Skocz do zawartości

Zdjęcie

dlaczego ŚJ nie święcą niedzieli?

• Please log in to reply
86 replies to this topic

#21 Henryk

Henryk

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 656 Postów

Napisano 2006-05-22, godz. 07:33

A tak na marginesie...
W synagogach w które dnie mogli nauczać?
W pierwszy dzień po sabacie zastaliby kogoś?
Chyba argument trochę "niecelny".
No i...czy dla Boga jest ważne, w który dzień (niestety najczęściej raz w tygodniu) czcimy Go?
Czyż nie powinno to być zawsze, nieustannie. (wersety znamy).

#22 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2006-05-22, godz. 10:47

henryku witam ciebie serdecznie

napisales ze argument nie celny. mysle ze jest bardzo celny bo Pawel nauczal w kazdy sabat , niewiasty spotylay sie w sabat podaj teksty ktore miales na mysli
UE w walce o rowne prawa dla chrzescijan w krajach muzulmanskich

#23 Henryk

Henryk

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 656 Postów

Napisano 2006-05-22, godz. 19:17

podaj teksty ktore miales na mysli

Tak „z marszu”, kilka.
1 Tes. 5:17
Bez przestanku się módlcie.(BW)
Ps. 44:9
Każdego dnia chlubimy się Bogiem I imię twoje wiecznie wyznawać będziemy. Sela.(BW)
Łuk. 18:1
I powiedział im jeszcze podobieństwo do tego zmierzające, iż się zawsze potrzeba modlić, a nie ustawać,(BG)
Rzym. 12:11
W gorliwości nie ustawając, płomienni duchem, Panu służcie,(BW)
Gal. 6:9
A czynić dobrze nie ustawajmy, albowiem we właściwym czasie żąć będziemy bez znużenia. (BW)
Myślę, że źle, gdy przeznaczamy na tylko jeden dzień w tygodniu na społeczność z Bogiem...
Ot...tak „od święta”.
A...w środę, albo w piątek, możemy iść do Zboru?

#24 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2006-05-22, godz. 20:23

henryku

jest jeden dzien ktory Bog poswiecil na pamiatke stworzenia.

modlic mamy sie codziennie, chyba sie troche nie zrozumielismy mi nie chodzi o to ze tylko w sobote mamy sie modlic. przykazanie mowi natomiast o dniu w ktorym mamy sie wstrzymac od pracy i ten dzien szczegolnie poswiecic dla Boga.

narazie ;)

#25 Jacek

Jacek

Początkujący (1-50)

• Goście
  • Pip
  • 79 Postów

Napisano 2006-05-29, godz. 08:42

A...w środę, albo w piątek, możemy iść do Zboru?

Odbiegliśmy od tematu, w którym mowa o niedzieli.

Przypomnijmy sobie, co działo się w świątyni Jehowy.

Ezechiela 8:16
Wprowadził mnie więc na wewnętrzny dziedziniec domu Jehowy, a oto u wejścia do świątyni Jehowy, między portykiem a ołtarzem, było około dwudziestu pięciu mężów obróconych plecami do świątyni Jehowy, a twarzami na wschód; i kłaniali się ku wschodowi, ku słońcu.

Nie czcijmy słońca, oddajmy pokłon Bogu.

Sura 41:37
"Wśród Jego znaków są: noc i dzień, słońce i księżyc. Nie wybijajcie pokłonów ani słońcu, ani księżycowi! Wybijajcie pokłony przed Bogiem, który je stworzył - jeśli Jego czcicie!"

#26 wojtek37

wojtek37

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 612 Postów

Napisano 2006-05-29, godz. 09:52

A czyż piwerwsi chrześcijanie nie spotykalo sę w niedzielę, czyli pierwszego dnia po szabacie?.

Dz 20:7 BT
"W pierwszym dniu po szabacie, kiedy zebraliśmy się na łamanie chleba, Paweł, który nazajutrz zamierzał odjechać, przemawiał do nich i przedłużył mowę aż do północy."

J 20:19 BT
"Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: Pokój wam!"

1Kor 16:2 BT
"Niechaj pierwszego dnia tygodnia każdy z was coś odłoży według tego, co uzna za właściwe, żeby nie zarządzać zbiórek dopiero wtedy, kiedy przybędę."

Ciekawe czemu właśnie spotykano się po szabacien na łamanie chleba?.

#27 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2006-05-29, godz. 14:28

A czyż piwerwsi chrześcijanie nie spotykalo sę w niedzielę, czyli pierwszego dnia po szabacie?.

Dz 20:7 BT
"W pierwszym dniu po szabacie, kiedy zebraliśmy się na łamanie chleba, Paweł, który nazajutrz zamierzał odjechać, przemawiał do nich i przedłużył mowę aż do północy."

a jak myslisz dlaczego zebrali sie tego dnia?

J 20:19 BT
"Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: Pokój wam!"

bardzo ciekawe

1Kor 16:2 BT
"Niechaj pierwszego dnia tygodnia każdy z was coś odłoży według tego, co uzna za właściwe, żeby nie zarządzać zbiórek dopiero wtedy, kiedy przybędę."

a tym argumentem sie sam pogrzebales

myslisz ze gdyby dzien slonca byl nowym dniem swietym to by w ten dzien zbierano pieniadze

pczytaj sobie na temat dnia swietego.

#28 wojtek37

wojtek37

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 612 Postów

Napisano 2006-05-29, godz. 17:46

a tym argumentem sie sam pogrzebales

myslisz ze gdyby dzien slonca byl nowym dniem swietym to by w ten dzien zbierano pieniadze

pczytaj sobie na temat dnia swietego.

Niby czemu?. A może niedziela była wolna od pracy? :lol: :blink:

Nie sądzisz chyba, że spotykali sią codziennie ? :o i niby czemu w NT zawsze mowa o tym "pierwszym dniu" mowa - nie widzisz jasnego odniesienia do dnia Zmartwychwstania Chrystusa?. Boe tego nic na ziemi nie miało by tak naprawdę sensu. To jasne jak Słońce co zresztą Apostoł sam potwierdził.

1Kor 15:14 BT
"A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara."

#29 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2006-05-31, godz. 08:13

prosze powiedz mi w jaki sposob i dlaczego sabat stal sie dniem swietym.

kto ten dzien ustanowil?

jesli twierdzisz ze
jest inny dzien, poganski dzien slonca to powiedz kto go ustanowil.

kto zniosl sabat? gdzie to jest napisane? i kto mial moc zniesc przykazanie Boga?

wojtku czy mozesz zacytowac ojcow koscola na temat tej zamiany dni?

#30 wiktor76

wiktor76

Site Admin

• Członkowie
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 Postów

Napisano 2007-02-20, godz. 13:40

Wiem, że odgrzebuję trochę stary temat, ale ostatnio czytałem różne rzeczy akurat na temat Szabatu i znalazłem to forum w google.pl.

Odpowiadając na pytania, które zadał pawel77:

The SABBATH or Sunday — which?
(akurat ten artykuł jest *dla mnie* kontrowersyjny, podaję z kronikarskiego obowiązku)
http://www.thercg.org/books/tsosw.html

Council of Laodicea
http://en.wikipedia....cil_of_Laodicea

An annotated list of the 60 Canon
http://www.ccel.org/...cyra/Laocns.htm
http://www.ccel.org/...yra/Laocn29.htm

Czy chrześcijanie muszą zachowywać dzień Sabatu?
http://www.gotquesti...-niedziela.html

I na koniec Paweł w Liście do Rzymian 14:5-9:

Jeden czyni różnicę między poszczególnymi dniami, drugi zaś uważa wszystkie za równe: niech się każdy trzyma swego przekonania! Kto przestrzega pewnych dni, przestrzega ich dla Pana, a kto jada wszystko - jada dla Pana. Bogu przecież składa dzięki. A kto nie jada wszystkiego - nie jada ze względu na Pana, i on również dzięki składa Bogu. Nikt zaś z nas nie żyje dla siebie i nikt nie umiera dla siebie: jeżeli bowiem żyjemy, żyjemy dla Pana; jeżeli zaś umieramy, umieramy dla Pana. I w życiu więc i w śmierci należymy do Pana. Po to bowiem Chrystus umarł i powrócił do życia, by zapanować tak nad umarłymi, jak nad żywymi.

Użytkownik wiktor76 edytował ten post 2007-02-20, godz. 13:42

#31 Bogdan Braun

Bogdan Braun

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 401 Postów

Napisano 2007-02-20, godz. 17:23

Warto przeczytać...

http://www.trinitari...p?artykulID=300

BB
W dowodzeniu słuszności własnych racji patrzmy na bliźniego jak na siebie samego.

#32 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2007-02-21, godz. 08:42

Wiem, że odgrzebuję trochę stary temat, ale ostatnio czytałem różne rzeczy akurat na temat Szabatu i znalazłem to forum w google.pl.

Odpowiadając na pytania, które zadał pawel77:

The SABBATH or Sunday — which?
(akurat ten artykuł jest *dla mnie* kontrowersyjny, podaję z kronikarskiego obowiązku)
http://www.thercg.org/books/tsosw.html

Council of Laodicea
http://en.wikipedia....cil_of_Laodicea

An annotated list of the 60 Canon
http://www.ccel.org/...cyra/Laocns.htm
http://www.ccel.org/...yra/Laocn29.htm

Czy chrześcijanie muszą zachowywać dzień Sabatu?
http://www.gotquesti...-niedziela.html

I na koniec Paweł w Liście do Rzymian 14:5-9:

witaj przytoczyles fragment listu pawla. czy wiesz o jakich dniach mowi pawel. i jeszcze jedno kto moze decydowac o Bozych przykazaniach, bo jak wiesz Jezus niczego z tych przekazan nie przekroczyl i nie zmienil.
apostolom tez nie jest nic wiadome na temat zniesienia przykazan w tym soboty. kto zmienil lub uniewaznil przykazania?

#33 wiktor76

wiktor76

Site Admin

• Członkowie
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 Postów

Napisano 2007-02-21, godz. 20:10

witaj przytoczyles fragment listu pawla. czy wiesz o jakich dniach mowi pawel. i jeszcze jedno kto moze decydowac o Bozych przykazaniach, bo jak wiesz Jezus niczego z tych przekazan nie przekroczyl i nie zmienil.
apostolom tez nie jest nic wiadome na temat zniesienia przykazan w tym soboty. kto zmienil lub uniewaznil przykazania?

Stary, nie pytałem świętego Pawła o to. <_<
A tak na poważnie, to dopiero od jakiegoś tygodnia przypadkiem zająłem się tą tematyką (Szabat, sobota, niedziela i czy to jest ważne) i jeszcze za cienki jestem, żeby odpowiadać na Twoje pytania. Do tego nie mam żadnego zaplecza typu studia teologiczne czy cokolwiek takiego, więc zagiąłbyś mnie pewnie na każdym zdaniu. Na razie wyczytałem kilka artykułów pro-sobotnich i czytam dla równowagi o pro-niedzielnych. Nie miałem nawet pojęcia, że tak się ludzie o to użerali (i jak widać, nadal użerają). :unsure:

@Bogdan Braun: dziękuję za ciekawy link. Jestem w trakcie czytania.

Edit:
Dla sprawiedliwości dodam, iż faktycznie ciekawe jest, że przed Jezusem był tylko szabat, a teraz katolicy (między innymi, choć głównie) obchodzą niedzielę. Tylko proszę na razie mnie nie przekonywać czy to szczególnie źle czy szczególnie dobrze. Najpierw chcę się zorientować w temacie - a wygląda na duuuży...

Użytkownik wiktor76 edytował ten post 2007-02-21, godz. 20:29

#34 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2007-02-23, godz. 23:16

Stary, nie pytałem świętego Pawła o to. <_<
A tak na poważnie, to dopiero od jakiegoś tygodnia przypadkiem zająłem się tą tematyką (Szabat, sobota, niedziela i czy to jest ważne) i jeszcze za cienki jestem, żeby odpowiadać na Twoje pytania. Do tego nie mam żadnego zaplecza typu studia teologiczne czy cokolwiek takiego, więc zagiąłbyś mnie pewnie na każdym zdaniu. Na razie wyczytałem kilka artykułów pro-sobotnich i czytam dla równowagi o pro-niedzielnych. Nie miałem nawet pojęcia, że tak się ludzie o to użerali (i jak widać, nadal użerają). :unsure:

@Bogdan Braun: dziękuję za ciekawy link. Jestem w trakcie czytania.

Edit:
Dla sprawiedliwości dodam, iż faktycznie ciekawe jest, że przed Jezusem był tylko szabat, a teraz katolicy (między innymi, choć głównie) obchodzą niedzielę. Tylko proszę na razie mnie nie przekonywać czy to szczególnie źle czy szczególnie dobrze. Najpierw chcę się zorientować w temacie - a wygląda na duuuży...

witaj

wiktor zastanawiales sie dlaczego Bog poblogoslawil sobote? dlaczego podal ja w przykazaniach?
zycze ci powodzenia w dociekaniu co jest co ;)

#35 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2007-02-23, godz. 23:36

Warto przeczytać...
http://www.trinitari...p?artykulID=300

BB

witaj bogdanie

1) J. Salij OP o poglądach adwentystów na temat niedzieli w Nowym Testamencie napisał:

„Dogmat ten domaga się jednak, aby w Nowym Testamencie nie było ani jednej wzmianki o początkach święcenia niedzieli. Otóż na nieszczęście dla adwentystów mamy w Nowym Testamencie aż trzy świadectwa [1Kor 16:2, Dz 20:7, Ap 1:10], które najprawdopodobniej dotyczą właśnie święcenia niedzieli. Stosunkowo mało przekonujące jest świadectwo 1 Kor 16,2, choć wyraźnie mówi się tam o ‘pierwszym dni tygodnia’ czyli o niedzieli” („Poszukiwania w wierze” rozdz. ‘Spór o niedzielę’, Poznań 1991, s. 231).

czego dopatrzyl sie tu autor tego opracowania

1Kor 16:2 Br „Niechaj pierwszego dnia tygodnia każdy z was coś odłoży według tego, co uzna za właściwe, żeby nie zarządzać zbiórek dopiero wtedy, kiedy przybędę.”

bardzo ciekawy tekst ktory mowi ze ludzie maja w pierwszy dzien tygodnia zbierac kase
czego w sobote by nie robili wiec autor chyba sam strzela sobie gola

Dz 20:7 Br „Pierwszego zaś dnia po szabacie, kiedy zebraliśmy się razem na wspólne łamanie chleba, Paweł, ponieważ już następnego dnia miał odjechać, przemawiał do nich. Jego wystąpienie przeciągnęło się aż do północy.”

z jakiego powody obylo sie te spotkanie? czy az tak bardzo jest to ukryte.
przy takiej egzegezie mozna udowodnic wszystko

Ap 1:10 Bw „W dzień Pański popadłem w zachwycenie i usłyszałem za sobą głos potężny, jakby trąby, który mówił:”

ten tekst jest najciekawszy. od kiedy niedziela jest
dniem panskim. moze autor znajdzie gdzies jakies potwierdzenie

Otóż po pierwsze, tekst ten nie wyklucza „regularnych nabożeństw” w każdą niedzielę, jak się może wydaje Z. Łyko.

Po drugie, owszem, chrześcijanie mieli odłożyć pewną kwotę, dosłownie „u siebie”, ale miało to mieć miejsce właśnie w niedzielę, w którą jak wiemy z Dz 20:7 (patrz poniżej pkt 2) odbywało się „łamanie chleba” i ten dzień miał być tym, w którym szczególnie mieli oni pamiętać o potrzebujących braciach.

i tak z lamania chleba powoli przechodzimy ze niedziela byla dniem nabozenstw.
aby nie marnowac czasu zachecam do przeczytania miejsc ktore mowia kiedy mial pawel w zwyczaju zwiastowanie slowa Bozego. moze znane jesttez miejsce ktore opisuje ze w sobote niewiasty wychodzily nad rzeke aby sie modlic.

Bogdanie nie obiecuje ale jak bede mial czas to moze napisze jakis artykulik polemiczny

#36 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-02-24, godz. 11:27

1Kor 16:2 Br „Niechaj pierwszego dnia tygodnia każdy z was coś odłoży według tego, co uzna za właściwe, żeby nie zarządzać zbiórek dopiero wtedy, kiedy przybędę.”
bardzo ciekawy tekst ktory mowi ze ludzie maja w pierwszy dzien tygodnia zbierac kase
czego w sobote by nie robili wiec autor chyba sam strzela sobie gola

A może autorowi chodziło o nawiązanie sprawy że tego dnia się spotykali? Sam fakt spotykania się w niedzielę... ;)

Dz 20:7 Br „Pierwszego zaś dnia po szabacie, kiedy zebraliśmy się razem na wspólne łamanie chleba, Paweł, ponieważ już następnego dnia miał odjechać, przemawiał do nich. Jego wystąpienie przeciągnęło się aż do północy.”
z jakiego powody obylo sie te spotkanie? czy az tak bardzo jest to ukryte.
przy takiej egzegezie mozna udowodnic wszystko

Chwileczke interpretacji Salija co do tego wersetu nie ma. Po prostu je przytoczył i co więcej jego stwierdzenie wyrażało: "które najprawdopodobniej dotyczą właśnie święcenia niedzieli". Więc czemu się doszukujesz więcej niż sam autor napisał? ;) Poza tym wiemy z tego fragmentu że spotykali się w niedzielę na tym i na tym, a za co już to uważasz Twoja broszka.

Ap 1:10 Bw „W dzień Pański popadłem w zachwycenie i usłyszałem za sobą głos potężny, jakby trąby, który mówił:”
ten tekst jest najciekawszy. od kiedy niedziela jest
dniem panskim. moze autor znajdzie gdzies jakies potwierdzenie

Skoro Jezus jest Panem to czy wysnówanie wniosku że niedziela jest dniem Pańskim musi być takie niemożliwe?

Dorzucam coś do koszyczka:

„Apostołowie w napisanych przez siebie pamiętnikach, czyli Ewangeliach, podali nam, że takie przykazanie otrzymali od Jezusa, który wziął chleb, dzięki składał i rzekł: «To czyńcie na moją pamiątkę. To jest Ciało moje». Podobnie też wziął kielich, dzięki składał i rzekł: «To jest Krew moja». I rozdawał tylko im samym. Odtąd więc czynimy to samo na Jego pamiątkę, a zamożniejsi spośród nas wspierają tych wszystkich, którzy cierpią niedostatek, i tak zawsze stanowimy jedno. I przy każdej ofierze wielbimy Stwórcę wszechrzeczy przez Jego Syna, Jezusa Chrystusa, i przez Ducha Świętego.

A w dniu zwanym Dniem Słońca zbieramy się wszyscy razem w jednym miejscu, czy to z miast, czy też ze wsi, i czyta się wtedy pamiętniki apostolskie albo Pisma prorockie tak długo, jak na to czas pozwala.

Gdy zaś lektor skończy czytać, ten, który przewodniczy, upomina nas i zachęca do wprowadzenia w życie tych przepięknych pouczeń.

Następnie powstajemy z naszych miejsc i modlimy się; po czym, jak to już powiedziano, gdy przestajemy się modlić, przynoszą chleb oraz wino i wodę, a ten, który przewodniczy, zanosi modlitwy dziękczynne, ile tylko może, a lud odpowiada „Amen”. Wreszcie wszystkim obecnym rozdaje się i rozdziela to, co się stało Eucharystią, nieobecnym zaś rozsyła się ją przez diakonów.”

Z pierwszej Apologii chrześcijan św. Justyna (ur. 100r - zm. 165r), męczennika rozdz. 66-67

oraz

„Zebrani w dzień Pana, wyznajcie najpierw wasze grzechy, aby ofiara wasza była czysta; potem przełamujcie chleb, dzięki czyńcie. A ten, kto jest w niezgodzie ze swym bratem, dopóki się nie pojedna, niech się do was nie przyłącza, aby wasza ofiara nie została zbezczeszczona. Albowiem Pan rzekł: «W każdym miejscu i w każdym czasie niech mi będzie składana ofiara czysta, bo jestem wielkim Królem – mówi Pan – a moje Imię będzie czczone między narodami»„

Didache (95 rok)

Możnaby też rozważyć intencje jaka przysługiwała święceniu szabatu w Torze i jak to mogłoby lub nie odnosić się np. do dnia Pańskiego (czyt. niedzieli).
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#37 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2007-02-24, godz. 18:53

witaj

A może autorowi chodziło o nawiązanie sprawy że tego dnia się spotykali? Sam fakt spotykania się w niedzielę... ;)

a moze napiszesz co tego dnia mieli oni robic. gdzie wyczytales ze sie zbierali?

Chwileczke interpretacji Salija co do tego wersetu nie ma. Po prostu je przytoczył i co więcej jego stwierdzenie wyrażało: "które najprawdopodobniej dotyczą właśnie święcenia niedzieli". Więc czemu się doszukujesz więcej niż sam autor napisał? ;) Poza tym wiemy z tego fragmentu że spotykali się w niedzielę na tym i na tym, a za co już to uważasz Twoja broszka.

interpretacji nie ma ale kontekst w ktorym jest podany werset cos przeciez ma nam przekazac ciekawe co?

jak sam trafnie wywnioskowales teskt zawiera informacje ze spotkali sie w niedziele z uwzglednieniem spotkali a nie jak napisales spotykali

Skoro Jezus jest Panem to czy wysnówanie wniosku że niedziela jest dniem Pańskim musi być takie niemożliwe?

z kim polemizujesz?

Dorzucam coś do koszyczka:

oraz

Możnaby też rozważyć intencje jaka przysługiwała święceniu szabatu w Torze i jak to mogłoby lub nie odnosić się np. do dnia Pańskiego (czyt. niedzieli).

ujme to tak
chrzescijanstwo to nic innego jak kontynuacja zydowstwa Jezus plus rozszerzenie sie zbawienia na pogan.

niedziela to poganski dzien slonca przetlumacz sobie z laciny.

jak chcesz podyskutowac to podaj wersety ktore maja poprzec twoje rozumienie na dany temat. jalowe gadki ze justynian powiedzial mnie nie interesuja.

apropos

czy ktos by podal dni w jakie sie Jezus ukazywal po zmartwychwstaniu. wczesniej ktos napisal ze w niedziele.

#38 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-02-24, godz. 19:38

pawel77 Twoje koncepcje upadają u samego poczatku :D

1. Po primo dzień słońca o ile dobrze się orientuję wypadał w szabat - jesli się mylę poprosze o jakieś materiały.
2. Po drugie nazwa niedzieli na wschodzie jednoznacznie nazywana jest dniem Chrystusa, gdzie o ile na zachodzie i u nas taki argumet może i miałby rację rozważenia o tyle na wschodzie od razu by poległ z kretesem (wymowa niedzieli to "waschristienia" - nie wiem jak się to pisze ;))
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

#39 pawel77

pawel77

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 626 Postów

Napisano 2007-02-25, godz. 11:36

pawel77 Twoje koncepcje upadają u samego poczatku :D

1. Po primo dzień słońca o ile dobrze się orientuję wypadał w szabat - jesli się mylę poprosze o jakieś materiały.
2. Po drugie nazwa niedzieli na wschodzie jednoznacznie nazywana jest dniem Chrystusa, gdzie o ile na zachodzie i u nas taki argumet może i miałby rację rozważenia o tyle na wschodzie od razu by poległ z kretesem (wymowa niedzieli to "waschristienia" - nie wiem jak się to pisze ;))

witaj

po primo poczytaj tore

po sekundo jak sie nie myle

niedziele to dzien slonca co mozesz przetlumaczyc sobie z laciny niemieckiego czy angielskiego

a po trzecie moze to nie bedzie bardzo kolezeskie to co napisze ale takie przepychanki mnie nie interesuja. albo napiszesz cos godnego zastanowienia sie nad tematem albo bedzie ignorka

milego dnia

Użytkownik pawel77 edytował ten post 2007-02-25, godz. 11:37

#40 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-02-25, godz. 13:44

po primo poczytaj tore

Poczytałem już nie raz. Pewnie jeszcze nie raz to też zrobię ;)

po sekundo jak sie nie myle
niedziele to dzien slonca co mozesz przetlumaczyc sobie z laciny niemieckiego czy angielskiego

Nie mylisz się bo tak jest w istocie. Temu nie przeczyłem ;) Odnosiłem się do dnia słońca ponieważ o ile się orientuję to nie niedziela nim była chyba że coś masz do zapodania - jakieś ciekawe info ;) Ciekawe zresztą że pewne zachowania jakiejś grupy ludzi na ziemi w pewnym okresie czasu miałyby determinować by inni nie mogli czegoś robić mimo że z nimi nie ma to nic wspólnego - to tak na marginesie.

albo napiszesz cos godnego zastanowienia sie nad tematem albo bedzie ignorka

I wzajemnie ;) chociaż ja za "konstruktywne wypowiedzi" nawet naszemu kochanemu HC ignora nie dałem - jak postąpiło wielu innych - dlatego Tobie daleko do tego by dać, a jak Cię to uszczęśliwi to proszę bardzo ignoruj :P
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych