Pełnoletniość w Rzymie zdobywało się w wieku 25 lat.natomiast 30-stka była pełnoletnością wg prawa rzymskiego

"seks to nie grzech"
Napisano 2007-03-14, godz. 21:14
Napisano 2007-03-14, godz. 22:23
Napisano 2007-03-14, godz. 22:34
lub przedmałżeńskico innego seks pozamałżeński...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-03-15, godz. 09:50
Podam kilka przykładów:W Prawie mojżeszowym nie było równouprawnienia.
- kobieta ma być uzupełnieniem mężczyzny, czyli bez niej czegoś mu brakuje.
Rdz 2:20 NS „Człowiek nadawał więc nazwy wszelkim zwierzętom domowym i latającym stworzeniom niebios, i wszelkiemu dzikiemu zwierzęciu polnemu, ale dla człowieka nie znalazła się żadna pomoc jako jego uzupełnienie.”
- Mężczyzna nie powinien lekceważyć słów swej żony.
Rdz 21:12 NS „Wówczas Bóg rzekł do Abrahama: "Niech ci się nie wydaje złe to, co Sara mówi do ciebie o chłopcu i o twojej niewolnicy. Posłuchaj jej głosu, gdyż przez Izaaka przyjdzie to, co będzie zwane twoim potomstwem.”
- córki dziedziczą tak jak synowie
Lb 36:2 NS „i rzekli: "Jehowa nakazał memu panu, by przez losy dał tę ziemię w dziedzictwo synom Izraela; ponadto mój pan otrzymał od Jehowy nakaz, by dziedzictwo Celofchada, naszego brata, dać jego córkom.”
Napisano 2007-03-15, godz. 10:02
Twierdzisz, że w Prawie mojżeszowym było rownouprawnienie? Dość śmiała teza.Podam kilka przykładów:
- kobieta ma być uzupełnieniem mężczyzny, czyli bez niej czegoś mu brakuje.
Napisano 2007-03-15, godz. 12:49
Inaczej, rodzice dwojga młodych składali przyrzeczenie, że ich dzieci pobiorą się.o ile mi wiadomo, wg prawa żydowskiego małżeństwa zawierali nawet 14 latkowie
Być może,natomiast 30-stka była pełnoletnością wg prawa rzymskiego.
.Podobne niekonsekwencje występują również współcześnie (20 letni obywatel USA może zawrzeć małżeństwo, kupić nieruchomość, a nawet podlega karze śmierci za zabójstwo, ale nie może legalnie kupić piwa, bo musiałby skończyć 21 lat)
To nie są niekonsekwencje tylko w różnym wieku dojrzewamy do różnych rzeczy:
Dziecko, które przeżyło miesiąc było rejestrowane w spisach rodowych
Lb 3:15 NS „"Spisz synów Lewiego według domu ich ojców, według ich rodzin. Masz spisać każdą osobę płci męskiej od miesiąca wzwyż".”
Lb 1:45 NS „A wszystkich synów Izraela spisanych według domu ich ojców, od dwudziestu lat wzwyż, wszystkich stających do wojska było,”
Usługujący w namiocie spotkania:
Lb 4:3 NS „od trzydziestu lat wzwyż aż do pięćdziesięciu lata wszystkich, którzy wchodzą w skład grona usługujących, by wykonywać pracę w namiocie spotkania.”
Napisano 2007-03-15, godz. 12:56
Nie twierdzę, że kobiety pchały się na świecznik, choć zdarzyło się, że i kobiety zasiadały na tronie. Słowo daje mi podstawę aby sądzić, że były szanowane.Twierdzisz, że w Prawie mojżeszowym było rownouprawnienie? Dość śmiała teza.
Napisano 2007-03-15, godz. 13:20
Ale w mysl "Slowa" kobieta stala nizej niz mezczyznaNie twierdzę, że kobiety pchały się na świecznik, choć zdarzyło się, że i kobiety zasiadały na tronie. Słowo daje mi podstawę aby sądzić, że były szanowane.
--
podwątek: link | moderator
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"
Napisano 2007-03-18, godz. 13:18
co nie znaczy, że ich zdanie było lekceważone:Ale w mysl "Slowa" kobieta stala nizej niz mezczyzna
--
podwątek: link | moderator
- Jezus spełnia prośbę matki gdy są na weselu w Kanie Galilejskiej (Jn 2:3-11);
- Jn 4:39 NS „I wielu Samarytan z owego miasta uwierzyło w niego z powodu słowa niewiasty, która rzekła na świadectwo: "Powiedział mi wszystko, co uczyniłam".”
- to kobietom ukazał się po raz pierwszy po zmartwychwstaniu i to im powierzył przekazanie braciom informacji dokąd się udaje.
Napisano 2007-06-21, godz. 00:53
Sex

Ponoć tylko ludzie oczuwają przyjemność podczas stosunków... Oglądałem kiedyś program przyrodniczy, gdzie małpy się seksiły. Nie wyglądało na to, że robią to tylko z naturalnego popędu.
Jak to jest u ŚJ? Chyba też to przyjemność

Jak i wszędzie zdarzają się przekraczanie granic.
Myślę, że to jednak bardzo rzadkie przypadki, pomimo tego, że popęd płciowy jest nasilony, jeśli nie ma możliwości zaspokojenia bez związku małżeńskiego.
Jak sobie z tym radzą ŚJ? Chyba wiadomo... <post>
Sięgnięcie po zakazany owoc, czy jest dobre? Smakuje, z pewnością. Ale nie samym chlebem człowiek żyje lol

Serio, nie ma z tego żadnych korzyści.
Pozdrawiam!
Napisano 2007-06-21, godz. 07:45
Sex
![]()
Ponoć tylko ludzie oczuwają przyjemność podczas stosunków...
Bajki. Małpy i delfiny się onanizują, więc odczuwają przyjemność.
Napisano 2007-06-21, godz. 21:26

Pozdrawiam!
Napisano 2007-06-23, godz. 11:32
Napisano 2007-06-23, godz. 13:27
Może, rzeczywiście tak było, ale czy to naprawdę istotne? lol
Pozdrawiam!
Napisano 2007-06-23, godz. 14:05
W apokryfie "Protoewangelia Jakuba" jest taki fragment - "I spędziła trzy miesiące przy Elżbiecie. I z dnia na dzień zaokrąglało się jej łono. I Maryja przepełniona lękiem udała się do swego domu, i ukryła się przed synami Izraela. Miała lat szesnaście, gdy wypełniły się dla niej te tajemnice. (ProtJak 12, 3)".Czy ktoś mógłby mnie oświecić skąd wziął się pogląd, że Maria miała 16 lat w chwili narodzin Jezusa?
Być może stąd ten pogląd.
POzdrawiam cieplutko
Dosia
Napisano 2007-06-23, godz. 15:22
A tym, którym wydaje się to dziwne, przypominam, że nie na całym świecie i nie w każdym czasie istniała powojenna Europa zachodnia. Ludzie mieli (i mają) różną kulturę, żenią się w różnym wieku i mają różną ilość żonCzy ktoś mógłby mnie oświecić skąd wziął się pogląd, że Maria miała 16 lat w chwili narodzin Jezusa?

Napisano 2007-07-22, godz. 14:44
Napisano 2007-07-22, godz. 15:32
Napisano 2007-07-22, godz. 15:51
O ile poza małżeństwem jest grzechem i podlega wykluczeniu za niemoralność (jak zdrada) to w małżeństwie pewnie nikt o tym nie rozmawiał na spotkaniach w zborze a przynajmniej się nie spotkałem z tym w literaturze. Niemniej jest to na pewno negatywnie widziane po serii artykułów na temat rodzajów seksu i takich tam w starszych publikacjach.W takim razie jak świadkowie Jehowy zapatrują się na petting??
Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...
Napisano 2007-07-22, godz. 16:05
Z GRUNTU MĘSKI BLUES* (BÓG DAŁ NAM SEKS) Napisałem, gdyż wierzę, że moralność nie jest ciężarem, lecz przywilejem - Tomasz Żółtkoa wracając do tematu: seks sam w sobie faktycznie nie jest grzechem... co innego seks pozamałżeński...
Jeszcze 2 lata temu słyszałem na zebraniu przestrogi, żeby małżeństwa 'nie naśladowały homoseksualistów i innych wynaturzeń'(?) Moim zdaniem w homesexuallizm nie powinien nikt nikomu wkraczać, nie zależnie czy w buciorach, skarpetkach czy bez (czegokolwiek;)Niemniej jest to na pewno negatywnie widziane po serii artykułów na temat rodzajów seksu i takich tam w starszych publikacjach.
Użytkownik Adelfos edytował ten post 2007-07-22, godz. 17:08
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych