Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciało duchowe

• Please log in to reply
113 replies to this topic

#41 hi fi

hi fi

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2008-03-17, godz. 18:06

belszaccar7, on 2008-03-16 09:41, said:

Sam stwierdziłeś , że Jego ciało było martwe, a z powyższego cytatu z dziejów 2, 31 - 'widział przyszłość i przepowiedział zmartwychwstanie Mesjasza, że ani nie pozostanie [Jezus] w Otchłani [gr. hades], ani ciało Jego nie ulegnie rozkładowi'
wynika wyrażnie, że ani On - Jezus ani ciało Jego nie pozostanie na zawsze w hadesie. A skoro powiedziano też o Nim 'Lecz Bóg wskrzesił Go, zerwawszy więzy śmierci, gdyż niemożliwe było, aby ona panowała nad Nim'. (dzieje 2, 24) To musiał być martwy On cały i ciało Jego. Tak myślę.

pozdrawiam. ;)

Zapytam prosto. Czy rozumiesz o czym piszesz?

Pytałem chyba w najprostszy sposób, gdzie w Biblii jest napisane, że Pan Jezus był martwy w hadesie?

Użytkownik hi fi edytował ten post 2008-03-17, godz. 18:09

#42 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-17, godz. 18:31

Zapytam prosto. Czy rozumiesz o czym piszesz?

Pytałem chyba w najprostszy sposób, gdzie w Biblii jest napisane, że Pan Jezus był martwy w hadesie?

Skoro Jezusa zmartwychwzbudził Bog to z koniecznosci był martwy. On . A skad go zmartwychzbudzil -z hadesu bo tam go martwego nie zostawil na zawsze. Logika zelazna.Pewnie ze nie ma slowa tu:' byl martwy w hadesie' tak jak nie ma slowa :'byl zywy na ziem' ale czy tzn ze nie byl zywy na ziemi i martwy jak go zabili , a potem wrzucili do grobu ktory nazwano hadesem i powiedziano ze tam jest?Nie sciemniej hi fi , wiesz o co idzie .Wczytaj sie z dystansem w ten werset . Zreszta kazdy widzi rozne rzeczy czytajac to samo i tak bywa. ;)

'widząc naprzód, mówił o zmartwychwstaniu Chrystusa, że ani nie został opuszczony w Hadesie, ani jego ciało nie ujrzało skażenia. 32 Tego Jezusa wskrzesił Bóg dziej 2, 31

#43 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2008-03-17, godz. 19:33

belszaccar7, on 2008-03-16 21:59, said:

No rzeczywiście nie ma w 1 kor 15, 45 mowy o ciałach aniołów, ale czy to znaczy ,że ich nie mają? 40 mówi: 'Są ciała niebieskie i ziemskie, lecz inne jest piękno ciał niebieskich, inne - ziemskich'. Zauważ, Paweł nie wymienia różnic tylko pomiędzy ciałami fizycznymi, ziemskimi, ale robi tez skok na nieznane ludziom niebo i bytującymi tam ciałaami.

No to zobaczmy o czym mówi ten werset:

1Kor 15:39-41 Bw „Nie każde ciało jest jednakowe, bo inne jest ciało ludzkie, a inne zwierząt, jeszcze inne ciało ptaków, a inne ryb.(40) I są ciała niebieskie i ciała ziemskie, lecz inny jest blask niebieskich, a inny ziemskich.(41) Inny blask słońca, a inny blask księżyca, i inny blask gwiazd; bo gwiazda od gwiazdy różni się jasnością.”

Apostoł Paweł wyraźnie wymienia tutaj ciała materialne: jako przykład ziemksich podaje ciało ludzkie, zwierząt, ptaków czy ryb, a jako przykład ciał niebieskich podaje słońce, księżyc czy gwiazdy. Wszystkie te ciała są materialne. Ani słowem nie wspomina apostoł Paweł o ciele aniołów czy duchów. A przecieź taka jest wykładnia Straznicy. Aż prosi się więc, aby apostoł Paweł jako przykłady ciał duchowych wymienił aniołów czy duchy. Jednak tego nie czyni. Wynika z tego, że inaczej rozumiał pojęcie ciała duchowego, niż obecnie czyni to Strażnica.

belszaccar7, on 2008-03-17 19:31, said:

Skoro Jezusa zmartwychwzbudził Bog to z koniecznosci był martwy. On . A skad go zmartwychzbudzil -z hadesu bo tam go martwego nie zostawil na zawsze.

A więc tym samym sam potwierdzasz, że dusza Jezusa znajdowała się w Hadesie. Jak więc można nauczać, że dusza człowieka po jego smierci przestaje istnieć, skoro wyraźnie ten werset naucza, że dusza była w Hadesie. A skoro dusza była w Hadesie, to oznacza, że istniała, a więc nie umarła, tylko czekała na zmartwychwstanie. Inne słowa Biblii potwierdzają tę myśl:

Ap 6:9-10 Bw „A gdy zdjął piątą pieczęć, widziałem poniżej ołtarza dusze zabitych dla Słowa Bożego i dla świadectwa, które złożyli.(10) I wołały donośnym głosem: Kiedyż, Panie święty i prawdziwy, rozpoczniesz sąd i pomścisz krew naszą na mieszkańcach ziemi?”

Ap 20:4 Bw "I widziałem trony, i usiedli na nich ci, którym dano prawo sądu; widziałem też dusze tych, którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją. Ci ożyli i panowali z Chrystusem przez tysiąc lat."

wyraźne świadectwo, że dusze ludzi istniały i czekały na zmartwychwstanie!
On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" (Łk 21:8, BW)

#44 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-17, godz. 21:06

A więc tym samym sam potwierdzasz, że dusza Jezusa znajdowała się w Hadesie. Jak więc można nauczać, że dusza człowieka po jego smierci przestaje istnieć, skoro wyraźnie ten werset naucza, że dusza była w Hadesie. A skoro dusza była w Hadesie, to oznacza, że istniała, a więc nie umarła, tylko czekała na zmartwychwstanie.

Szereg razy występuje też wyrażenie „zmarła dusza”, oznaczające po prostu umarłego (Kpł 19:28; 21:1, 11; 22:4; Lb 5:2; 6:6; Ag 2:13; por. Lb 19:11, 13).

I nie wolno wam robić na swym ciele nacięć ze względu na zmarłą duszę, nie wolno wam też wykonywać na sobie tatuowanych znaków. Jam jest Jehowa. =Kpł 19:28.

Jak najbardziej Jezusa dusza była w hadesie, ale byla tam martwa , lezala niczym martwe cialo , zwloki , ,gdyz Jezus jako czlowiek na ziemi byl dusza , stala sie dusza rdz 2,7 . Po smierci stal sie martwa dusza , martwym cialem.

#45 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-17, godz. 22:21

Apostoł Paweł wyraźnie wymienia tutaj ciała materialne: jako przykład ziemksich podaje ciało ludzkie, zwierząt, ptaków czy ryb, a jako przykład ciał niebieskich podaje słońce, księżyc czy gwiazdy. Wszystkie te ciała są materialne. Ani słowem nie wspomina apostoł Paweł o ciele aniołów czy duchów. A przecieź taka jest wykładnia Straznicy. Aż prosi się więc, aby apostoł Paweł jako przykłady ciał duchowych wymienił aniołów czy duchy. Jednak tego nie czyni. Wynika z tego, że inaczej rozumiał pojęcie ciała duchowego, niż obecnie czyni to Strażnica.

ok. nie wymienia cial aniolow czy Boga jako przyklad cial niebianskich w tym miejscu. Co wcale nie musi oznaczac ze sa tylko te ciala niebianskie materialne , ktore akurat tu wymienil : jak slonce, gwiazdy itd. uczynil tak tylko dla kontrastu by ukazac innosc dziedziny niebianskiej i ziemskiej. Na czym polegalaby roznica chwaly czy blasku tych cial gdyby wszystkie w niebie i na ziemi byly materialne. Nie za bardzo by sie roznily od siebie struktura , natura .Wszystkie bylyby fizyczne. Chyba ze tylko wielkoscia , moca , jakas energia. .Warto zauwazyc ze Pawel roznicuje ciala mowiac o zmartwychwstaniu ludzi , ktorzy zamieszkaja w niebie ,innym mieiscu wymiarze, a w niebie to nie tylko gwiazdy : to cialo chwalebne Jezusa filp. 3,21 , Duch Jehowa jako osoba. Zmartwychwstali w ciele duchowym beda Mu podobni z cialami chwalebnymi i duchowymi . Myslisz ze Bog bedac duchem majac cialo chwalebne czy cialo duchowe jest cielsny?

Użytkownik belszaccar7 edytował ten post 2008-03-17, godz. 22:30

#46 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 07:49

belszaccar7, on 2008-03-17 22:06, said:

Szereg razy występuje też wyrażenie „zmarła dusza”, oznaczające po prostu umarłego (Kpł 19:28; 21:1, 11; 22:4; Lb 5:2; 6:6; Ag 2:13; por. Lb 19:11, 13).

I właśnie to oznacza, że umarli istnieją. Wydaje mi się, że nie znasz w ogóle o czym głosi nauka o duszy nieśmiertelnej. Przypomnę wobec tego:

duszą nieśmiertelną nazywamy duchowy pierwiastek istniejący po śmierci ciała.

Proszę osoby czytające o dokładne zrozumienie definicji. Bardzo często bowiem zdarza się, że osoby dyskutujące na temat duszy nie potrafią odróżnić od siebie trzech zbiorów:

- żyjący, istniejący
- umarły ale istniejący
- nie istniejący

Można to przyrównać na przykład do jakiegoś urządzenia, które albo jeszcze w ogóle nie zostało wyprodukowane, albo pracuje, albo uszkodziło się, i nie funkcjonuje, ale istnieje.

Bardzo ciekawe w tym kontekście są słowa biblii:

Koh 4:2-3 BT „Więc za szczęśliwych uznałem umarłych, którzy dawno już zeszli, od żyjących, których życie jeszcze trwa;(3) za szczęśliwego zaś od jednych i drugich uznałem tego, co jeszcze wcale nie istnieje ani nie widział spraw niegodziwych, jakie się dzieją pod słońcem.”

Jak więc widać Kohelet rozgranicza tutaj ludzi żyjących, umarłych i tych co nie istnieli. A więc dla niego jednak umarli istnieją, skoro zrobił takie rozgraniczenie.

belszaccar7, on 2008-03-17 22:06, said:

Jak najbardziej Jezusa dusza była w hadesie, ale byla tam martwa , lezala niczym martwe cialo , zwloki , ,gdyz Jezus jako czlowiek na ziemi byl dusza , stala sie dusza rdz 2,7 . Po smierci stal sie martwa dusza , martwym cialem.

Jednak werset rozróżnia pomiędzy ciałem a duszą:

Dz 2:27 BT „że nie zostawisz duszy mojej w Otchłani ani nie dasz Świętemu Twemu ulec skażeniu. (...)
(31) widział przyszłość i przepowiedział zmartwychwstanie Mesjasza, że ani nie pozostanie w Otchłani, ani ciało Jego nie ulegnie rozkładowi.”

belszaccar7, on 2008-03-17 23:21, said:

ok. nie wymienia cial aniolow czy Boga jako przyklad cial niebianskich w tym miejscu.

No ale jednak skoro to taka podstawowa nauka biblijna, to powinny być w Biblii jakieś wzmianki na ten temat.

Warto zauwazyc ze Pawel roznicuje ciala mowiac o zmartwychwstaniu ludzi , ktorzy zamieszkaja w niebie ,innym mieiscu wymiarze, a w niebie to nie tylko gwiazdy

Właśnie, a więc Paweł pisze o ciałach po zmartwychwstaniu, a nie zajmuje się dziedziną duchową. Wszyscy dobrze wiemy, że ludzie po zmartwychwstaniu będą żyli na ziemi (nawet Straznica tak naucza), a więc będą mieli ciała fizyczne (materialne).

Myslisz ze Bog bedac duchem majac cialo chwalebne czy cialo duchowe jest cielsny?

Bóg nie ma ciała!

Duch Jehowa jako osoba. Zmartwychwstali w ciele duchowym beda Mu podobni z cialami chwalebnymi i duchowymi .

Będziemy podobni do Jezusa, który również ma ciało:

Lk 24:39 Bw "Spójrzcie na ręce moje i nogi moje, że to Ja jestem. Dotknijcie mnie i popatrzcie: Wszak duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam."

Czy gdyby Jezus był duchem jak nauczają Świadkowie Jehowy, wprowadzałby w błąd swoich uczniów mówiąc, że posiada ciało, które można było dotknąć. Okazałby się kłamcą.
On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" (Łk 21:8, BW)

#47 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 17:49

I właśnie to oznacza, że umarli istnieją. Wydaje mi się, że nie znasz w ogóle o czym głosi nauka o duszy nieśmiertelnej. Przypomnę wobec tego:

duszą nieśmiertelną nazywamy duchowy pierwiastek istniejący po śmierci ciała.

Jezeli ten duchowy pierwiastek jest dusza niesmiertelna , niezalezna od ciala to dlaczego ta dusza (duchowy pierwiastek wg. Ciebie) , zmarla. Przeciez jest niesmiertelna ponoc?

I Jehowa rzekł do Mojżesza: „Przemów do kapłanów, synów Aarona, i powiedz im: ‚Niech nikt pośród swego ludu nie skala się zmarłą duszą. Liczb 21, 1

;)

Użytkownik belszaccar7 edytował ten post 2008-03-18, godz. 17:56

#48 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 18:58

żyjący, istniejący
- umarły ale istniejący
- nie istniejący

Można to przyrównać na przykład do jakiegoś urządzenia, które albo jeszcze w ogóle nie zostało wyprodukowane, albo pracuje, albo uszkodziło się, i nie funkcjonuje, ale istnieje.

Bardzo ciekawe w tym kontekście są słowa biblii:

Koh 4:2-3 BT „Więc za szczęśliwych uznałem umarłych, którzy dawno już zeszli, od żyjących, których życie jeszcze trwa;(3) za szczęśliwego zaś od jednych i drugich uznałem tego, co jeszcze wcale nie istnieje ani nie widział spraw niegodziwych, jakie się dzieją pod słońcem.”

Jak więc widać Kohelet rozgranicza tutaj ludzi żyjących, umarłych i tych co nie istnieli. A więc dla niego jednak umarli istnieją, skoro zrobił takie rozgraniczenie.

przyznam jestem letko zdziwiony taka definicja .A skad ja wzialles? Dla mnie z tego wersetu nie da sie rozkminic trzech zbiorow o ktorych piszesz. Np. umarli , ale istniejacy? Umarli to umarli , smierc to smierc , nie ma dzialania ni poznania ni snucia planow kohelet pisze dalej w 9, 5-10. Nie maco kombinowac z tym.

#49 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 19:24

Bóg nie ma ciała!

Ale przyznales , ze Jezus ma

Będziemy podobni do Jezusa, który również ma ciało:

. Dobrze wiesz , ze Pan jest Duchem . Podobnie Jehowa -jana 4, 24 , zresztą jakby mogli przebywac , mieszkac razem i sie widziec gdyby Jezus mial cialo a Pan Bog nie , albo gdyby miele inne.
Zatem logicznie -Bog ma cialo. Jakie? hm........

Właśnie, a więc Paweł pisze o ciałach po zmartwychwstaniu, a nie zajmuje się dziedziną duchową. Wszyscy dobrze wiemy, że ludzie po zmartwychwstaniu będą żyli na ziemi (nawet Straznica tak naucza), a więc będą mieli ciała fizyczne (materialne).

Wedlug mojego wyrozumienia wg. nauki KK wszyscy dobrzy ludzie ida do nieba by tam spotkac sie z Bogiem. Nie wiem czy nadal tak sie naucza. Moze sie myle. Przybliz prosze to troche.

Użytkownik belszaccar7 edytował ten post 2008-03-18, godz. 19:16

#50 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2008-03-18, godz. 19:43

PROSZĘ O PODAWANIE AUTORA CYTATU PRZY CYTOWANIU, BO NIE CHCE MI SIĘ PO KILKA RAZY NA POWRÓT CZYTAĆ STRON TEMATU!!!

belszaccar7, on 2008-03-18 22:24, said:

wg. nauki KK wszyscy dobrzy ludzie ida do nieba by tam spotkac sie z Bogiem.

Informacja dla ewentualnych kpiarzy: nie chodzi bynajmiej o przestrzeń kosmiczną.
Dołączona grafika

#51 mirek

mirek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3184 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 20:02

belszaccar7, on 2008-03-18 18:49, said:

Jezeli ten duchowy pierwiastek jest dusza niesmiertelna , niezalezna od ciala to dlaczego ta dusza (duchowy pierwiastek wg. Ciebie) , zmarla. Przeciez jest niesmiertelna ponoc?

Najpierw należałoby zdefiniować co to jest śmierć. A poza tym slowo dusza posiada wiele znaczeń, i nawet uczy o tym Strażnica. Znam przynajmniej kilka różnych sformułowań, którymi posługuje się Strażnica na określenie duszy: czowiek, krew, życie wieczne, itd.

belszaccar7, on 2008-03-18 19:58, said:

Np. umarli , ale istniejacy? Umarli to umarli , smierc to smierc ,

Bez duszy nieśmiertelnej nie ma zmartwychwstania. Nawet Strażnica twierdzi, że Bóg pamięta zmarłe osoby. A więc osoby te istnieją (chociażby w pamięci u Boga). Bo gdzie jest zapisany kolor oczu, mysli czy charakter danej osoby? W duszy! Jest to jak gdyby kopia człowieka, potrzebna do odtworzenia istoty człowieka podczas zmartwychwstania. Oczywistym jest, że kopia ta musi istnieć (a więc nie ginie - nie umiera) za śmiercią ciała bowiem czeka na zmartwychwstanie.

belszaccar7, on 2008-03-18 19:58, said:

nie ma dzialania ni poznania ni snucia planow kohelet pisze dalej w 9, 5-10.

A Jezus przyrównał śmierć do snu, a jak ktoś spi, to przecież istnieje, żyje. Również osoby, które śpią, nie snują przecież żadnych planów a jednak zyją. Nie wiem czy byłeś kiedyś nieprzytomny, bo jeśli tak to odpowiedz sobie na pytanie, czy ty wtedy istniałeś i żyłeś? A czy działałeś i snułeś plany jak mówi księga koheleta? Kaznodzieja również twierdzi, że nie ma zmartwychwstania i Sheol nazywa wiecznym domem:

Koh 12:5 Bw "gdy nawet pagórka bać się będą i strachy czyhać będą na drodze; gdy drzewo migdałowe zakwitnie i szarańcza z trudem wlec się będzie, a kapar wyda swój owoc, bo człowiek zbliża się do swojego wiecznego domu, a płaczący snują się po ulicy,"

Czy zgadzasz się z nim?

belszaccar7, on 2008-03-18 20:24, said:

Ale przyznales , ze Jezus ma

Jako człowiek ma!

Zatem logicznie -Bog ma cialo. Jakie? hm........

Bóg nie ma ciała, bo nie żyje w żadnej przestrzeni. Podaj werset biblijny mówiący o ciele Boga. Bóg jest duchem a zresztą sam Jezus mówi: duch nie ma ciała!

Wedlug mojego wyrozumienia wg. nauki KK wszyscy dobrzy ludzie idą do nieba by tam spotkac sie z Bogiem. Nie wiem czy nadal tak sie naucza. Moze sie myle. Przybliz prosze to troche.

Wierzę w Boga Ojca... w ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny. Amen.

#52 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 22:23

Jako człowiek ma!

A jako nieczlowiek niema? A kim jest po zmartwychwstaniu wg Ciebie.? Przeciez posiada cialo. filipian 3,21

Wierzę w Boga Ojca... w ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny. Amen.

/kursywa moja

Bóg jest duchem a zresztą sam Jezus mówi: duch nie ma ciała!

No ale dalej w tym wersecie mowi 'ale ja mam'.
Zatem wg.Twojej logiki pownien miec.

Użytkownik belszaccar7 edytował ten post 2008-03-18, godz. 22:24

#53 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 22:40

Bez duszy nieśmiertelnej nie ma zmartwychwstania. Nawet Strażnica twierdzi, że Bóg pamięta zmarłe osoby. A więc osoby te istnieją (chociażby w pamięci u Boga). Bo gdzie jest zapisany kolor oczu, mysli czy charakter danej osoby? W duszy! Jest to jak gdyby kopia człowieka, potrzebna do odtworzenia istoty człowieka podczas zmartwychwstania. Oczywistym jest, że kopia ta musi istnieć (a więc nie ginie - nie umiera) za śmiercią ciała bowiem czeka na zmartwychwstanie.

Jezeli dusza bylaby niesmiertelna to po co wogole zmartwychwstanie jej. Powiesz pewnie ze to cialo zmartwychwstanie, a i owszem ale nie potrzebna jest do tego niesmiertelna dusza by zmartwychwstal czlowiek. Juz jeden taki pierwszy nasz praojciec zmartwychwstal czy powstal z niczego , z martwych jakby no bo gonie bylo jako swiadomego bytu wczesniej .Ale czy byla do tego potrzebna dusza niesmiertelna (skoro niesmiertelna musialaby gdzies zyc raczej) , czy wczesniej dusza niesmiertelna Adama byla gdzies?A chyba powinna myslac po Twojemu. To nie reinkarnacja. Adam nie dostal duszy ale stal sie dusza =rdz 2,7 . To tak jak byc czlowiekiem a nie miec czlowieka. Z prochu powstal jako dusza (nie istnial wczesniej , podobnie jak kazdy z nas nie pamieta by gdzies zyl przed narodzinami jako dusza niesmiertelna) i w proch z powrotem stajac sie martwa dusza . Ot cala filozofia .

Użytkownik belszaccar7 edytował ten post 2008-03-18, godz. 23:03

#54 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-18, godz. 23:23

Najpierw należałoby zdefiniować co to jest śmierć. A poza tym slowo dusza posiada wiele znaczeń, i nawet uczy o tym Strażnica. Znam przynajmniej kilka różnych sformułowań, którymi posługuje się Strażnica na określenie duszy: czowiek, krew, życie wieczne, itd.

Ok. Wielce zacnie. Zgazdzam sie i tez je znam , ale nie znam za to ani jednego typu :dusza niesmiertelna. Moze znasz jakies? Znam natomiast mnogo tekstow w stylu: martwa dusza, dusza ktora umrze, dusza ktora mozna zgladzic, dusza scieta mieczem, zabita , zgladzona itd. :)

Użytkownik belszaccar7 edytował ten post 2008-03-18, godz. 23:27

#55 hi fi

hi fi

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2008-03-19, godz. 08:24

belszaccar7, on 2008-03-17 21:31, said:

Skoro Jezusa zmartwychwzbudził Bog to z koniecznosci był martwy. On . A skad go zmartwychzbudzil -z hadesu bo tam go martwego nie zostawil na zawsze. Logika zelazna.Pewnie ze nie ma slowa tu:' byl martwy w hadesie' tak jak nie ma slowa :'byl zywy na ziem' ale czy tzn ze nie byl zywy na ziemi i martwy jak go zabili , a potem wrzucili do grobu ktory nazwano hadesem i powiedziano ze tam jest?Nie sciemniej hi fi , wiesz o co idzie .Wczytaj sie z dystansem w ten werset . Zreszta kazdy widzi rozne rzeczy czytajac to samo i tak bywa. ;)

'widząc naprzód, mówił o zmartwychwstaniu Chrystusa, że ani nie został opuszczony w Hadesie, ani jego ciało nie ujrzało skażenia. 32 Tego Jezusa wskrzesił Bóg dziej 2, 31

Czy naprawdę nie rozumiesz o czym piszesz?
Pytam po raz kolejny, gdzie jest napisane, że Pan Jezus był martwy w hadesie?
Przypomnę, że to ciało Chrystusa było martwe i zostało pochowane do grobu, a nie do hadesu.
W hadesie była dusza Chrystusa, która nie była martwa, bo dusza po śmierci ciała nie umiera.
Więc wracam jeszcze raz do mojego pytania. Gdzie jest w Piśmie Świętym napisane, ze ciało Pana Jezusa po śmierci poszło do hadesu?
Gdzie jest napisane w Biblii, że ciało, które pochowano do grobu (gr. "mnemeion") zostało złożone do Otchłani (gr. "hades")?
Doczekam się?

#56 hi fi

hi fi

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2008-03-19, godz. 08:42

belszaccar7, on 2008-03-19 00:40, said:

Jezeli dusza bylaby niesmiertelna to po co wogole zmartwychwstanie jej. Powiesz pewnie ze to cialo zmartwychwstanie, a i owszem ale nie potrzebna jest do tego niesmiertelna dusza by zmartwychwstal czlowiek.

Dusza nieśmiertelna jest i nikt tego nie zmieni. Jeżeli może, to tylko zaprzeczyć istnieniu duszy nieśmiertelnej.

[...]

Poza tym nie sensu zmartwychwstanie ciał, gdyby człowiek nie posiadał duszy nieśmiertelnej. Byłby to absurd.

[...]

Cytaty należy oznaczać i podawać ich źródło. | Moderator

#57 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-19, godz. 22:52

Doczekam się?

Doczekasz sie. Mam nawal pracy :D chwilowo, zreszta te posty trzeba przetrawic bo juz misie miesza od watkow. Na dniach.

#58 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2008-03-20, godz. 08:44

belszaccar7, on 2008-03-19 01:40, said:

Adam nie dostal duszy ale stal sie dusza =rdz 2,7 . To tak jak byc czlowiekiem a nie miec czlowieka.

W ramach korepetycji odsyłam na str. 420 Chrześcijańskich Pism Greckich w Przekładzie Nowego Świata do dodatku 7: >>może ono [słowo "dusza"] określać osobę, poszczególną jednostkę, stworzenie niższego rzędu bądź też życie, którym cieszy się osoba lub zwierzę.<< Warto również sprawdzić (do czego zachęcono w tym dodateku) pozostałe 753 miejsca występowania tego słowa w Starym Testamencie.
Dołączona grafika

#59 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-22, godz. 08:46

W ramach korepetycji odsyłam na str. 420 Chrześcijańskich Pism Greckich w Przekładzie Nowego Świata do dodatku 7: >>może ono [słowo "dusza"] określać osobę, poszczególną jednostkę, stworzenie niższego rzędu bądź też życie, którym cieszy się osoba lub zwierzę.<< Warto również sprawdzić (do czego zachęcono w tym dodateku) pozostałe 753 miejsca występowania tego słowa w Starym Testamencie.

To w takim razie jakie znaczenie duszy w rdz 2. 7 proponujesz?

#60 belszaccar7

belszaccar7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 140 Postów

Napisano 2008-03-22, godz. 09:02

A jakie znaczenie slowa dusza zapodalbys dla np. 'zmarlej duszy' albo 'scietej mieczem' /wersety znasz, wiec nie podaje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych