Skocz do zawartości

Zdjęcie

Specyfika życia w Betel

• Please log in to reply
121 replies to this topic

#81 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-09-20, godz. 14:18

Myślałem nad nowym działem: Systemy komputerowe Towarzystwa, ale obawiam się że będą go czytać tylko kosmici, :( ze względu na terminologie, czy mam rację? :)

Poczytać zawsze można, ale co się z tego pojmie, to już inna rzecz. Przypomniała mi się scenka z filmu "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", gdzie jedna z pań "czyta" książkę po angielsku :P :D . Tu mniej więcej byłoby podobnie.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#82 lightdrink

lightdrink

Forumowicz (51-500)

• Członkowie bez edycji
  • PipPip
  • 314 Postów

Napisano 2006-09-20, godz. 14:47

Poczytać zawsze można, ale co się z tego pojmie, to już inna rzecz. Przypomniała mi się scenka z filmu "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", gdzie jedna z pań "czyta" książkę po angielsku :P :D . Tu mniej więcej byłoby podobnie.

Dlatego ewentualne dane dotyczące sieci komputerowych proszę przesyłać na PM. :)
Złamanie regulaminu Forum. Konto zawieszone.

#83 stamaim

stamaim

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 246 Postów

Napisano 2006-09-20, godz. 15:37

. Po uruchonieniu moich tajnych programów do analiz personalnych Nadarzyniaków, wynika w 78%, że P.B. to PIOTR BUxxxN, x zastosowałem do zamaskowania nazwiska, czy mój system działa prawidłowo? B)

Nie, to nie on. Osoba, o której piszesz jest tłumaczem. P.B. z posta graczysko to BXXXK P(imię najpłodniejszego pisarza w Nowym Testamencie. :D

Jeśli idzie o Twoje pytanie o charakterystyczną czerwoną ikonkę w systemach Betel to wybacz, kompletnie tego nie pamiętam. B)
"Jeżeli Boga nie ma,
to nie wszystko człowiekowi wolno.
Jest stróżem brata swego
i nie wolno mu brata swego zasmucać,
opowiadając, że Boga nie ma."

#84 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2006-09-20, godz. 17:26

A co z MEPS-em?

Pamiętam, tak bardzo się braciaki chwaliły pod koniec lat osiemdziesiątych, ale w tej chwili to już chyba nie jest nic takiego nadzwyczajnego? Dalej jest ten system używany? Rozwijany? Czy odłożono do lamusa i pracuje się na komercyjnym sofcie?
[db]

#85 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2006-09-20, godz. 18:03

' date='2006-09-20 19:26' post='35717']
A co z MEPS-em?

Pamiętam, tak bardzo się braciaki chwaliły pod koniec lat osiemdziesiątych, ale w tej chwili to już chyba nie jest nic takiego nadzwyczajnego? Dalej jest ten system używany? Rozwijany? Czy odłożono do lamusa i pracuje się na komercyjnym sofcie?

W drugiej połowie lat 90 tych zrezygnowano z samodzielnego składania kompów i używania własnych programów DOS-owych, zakupiono Windowsa i odtąd obowiązuje powszechny standard.
Czy MEPS pod tym dalej chodzi?
Na 99 % tak.

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#86 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2006-09-20, godz. 18:31

W drugiej połowie lat 90 tych zrezygnowano z samodzielnego składania kompów i używania własnych programów DOS-owych, zakupiono Windowsa i odtąd obowiązuje powszechny standard.
Czy MEPS pod tym dalej chodzi?
Na 99 % tak.

Tzn. pracują dalej na starym MEPS-ie uruchamianym w trybie emulacji DOS?
[db]

#87 azariasz

azariasz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 153 Postów

Napisano 2006-09-21, godz. 07:39

' date='2006-09-20 21:31' post='35727']
Tzn. pracują dalej na starym MEPS-ie uruchamianym w trybie emulacji DOS?

Raczej nie w trybie emulacji DOS, ale wiem, ze MEPS po upgrade'ach służy dalej. I bardzo dobrze.
Istnieje druga strona medalu. Nie musisz wierzyć świadkożerczej propagandzie.

Jestem człowiekiem wolnym. Jestem Świadkiem Jehowy.

#88 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 19:00

Wracając do tematu: teraz może kilka słów o ślubowaniu rodziny Betel.

W jednym z testów ("Laik czy ekspert od Świadków Jehowy") pojawiło się następujące pytanie:

Czy członkowie Betel składają jakieś śluby?

• Tak, śluby wyłacznej wierności Jehowie.
  • Nie, Betel nie zakon, żeby śluby składać.
  • Śluby ubóstwa.

Odpowiedź trzecia jest prawidłowa, ale jednak niepełna. Wydaje się, że powinno być: śluby posłuszeństwa i ubóstwa. Wynika to z poniższego fragmentu:

Ślubowanie posłuszeństwa i ubóstwa

Każdy nowy członek rodziny Betel w Religijnej Społeczności Specjalnych Sług Pełnoczasowych składa następujące ślubowanie:

Ślubowanie rodziny Betel

Uroczyście wyrażam przed Jehową Bogiem pragnienie zostania członkiem rodziny Betel w Religijnej Społeczności Specjalnych Sług Pełnoczasowych. Ślubuję:

1. Prowadzić tryb życia przyjęty przez całą rodzinę Betel.

2. Chętnie wykonywać każde wyznaczone mi zadanie.

3. Przestrzegać porządku teokratycznego panującego w Betel.

4. Przykładać się ze wszystkich sił do zadań przydzielonych mi w Betel.

5. Nie podejmować bez zezwolenia żadnej pracy zarobkowej.

6. Jako członek rodziny Betel, nie oczekiwać niczego poza podstawowym utrzymaniem.

7. Korzystać z takich samych posiłków, mieszkania i kieszonkowego, jak wszyscy pozostali członkowie rodziny Betel, bez względu na wartość mej pracy lub zakres moich obowiązków.

8. Stosować się do zasad podanych w broszurze Wspólnie mieszkać w jedności, która co jakiś czas może być uaktualniana.

--
(źródło: "Wspólnie mieszkać w jedności")

.jb

#89 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2007-02-19, godz. 20:33

To jest "lepsze" niż zakon :D
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#90 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2007-02-20, godz. 12:34

pkt 8 ślubowania jest niezły. Obiecuje się spełniać wszystko, nawet tego, co jeszcze nie jest zapisane w broszurze. A co jak pojawi się coś sprzecznego z sumieniem ślubującego, czy ma złamać ślubowanie, czy złamać swoje sumienie?
Czesiek

#91 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2007-02-23, godz. 01:09

Sekta w sekcie!
Dołączona grafika

#92 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2007-02-23, godz. 08:54

Wracając do tematu: teraz może kilka słów o ślubowaniu rodziny Betel.
(...)

JB masz moze te broszure w wersji elektronicznej? Warto by ja przejrzec jesli bys mial i mogl udostepnic ;)
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#93 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-06-25, godz. 21:55

Powiedziała, że w Betel zdarzają się również samobójstwa.

Przypadek z Brooklynu, z 1990 roku: link

Richard Wheelock (75 lat), pracownik Betel z wieloletnim stażem, popełnił samobójstwo skacząc z okna. Od dłuższego czasu cierpiał na depresję (którą łączono z mającą miejsce kilka lat wcześniej śmiercią jego żony) i był pod opieką lekarza.
.jb

#94 Epoka

Epoka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 263 Postów

Napisano 2008-06-25, godz. 22:39

Zona zmarla w 1985 i Richard Wheelock poszedl na emeryture w tymze samym roku po 50 latach pracy w Betel. W tym samym roku doswiadczyl bolu zwiazanego ze smiercia towarzyszki zycia i pracy, ktorej poswiecil pol wieku. Rozpaczliwa sytuacja. Bardzo to smutne.

Czy ktos wie, co wlasciwie dzieje sie z pracownikami Betel w wieku emerytalnym, kiedy juz nie pracuja, lub nie sa zdolni do pracy?
Jak wyglada ich codzienne zycie w Betel? Czy maja jakies pieniadze? Czy sa im wyplacane emerytury? Co z nimi?

Użytkownik Epoka edytował ten post 2008-06-25, godz. 22:40

#95 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-06-26, godz. 07:00

Zapewne zalezy to od kraju. Np. w Polsce takie osoby maja status duchownych i zapewne los ich jest podobny np. do ksiedza.

Użytkownik edd edytował ten post 2008-06-26, godz. 07:02

Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#96 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-06-26, godz. 21:25

Jeżeli chodzi o osoby starsze, w wieku emerytalnym, to w Branch Organization Manual wspomniano, że bracia, którzy ukończyli 70 (i więcej) lat oraz siostry, które ukończyły 50 (i więcej) lat mogą (jeżeli uznają to za konieczne) powrócić do swojego pokoju przed oficjalnym zakończeniem dnia pracy lub zrobić sobie w ciągu dnia pracy dodatkową przerwę.
.jb

#97 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2008-06-26, godz. 22:18

czy dobrze rozumiem że nawet stulatkowie muszą pracować a jedyny przywilej to ww. opisana przerwa lub prawo do przerwania pracy w ciagu dnia?

#98 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-06-26, godz. 23:02

Ponadto Branch Organization Manual podaje, że siostry, które ukończyły 40 (i więcej) lat oraz bracia, którzy ukończyli 60 (i więcej) lat mają także wszystkie soboty wolne.

Nigdzie nie ma mowy o obowiązku pracy do końca życia. Ale nie spotkałam się też z określeniem wieku, po przekroczeniu którego przechodzi się (można lub trzeba przejść) w Betel na emeryturę. Możliwe, że zależy to od konkretnego człowieka, jego stanu zdrowia i ciężaru obowiązków przypisanych do zajmowanego przez niego stanowiska. I właśnie to bierze się później pod uwagę przy podejmowaniu decyzji w sprawie kontynuacji lub zaprzestania pracy przez danego członka rodziny Betel.
.jb

#99 nickolas81

nickolas81

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 206 Postów

Napisano 2008-06-29, godz. 20:05

"Z wind w budynkach Towarzystwa mogą korzystać ci, którzy muszą wejść wyżej niż trzy piętra lub zejść więcej niż sześć. Osoby chore, słabe i mające ponad 35 lat mogą zawsze korzystać z windy"

To tez jest rewelacja!!! Bo jak jedziesz windą i nagle zdajesz sobie sprawę że źle wyliczyłeś różnice pięter to pytanie czy Twoje sumienie pozwoli Ci jechac nadal czy zatrzymasz awaryjnie windę na półpiętrze i pokornie wyjdziesz na piętro, po czym udasz się do jednego z nadzorców Betel wyznasz grzechy, poczekasz na komitet i zdecydują czy zostaniesz za złamanie ślubowania wykluczony
by Nico

#100 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2008-06-29, godz. 20:31

osoby "chore, słabe i >35 lat" ...
czyżby wszystkich 36 latków traktowano jak jakieś łamagi?
Normalnie się wkurzyłem

36letni Sebastian

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych