Skocz do zawartości

Zdjęcie

Obrazki

• Please log in to reply
132 replies to this topic

#81 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2006-09-14, godz. 14:44

No to jak, są takie wersety nt. bałwochwalstwa w NT, czy nie?? :) Jakoś nie zauważyłam, żeby śJ powoływali się na takie wersety. Cały czas grzmią o Dekalogu, który odrzucili :P

Nie powołują się, bo chyba wszystkim wiadomo, że w NT nigdzie nie ma takich wersetów. I w tym miejscu należy się wielka nagana "twórcom" PNŚ. Jak można było pozwolić na takie niedopatrzenie!!!
A swoją drogą sama sie zastanawiam, czy jest w NT taki werset, który można by było z "lekką korektą" dopasować do "teorii bałwochwalstwa" SJ.

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

#82 lightdrink

lightdrink

Forumowicz (51-500)

• Członkowie bez edycji
  • PipPip
  • 314 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 04:29

Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.

Dlaczego Świadkowie Jehowy ewidentnie grzeszą publikując obrazki w stylu przedstawionego poniżej?

Dołączona grafika

Odpowiedź jest prosta, bo publikują kłamstwo, trzeba być wariatem aby twierdzić, że tak wyglądał Jezus.
A gdzie jest kłamstwo to tam też jest pijaństwo i inne paskudne rzeczy.
Ciekawe, czy dziennikarze Strażnicy, sfotografowali Jezusa Chrystusa i na tej podstawie malują te pretensjonalne obrazki, kiedyś nawet miałem pomysł na stronkę w necie pt. "Fałszywe oblicza Jezusa malowane przez ŚJ" naliczyłem 144 wcielenia Jezusa wg. Strażnicy, a może jest ich więcej? :D :D :lol:
Złamanie regulaminu Forum. Konto zawieszone.

#83 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 07:54

A co o wizerunkach Jahwe/Jehowy które również publikują w swoich publikacjach? No ok nie oddają im czci - przy tym nikt tego nie twierdzi ale łamią zakaz tworzenia wizerunków Boga Ojca! (Wj 20 Pwt 5) zresztą jest tam o wiele więcej zapisane czego sami nie spełniają :)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#84 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 08:10

A co o wizerunkach Jahwe/Jehowy które również publikują w swoich publikacjach? No ok nie oddają im czci - przy tym nikt tego nie twierdzi ale łamią zakaz tworzenia wizerunków Boga Ojca! (Wj 20 Pwt 5) zresztą jest tam o wiele więcej zapisane czego sami nie spełniają :)

Pawle
Zaraz usłyszysz zarzut, że kłamiesz, bo przecież śJ nie obowiązuje Prawo Mojżeszowe. Więc niczego nie łamią.
Czesiek

#85 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 10:30

Pawle
Zaraz usłyszysz zarzut, że kłamiesz, bo przecież śJ nie obowiązuje Prawo Mojżeszowe. Więc niczego nie łamią.

Czesiu nikogo nie obowiązuje Prawo Mojżeszowe. Chrystus to Prawo wypełnił. gdybysmy podlegali Prawu Mojzeszowemu musielibyśmy wykonywać szereg, czasem nawet "głupich nakazów". np. składanie ofiar ze zwierząt. Prawo Mojżeszowe nie kończyło się na 10 przykazaniach.
to jednak, że nas to Prawo nie obowiązuje nie oznacza, że możemy sobie zyć wg naszego "widzi mi się". dlatego tez Jezus często podczas swoich przemówień powoływał się na Prawo, niejednokrotnie rozszerzając te przykazania. niech mi będzie wolno tylko wspomnieć sprawę cudzołóstwa lub rozwodu :)

#86 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 12:35

Wg tego Maciej co piszesz to nadal zarówno można się powoływać na prawo mojżeszowe jak i stwierdzać że nie obowiązuje :P
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#87 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 13:37

Czesiu nikogo nie obowiązuje Prawo Mojżeszowe. Chrystus to Prawo wypełnił. gdybysmy podlegali Prawu Mojzeszowemu musielibyśmy wykonywać szereg, czasem nawet "głupich nakazów". np. składanie ofiar ze zwierząt. Prawo Mojżeszowe nie kończyło się na 10 przykazaniach.
to jednak, że nas to Prawo nie obowiązuje nie oznacza, że możemy sobie zyć wg naszego "widzi mi się". dlatego tez Jezus często podczas swoich przemówień powoływał się na Prawo, niejednokrotnie rozszerzając te przykazania. niech mi będzie wolno tylko wspomnieć sprawę cudzołóstwa lub rozwodu :)

Macieju
Odważny jesteś i nie boisz się Boga, akoro Jego nakazy nazywasz głupimi.
Poza tym wyjaśnij mi, dlaczego śJ czepiają się kultu obrazów w KK i podpierają się przy tym Dekalogiem, skoro Prawo Mojżeszowe nie obowiązuje?
Czesiek

#88 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 13:45

Szkoda tylko, że na to "nieobowiązujące" Prawo powołują się SJ w przypadku transfuzji krwi + oczywiście wiadomy werset z Dziejów Apostolskich. Jak się okazuje, dla SJ Prawo Mojżeszowe istnieje wtedy, gdy jest łatwiej, żeby istniało.
A wracając do obrazków: faktycznie, już niegdyś się zastanawiałem, dlaczego istnieje u SJ tyle twarzy Jezusa. No dobra, już nie będę się czepiał, że w ogóle go portretują, ale przecież powinien być "do siebie podobny". Tymczasem na niektórych rycinach Jezus nie tylko nie jest podobny do swego odpowiednika z innego obrazka, ale nawet nie wygląda jak jego daleki krewny. Nie wartoby by było jakoś to ujednolicić.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#89 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 13:50

Szkoda tylko, że na to "nieobowiązujące" Prawo powołują się SJ w przypadku transfuzji krwi + oczywiście wiadomy werset z Dziejów Apostolskich. Jak się okazuje, dla SJ Prawo Mojżeszowe istnieje wtedy, gdy jest łatwiej, żeby istniało.
A wracając do obrazków: faktycznie, już niegdyś się zastanawiałem, dlaczego istnieje u SJ tyle twarzy Jezusa. No dobra, już nie będę się czepiał, że w ogóle go portretują, ale przecież powinien być "do siebie podobny". Tymczasem na niektórych rycinach Jezus nie tylko nie jest podobny do swego odpowiednika z innego obrazka, ale nawet nie wygląda jak jego daleki krewny. Nie wartoby by było jakoś to ujednolicić.

Może jednak nie warto ujednolicać wizerunku Jezusa w Strażnicach. Jeszcze ktoś by zaczął głosić, że tak fkktycznie wyglądał, bo przecież Strażnica nie kłamie i byłby kłopot.

Ale jest inna zastanawiająca rzecz, dlaczego na tych wszystkich obrazkach Jezus jest przedstawiany tak, jakby dopiero co wyszedł z salonu fryzjerskiego.
Czesiek

#90 lightdrink

lightdrink

Forumowicz (51-500)

• Członkowie bez edycji
  • PipPip
  • 314 Postów

Napisano 2006-10-21, godz. 15:05

Może jednak nie warto ujednolicać wizerunku Jezusa w Strażnicach. Jeszcze ktoś by zaczął głosić, że tak fkktycznie wyglądał, bo przecież Strażnica nie kłamie i byłby kłopot.

Ale jest inna zastanawiająca rzecz, dlaczego na tych wszystkich obrazkach Jezus jest przedstawiany tak, jakby dopiero co wyszedł z salonu fryzjerskiego.

Gdyby Strażnica była pisemkiem promującym sztukę współczesną, wtedy takie dziwne wizerunki Jezusa, (nawet po wizycie u fryzjera) byłyby wporzondku. Strażnica twierdzi, że głosi prawdę, ale temu zaprzecza nie tylko treść pisemka, ale nawet ilustracje, które wprawdzie nie łamią praw autorskich ale skutecznie łamią postanowienia Boga. :D
Złamanie regulaminu Forum. Konto zawieszone.

#91 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-23, godz. 12:33

Macieju
Odważny jesteś i nie boisz się Boga, akoro Jego nakazy nazywasz głupimi.
Poza tym wyjaśnij mi, dlaczego śJ czepiają się kultu obrazów w KK i podpierają się przy tym Dekalogiem, skoro Prawo Mojżeszowe nie obowiązuje?

Czesiek. tak jak wspomniałem nie obowiązuje nas Prawo Mojżeszowe, które składało się z setek różnych nakazów. nie oznacza to, że nie obowiązują nas żadne prawa. o ytm też wspomiał Jezus podczas swojej bytności. naturalnie dobrze jest sięgać do ST, bo tam wiele rzeczy jest dość szczegółowo opisanych.
określenie w NT "strzezcie się bałwanów" niewiele nam mówi, ale już przywołanie fragmentów pism hebrajskich odnośnie np. wizerunków wiele wyjaśnia.
Czesiek Dekalog (czyli dziesięć przykazań) to nie jedyny fragment, który opisuje stosunek Boga do wizerunków. W ST jest naprawdę kilka "perełek", które omawiają ten problem i powiem należą do moich ulubionych, albowiem jest tam też mowa zarówno o ich twórcach jak i tych, którzy z wizerunków "korzystają"
zatem raz jeszcze: Prawo Mojżeszowe jako kodeks nas nie obowiązuje. Chrystu był wypełnieniem Prawa. Są nam jednak dane nakazy, których mamy się trzymać.
Cytowanie Pism Hebrajskich ma jak najbardziej sens, bo dzięki tym Pismom "światło jest dużo pełniejsze" :)

#92 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-23, godz. 13:01

Czesiek. tak jak wspomniałem nie obowiązuje nas Prawo Mojżeszowe, które składało się z setek różnych nakazów. nie oznacza to, że nie obowiązują nas żadne prawa. o ytm też wspomiał Jezus podczas swojej bytności. naturalnie dobrze jest sięgać do ST, bo tam wiele rzeczy jest dość szczegółowo opisanych.
określenie w NT "strzezcie się bałwanów" niewiele nam mówi, ale już przywołanie fragmentów pism hebrajskich odnośnie np. wizerunków wiele wyjaśnia.
Czesiek Dekalog (czyli dziesięć przykazań) to nie jedyny fragment, który opisuje stosunek Boga do wizerunków. W ST jest naprawdę kilka "perełek", które omawiają ten problem i powiem należą do moich ulubionych, albowiem jest tam też mowa zarówno o ich twórcach jak i tych, którzy z wizerunków "korzystają"
zatem raz jeszcze: Prawo Mojżeszowe jako kodeks nas nie obowiązuje. Chrystu był wypełnieniem Prawa. Są nam jednak dane nakazy, których mamy się trzymać.
Cytowanie Pism Hebrajskich ma jak najbardziej sens, bo dzięki tym Pismom "światło jest dużo pełniejsze" :)

A czy taki nakaz Pana Jezusa obowiązuje śJ:

Odpowiadając Jezus, rzekł mu: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego.
Rzekł mu Nikodem: Jakże się może człowiek narodzić, gdy jest stary? Czyż może powtórnie wejść do łona matki swojej i urodzić się?
Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego. Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest. Nie dziw się, że ci powiedziałem: Musicie się na nowo narodzić.

(Jan. 3:3-7 BW)

Dlaczego śJ chcą żyć w "królestwie Bożym" w "jego ziemskiej dziedzinie", a jednocześnie nie respektują tego nakazu?
Czyżby śJ widzieli w Zakonie tylko to, czym mogą pokazać, że inni źle postępują, a sami zapominają takiego chociażby ostrzeżenia zapisanego przez Mojżesza:

Wzbudzę im proroka spośród ich braci, takiego jak ty. Włożę moje słowa w jego usta i będzie mówił do nich wszystko, co mu rozkażę. Jeśli więc kto nie usłucha moich słów, które on mówić będzie w moim imieniu, to Ja będę tego dochodził na nim.
(5 Moj. 18:18-19 BW)

,
że lekceważą nakaz Pana Jezusa?
Czesiek

#93 Mario

Mario

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-01-09, godz. 00:49

dzisiaj rozmawiałem z pewną znajomą ze Zboru. I zapytała mnie dlaczego katolicy czą obrazy. Nie potrafiłem odpowiedzieć należycie. Odpowiedziałem, ale a tych obrazach jest Jezus, Bóg, świeci. Nie ma tam bóstw pogaństwa. Odpowiedziała, że nie wiemy jak wyglądał Jezus. Więc jak możemy go malować. A w ST jest jasno powiedziane o nieczynieniu obrazów.
Proszę pomóżcie mi, znaleźć argumenty. Bo moim zdaniem nie ma nic przeciw rysowaniu wyobrażeń biblijnych. Ale jak to wytłumaczyć.

#94 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2009-01-09, godz. 01:51

Odpowiedziała, że nie wiemy jak wyglądał Jezus. Więc jak możemy go malować.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Użytkownik Adelfos edytował ten post 2009-01-09, godz. 01:52

Dołączona grafika

#95 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-01-09, godz. 07:05

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Ja też jej powiedziałem, że mamy tych obrazków w Strażnicy sporo. A ona mi na to, że nie wieszamy go po domach jak obrazy, nie klekamy, nie sprzedajemy w sklepach, itp. I zabrakło mi biblijnych szybkich i prawdziwych argumentów.

#96 dawid1234

dawid1234

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 370 Postów

Napisano 2009-01-09, godz. 08:11

[quote name='homme_curieux' date='2006-06-06 21:45' post='30707']

Zauwazmy ze Jahwe nie pozwolil czynic czegokolwiek czemu ktoz mialby oddawac poklon :-)

Swiadkowie Jehowy w swoich czasopismach posluguja sie obrazkami ale sa to tylko obrazki badz ilustracje ktorym nikt nie sluzy ani ktorym nikt sie nie klania

I tu jest zasadnicza roznica pomiedzy SJ stosujacymi obrazki do ilustrowania pewnych wydarzen a niektorymi religiami ktore tworza z nich przedmioty kultu

to interpretacja świadków tego zakazu, który nota bene uważają za nieobowiązujący
jest powiedziane :"nie będziesz robił" więc znaczy nie będziesz robił i nie znaczy to że jak zrobi ktoś inny to możesz się kłaniać i służyć gdyż nie zrobiłeś go sam.

#97 hi fi

hi fi

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2009-01-09, godz. 09:07

dzisiaj rozmawiałem z pewną znajomą ze Zboru. I zapytała mnie dlaczego katolicy czą obrazy. Nie potrafiłem odpowiedzieć należycie. Odpowiedziałem, ale a tych obrazach jest Jezus, Bóg, świeci. Nie ma tam bóstw pogaństwa. Odpowiedziała, że nie wiemy jak wyglądał Jezus. Więc jak możemy go malować. A w ST jest jasno powiedziane o nieczynieniu obrazów.
Proszę pomóżcie mi, znaleźć argumenty. Bo moim zdaniem nie ma nic przeciw rysowaniu wyobrażeń biblijnych. Ale jak to wytłumaczyć.

Tej Twojej znajomej ze zboru mogłeś pokazać Strażnice.
Poza tym, ŚJ można malować sceny biblijne i to jest w porządku, natomiast katolikom nie, bo jest to bałwochwalstwo. Jeszcze do tego dodają, że katolicy modlą się do obrazów. Na pytanie o treść modlitwy do obrazu, otrzymałem kiedyś odpowiedź od ŚJ: Ojcze nasz, któryś jest w niebie...
Jak wyglądał Jezus, z brodą czy bez brody kliknij tutaj.

#98 Mario

Mario

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 577 Postów

Napisano 2009-01-09, godz. 11:10

Tej Twojej znajomej ze zboru mogłeś pokazać Strażnice.
Poza tym, ŚJ można malować sceny biblijne i to jest w porządku, natomiast katolikom nie, bo jest to bałwochwalstwo. Jeszcze do tego dodają, że katolicy modlą się do obrazów. Na pytanie o treść modlitwy do obrazu, otrzymałem kiedyś odpowiedź od ŚJ: Ojcze nasz, któryś jest w niebie...
Jak wyglądał Jezus, z brodą czy bez brody kliknij tutaj.

Nie, nie, ta broda to sprawa podobna do tej z nogami węża. :lol:
Dno, kompletne dno.
PS.
Jak katolicy się modlą do obrazów"
a) całują je,
B) klękają przed nimi
e) pocierają się o nie
f) przystrajają np. złotymi koronami
itd.

#99 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2009-01-09, godz. 13:04

, że nie wieszamy go po domach jak obrazy,

Pisz zatem od razu cały przebieg rozmowy, bo tylko głowę komuś zawracasz! Najpierw trwierdziła, że "jak więc możemy malować Jezusa skoro nie wiemy jak wyglądał". Następnie po obaleniu jej argumentu przeskoczyła dalej. Twój błąd to, że nie zatrzymałeś się przy tym: czy wolno malować. Jak wiesz z autopsji strażnicowi głosiciele są mistrzami w przeskakiwaniu po tematach. Zacznij więc samodzielnie decydować. Z mojej strony to ostatnie zaangażowanie się w dziecinadę pseudotologiczną.

, kompletne dno.

Uzasadnij swoją ocenę.
Dołączona grafika

#100 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2009-01-10, godz. 21:04

katolicy wieszają obrazy Jezusa (bałwochwalcy)
Nice quiet spot at Patterson.
Patterson

Dołączona grafika
pozdrawiam Andrzej

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych