki jak w bęben, to musi się liczyć z tym, że wywoła to nie tylko niechęć do doktryn, ale także niechęć do konkretnych ludzi. Autorzy nie moga zasłaniać się, że 20 stron dalej napisali cos o miłosci blizniego. Oczywiscie, osadzi ich Bóg Wszechmocny, a nie ja.

A jak wyglada w praktyce, szacunek SJ do innych ludzi?

Komentujac obłudę faryzeuszy, Strażnica przytoczyła kiedys szokujacy werset z Talmudu, który zabrania zostawiania owiec na noc w domu goja (nie-żyda), motywujac, że niewierzacy mogliby użyć owieczkę do wynaturzonych praktyk seksualnych. Biorac pod uwagę, jak rzadko takie zboczenia występuja, muszę przyznać strażnicy rację, że potępiła takie myslenie, jako zbyt panikarskie i nacechowane uprzedzeniami.

Mogłoby się więc wydawać, że SJ będa inni, lepsi, tzn. mniej uprzedzeni do innych ludzi.

A jak reaguja rodzice SJ, jesli syn lub córka nawiaże bliska relacje uczuciowa, z osoba płci odmiennej, spoza zboru? Pierwsze skojarzenie: deprawacja. Taki "filistyn" nie mysli przecież o niczym innym, jak tylko o zdjęciu majtek ich dziecku! Skala rozpętanej histerii bywa tragikomiczna, zwłaszcza w wypadku 10-13 letnich dzieci.

W wypadku osób nieco starszych, zagrożenia moralne staja się bardziej realne, ale wtedy rownież reakcje rodziców SJ ukazuja niechęć i obrzydzenie pod adresem konkretnych ludzi. Dobrze prowadzącej się, młodej katoliczce, która zakochała się w SJ, naprawdę trudno jest zrozumieć, dlaczego rodzice chłopaka na dzień dobry traktują ją jak dziwkę, co widać w każdym ich spojrzeniu i grymasie twarzy.

Czy naprawdę nigdy nie widziałeś, Stefanie, takich reakcji?

A z innej dziedziny: naprawdę, nigdy nie widziałes wychowanych "w prawdzie" swiadków Jehowy, którzy na widok kapłana lub zakonnicy spluwaja z obrzydzeniem na ziemię? Nigdy nie słyszałes, jak SJ "z rozpędu", potrafia nawet na zebraniu, w oficjalnej odpowiedzi, użyć okreslenia "te obrzydliwe klechy"? Jak myslisz, czy strażnica mogła przynajmniej częsciowo przyczynić się do budowania takich uprzedzeń?

#123 cara

cara

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1049 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 16:13

Kilka już stron wcześniej zamieściłam swoją opinię, po której odezwał się Homme z pytaniem, czy krytyka była kierowana do niego. Nie mogę zacytować dokładnie tych słów, ponieważ kot mi zjadł kabelek od myszki, a samą klawiaturą nie umiem zaznaczyć wybranego tekstu.

Otóż nie, drogi Homme, treść Twoich postów krytykują ci, kórzy mają wiedzy wiecej ode mnie i są kompetentni w sprawie wersetów, tudzież ich zrozumienia. Moja opinia to całokształt ujęty w słowa- obserwatora niezależnego.
Twoja teoria o kółku wzajemnej adoracji pośród połamanych serc nie ma wiele ze mną wspólnego, jako iż nie jestem katoliczką, ani nie byłam SJ. Wbrew Twojemu zdaniu, nie lubuję sie w czytaniu obelg lecących na świadków, tym bardziej cieszę się, że takie są tu jedynie incydentalne. Wszelkie zarzuty, jak to już było nieraz wspominane i podkreślane, są kierowane do WTS [i tak też ja to odbieram].

Powtarzam raz jeszcze- mówię o całokształcie- przepychanka wersetowa mnie nie interesuje, bardziej wydzwięk emocjonalny. A ten nie jest pozytywny wśród, momentami, żenujących epitetów.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)
cara.
Nie zgadzam się z polityką cichego banowania użytkowników forum.

#124 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 18:13

HC, a nie wiesz przypadkiem, że Jezus kazał miłować również nieprzyjaciół?

Oczywiscie , sam milowal swoich nieprzyjaciol , chodzil do nich do synagogi aby im glosic ewangelie ............ aby mogli sie nawrocic i zyc ........ ale NIGDY jego milosc nie zostala okazana poprzez cicha nawet zgode na ich postepowanie i nauki niezgodne z tym co zawarte bylo w Pismie
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#125 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 19:30

To co Stefan napisał, tylko pozornie jest prawdziwe. Zasugerował nam bowiem, że Jezus zajmował się wyłącznie agitacją do nowej religii. Jezus oprócz ewangelizacji, uzdrawiał chorych. ŚJ nie interesują się losem ludźmi, którym nie można wcisnąć makulatury. ŚJ nawet przez myśl nie przejdzie, aby zająć się jakąś akcją charytatywną.

A w dzień sądu ostatecznego, ŚJ usłyszą: "Byłem głodny, a wy zamiast jedzenia, daliście mi strażnicę."

#126 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 20:06

w dzień sądu ostatecznego, ŚJ usłyszą: "Byłem głodny, a wy zamiast jedzenia, daliście mi strażnicę."

no właśnie ;-) zawsze uważałem, ze ci co duzo gadaja mało robią ;-)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#127 kania

kania

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 76 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 20:27

Do Homme
Racje masz gdy piszesz,że Jezus nie poszedł na kompromis i nie godził sie na nauki sprzeczne z Biblią On był Synem Bożym i zostawił nam wzór , ale my ludzie niedoskonali nie mamy prawa nazywac innych faryzeuszami grobami pomoitem żmijowym ,bo sądzić bedzie nas wszystkich Bóg a wiesz jak mamy zabijac swoich nieprzyjaciół i jest to dopuszczone w Biblii a nawet Bóg tak robi? Czyniąc ich naszymi przyjaciółmi ale wtedy tak bedzie jak bedziemy mieć czyste pobudki i pragnienie aby takich ludzi przyciągnąć do Bożej miłości a nie wytykając im ich grzechów czy według nas złej celowej interpretacji Biblii bo oni tez mogą ci wykazac ,ze się mylisz i to bardzo i wprowadzasz innych w maliny ucząc wielu według nich fałszywych nauk a wiec jak dojść do prawdy ? Szukając w Biblii i w faktach naukowych historycznych archeologicznych itp .Bo czy winny jest pan Kowalski ,ze wierzy w Trójce czy cos tam innego czy raczej jego przewodnicy duchowi są odpowiedzialni za takie fałszowanie słowa czy ty jestes odpowiedzialny ,ze niewolnik raz uczy tak a innym razem zmienia światło najlepiej na to co było kiedys obowiązujące np.zmartwychwstanie sodomy i gomory powiedz szczerze czy światło o kozach i owcach roku 1914 itp uwazasz za bezbłędne prawdy wiary czy tez za pewna interpretacje może omylną za którą się wyklucza gdy nie przejawia sie bezwzględnej ufności ? Czy naprawdę uważasz ,ze nie ma problemu? Pozdrawiam Kania

#128 Kris

Kris

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 201 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 20:36

No własnie jak to jest ze jedni mają prawo się mylić ale zabraniaja tego innym.
gdzie jest
zniszczone ziarenko piasku
którego nikt już nie pokocha
którego nikt już nie skrzywdzi
los?
zabrał mu uśmiech
otarł wszelką łzę
szukam go
w ciemnościach
na skraju czasu
tam gdzie wieczność
ma swą przepaść...

#129 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-02-14, godz. 21:28

Po raz kolejny nasz ulubiony PAN HC (żeby nie było, że się spoufalam ;) ) daje nam dowód chrześcijańskiej skromności, porównując SIEBIE do Jezusa :D . No, moje gratulacje. Chrystus był i jest dla wielu z nas wzorem i ideałem, którego wprawdzie nie da się osiągnąć, ale trzeba próbować.
Poza tym, wracając do poprzedniego wątku, trzeba pamiętać o REALIACH tamtej epoki. I o tym, że chrześcijaństwo było faktycznie czymś totalnie nieprzystającym do tej epoki. To był novum, które nie mieściło się w umysłach ówcześnie żyjących ludzi. Dlatego pewne działania i osądy Chrystusa mogły być nawet radykalne.
Dziś o wiele ważniejsza jest tolerancja i dialog między religiami. O wiele większe znaczenie ma chęć zrozumienia drugiego człowieka niż stawianie się na pozycji ex catedra (z powodu znajomości kilkunastu wersetów)...
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#130 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 17:33

Jezus oprócz ewangelizacji, uzdrawiał chorych.

po co Jezus przyszedl na Ziemie ?? w wyszukiwarce Biblia Internetowa 4.8.1 po wpisaniu slowa "przyszedł" znajdujemy jedynie nastepujace owody jego przyjscia :

Mt 5:17 Bp "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić."
Mt 9:13 Bp "Zrozumiejcież wreszcie, co to znaczy? 'Miłosierdzia chcę bardziej niż ofiary'. Bo nie przyszedłem wzywać sprawiedliwych, ale grzeszników."
Mt 10:34 Bp "Nie sądźcie, że przyszedłem na ziemię, aby przynieść pokój. Nie przyszedłem, aby przynieść pokój, ale miecz."
Mt 10:35 Bp "Bo przyszedłem poróżnić syna 'z ojcem, a córkę z matką i synową z teściową'."
Mk 1:38 Bp "A on im mówi: - Chodźmy gdzie indziej, do sąsiednich miejscowości, abym i tam mógł głosić (ewangelię), bo po to przyszedłem."
Mk 2:17 Bp "Kiedy Jezus to usłyszał, mówi im: - Zdrowi nie potrzebują lekarza, ale chorzy. Nie przyszedłem wzywać sprawiedliwych, ale grzeszników."
Łk 5:32 Bp "Nie przyszedłem wzywać do nawrócenia sprawiedliwych, tylko grzeszników."
Łk 12:49 Bp "Przyszedłem rzucić ogień na ziemię i pragnę tylko tego, aby już zapłonął."

Dlaczego Jezus uzdrawial chorych i przywracal do zycia ? :
Mateusza 8:16 Z nastaniem wieczora przyprowadzono Mu wielu opętanych. On słowem wypędził złe duchy i wszystkich chorych uzdrowił. 17 Tak oto spełniło się słowo proroka Izajasza:
On wziął na siebie nasze słabości
i nosił nasze choroby

lub
Mt 8:17 Bg "Aby się wypełniło, co powiedziano przez Izajasza proroka, mówiącego: On niemocy nasze na się wziął, a choroby nasze nosił."

lub
Mt 8:17 Bb "Aby się wypełniło co jest rzeczono przez Ezajasza proroka mówiącego: Onci niemocy nasze przyjął i choroby nosił."

Nie znalazlem wiec wersetu na dowod aby Jezus uzdrawial dla uzdrawiania , wszak i tak ci uzdrowieni i zmartwychwstali kiedys umarli....
Jezus uzdrawial aby wypelnily sie proroctwa i aby udowodnic ze jest w stanie przywracac do zycia i zdrowia ...........................

Łk 12:51 Bp "Sądzicie, że przyszedłem, aby przynieść pokój na ziemi? Ależ nie - mówię wam - raczej rozdwojenie!"

J 1:31 Bp "Ja Go nie znałem. Lecz po to przyszedłem chrzcić wodą, aby On został objawiony Izraelowi."
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#131 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 17:43

w dzień sądu ostatecznego, ŚJ usłyszą: "Byłem głodny, a wy zamiast jedzenia, daliście mi strażnicę."

<ŚJ nie interesują się losem ludźmi, którym nie można wcisnąć makulatury>

Nie zauwazylem aby SJ wciskali komus makulature , makulature mozna z zyskiem sprzedac w punktach skupu .... a co jest a nie jest makulatura pozostawmy do osadu kazdemu jej ( Straznicy ) czytelnikowi z osobna .

<ŚJ nawet przez myśl nie przejdzie, aby zająć się jakąś akcją charytatywną>

Jezus pozostawil swoim uczniom wiele zadan a szczegolnie wazne bylo nasladowanie go w tym czemu poswiecil sie przede wszystkim i bylo to gloszenie dobrej nowiny o Krolestwie ....
Jezus co prawda uzdrawial i mnozyl pokarm a nawet wino , lecz nigdzie nie jest napisane ze przyszedl aby ( w owczesnym czasie ) zlikwidowac , ubostwo , bezdomnosc lub inne symptomy tego swiata .

Wiem ze niektorzy ludzie oburzajacy sie na SJ za to ze pozwalaja sobie na osadzanie swoich wspolwyznawcow , jak wiec Ci oburzajacy sie na potraktuja slowa w ktorych taki ktos pozwala sobie ustalac co uslysza SJ w czasie sadu ?

<w dzień sądu ostatecznego, ŚJ usłyszą: "Byłem głodny, a wy zamiast jedzenia, daliście mi strażnicę.">

Chyba nie uslysze na tym forum slow oburzenia za to iz ktos pozwala sobie decydowac za Boga co od niego uslysza SJ ...............

Ciekawe .................................

#132 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 17:46

Po raz kolejny nasz ulubiony PAN HC (żeby nie było, że się spoufalam ;) ) daje nam dowód chrześcijańskiej skromności, porównując SIEBIE do Jezusa

?????????????????????????????????????????

nie czytalem tych swoich zwojow chyba :lol:

#133 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 17:52

Dziś o wiele ważniejsza jest tolerancja i dialog między religiami.

Musze jeszcze raz przeczytac nauki Jezusa aby sie do tego przekonac i znalezc dowody na to ze tworca chrzescijanstwa do tego zachecal
No ale moze to jest w tych zwojach ktore otrzymali wszyscy oprocz SJ ??

prosze o podanie nam tych urywkow wypowiedzi Jehowy albo Jezusa albo jakiegos oficjalnego proroka abym nie traktowac musial tych slow jako pewnego rodzaju zartu ekumenicznego ......................................

Sorry wlasnie zrozumialem to fakt ze DZISIAJ o wiele wazniejsza jest tolerancja i dialog między religiami.

jezeli to DIZSIAJ jest O WIELE WAZNIEJSZA , zanczay ze nie byla wazna w przeszlych czasach , czyli nie sa to slowa ani mysli JC lub jego uczniow , w takim razie czyja ???

#134 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 18:08

Stefanie, Twoja demagogia nic nie zmieni.

Piszesz, że ja "decyduję za Boga", co mają usłyszeć ŚJ...

To nie ja, tylko Jezus, sformułował przypowieść o owcach i kozłach. I to Jezus podał kryteria oceny, które będzie stosował. Jeśli moja wypowiedź zaprzecza kryteriom ewangelicznym z tej przypowieści, pokaż mi mój błąd palcem. Jeśli nie zaprzecza, to odpuść sobie.

#135 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 18:47

pokaż mi mój błąd palcem. Jeśli nie zaprzecza, to odpuść sobie.

Mk 8:12 Bb "Tedy serdecznie westchnąwszy w duchu swem, rzekł: Przeczże naród ten znaków żąda? Zaprawdę powiedam wam: Żadenci znak nie będzie dan narodowi temu."

#136 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 19:11

A jaki jest związek tego wersetu z tematem?

Czyżby prośba o to, aby Stefan pisał z sensem i na temat, była prośbą o cud? :D

#137 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 19:19

Dziś o wiele ważniejsza jest tolerancja i dialog między religiami.

Musze jeszcze raz przeczytac nauki Jezusa aby sie do tego przekonac i znalezc dowody na to ze tworca chrzescijanstwa do tego zachecal
No ale moze to jest w tych zwojach ktore otrzymali wszyscy oprocz SJ ??

prosze o podanie nam tych urywkow wypowiedzi Jehowy albo Jezusa albo jakiegos oficjalnego proroka abym nie traktowac musial tych slow jako pewnego rodzaju zartu ekumenicznego ......................................

Sorry wlasnie zrozumialem to fakt ze DZISIAJ o wiele wazniejsza jest tolerancja i dialog między religiami.

jezeli to DIZSIAJ jest O WIELE WAZNIEJSZA , zanczay ze nie byla wazna w przeszlych czasach , czyli nie sa to slowa ani mysli JC lub jego uczniow , w takim razie czyja ???

Oczywiście, że DZISIAJ. Nie strugaj wariata, Panie HC. Wszyscy dobrze wiemy, że za czasów Jezusa nie istaniało pojęcie ekumenizmu, bo były inne uwarunkowania społeczno-religijne. Podobnie jak nie istaniała idea humanizmu (lecz jej podstawy). Od tego czasu minęło 2000 lat, czy tak to trudno zrozumieć? Czy w Biblii jest coś napisane o internecie? A może o oglądaniu MTV? Zmieniły się proprytety, również jeśli chodzi o podejście o drugego człowieka. A słowa Jezusa bez problemów można odnieść do ekumenizmu. Proponuję powrót do I klasy gimnazjum w celu intensywnych korepetycji z historii.
Czuję się zażenowany, że muszę pisać taki słowa... Gdybym musiał mojej 6-letniej córce tłumaczyć te kwestie, nie byłoby w tym nic dziwnego. Niestety, przykład Pana HC dobitnie dowodzi, w jaki sposób WTS pierze mózgi swoim współwyznawcom. Nie pozostaje nic innego, jak tylko modlić się o zdrowie duchowe tych nieszczęśników.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#138 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 20:08

Zmieniły się proprytety, również jeśli chodzi o podejście o drugego człowieka. A słowa Jezusa bez problemów można odnieść do ekumenizmu.

teraz wiem juz ze nie ma sensu w stosunku do wypowiedzi niektorych ludzi uzywac autorytetu biblii ................... bo dla niektorych nie jest juz ona autorytetem ..................................

Ludzie maja do tego prawo ...........................................

i do chodzenia z faja po ulicach rowniez ...........................

#139 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-02-15, godz. 20:22

Dla niektórych Biblia pewnie nie jest autorytetem, dla mnie na pewno jest. A wzmiankę o chodzeniu z fają traktuję jak wywieszenie białej flagi. :P

"Rejs"

#140 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-02-15, godz. 22:17

homme_curieux Post: 2006-02-15 20:47
homme_curieux napisano 2006-02-15 22:08
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: