Czesiek. tak jak wspomniałem nie obowiązuje nas Prawo Mojżeszowe, które składało się z setek różnych nakazów. nie oznacza to, że nie obowiązują nas żadne prawa. o ytm też wspomiał Jezus podczas swojej bytności. naturalnie dobrze jest sięgać do ST, bo tam wiele rzeczy jest dość szczegółowo opisanych.
określenie w NT "strzezcie się bałwanów" niewiele nam mówi, ale już przywołanie fragmentów pism hebrajskich odnośnie np. wizerunków wiele wyjaśnia.
Czesiek Dekalog (czyli dziesięć przykazań) to nie jedyny fragment, który opisuje stosunek Boga do wizerunków. W ST jest naprawdę kilka "perełek", które omawiają ten problem i powiem należą do moich ulubionych, albowiem jest tam też mowa zarówno o ich twórcach jak i tych, którzy z wizerunków "korzystają"
zatem raz jeszcze: Prawo Mojżeszowe jako kodeks nas nie obowiązuje. Chrystu był wypełnieniem Prawa. Są nam jednak dane nakazy, których mamy się trzymać.
Cytowanie Pism Hebrajskich ma jak najbardziej sens, bo dzięki tym Pismom "światło jest dużo pełniejsze" 
A czy taki nakaz Pana Jezusa obowiązuje śJ:
Odpowiadając Jezus, rzekł mu: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego.
Rzekł mu Nikodem: Jakże się może człowiek narodzić, gdy jest stary? Czyż może powtórnie wejść do łona matki swojej i urodzić się?
Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego. Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest. Nie dziw się, że ci powiedziałem: Musicie się na nowo narodzić.
(Jan. 3:3-7 BW)
Dlaczego śJ chcą żyć w "królestwie Bożym" w "jego ziemskiej dziedzinie", a jednocześnie nie respektują tego nakazu?
Czyżby śJ widzieli w Zakonie tylko to, czym mogą pokazać, że inni źle postępują, a sami zapominają takiego chociażby ostrzeżenia zapisanego przez Mojżesza:
Wzbudzę im proroka spośród ich braci, takiego jak ty. Włożę moje słowa w jego usta i będzie mówił do nich wszystko, co mu rozkażę. Jeśli więc kto nie usłucha moich słów, które on mówić będzie w moim imieniu, to Ja będę tego dochodził na nim.
(5 Moj. 18:18-19 BW)
,
że lekceważą nakaz Pana Jezusa?