Skocz do zawartości

Zdjęcie

strona Janusza S.

• Please log in to reply
125 replies to this topic

#81 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-06-01, godz. 10:44

Myślę, że poza nielicznymi wyjątkami (HC?) nikt kpić z Ciebie nie będzie.

HC z nikogo nie kpi.......................
HC zadaje pytania i pisze co mysli o czyms lub o kims ..................

Na tym forum posiadanie odmiennego zdania niz ex-SJ jest ( najczesciej) uznawane za
1/ Spam
2/ Kpiny
3/ Obrazanie
4/ Glupote
5/ Wciskanie sie buciorami...................

i z takich pogladow to ja moge sie smiac ale nie kpie ................ :)
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#82 homme_curieux

homme_curieux

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1274 Postów

Napisano 2006-06-01, godz. 10:48

HC, jak większość ŚJ, postrzega organizację, jako jedyną arkę.

Ja chyba nie wierze wlasnym oczom ...................... :lol:

Czlowiek ktory w swojej stopce pisze nam:

"-------------------- Byłem świadkiem Jehowy, ale poznałem prawdę (katolicyzm). Służę Jehowie, w łączności z jedyną Organizacją Bożą, tzn. Kościołem Kat.; ................."

i ktory rozglasza ze wierzy ze nalezy do JEDYNEJ organizacji, zarzuca SJ ze wierza w to ze istnieje jedna organizacja ................
To jest chyba jednak KPINA :(
Mam nadzieje ze moj glos na tym forum sprawi ze moze choc jednemu ziarnu zostanie oszczedzony ponizszy los :
Lk 5:5 Siewca wyszedł siać ziarno. A gdy siał, jedno padło na drogę i zostało podeptane, a ptaki powietrzne wydziobały je.

#83 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-06-01, godz. 10:49

Januszu, nie przejmuj się osobą HC... On stanowi tutaj jednoosobową opozycję (destruktywną) i nawet jego współwyznawcy nie chcą mieć z nim wiele wspólnego. Wstyd, że ktoś taki zaśmieca Twój wątek. Może moderatorzy mogliby zrobić z tym porządek?
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#84 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-06-01, godz. 11:30

W słowach, że "HC postrzega organizację, jako jedyną arkę" dopatrzył się "zarzutu".

Sam pogląd o tym, że istnieje jakaś organizacja Boża, nie jest przedmiotem moich zarzutów. Ja uznaję, że Bóg ma organizację ale dopuszcza zbawienie osób, które nie należą do tego najprawdziwszego wyznania, gdyż warunkiem koniecznym jest wiara w ofiarę okupu.

Rozumiem, że ktoś może ten pogląd ("istnieje widzialna organizacja Boża, ale zbawieni mogą być także ci, którzy do niej nie należą" czyli inaczej "istnieje widzialna organizacja Boża, ale nie jest ona jedyną arką") popierać lub krytykować, ale dziwię się, że HC nie rozumie tego, co wielokrotnie pisałem.

Nie dziwiłbym się, gdyby napisał, że wyżej zaprezentowany pogląd jest np. (jego zdaniem) "bezsensowny" albo (wg niego) "sprzeczny wewnętrznie" lub niezgodny z (jego) interpretacją Biblii. Nie zdziwiłbym się, gdyby zaczął cytować wersety, które jego zdaniem stoją w sprzeczności z moim poglądem.

Ale to co HC nasmarował, dowodzi, że on po prostu nie rozumie tekstu pisanego i tyle i jest to (używając jego słów) kpina... To co pisze HC, to kpina albo manipulacja. Jeśli ktoś słowa o zbawieniu dla osób wierzących w Jezusa i niepopierających zakłamanej organizacji komentuje, że "szatan wierzy i drży", to jest to albo niezrozumienie tekstu pisanego albo kpina w żywe oczy... i to kpina z Pisma Świętego...

a zatem proszę Janusza, aby odpowiedział na moje pytania, nie zrażając się wpisami Stefana...

#85 Janusz S.

Janusz S.

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 118 Postów

Napisano 2006-06-01, godz. 22:47

DO SEBASTIANA A.

Pozwól, że najpierw nakreślę „klimat” do mojej odpowiedzi na zadane pytania.
Kilkanaście lat temu w działalności ewangelizacyjnej napotkaliśmy adwentystę, który zwrócił mi uwagę na:
- „że jesteśmy braćmi w Chrystusie”. Oczywiście oburzyłem się wewnętrznie, bo jakim prawem jakiś innowierca na czelność mnie tak nazywać? (dzisiaj mam inne /rozszerzone/ kryteria braterstwa)
- Zapytał, ‘czy nie uważam, że Bóg wybrał denominację chrześcijańską, jaką są Świadkowie Jehowy do ewangelizacji; a dla innych ugrupowań chrześcijańskich przeznaczył inne zadania?’ Odpowiedziałem, że to właśnie działalność kaznodziejska jest priorytetem w zamierzeniu Bożym na nasze czasy.
Nie zaprzeczył, – ale skierował moją uwagę na ew. Mat. 25:31-46 /B.P./
i zapytał:, ‘za jakie czyny owce wejdą do życia wiecznego, a kozły, nie?’
‘Czy owce prowadziły przede wszystkim działalność kaznodziejską i za to zostały nagrodzone przez Króla?’ Zapytał dalej: ‘czy prowadzimy jakiś dom
opieki /starców sierot, wdów/ w świetle słów Jak.1:27, ‘czy pomagamy w taki sposób współwyznawcom i innym bliźnim?’.
Dało mi to dużo do myślenia, czy przypadkiem nie zachowywujemy się tak jak pisze w Jak. 2:15-17 i kwitujemy to stwierdzeniem – „TERAZ TRZEBA GŁOSIĆ,
A PROBLEMY, NO CÓŻ, BÓG JE ROZWIĄŻE W KROLESTWIE, MAMY CIERPLIWIE CZEKAĆ I DZIAŁAĆ”.
Wracając do poruszonego wątku – nie wykluczam jakoby Bóg Jahwe nie mógł się posłużyć kimkolwiek, czy też nie mógł zlać swej łaski na kogokolwiek – i nic nam do tego.
Tak się składa, że dzisiaj w naszej grupce rozważaliśmy Dz.ap. rozdz. 9 i 10 – fascynującym opisem jest powołanie przez Pana Jezusa Saula z Tarsu. Powołanie nastąpiło, kiedy Saul był prześladowcą, a nie nawróconym uczniem. Pewnie my - najpierw zaproponowalibyśmy mu gruntowne studium Biblii, a później chrzest. Co o tym myślisz?
A jak wyglądała sprawa z Korneliuszem? Czy najpierw stał się 'prozelitą' zanim dostąpił przywileju wejścia w skład 'Oblubienicy' Chrystusa Pana?
Co na te wydarzenia ap. Piotr?
Wypowiedział fundamentalne słowa: -
„Piotr zabrał głos: 'Teraz z całą pewnością rozumiem, że Bóg nie gardzi żadnym człowiekiem, ale w każdym narodzie miły Mu jest ten, kto jest bogobojny i prawy.”

Nie uważam, że aktualnie na ziemi jest jakaś ‘jedyna, prawdziwa, słuszna „organizacja’, instytucja – wolna od błędów i wypaczeń.
Dzieje się tak za przyzwoleniem Bożym.
(Może w przyszłości prześlę na forum mój krótki artykuł na temat: „Organizacja Boża na przestrzeni wieków”)
Przypowieści Pana Jezusa o „pszenicy i kąkolu” i ‘niewodzie’ /Mat. 13:37-43 i 47-50/, pozwalają wyciągnąć wniosek, że na CAŁYM polu rośnie pszenica przemieszana z kąkolem i w CAŁYM morzu są ryby dobre i złe. A finał sprawy,
na który szczególnie chcę zwrócić uwagę jest następujący: to ANIOŁOWIE dokonują selekcji w obu przypadkach - według kryteriów, które ustalił sam Bóg. Toteż licytowanie się dzisiaj, kto bardziej przypomina pszenicę, albo dobrą rybę – jest bez sensu.
Co my możemy zrobić? – Przede wszystkim skoncentrować się na kryteriach Bożych, dobrze je poznawać, rozumieć i w miarę swojej niedoskonałości, wprowadzać w czyn.
Uważam, że nikomu nie mogę powiedzieć i nie mam do tego prawa: „A ty, to nie będziesz zbawiony, czy: nie będziesz członkiem oblubienicy Chrystusowej – bo nie należysz do ‘organizacji’ Towarzystwa Strażnicy”. To nie religie, instytucje, organizacje – ale poszczególne jednostki będą zbawione, a o tym, to już zadecyduje Bóg poprzez aniołów. Zbawia nas Chrystus, Syn Boży, to Jego Ojciec obdarzył Go imieniem ponad wszelkie inne /Dz.ap. 4:12; 10:42,43; Filip. 2:9-11/.
I ten fakt – rola Syna Bożego musiałem zweryfikować – ale to już innym razem.

- I jeszcze w mojej sprawie.
Znasz przyczyny, które doprowadziły do wydalenia mnie z 'organizacji' /i w zrozumieniu jej członków/, z grona n.w.i r. i kto to zrobił.
Pomijając sens i znaczenie 'PRZYPOWIEŚCI” z Mat. 25:45-47 /sprawdź w „Zorganizowani do spełniania woli Jehowy” - 2005 r. Na str. 15 rozdz. 3, dwa pierwsze zdania/.
Uczynili to niedoskonali ludzie, od których nie otrzymałem 'powołania' /kuriozum – drugie owce wykluczyły 'pomazańca' bez procedury 'komitetu sądowniczego'/.
Czy może niedoskonały człowiek odebrać to co Najwyższy Twórca Wszechrzeczy daje? Odpowiedz sobie sam.
Nie uważam, że 'powołanie' otrzymuje się w związku z przynależnością – tylko do jednej 'organizacji'. Bo jeśli by tak było to – od 2-go w.ne do 2-giej połowy XIX w., nikt nie otrzymałby 'powołania', gdyż w tym czasie nie było „jedynej, prawdziwej organizacji Towarzystwa Strażnicy”. Przyznasz, że to absurd.

- W zakończeniu podajesz ciekawą myśl w sprawie ew. Jana 17:3 i 1 Kor. 6:1-11.
Ponieważ nasze „poznanie jest częściowe”, jak pisze ap. Paweł /1 Kor. 13:12/, powinniśmy być skłonni wprowadzać zmiany, przyznać się do błędu /i w żaden sposób nie obarczać za to Boga, mówiąc, że dał nam takie światło/ kiedy zapisy natchnionych Pism Świętych wskazują na błąd w naszym rozumowaniu, czy też postępowaniu.
Uważam, że trudno byłoby przyjąć, jeśliby ktoś „będąc na liście z 1 Kor. 6:9,10” - mógłby osiągnąć Królestwo Boże. Ale zawsze /do pewnego czasu/, pozostaje możliwość, o której ap. Paweł pisze w 1 Kor. 6:11.
Serdecznie pozdrawiam.
Janusz S.

#86 Janusz S.

Janusz S.

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 118 Postów

Napisano 2006-06-01, godz. 23:39

DO SEBASTIANA A.

Pozwól Sebastianie, że i ja zadam Ci pytanie i bardzo proszę abyś nie traktował je za złośliwość z mojeje strony /myślę, że wyczułeś szczerość w moich intencjach
i wypowiedziach/.
W nawiązaniu do wypowiedzi z /2006.06.01. 13,30/ piszesz /nie do mnie/ -
"Ja uznaję, że Bóg ma organizację..." - o jaką 'organizację' Tobie chodzi?
O ziemską, czy niebiańską? Bo jeśli ziemską, to postawię pytanie, KTÓRA?
I jakie są na to dowody Biblijne, że to ta, a nie inna?
Zauważ, że zanim Mojżesz wyraził zgodę na powrót do Egiptu, zapytał Boga Jahwe:
"A jeśli nie uwierzą mi i nie posłuchają mego głosu?...?/2 Mojż. 4:1 B.P./
Bóg wyposażył go w przekonywujące dowody - cuda i w te argumenty nikt nie wątpił; nikt ich nie podważał, ani rodowici Żydzi, ani faraon wraz z kapłanami. Pytam więc, która z obecnych religii, instytucji jest tą 'jedyną, prawdziwą,
bez błędu i obłudy'?
Nie tyle chodzi mi o jakieś nadprzyrodzone zjawiska, tylko DOWODY NATCHNIONYCH PISM.
Jak widzisz moje pytanie wskazuje na ciągłe poszukiwania, nie zamykam się, staram się być otwarty; co wcale nie świadczy, że jestem chwiejny i nie mam wyrobionego zdania w wielu sprawach.
Pozdrawiam.
Janusz S.

#87 Janusz S.

Janusz S.

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 118 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 00:09

DO WSZYSTKICH TYCH, DO KTÓRYCH JESZCZE NIE NAPISAŁEM!

Serdecznie dziękuję za miłe wprowadzenie i akceptowanie mnie. Wybaczcie, że nie wymieniam Was z osobna, bo gdyby się okazało, że kogoś pominąłem, byłoby mi głupio. Dlatego liczę na dalszą współpracę na tym forum. Pozdrawiam Wasze rodziny. Miłujcie Boga i bliźnich. Alleluja!

DO WSZYSTKICH!
Pozwólcie na moją szczerą refleksję.
Każdy z nas musi się jeszcze dużo uczyć, a przede wszystkim miłości do Boga, a w drugiej kolejności do bliźniego - dlatego bardzo proszę - aby nam ze sobą było miło, o szacunek dla siebie nawzajem. To, że możemy różnić się co do poglądów, nie upoważnia aby zachowywać się arogancko i stosować wobec siebie poniżające epitety. Nie chciałbym wystąpić w roli "moralizującego", ale do tej pory miałem z takimi zjawiskami znikomy kontakt. Tym bardziej, że na tym forum biorą udział przeważnie byli Ś.J albo będący Ś.J, a nawet gdyby pojawili się inni, niech zobaczą, że to czego uczyliśmy się przez lata i nadal uczymy - to nie utopia.
Za wszystkich nas, JESZUA złożył swoje drogocenne życie - pamiętajcie o tym.
Serdecznie pozdrawiam i życzę opieki naszego kochającego Boga Jahwe.
Janusz S.

#88 Kloo

Kloo

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1087 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 07:13

A M E N BRACIE JANUSZU
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.

#89 dariusz

dariusz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 148 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 07:25

do Janusza Największą grupą co pominołeś są ci którzy nie byli świadkami-odsyłam cie do serwisu "kim jesteś".Podoba mi się charakter jaki użyłeś w swoich postach.Niestety presja którą wyczówam w twoich słowach nie jest pozytywna.
Visit My WebsiteHi38-14" Aby się odmieniła jak glina pod pieczęcią i przyjmowała barwę jak odzienie"
[email protected]/Prz9-5 "Chodźcie, nasyćcie się moim chlebem, pijcie wino, które zmieszałam".

#90 dariusz

dariusz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 148 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 07:52

do Janusza Co do niepozytywnych wibracji to przeciesz "czym skorupka za młodu nasiąknie"i"starych drzew się nie przesadza"rozumiemcie cie.(Dodatek po odwiedzeniu twojej strony).A tak w skrócie to nie można zjeść ciasteczka i mieć ciasteczko.Łącze się z tobą w bólu i niepoddawaj sie.pozdrowienia
Visit My WebsiteHi38-14" Aby się odmieniła jak glina pod pieczęcią i przyjmowała barwę jak odzienie"
[email protected]/Prz9-5 "Chodźcie, nasyćcie się moim chlebem, pijcie wino, które zmieszałam".

#91 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 07:59

Do Janusza, odnośnie organizacji Bożej.

Wierzę, że częścią wszechświatowej organizacji Bożej jest Kościół Chrystusowy, a ten składa się ze wszystkich osób, wierzących w ofiarę okupu, złożoną przez Jezusa Chrystusa i popierających tę wiarę uczynkami. Kościół ten jest podzielony na różne denominacje, a oprócz nich należą do niego różne niezrzeszone jednostki.

Wg mnie, największą i posiadającą całą prawdę częścią tej organizacji jest Kościół Katolicki, wszystkich obrządków (rzymsko-katolicki nie jest lepszy od grecko-katolickiego i na odwrót), a z pozostałych najbliższe prawdy jest prawosławie.

Warunkiem zbawienia nie jest jednak nawrócenie na katolicyzm czy prawosławie, ale wiara w ofiarę złożoną przez Jezusa (potwierdzona uczynkami).

Dlatego, jak już zapewne zauważyłeś, na tym forum nie staram się agitować do katolicyzmu, a raczej propaguję wiarę w okup, który jest najważniejszą nauką wszystkich kościołów chrześcijańskich.

Gdy piszę w stopce: że "służę Jehowie w łaczności z jedyną Organizacją Bożą, tzn. Kościołem Kat.", mam na myśli Kościół Katolicki czyli powszechny, a więc przede wszystkim zorganizowany katolicyzm, ale pamiętam, że do Kościoła Powszechnego należą także jednostki niezorganizowane.

Nie umieszczę przecież w stopce kilkustronicowych wyjaśnień z katechizmu...

#92 cara

cara

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1049 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 09:43

Nie umieszczę przecież w stopce kilkustronicowych wyjaśnień z katechizmu...

Mogą być z Biblii ;)

(Czekałam na Twoją odpowiedź, ponieważ Janusz pytał Cię o podstawę biblijną) :)

Pozdrawiam :)
Nie zgadzam się z polityką cichego banowania użytkowników forum.

#93 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 11:38

w czym problem, skoro w stopce podaję link do całej kilkusetstronicowej argumentacji biblijnej?

#94 Janusz S.

Janusz S.

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 118 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 16:45

DO DARIUSZA

Dziękuję za post. Myślę, że w tym co napisałem - :” na tym forum biorą udział przeważnie byli Ś.J albo będący Ś.J, A NAWET GDYBY POJAWILI SIĘ INNI…” – ująłem tą grupę nie będących Ś.J., natomiast Ty zwróciłeś uwagę na to, że jest to największa grupa /nie znałem rozkładu ilościowego/. Nie bardzo rozumiem mojej presji w zacytowanych przez Ciebie słowach: „Niestety presja którą wyczuwam
w twoich słowach nie jest pozytywna”.
Czy zechciałbyś doprecyzować na czym polega ta niepozytywna presja i na kogo wywierana?
Pozdrawiam.
Janusz S.

#95 dariusz

dariusz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 148 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 17:27

do Janusza

Jestem nidoszłym Ś.J..Podczas moich tzw. studiów biblijnych wyczówałem to samo.

Jeśli się z czymś nie zgadzałeś był natychmiastowy zrzut myślowo -

argumentacyjny. Czułem się jak na wojnie. Napewno wiesz jak to jest biorąc pod

uwage twoją walke ze Strażnicą o dogmaty.

Ja sobie jakoś z Bożą pomocą poradziłem, ale są ludzie którym jest w tej chwili

tak ciężko jak i nam było w czasie przed rozpadem małżeństwa, czy też zerwanim

zareczyn - oczywiście w przenośni.

Nie urodziłeś się na słońcu gdzie światło świeci najjaśniej. Trzeba było długą drogę

przejść aby się do niego zbliżyć, aby można było powiedzieć DOŚĆ BO SIĘ SPALE.

Twój ogień MIŁOŚCI może niekiedy działać jak macierzyńska nadopiekuńczość.

pozdrowienia
....................

#96 Janusz S.

Janusz S.

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 118 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 18:38

WITAJ SEBASTIANIE A.

Piszesz, że ”wg mnie, największą i POSIADAJĄCĄ CAŁĄ PRAWDĘ częścią tej organizacji JEST KOŚCIÓŁ KATOLICKI, wszystkich obrządków (rzymsko-katolicki nie jest lepszy od grecko-katolickiego i na odwrót), a z pozostałych najbliższe prawdy jest prawosławie".
Pozwól, że się z tak sformułowaną tezą się nie zgodzę, – bo, na jakiej podstawie twierdzisz, że K.K. posiada „CAŁĄ PRAWDĘ?”.
Czy do tej „CAŁEJ PRAWDY” możesz ‘CZYSTYM SUMIENIEM’ zaliczyć takie dogmaty jak: trójca, dusza nieśmiertelna, kult Marii, kult obrazów, chrzest niemowląt, piekło, czyściec, modlitwy do Marii i świętych, nieomylność papieża
i nazywaniem go ‘ojcem świętym’, transsubstancjacja (przeistoczenie), celibat
i inne?
Zwróć uwagę, że K.K. swoją naukę opiera na 3-ch elementach;
- Pismo Święte
- Tradycji (stosunek Pana Jezusa do tradycji – Mat. 15:3-9)
- Dekrety soborów (Obj. 22:18; 5 Mojż. 4:20)
Uważam, że w wyżej wymienionych dogmatach K.K. rozminął się z „CAŁĄ PRAWDĄ”.
Problem K.K. i nie tylko – polega na utworzeniu zorganizowanej „INSTYTUCJI” wraz z: hierarchią i laikami.
Piszesz także o katechizmie – czy uważasz, że katechizm jest natchniony?
W zupełności zgadzam się, że zbawienie mamy w Chrystusie, Jego okupie i Jego nauce.
Nikt nie może przyjść do Ojca, Boga Jahwe, jak tylko przez Syna, a przy tym niezbędny jest do tego ‘Pocieszyciel’ Duch Boży /Święty/; co wcale nie świadczy, że jest ‘trójca święta’ – takiego sformułowania nie ma w Piśmie Świętym.
Pozdrawiam.
Janusz S.

#97 dariusz

dariusz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 148 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 19:19

DO JANUSZA I SEBASTIANA

Czy twierdzenie że prawda to coś złożonego i że każda religia posiada część

prawdy- to dla was coś nie do przyjęcia?.

Przecierz " w każdym narodzie jest człowiek podobający się Bogu ".

#98 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów

Napisano 2006-06-02, godz. 20:15

Januszu, spodziewałem się, że zagenujesz pogląd o prawdziwości katolicyzmu. No cóż, różnimy się znacznie, bo ja wierzę we wszystkie wymienione dogmaty, a Ty je odrzucasz. Łączą nas jednak dwa najważniejsze wierzenia: tzn. Chrystus zmartwychstał, a wcześniej złożył swoje życie na okup za grzechy.

Katechizm oczywiście nie jest natchniony, jest jedynie wykładnią doktryny katolickiej. Doktryny, którą ja uznaję za prawdziwą, a Ty za fałszywą.

Porównując do ŚJ, katechizm pełni dla katolików podobną rolę, jak książka "wiedza" bądź "wnikliwe badanie pism" dla ŚJ.

#99 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2006-06-02, godz. 22:06

Otoz chcialbym rozluznic troche napieta sytuacje:

Izajasza 56:3-8

"Niech wiec nie mowi cudzoziemiec, ktory przystal do Pana:Pan napewno wykluczy mnie ze swojego ludu, i niech nie mowi trzebieniec:Patrzcie, jestem tylko uschlym drzewem. Bo tak mowi Pan: Trzebiencom, ktorzy przestrzegaja sabatu i wybieraja to, w czym mam upodobanie, i trzymaja sie mojego przymierza, przyznam w moim domu i w obrebie moich murow miejsce i dam im imie lepsze niz maja synowie i corki, imie wieczne, ktore nie bedzie starte. Cudzoziemcow zas, ktorzy przystali do Pana, aby mu sluzyc i aby milowac imie Pana, byc jego slugami, wszystkich, ktorzy przestrzegaja sabatu, nie bezczeszczac go, i trzymaja sie mojego przymierza, wprowadze na moja swieta gore i sprawie im radosc w moim domu modlitwy dla wszytkich ludow. Tak mowi Wszechmocny, Pan, ktory zgromadza rozproszonych Izraela: Jeszcze zgromadze do niego innych poza tymi, ktorzy sa juz zgromadzeni."

Pozdrawiam.

(druga strona medalu)
P.S.:
To jest "droga przez ogien", w trakcie tej drogi wszystko sie pali (nawet Straznica), i zostajesz tylko ty i On, i gdy juz wydaje ci sie, ze martwy jestes, wtedy On delikatnie dotyka cie i ozywasz

a to dlatego, ze musza byc wyprobowani do konca:
Obj.20:6
"Blogoslawiony i swiety ten, ktory ma udzial w pierwszym zmartwychwstaniu; nad nimi druga smierc nie ma mocy, lecz beda kaplanami Boga i Chrystusa i panowac z nim beda przez tysiac lat."

Tez pozdrawiam.

#100 dariusz

dariusz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 148 Postów

Napisano 2006-06-03, godz. 09:43

TAK ZROBIŁO SIĘ LUŻNIEJ

Nie zawsze człowiek ma od razu gotową odpowiedż .Nieraz potrzeba więcej czasu
aby coś zrozumiał. Nieraz tak bywa że przeczytasz kilkaset stron książki i nic z tego nie wiesz.

Dopiero Z czasem kiedy poświęci wiele godzin,dni,czy miesięcy czy nawet lat
zaczyna się odsłaniać zasłona. Wprowadzając w życie nasze odkrycia
napotykamy na mase trudności, - w końcu wywracamy nasze życie do góry nogami.

To doprawdy wtedy znajdujemy się w piecu hutniczym. Najlepsze i najcenniejsze miecze składają się z wielu warstw. Każda warstwa jest na nowo rozgrzewana i
wykuwana.

Jaki jest miecz świadczy o tym jego własne życie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych