Skocz do zawartości

Zdjęcie

Armagedon zaczął się w roku 1997

• Please log in to reply
93 replies to this topic

#61 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-03-22, godz. 20:07

Faktycznie, to wszystko wygląda na niezły pasztet... W dużej mierze ruch może być po stronie Resortu Obrony, jeśli sprawa zrobi się głośna. Obawiam się jednak, że więcej mogą na tym wszystkim stracić potencjalni poborowi oraz osoby wezwane na ćwiczenia rezerwy... No nic, zobaczymy, co z tego będzie.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#62 jasia_w

jasia_w

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 11 Postów

Napisano 2006-03-22, godz. 20:10

Ja już czytając wszystkie wypowiedzi widze tu wielki Armagedon.Bracia jeszce ktorzy nieodeszlii ktorzy odeszli i ci co mają przyjsc Zjednoczcie sie bo zle jest

jeszcze raz powiadam zjednoczcie sie ,a chłopy oczywiscie do woja wszyscy bez roznicy pozdrawiam :D

#63 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-03-22, godz. 21:16

...czyli, Artur to Twoje "odkrycie", o ile dobrze zrozumiałem tyczy kwestii służby wojskowej ? Nadarzyn wystawia bezprawnie, lewe zaświadczenia ?
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#64 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-03-22, godz. 22:38

Nie tylko tego.

Bezprawne jest też ubezpieczenie członków rodziny Betel. Ale tu sprawa jest prosta, po prostu skoro to nie duchowni a pracownicy, to zarząd będzie musiał dopłacić te kilka milionów,

No i żadnej tajemnicy spowiedzi of course!
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#65 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 04:36

no tak skoro to nie duchowni to pracownicy, a to juz inna bułka ;-) i to duza! czyli de facto powinni miec na głowie nie tylko ZUS i US, ale też PIP ;-)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

#66 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 06:09

Ale tu sprawa jest prosta, po prostu skoro to nie duchowni a pracownicy, to zarząd będzie musiał dopłacić te kilka milionów,

Pracownicy?

A skąd to wiesz? Żeby być pracownikiem, trzeba byc zatrudnionym na podstawie umowy o pracę (powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę).

To że nie są duchownymi nie czyni ich jeszcze pracownikami. Są po prostu zwykłymi ochotnikami (tzn. najprawdopodobniej, bo ja też nie wiem, czy Nadarzyn ich tam jakoś zatrudnia, czy nie).

Pozdr;

#67 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 06:30

Umówo pracę nie maja, natomiast ją wykonują tak jak pisze Sebastian na czarno - przynajmniej członkoiwe rodziny Betel - sprzataja, pracuja w dziale prawnym, korespondencji - wykonują więc prace pod czymiś kierownictwem; tylko nie mają umowy - to jest praca na czarno. Więc Nadarzyn ubezpieczył ich jako duchownych bo to taniej wychodzi.
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.

#68 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 06:46

Więc Nadarzyn ubezpieczył ich jako duchownych bo to taniej wychodzi.

Znalazlem taki post przedmowcy:

Napisane dnia: 2005-03-22 22:26
"To ja wpadłem na pomysł jak wstrząsnąć towarzystwem raz a dobrze, żeby się nigdy z tego już nie pozbierało a wy się smiejecie. Na razie jeszcze nie zdradze całego planu akcji kto jest mądry sam go zrozumie.

To jest wojna. I ja zamierzam ją zakończyć. "

Jesli pisze to prawnik i historyk to jest to :(

Kiedys ..... ktos ..........to juz mawial .......................

Ostatnio bodajze jakis Rosjanin, ktory skonczyl ze Swiadkami w ZSRR i powywozil ich na Syberie , stad tak wielu Swiadkow tam obecnie :)
Poprzednio byl to pewien Niemiec ktory powywozil Swiadkow i Badaczy do obozow , dzieki temu jeden z moich braci poznal Biblie :)
Byl tez pewien Pawel , ktoey ganial za chrzescijanami po "calejziemi" az sam zostal chrzescijaninem, czego i przedmowcy zycze ..........................
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#69 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 08:01

I jeszcze jedno - pojęcie bycia ochotnikiem istnieje w prawie polskim dopiero od roku 2003! Przedtem prawo nie znało pojecia praca za darmo co rodziło liczne problemy i głosno się upominano w mediach aby to zmienic.

Homek zamknij się, bo mnie mdli....

#70 Kloo

Kloo

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1087 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 08:09

Ignorowanie jest najlepszym lekarstwem na......... Arturku :rolleyes:
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.

#71 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 09:38

Jak widzę Pan Artur lubi reprezentować nowe polskie przysłowie „głupi Polak przed szkodą i po szkodzie”. Zapoznaj się z historią i zobacz, jak sprytnie WTS wykorzystywało wszelkie ataki na siebie do pokazania, jaką to prawdziwą religią jest, bo znosi prześladowania za wiarę.

Jeśli chcesz tego uniknąć, to lepiej nie kryj się za „dobrem sprawy”, ale powiedz otwarcie o co chodzi, gdyż prawda lepiej przysłuży się pokazaniu jakie jest kierownictwo śJ niż robienie z tego tajemnicy.

„Ja nie wiem nic o SJ? A ty co wiesz? Przez dwa lata istnienia forum, nikt nie pofatygował się aby sprawdzić i omówic statut i sytuacje SJ w Polsce.
To co piszą SJ w swoim książeczkach a to co zajestrowali to dwie odrębne histoire. I nie ma podziału na zadne korporacje, spółki itd. Jest jeden, jedyny związek wyznaniowy i kropka. On i tylko On ma prawo do korzystania ze wszelkich przywilejów przynależnych przez polskie prawo związką wyznaniowym. Kropka.”

Pewnie taki znawca jak ty wiesz, że w Polsce oprócz Związku wyznaniowego śJ jest jeszcze zarejestrowana „agenda” WTS, które przed rejestracją Związku wyznaniowego miała ułatwić działanie śJ w Polsce.

A tak na marginesie to zacytuję starą maksymę:
„Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności”
Niekiedy śJ powinni korzystając z pewnych rzeczy zapoznać się z prawem. Aby pewnego dnia nie obudzili się z „ręką w nocniku”, bo podawali się za duchownych, a nimi nie byli, a do tego nie dopełnili odpowiednich obowiązków z tego wynikających.

Poza tym ciekawe ilu forumowiczów jeszcze pamięta te piękne artykuły w których Strażnica przekonywała, że każdy głosiciel jest kaznodzieją głoszącym orędzie Boże (czytaj – rozpowszechniającym publikacje WTS), oraz prorokiem Bożym na wzór proroka Jeremiasza, bo ogłasza tak jak Jeremiasz wyroki Boże nad tym upadłym światem (czytaj – rozpowszechniającym publikacje WTS).
Czesiek

#72 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 09:44

Czesiu!
NAPISAŁEM O CO CHODZI, TRZEBA PRZECZYTAĆ!

Mnie ręce odpadają!

NIE MA ŻADNEJ AGENDY !!!!!!!!

#73 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-03-23, godz. 10:26

Posegregujmy pewne kwestie:

1. Nie ma żadnej drugiej "agendy". Kiedyś podnoszono fakt, że oprócz związku wyznaniowego istnieje jakaś spółka z o.o., a nawet podawano jej nr RHB. Obecnie spółkę wykreślono z rejestru, bo założyciele się nie zainteresowali, nie podnieśli kapitału założycielskiego i nie zarejestrowali tej spółki w KRS. A więc słynnej spółki świadków Jehowy już nie ma. Została skreślona. O tym, czy ukarano jej założycieli jakąś grzywną, nic nie wiem, ale jest już dawno po wszystkim, bo nowy kodeks spółek handlowych funkcjonuje od paru lat i sprawa wszelkich roszczeń przeciwko założycielom na 99% już się przedawniła.

2. Praca nadarzyniaków na czarno to temat skomplikowany. Faktycznie, oprócz ZUS i US trzeba nasłać na nich PIP-ę. Nie wiem, czy PIP jest wladna zainteresować się losem wielebnego Hoszowskiego czy przewielebnego Mielczarka, ale napewno należałoby się zainteresować warunkami w jakich pracują kobiety "należące do stanu duchownego", a pracujące w pralni, w kuchni, czy też sprzątające...

3. Ewo, jeśli ktoś nie jest duchownym ani pracownikiem, to może być albo zgłoszonym do ZUS wolontariuszem albo nigdzie nie zgłoszonym pracownikiem, pracującym na czarno. Innej możliwości (wg mojej wiedzy) nie ma. Jeśli istnieje, to ją opisz.

#74 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 10:46

A jest możliwe, aby byli duchownymi wolontariuszami?

A kim ja byłem w Organizacji? Wiem, że gdzieś tam w strażnicach przewijał się temat, że głosiciele to wolontariusze.

pzdr. :)

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#75 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-03-23, godz. 10:55

Jeszcze ciekawszy jest temat "kapłaństwa kobiet" w kontekście ZUS-u

Wg książki WTS pt. "ŚJ głosiciele KB" religia posiadająca klasę duchownych, musi być religią odstępczą i fałszywą.

Teraz okazuje się, że Nadarzyniacy zgłosili wielebnego Hoszowskiego i przewielebnego Mielczarka, jako duchownych, czyli wg własnych kryteriów sami uczynili swoją religię, religia fałszywą. Jednak jeszcze śmieszniejsze byloby, gdyby okazało się, że do stanu duchownego należą kucharki z Nadarzyna. Ciekawe kim one by wtedy były? Kapłankami? Zakonnicami?...

Terebincie, jeśli poważnie traktować słowa strażnicy, jakoby każdy głosiciel był wolontariuszem, to znaczyłoby że Nadarzyn wg prawa polskiego zalega ze składkami za ubezpieczenie (o ile dobrze pamiętam) wypadkowe od 130.000 ludzi, conajmniej od 2003 roku. Więc gdyby PIP lub ZUS oficjalnie o to zapytały, to Mielczarek zapewne odpowie, że redaktorzy strażnicy tylko żartowali... :P

A swoją drogą, ciekawa mogłaby być sprawa sądowa jakiegoś odstępcy, który np w 2004 roku, będąc jeszcze głosicielem, pośliznąłby się i złamałby nogę w czasie głoszenia, np. tracąc czasowo możliwość wykonywania zawodu dekarza.

Ciekawe, czy taki ex-głosiciel, a dziś już odstępca, mógłby się domagać od Nadarzyna uznania go za wolontariusza, zapłacenia wstecz składek za ubezpieczenie wypadkowe i potem zasądzenia odszkodowania od państwa polskiego?

#76 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 17:40

3. Ewo, jeśli ktoś nie jest duchownym ani pracownikiem, to może być albo zgłoszonym do ZUS wolontariuszem albo nigdzie nie zgłoszonym pracownikiem, pracującym na czarno. Innej możliwości (wg mojej wiedzy) nie ma. Jeśli istnieje, to ją opisz.

A nie może być po prostu wolontariuszem nigdzie nie zgłoszonym?
Jeśli codziennie będę wykonywać pracę na rzecz Tow. Opieki nad Zwierzętami, od określonej godziny, pod czyimś kierownictwem itp. to od razu jestem "pracownikiem zatrudnionym na czarno"?

Zgadzam się z Arturem, że opłacanie składek za osoby z Betel jako za "duchownych" to przegięcie, ale czy sąd uzna je od razu za "pracowników"? No nie wiem, rozstrzygnie sąd.

Jednak jeszcze śmieszniejsze byloby, gdyby okazało się, że do stanu duchownego należą kucharki z Nadarzyna. Ciekawe kim one by wtedy były? Kapłankami? Zakonnicami?...

Moja ciocia jako ochotniczka gotowała na jednej parafii (nie była zakonnicą). Gotowała tak, ze palce lizać ... :)

#77 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 17:44

Jednak jeszcze śmieszniejsze byloby, gdyby okazało się, że do stanu duchownego należą kucharki z Nadarzyna. Ciekawe kim one by wtedy były? Kapłankami? Zakonnicami?...

Moja ciocia jako ochotniczka gotowała na jednej parafii (nie była zakonnicą). Gotowała tak, ze palce lizać ... :)

ale też nikt jej nie ubezpieczał jako "osoby duchownej" ... :)

#78 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 22:12

Ewa cięzko uznać za ochotnika osobę pracująca po 8 godzin dziennie i nie robiącą nic innego (poza głoszeniem) przez 10 lat czy więcej lat. Praca ochotnika z reguły jest pracą po godzinach lub w czasie jakiś imprez czy pewnego okresu czasu np: wakacji.
Zresztą obecnie po 2003 roku każdy kto jest wolontariuszem więcej niż 30 dni musi mieć na to świstek (takie są wymogi) i ubezpiecznie wypadkowe!

#79 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-03-23, godz. 22:19

Może, nie kłócę się, bo po prostu nie wiem ... :)

#80 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-03-24, godz. 08:26

Ciekawe, czy taki ex-głosiciel, a dziś już odstępca, mógłby się domagać od Nadarzyna uznania go za wolontariusza, zapłacenia wstecz składek za ubezpieczenie wypadkowe i potem zasądzenia odszkodowania od państwa polskiego?

tylko ZUS się może domagać zapłacenia składek na ubezpieczenia wypadkowe ! mało to składka na ubezpieczenie wypadkowe to jeszcze małe piwko (obecnie waha się od 0,97% do 3,86% wynagrodzenia, czyli przykładowo dla działalności gospodarczej wynosi 1,93% - 27,18 zł - podstawa 60% przeciętnego wynagrodzenia czyli 1.408,34, a dla 899,10 - 17,35 zł) jest jeszcze składka na Fundusz Zdrowia ;-) czyli obecnie ponad 100 zł. Do tego należałoby policzyć odsetki skarbowe, a już same odsetki znacznie przewyższają roszczenia wynikające z niezapłaconych składek ;-)

ZUS może ścigać do 5 lat, a mając wyrok sądowy przedłuża się o następne 5 lat, czyli roszczenie może byc wymagalne do 10 lat ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych