Skocz do zawartości

Zdjęcie

TS zapłaci ofiarom za milczenie!

• Please log in to reply
103 replies to this topic

#61 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2007-05-07, godz. 20:56

Dzięki ugodzie nie będzie długich procesów, nie będzie przeciągającego się i narastającego zainteresowania sprawą, nie będzie artykułów czy wywiadów w lokalnych, ogólnokrajowych i zagranicznych mediach. Nie będzie kolejnej okazji do rozpatrywania, czy Organizacja jest lub była rajem dla pedofilów. Nie będzie całego tego zamieszania i co najważniejsze - nie będzie też obaw o rozstrzygnięcie i ewentualne jego konsekwencje.

Tak jak napisałam kiedyś, nie znam się na prawie amerykańskim, ale mam wrażenie, że jeśli chodzi o ugody sądowe to niewiele różni się to od prawa polskiego. Ugody sądowe zawiera się w sprawach cywilnych, a rozstrzyganie o winie odbywa się w sprawach karnych.

W polskich sądach obok postępowania karnego często toczy się postępowanie cywilne. Nie jestem aż taką specjalistką w tych sprawach, ale gdyby oskarżony został uznany winnym to pokrzywdzony mógłby dochodzić swoich roszczeń również na drodze cywilnej.

Tak więc nie jestem pewna, czy zawarcie ugody sądowej ma jakiś wpływ na wszczęcie postępowania karnego. Naprawdę strony ugodziły się w ten sposób, że ofiary dostaną odszkodowanie, a w zamian nie będzie spraw karnych? Mam wrażenie, że nikt nie czytał tej ugody, a o jej treści wiemy z trzeciej ręki (i to też enigmatycznie, nieprecyzyjnie: kasa za milczenie).

Wypowiem sie zgodnie z atmosfera tego forum, ze kazda poruszona sprawe nalezy skrytykowac :)

Wiec skrytykuje tych ktorzy jeszcze krytyce nie zostali poddani :
- tych pazenrnych SJ lub bylych SJ ktorzy woleli pominac krzywde swoich dzieci i de facto miec to w d...ce w zamian za pieniadze otrzymane za milczenie.

To w ich rekach, a nie naszych, lezy czy spawa powinna miec rozglos czy tez nie, ale jak widac wcale im nie zalezy ... wszystko zalezy od ceny.

Tlumaczenia WTS wydaja sie nawet szlachetniejsze .... my nie popieramy takich dzialan w koncu to nie my (jako zarzad), ale jacys posledni czlonkowie tego dokonali, ale ze jestesmy tak dobrzy to wam wyplacimy za doznane krzywdy i po sprawie.

A tlumaczenie tych rodzin jak by wygladalo czy jak wyglada ? .... Ogolnie to sprawe powinnismy naglosnic .. i pewnie jak dacie za malo to naglosnimy ...no ale jak dacie wystarczajaco duzo to nie ma sprawy...

WIec nie stawiajcie sie az tak bardzo za ofiarami pedofilow, bo ich najblizsi maja chyba nieco inne zdanie.

Ciezko powiedziec kto wykazuje wieksza moralnosc.

No właśnie, mnie też to zastanawia. Postępowanie karne zawsze można wszcząć, niezależnie od postępowania cywilnego. Zależy to przecież od ofiar.

Użytkownik ewa edytował ten post 2007-05-07, godz. 20:56

#62 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-05-07, godz. 21:57

Nie jestem pewna, czy dobrze mnie zrozumiałaś: w całej tej sprawie chodzi o to, jak rozwiązano kwestię zarzutów kierowanych bezpośrednio pod adresem TS (a nie poszczególnych sprawców przestępstw seksualnych) w związku z jej polityką wewnętrzną w kwestii nadużyć seksualnych oraz zasad postępowania z osobami o takie nadużycia oskarżanymi, która to polityka doprowadziła do tego, że nie ofiary, lecz sprawcy byli chronieni i przez lata mogli kontynuować molestowanie. I w tym kontekście padły cytowane słowa.
.jb

#63 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2007-05-07, godz. 22:20

Towarzystwo Strażnica zapłaci ofiarom za milczenie.

Aha, rozumiem, to znaczy, że Towarzystwo zapłaci za to, że dotąd milczało, a nie, żeby ofiary milczały, czy tak?

Teraz już wiemy, że o drastycznych szczegółach tych spraw nie usłyszymy. Dobre imię Organizacji zostało ocalone.

A tego to chyba rzeczywiście nie rozumiem. Co ma wspólnego zawarcie ugody do tego, że o drastycznych szczegółach nie usłyszymy? Przecież ofiary mogą zażądać wszczęcia sprawy karnej (oczywiście przeciw sprawcy, a nie przeciw WTS) i wtedy usłyszymy. To zależy od nich. Pozdrawiam.

Użytkownik ewa edytował ten post 2007-05-07, godz. 22:25

#64 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 01:14

Teraz już wiemy, że o drastycznych szczegółach tych spraw nie usłyszymy. Dobre imię Organizacji zostało ocalone.

To może doprecyzuję: Teraz już wiemy, że o drastycznych szczegółach tych spraw (w kontekście dogłębnej weryfikacji wewnętrznej polityki Towarzystwa Strażnica i jednoznacznej oceny tej polityki) nie usłyszymy. Nie usłyszymy, bo ofiary odstąpią od dalszego domagania się przed sądem tej weryfikacji i tej oceny. W tej kwestii mają już zamknięte usta. W końcu TS zapłaci za to miliony.
.jb

#65 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 04:55

a czy nie chodzi tu o:

hipotetycznie: spędzasz noc na imprezie w lokalu X, zostajesz tam pobity i okradziony. Sprawcy zostali złapani i skazani. Jednak stwierdzasz, że w lokalu X zaniedbano podstawowe zasady bezpieczeństwa, nie było ochrony etc…i wstępujesz na drogę postępowania cywilnego z żądaniem zadośćuczynienia Twoich krzywd. Jednak Właściciele nie chcąc dopuścić do rozprawy (bo będzie się o tym mówiło w mediach itd. przez co lokal X może stracić wyrobioną reputację itp.) proponują ugodę i Ty się na nią zgadzasz.
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#66 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 06:54

musze sie wtracic :)
jesli 16 letnia panna prowadzi rozrywkowy tryb zycia i lubi ten sport uprawiac ze starszymi ciut od niej kolesiami jej wybór, ale jak sie do niej dobiera 46 letni wujek, no to wybacz ale jest to juz pedofilia

Nie. Jeśli jest bez jej zgody to się nazywa "molestowanie" albo "gwałt". Natomiast współżycie z szesnastolatką za jej zgodą jest w Polsce legalne i nie podpada pod żadną ze znanych mi definicji pedofilii.

Użytkownik [db] edytował ten post 2007-05-08, godz. 09:11

[db]

#67 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 07:01

db, nie przeczę sama sobie. Gdybyś prześledził posty, wiedziałbyś, że napisłam "Jesli w prawie amerykańskim "seks z panienką, która jutro kończy 18 lat"

To, czy prawo jakiegoś kraju penalizuje współżycie z osobą poniżej 15, 18 czy nawet 21 lat, to nie jest równoznaczne z definicją pedofilii. I wliczanie do liczby pedofili osób, które współżyły z siedemnastolatką jest mieszaniem pojęć i zwyczajnym nabijaniem statystyki. W pełni się zgadzam z Sebastianem w tej kwestii.
[db]

#68 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 07:30

zastanawia mnie sformulowanie ze TS zaplaci za milczenie ofiar.... nie rozumiem tego....ofiary zadalay procesu by??...no dlaczego zadaly procesu??? Zeby swiat sie dowiedzial jaki TS jest brzydki???? byc moze niektore ofiary. ale czas pokazal ze wiekszosc chcoala kasy.... wiec jak TS placi kase to placi za milczenie czy placi odszkodowanie , bo ja nie rozumiem...
placic za milczenie oznacza ... to my zaplacimy ale wy siedzcie cicho... to bez sensu bo ofiary juz cicho nie siadzialy i np. internet jest pelen ** milczycych owiec** albo raczej juz nie milczacych tylko glosno beczacych.
ja uwazam ze Ts placi ofiarom za swoje bledy, za ich cierpienie do ktorego doprowadzili przedstawiciele zborow. Jesli nadzorca gwalcil dziecko to byl on nie tylko mezczyzna, byc moze ojcem i mezem, ale dla ofiar przede wszystkim kims godnym zaufania przedstawicielem Ts.. i jesli TS nie umialo do temamtu podejsc, bo zle weryfikowalo takie osoby albo przez jakis czas prowadzilo polityke prania brodow ze wlasnym sosie bez ogladania sie na krzywde i sprawiedliwosc to za to wlasnie placi a nieza milczenie
ja tu idze dwa mozliwe motywy:
1. unikniecie ogormnych kosztow procesowych, i adwokackich ( przy marnch szansach unikniecia odszkodowan, tndencja na swiecie jest wlsciwa, i juz byl precedens gdy skazano zbor za czyny lubiezne jego nadzorcy)

2. prawdziwa proba naprawienia bledow,... za te opcja przemawia fakt ze od wielu juz lat podejmuje sie kroki majacena celu ochrone dzieci... sam jestem w posiadaniu kilku listow natn tmat. wydano tez wiele materialow i posiecono wiele godzin szkolen wlasnie ofiarom molestowania i przeciwdzialaniu takim czynom w zborze

proponuje wiec nie uzywac wiecej sformulowania ze Ts placi za milczenie.
pamietajmy o podstawowej zasadzie rynku ze popyt krztaltuje podaz.
jesli mowimy ze Ts zamknelo geby ofiara stekiem dolarow to wybaczcie o kim to zlea o kim dobrze swiadczy????
[font=Tahoma]

#69 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 07:49

zastanawia mnie sformulowanie ze TS zaplaci za milczenie ofiar.... nie rozumiem tego....ofiary zadalay procesu by??...no dlaczego zadaly procesu??? Zeby swiat sie dowiedzial jaki TS jest brzydki???? byc moze niektore ofiary. ale czas pokazal ze wiekszosc chcoala kasy.... wiec jak TS placi kase to placi za milczenie czy placi odszkodowanie , bo ja nie rozumiem...
placic za milczenie oznacza ... to my zaplacimy ale wy siedzcie cicho... to bez sensu bo ofiary juz cicho nie siadzialy i np. internet jest pelen ** milczycych owiec** albo raczej juz nie milczacych tylko glosno beczacych.
ja uwazam ze Ts placi ofiarom za swoje bledy, za ich cierpienie do ktorego doprowadzili przedstawiciele zborow. Jesli nadzorca gwalcil dziecko to byl on nie tylko mezczyzna, byc moze ojcem i mezem, ale dla ofiar przede wszystkim kims godnym zaufania przedstawicielem Ts.. i jesli TS nie umialo do temamtu podejsc, bo zle weryfikowalo takie osoby albo przez jakis czas prowadzilo polityke prania brodow ze wlasnym sosie bez ogladania sie na krzywde i sprawiedliwosc to za to wlasnie placi a nieza milczenie
ja tu idze dwa mozliwe motywy:
1. unikniecie ogormnych kosztow procesowych, i adwokackich ( przy marnch szansach unikniecia odszkodowan, tndencja na swiecie jest wlsciwa, i juz byl precedens gdy skazano zbor za czyny lubiezne jego nadzorcy)

2. prawdziwa proba naprawienia bledow,... za te opcja przemawia fakt ze od wielu juz lat podejmuje sie kroki majacena celu ochrone dzieci... sam jestem w posiadaniu kilku listow natn tmat. wydano tez wiele materialow i posiecono wiele godzin szkolen wlasnie ofiarom molestowania i przeciwdzialaniu takim czynom w zborze

proponuje wiec nie uzywac wiecej sformulowania ze Ts placi za milczenie.
pamietajmy o podstawowej zasadzie rynku ze popyt krztaltuje podaz.
jesli mowimy ze Ts zamknelo geby ofiara stekiem dolarow to wybaczcie o kim to zlea o kim dobrze swiadczy????

Czy Towarzystwo Strażnica wypłaca odszkodowania ofiarom wypadków samochodowych spowodowanych przez Świadków Jehowy?
Czy wypłaca odszkodowania rodzin zabitych przez Świadków Jehowy?
Czy wypłaca odszkodowania osobom poszkodowanych przez niepoczytalnych Świadków Jehowy którzy zranili, zabili lub zniszczyli mienie osoby trzeciej?

Nie. Bo oficjalnie to nie ich sprawa. Towarzystwo nie ma na to wpływu.
Ale jeśli robi się wokół sprawy społeczny smrodzik, wszak pedofilia wywołuje mdłości u przeciętnego obywatela sprawę biorą na siebie?

Hubercie - w takim przypadku mówimy o płaceniu za milczenie, a nie o odszkodowaniu.
Twój znienawidzony KrK robi podobnie w trosce o pozytywny wizerunek "firmy".
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#70 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 09:56

Nie. Bo oficjalnie to nie ich sprawa. Towarzystwo nie ma na to wpływu.
Ale jeśli robi się wokół sprawy społeczny smrodzik, wszak pedofilia wywołuje mdłości u przeciętnego obywatela sprawę biorą na siebie?

WTS tutaj nie płaci za samą pedofilię, bo i na nią też nie mają wpływu, ale właśnie za to, że mieli możliwość wcześniej wydać sprawców, ale woleli akta utajnić, poszkodowanych zmusić do milczenia.

Gdyby zgłoszony przypadek w zborze przez osobę poszkodowaną został potraktowany poważnie i WTS wydała by przestępcę Policji to by nie było żadnego płacenia.

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#71 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 10:11

Mówienie bzdur o 23.720 pedofilach to przysługa wobec WTS-u

Skoro to taka bzdura to dlaczego ta informacja od kilku lat "wisi" na stronie "Cichych owieczek"? Dlaczego WTS nie zażąda odszodowania, ani nie zagrozi procesem za ten niby paszkwil? Ano dlatego, bo by przegrali z kretesem, ponieważ to jest prawda. A to, że nie mieści się to w Twojej głowie to już Twoja sprawa.

#72 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 10:13

Skoro to taka bzdura to dlaczego ta informacja od kilku lat "wisi" na stronie "Cichych owieczek"? Dlaczego WTS nie zażąda odszodowania, ani nie zagrozi procesem za ten niby paszkwil? Ano dlatego, bo by przegrali z kretesem, ponieważ to jest prawda. A to, że nie mieści się to w Twojej głowie to już Twoja sprawa.

lub jest to nieprawda ale Tow nie potrzebuje rozglosu w takim temacie.. po prostu
olewaja to
[font=Tahoma]

#73 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 10:19

lub jest to nieprawda ale Tow nie potrzebuje rozglosu w takim temacie.. po prostu
olewaja to

Nie olewają. Gdyby tak było to informacja o ugodzie WTS z poszkodowanymi nie zniknęła by ze stronki amerykańskich odstępców.

#74 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 10:21

Nie olewają. Gdyby tak było to informacja o ugodzie WTS z poszkodowanymi nie zniknęła by ze stronki amerykańskich odstępców.

wiec nie olewaja tylko nie szukaja niedobrego rozglosu

naal nie wierze w te dane cichych owieczek...... na zdrowy rozsadek gdyby byly prawdziwe to mielibysmy afere XXI.- wieku... troche wiecej rozumu panie i panowie
[font=Tahoma]

#75 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2007-05-08, godz. 10:26

Hubert. WTS sam się chwali, że ma strategię wytaczania procesów za paszkwile. Tu jest podobny temat:

http://watchtower.or...amp;#entry27676

#76 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2007-05-09, godz. 18:46

Mogą być inne powody zniknięcia wątku. Np. mogło okazać się, że informacje podane przez p. Anderson nie są do końca prawdziwe (niekoniecznie z powodu złej woli autorki wątku; mogło okazać się na przykład, że informacje pochodzą "z trzeciej ręki" i są nie do końca pokrywają się z prawdą), może użytkownikami tego forum są ofiary i nie życzyły sobie, aby o ich sprawach dyskutowały osoby trzecie, a administracja uszanowała to.

Nie mówię, że tak było na pewno, wskazuję tylko na inne możliwości zniknięcia wątku. Mimo wszystko jakoś nie chce mi się wierzyć, aby na forum w sumie mało przychylnym Świadkom ktoś ściągnął temat tylko po to, żeby Świadkowie nie dowiedzieli się o czymś. Zresztą, jak komuś się chce to może wysłać maila do admina forum z zapytaniem i wtedy będziemy wiedzieli na pewno, dlaczego wątek zniknął.

Co do tego, że WTS nie wytoczył sprawy autorom strony Silentlambs to zgadzam się, że mógł faktycznie olać sprawę. Oczywiście nie wiem tego na pewno, niemniej to, że nie było procesu, nie uważałabym za dowód na cokolwiek.

Notabene ciekawa jestem, czy ktoś z tamtego forum był na sali, kiedy była odczytywana ta ugoda (o ile tam odczytuje się ją na głos). Zawsze byłoby milej usłyszeć relację z pierwszej ręki, choć też nie wiadomo, czy ktoś potrafiłby przekazać jej treść bez zniekształceń. Pozdrawiam.

#77 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2007-05-09, godz. 21:26

Co do tego, że WTS nie wytoczył sprawy autorom strony Silentlambs to zgadzam się, że mógł faktycznie olać sprawę. Oczywiście nie wiem tego na pewno, niemniej to, że nie było procesu, nie uważałabym za dowód na cokolwiek.

Niby dlaczego ktoś miał by olać takie oszczerstwo? WTS wytoczył proces za o wiele mniejsze oszczerstwo i się tym chwalił. Ciekawe, że przyczepiają się i grożą sądem za rozpowszechnianie ich literatury przez internet, a za taką poważną sprawę nie wytaczają procesu? :blink:

Ciche owieczki to poważna organizacja i by swojej reputacji nie wystawiała na szwank.

Ewa, czy nienawiść do wszystkiego co nie jest świadkowe, aż tak Ci zaślepia rozsądek?

#78 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2007-05-09, godz. 21:40

Sprawa będzie chyba jeszcze wyjaśniana. Mam nadzieję, że czegoś więcej się dowiemy i sytuacja znajdzie jakieś rozsądne wytłumaczenie.

--
tematy na forum JWD: link1, link2

Odnośnie powyższego: wątek był czasowo niedostępny, ale potem powrócił. Jakiegoś konkretnego wyjaśnienia tej sytuacji nie widzę. Z dyskusji wynikało, że forumowicze JWD zamierzali kontaktować się z prawniczką Kimberly Norris, więc może ten fakt jakoś się z tym wiąże – na przykład tamtejsza administracja wolała poczekać na jej zdanie co do tego, czy kontynuacja tematu nie będzie niczym niewłaściwym (ale to tylko moje przypuszczenia). W każdym razie temat nadal jest otwarty i omawiana w nim sprawa nie została zdementowana. Ciekawe, czy uzyskamy więcej szczegółów (chyba wszyscy na to liczymy) i jak się to dalej rozwinie.
.jb

#79 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2007-05-09, godz. 21:55

Niby dlaczego ktoś miał by olać takie oszczerstwo? WTS wytoczył proces za o wiele mniejsze oszczerstwo i się tym chwalił. Ciekawe, że przyczepiają się i grożą sądem za rozpowszechnianie ich literatury przez internet, a za taką poważną sprawę nie wytaczają procesu? :blink:

Ciche owieczki to poważna organizacja i by swojej reputacji nie wystawiała na szwank.

A niby dlaczego nie? Wiesz na pewno, co nimi powodowało?

Ewa, czy nienawiść do wszystkiego co nie jest świadkowe, aż tak Ci zaślepia rozsądek?

Terebint, czy Tobie przypadkiem oczu coś nie zasłania? Co Ty o mnie wiesz, że piszesz, co mnie zaślepia, czy nie zaślepia? Tym bardziej, że napisałam wyraźnie, iż nie wykluczam takiej sytuacji, o której piszesz (bo po prostu tego nie wiem), a biorę jedynie pod uwagę inne możliwości.

Siedzisz w skórze członkow zarządu WTS, że wiesz, dlaczego się procesują bądź i nie? Kiedyś jakiś zarząd być może w innym składzie niż obecny poleciał do sądu, a ten sobie odpuścił. Czy branie pod uwagę takiej ewentualności to "nienawiść"? Dlaczego wykluczasz taką możliwość?

Może przykład: jeśli dzisiaj X procesuje się z Y, bo uważa, że ten go obraził i wygra sprawę, a innym razem X nie będzie chciało się iść do sądu, choć z kolei obrazi go Z to czy fakt nie złożenia w sądzie pozwu będzie jakimkolwiek dowodem, że Z ma rację? Pozdrawiam.

Użytkownik ewa edytował ten post 2007-05-09, godz. 22:00

#80 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2007-05-10, godz. 05:22

ewo: a mam pytanko do Ciebie: czy uważasz, że doniesienia o pedofilii w społeczności SJ to kłamstwa odstepców wyssane z palca ?

Użytkownik sebol edytował ten post 2007-05-10, godz. 05:23

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych